Memoriile lui Gheorghe Ciuhandu – cea mai asteptata carte in Timisoara

Primarul Gheorghe Ciuhandu a afirmat, săptămâna trecută, că nu știe sigur dacă va mai candida pentru un nou mandat în fruntea urbei, asta și din lipsa unui partid care să-l susțină. Un lucru știe însă Ciuhandu, și anume că, în doi-trei ani, își va scrie memoriile. Încă de pe acum se anunță o carte-eveniment, iar editurile probabil se vor bate pentru a contracta rândurile celui care, timp de 16 ani, a condus cel mai mare oraș din vestul României. În mod cert va fi un best-seller, cartea se va vinde ca pâinea caldă, iar cine o va lua în mână nu se va despărți de ea până nu-i va parcurge toate paginile. Intrigi de culise, trădări, lovituri pe la spate, răzbunări; nimic nu va lipsi din ceea ce ar putea deveni „Misterele Timișoarei”. Că de performanțe administrative nu prea are ce scrie, numai dacă nu numără firele de iarbă care au fost plantate în timpul celor patru mandate. Dincolo de evenimente, în cei 16 ani petrecuți în funtea urbei, Ciuhandu a avut de-a face cu mai multe personaje, mai mult sau mai puțin controversate. Personaje care vor avea, cu siguranță, spații generoase în memorialistica primarului. Să facem un exercițiu de imaginație și să trecem în revistâ câteva personaje cu care a avut de-a face „memorialistul”.

Nu putem să începem decât cu adevăratul „stâlp al primăriei”, cum singur s-a autoproclamat, nimeni altul decât secretarul Ioan Cojocari. La bine și la rău, cei doi au fost nedespărțiți în acești 16 ani, nici măcar DNA-ul, care îi vizitează tot mai des, neputând să rupe această relație bazată pe onoare și respect.

În schimb, același DNA a rupt relația primarului cu Nicușor Miuț, altă (fostă) piesă grea a primăriei. Miuț a fost nevoit să părăsească instituția după scandalul cu Heaven și fostul milițian Dorin Epure. Trebuie spus că Miuț i-a făcut un mare favor primarului, cu plecarea sa din instituție.

Culiță Chiș este un alt apropiat al primarului. Un mega-specialist în drumuri, infrastructură și… tot felul de lichide cu grade. De altfel, ascensiunea lui Culiță a început după ce a fost săltat de jandarmi din Parcul Rozelor, unde megastarul primăriei se elibera pe un gard de lichidele îngurgitate. De unde și porecla de Piș Culiță. Și chiar nu-i de râs de el, c-a avut și el probleme cu DNA, noroc însă că prietenul și subalternul său, Dragomir, a fugit din țară, luând asupra lui o întreagă poveste de capă și șpagă cu taximetriști și nu numai. Acum cică ar fi urmărit internațional.

Deși multă lume îl consideră pe Ciuhandu un taliban anticomunist, avem dovada că nu-i așa. Din contra. Astfel, cea mai apropiată colaboratoare a sa, Aura Junie, a fost un cadru de nădejde a Comitetului orășenesc de partid înainte de 1989. Acum e un cadru de nădejde în primăria anticomunistului Ciuhandu, fiind specialistă pe atragerea fondurilor europene. În paranteză fie spus, ce te faci cu comuniștii aștia, că primii au fost și la fondurile venite din „putredul” capitalism! Acum vorba vine cu „specialista”, fiindcă Timișoara a atras mai puține fonduri europene decât Crăcănații din Vale sau Bolintin Deal. Dar asta nu înseamnă că tovarășa Junie n-ar conduc e o direcție cu sute de angajați, cei mai mulți aflați acolo în sinecură de partid și familie. Și mai trebuie spus aici că și amintitul Cojocari a lucrat la „județeana de partid” înainte de 1989.

De Vasile Ciupa ce se poate scrie? Va da Ciuhandu din casă și va povesti de Drufec și milioanele de euro care au plecat din conturile primăriei spre conturile acestei firme? Dar de „copilul său” Adrian Orza pe care l-a crescut lângă sine în primărie atâția ani, de-a ajuns omul să nu știe face altceva? Asta dacă se consideră că a știut cu ce se mănâncă munca de viceprimar. Dar omniprezenta Mihaela Țopa Munteanu Mârza ce rol va avea în această carte? Dar Dan Azgur (omul cu acvariul din centru), Vișinel, Ionelaș și mulți alții? Sau chiar Dan V. Poenaru și Constantin Ostaficiuc? Nu în ultimul rând, un mic capitol ar trebui dedicat firmei MG Building Design, firmă care a crescut precum Făt-Frumos în acești 16 ani. Normal, fără nicio legătură cu primăria.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

marmota vesela a spus: (martie 27th, 2012 at 08:07 )

memoriile unei gheise.

geo a spus: (martie 27th, 2012 at 08:46 )

o sa fie buna de sters la dos cartea regelui tiganilor. poate zice si el cum a vandut la tigani tot din timisoara..

matroana a spus: (martie 27th, 2012 at 10:00 )

tiganul ciuhandu este terminat … la fel ca si tiganul grindeanu din subordinea sa, alt spagasin notoriu

victor a spus: (martie 27th, 2012 at 10:39 )

O sa se demaste caracatita din primarie.
A plecat Miut si a venit Staia (ruda apropiata cu Orza)
Aura Junie prietena de familie, asociata si mai nou inrudita cu familia Ciuhandu.

caramel a spus: (martie 27th, 2012 at 10:42 )

niciunul din acesti oameni nu a facut parnaie, asta nu imi pot explica. dovezile evidente ca sunt infravtori nu au contat pentru justitie. au plecat de fiecare data inainte ca buba sa explodeze.

horia cristian a spus: (martie 27th, 2012 at 11:30 )

debanat.ro devine un ziar tot mai viu si interesant. Dincolo de asta articolul rdica un pic valul guvernarii ciuhandu si ne arata mizeria de sub pres. Spun un pic, pentru ca ar fi de scris o carte, alta carte despre ciuhandu et all.

pedelistul mov a spus: (martie 27th, 2012 at 12:51 )

La puscarie! Ghita, la puscarie!

rares a spus: (martie 27th, 2012 at 14:53 )

in carte scrie si despre tunurile pe care le-a dat, despre cat de mult a furat, despre clientela de la primaria timisoara, despre bulibasi si cum i-a adus in centrul tm

Sorel a spus: (martie 27th, 2012 at 15:18 )

Despre Dorel Borza nu va scrie nimic??????

Cetatean de "cinci stele" a spus: (martie 27th, 2012 at 21:09 )

O sa fie si de colorat ????!!!!!!!!!!!!!!!

Popa Japcă a spus: (martie 27th, 2012 at 22:00 )

Muuult, muuuult timp liber și muuultă, muuuultă răcoare îi dorim pentru a-și scrie liniștit memoriile…

Recidivistul a spus: (martie 27th, 2012 at 22:56 )

Partea a doua o va scrie de pe Popa Sapca!

Ioan Careba a spus: (martie 30th, 2012 at 00:10 )

Timisorenii isi merita primarul !! Si orasul pe care-l au, ultrapoluat, si la propriu si la figurat. Totul este corupt, toate institutiile, inclusiv cele controlate de pdl, psd etc. Toate!!

Dar de ce se aduna cate 40 de mii la un meci al lui Poli si nu se aduna 40 de mii in fata primariei sau a prefecturii sau a sediilor partidelor jalnice din oras?

Ca sa demonstreze pentru legi noi, transparenta, drumuri, apa potabila la pompe si in case, impotriva prafului, cainilor periculosi cu sau fara stapan, a Coltermului care ne usuca de bani, a transportului in comun de rahat, a risipei banilor pe tot felul de prostii sau pe softuri si electronice care nu merg, sau impotriva bataii de joc cu legea asigurarilor si cele 140 de mii de scrisori, a calitatii infecte a lucrarilor publice etc. ???

Asa ca, asa locuitori, asa oras !! Si dupa noile alegeri tot creaturi din astea vor fura in continuare, nu exista proteste, borfasii isi vor vedea mai departe de traba !!!

cioloaca borandau a spus: (martie 31st, 2012 at 01:08 )

Va scrie probabil Ciuhandu si cum ti-a luat tie apararea atunci cand te-au batut – credea el – comunistii. Si va scrie probabil si care era , de fapt, adevarul. Si cum l-a aflat.
Si va mai scrie, poate , si cum lingeai pragul sediului PNTCD din Alecsandri, inainte vreme. Si multe alte lucruri adevarate. spre deosebire de minciunile tale ordinare. de fapt, ciuda ta e ca nu te baga nimeni in seama cu exceptia derbedeilor.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei

Prin fonduri PNRR, la Moşniţa Nouă se va construi un liceu tip “şcoală verde”, investiţia prin PNRR fiind de peste 25 milioane de lei. În urmă cu o zi a fost publicată lista cu proiectele finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componența C15. Proiectul Primăriei Moşniţa Nouă ”CONSTRUIRE LICEU TIP ȘCOALĂ VERDE...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

British International School of  Timișoara se mândrește să aibă prima generație de absolvenți care va susține examenele pentru diploma de Bacalaureat Internațional la sfârșitul acestui an academic. Școala a demarat procedura de admitere pentru anul școlar 2024-2025 atât pentru școala primară, cât și pentru gimnaziu și liceu. Un număr de 33 de elevi sunt pregătiți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul British International School of Timișoara a deschis procedura de înscriere pentru anul școlar 2024-2025/FOTO
Prin fonduri PNRR, la Moşniţa Nouă se va construi un liceu tip “şcoală verde”, investiţia prin PNRR fiind de peste 25 milioane de lei. În urmă cu o zi a fost publicată lista cu proiectele finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componența C15. Proiectul Primăriei Moşniţa Nouă ”CONSTRUIRE LICEU TIP ȘCOALĂ VERDE...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
Noul preşedinte al PNL Timişoara, Cristian Buşoi,  iubeşte atât de mult Timişoara încât a vrut să o priveze de cea mai mare investiţie prin PNRR: Institutul Oncologic. El a vrut să deturneze fondurile de aici, 200 de milioane de euro, către oraşe cu primari PNL. L-a acuzat în acest sens chiar şi candidatul PSD-PNL la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul preşedinte al PNL Timişoara, Cristian Buşoi, s-a împotrivit celei mai mari investiţii în municipiul de pe Bega prin PNRR: Institutul Oncologic
Cea mai nouă cucerire a tehnologiei în domeniul realizării de ochelari este acum disponibilă în cadrul Clinicii de oftalmologie și optică medicală VISTA din Timișoara. Un aparat japonez, de ultimă generație, realizează ramele de ochelari ”croite” special pe forma feței beneficiarului, iar cea a lentilelor în poziția ideală față de ochii celui care va folosi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul YUNIKU, cea mai nouă tehnologie din domeniul realizării ochelarilor, este acum prezentă la Timișoara în cadrul Clinicii VISTA
În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Top