Principalele modificari ale Codului muncii

Forma finală a Codului muncii pentru care guvernul își va asuma răspunderea în 8 martie, a ajuns în parlament. Așa cum susțin sindicatele, modificările îi avantajează pe patroni.

Principalele schimbări sunt următoarele: contractul individual de muncă pe perioadă determinată poate fi încheiat pe o durată maximă de 36 de luni, trei contracte succesive pe 12 luni (până acum era de 24 de luni). În traducere, angajatul își poate pierde mai ușor locul de muncă după încheierea unui astfel de contract. O altă modificare importantă este faptul că la încheierea unui contract pe perioadă determinată se impun obiective de performanță individuală și criteriile de evaluare ale acestora. Problema este că aceste criterii care pot fi interpretate diferit. Una dintre modificările aprig contestată de sindicaliști este aceea că la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și 120 de zile pentru cele de conducere (perioadă mai mare decât în prezent), iar angajatorul poate în aceast timp să dea afară persoana respectivă printr-o simplă notificare scrisă, fără preaviz (perioada de preaviz crește la 20 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și la 45 de zile pentru cele de conducere).
Plata orelor suplimentare reprezintă încă un dezavantaj pentru angajați: nou cod al muncii prevede că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea ei (30 de zile în prezent) și în plus, în cazul în care firma se află în perioada de reducere a activității, angajatorul îi poate trimite pe salariați acasă, în zile libere plătite, dar pentru care îi va obliga în următoarele 12 luni să facă ore suplimentare, ca și compensație. O schimbare neplăcută pentru angajați este și cea care prevede că în cazul reducerii temporare a activității societății angajatoare, din diferite motive, programul de lucru va fi redus de la cinci la patru zile, odată cu salariul, ba chiar este posibilă numai reducerea salariului, dar nu și a timpului de muncă.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Teo Milea

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Heraeus
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dacă aveați chef de încă o întâlnire cu veteranii rockului din Timișoara nu mai aveți de așteptat decât câteva zile. Trei trupe, pentru a marca o zi importantă. Pe 20 decembrie 1989, Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. Pe 20 decembrie 2017 are loc o nouă ediție a Rock for Revolution.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pro Musica si Phoenix, la Rock for Revolution
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top