Falimentul administratiei Ciuhandu

Mare dreptate au avut făuritorii democrațiilor occidentale când au limitat accesul la anumite funcții la două mandate. Știau ei ce știau că permanetizarea la putere naște monștri și multă corupție. Și dacă nu corupție, măcar blazare și „miserupism”. Așa se întâmplă lucrurile și în Primăria Timișoara condusă de patru mandate de Gheorghe Ciuhandu.

Dacă în primele mandate s-a mai făcut câte ceva, în ultimul timp instituția a devenit un poligon de încercare pentru tot felul de experimente suspecte. Acolo se ajunge când îl pui pe prietenul fiului șef la Urbanism, fiu care are afaceri în domeniu. Și faci asta cu riscul de-a pierde un proces, așa cum s-a și întâmplat de altfel, și a desființa o întreagă direcție. Prietena soției are în subordine o ditamai direcție, specializată în trimis scrisori la orașele înfrățite. Unchiul viceprimarului moștenitor ajunge șef la Patrimoniu, înlocuind un fost director bolnav de DNA-ită. Fiica secretarului este notărița oficială a instituției. Vorba vine instituție, că acolo e o ditamai șandrama.

Creându-se aceste îmbârligături, normal că nu mai poți să-i spui șefului de la Mediu că se poate cumpăra firul de iarbă mai ieftin de un euro bucata, că imediat îți amintește că un constructor cu nume de monedă braziliană, abonat la banii primăriei, inclusiv parcuri, ți-a ridicat casă la Șag. Nu poți să-i spui secretarului că fiica are tarife prea mari, că ți-o întoarce prompt că îl doare mâna de câte autorizații a semnat peste rând pentru o firmă de arhitectură și făcut PUZ-uri.

Nu-i mai poți spune la șefului de la Drumuri să înceteze coțcăriile, că poate își aduce aminte de o afacere cu troleibuze, un Motan coleg de partid și o firmă mare din Cehia. Nici că mai contează că tot ce se achiziționează e mult mai scump decât în orice oraș, că am ajuns ca în țara băgrinului să cumperi salcâmi din Olanda la prețuri astronomice, că aduci bolovani din Grecia, când un județ vecin e celebru în lume pentru carierele pe care le are. Astfel s-a ajuns ca monumente istorice să facă loc palatelor cu turnulețe, că spitalele au ajuns pe mâna țiganilor, că în buricul târgului se ridică acvarii de neam prost.

„Noi facem administrație, nu politică”, auzim tot mai des. Nu zău, pe bune? Dacă nu ai lua-o ca pe o glumă proastă, ai întreba: care administrație? În folosul cui? Al unor găști puse pe căpătuială? Că un om simplu până își scoate cea mai mică autorizație din primărie ajunge la pensie, dacă nu în cimitir. Evident, dacă se încăpățânează să nu dea șpagă sau să apeleze la pile. Care administrație? Și un primar din Adunații Copăceni are probabil o mai largă viziune decât marii noștri edili. Să transformi centrul Timișoarei în Strehaia Banatului numai administrație nu este. Să iei bani cu japca pentru parcări inexistente, nu aduce a administrație, ci haiducie pe invers. Adică iei de la cei săraci și mulți, ca să-i dai celor bogați și puțini.

Mulți vor spune că s-au mai făcut unele lucruri. Normal că s-a mai cârpit câte ceva. Era chiar culmea ca la un buget de 300 de milioane de euro anual, să nu se facă nimic. După 16 ani de administrație Ciuhandu, Primăria Timișoara a ajuns să fie un mare bâlci (nu chiar al deșertăciunilor), în care fiecare face ce îl taie capul. Un bâlci în pragul falimentului. Și moral și de tot felul. Și în care procurorii DNA încep să se simtă ca acasă.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

21 comentarii pentru acest articol

criticul TV a spus: (mai 31st, 2012 at 19:53 )

vai de cel care va veni! nici nu poti spune cu ce sa incepi, dupa prapadul care e in Timisoara! si culmea ironiei si impertinentei orza(ca era sa-i zic borza….) are ca slogan continuarea ?!?!? Pai ce sa mai continui ca totul e praffffffffff……

Petre Truica a spus: (mai 31st, 2012 at 19:54 )

Pai si cine e de vina? Nu timisorenii?

Cati oameni va citesc articolele? Ii doare in cot pe tineri de chestii din astea. Aveti vreun contor?

Orasul a devenit un oras de cocalari, de hoti, manelisti si tigani.

Marș ! a spus: (iunie 1st, 2012 at 01:28 )

Da, noi suntem de vină că ne-au fraierit de fiecare dată niște politicianiștii nesimțiți. Mai sunt câteva zile ca să ne deșteptăm și putem scăpa de mafia transpartinică !

Linu a spus: (iunie 1st, 2012 at 10:21 )

DIn pricina lui Orza si CIuhandu am ramas in EPOCA DE PIATRA!!!

footevant a spus: (iunie 1st, 2012 at 11:10 )

Cea mai corupta, incompetenta, miserupista ,hoata si mafiota administratie=administratia „taranista”a lui Ciuhandu, sub fustele caruia au proliferat escroci si impostori de la la toate partidele, ca, deha, banul nu are miros.
Afara cu toti acesti sobolani din Primarie!

Apel umanitar a spus: (iunie 1st, 2012 at 12:12 )

Ii rog pe cetateni sa il voteze pa acest adevarat fiu al Timisorii, pe nume Orza. Chiar daca e nascut la Urziceni, el a devenit fidel urbei si a demonstrat ca a inteles spiritul orasului si apetenta acestuia pentru frumosul arhitectural, sufletesc si de orice alta natura. Nu se poate proba mai vie decat faptul ca in mandatele echipei sale s-au construit in oras mai multe palate ca niciodata. In aceeasi perioada, orasul a fost mai filantrop ca niciodata- multe generatii de acum inainte vor fi recunoscatoare echipei pentru darnicia cu care a dat bani stramosilor cu anumite firme. Recunostinta se va intinde, etern vie si stralucitoare, chiar dincolo de hotarele noastre- Austria, Germania, skodistii cehi si pietrarii greci ii vor purta mereu in suflete pe demiurgii acestei administratii, in frunte cu Romitza.
Toti cei care ii vorbesc de rau pe Romitza si pe cei din echipa nu sunt decat niste oameni rai. Foarte rai! Care sunt gata sa arunce in somaj si saracie niste oameni nevinovati, care au facut, iata, atata bine! Ar fi gata si sa ii bage si dupa gratii, atat de rai sunt… Pentru ca nu sunt in stare sa vada ca in toti acesti ani Timisoara s-a apropiat de autonomie, de exemplu… Atat de tare incat bucurestiul nu mai are aproape nicio treaba cu noi- ne-am izolat perfect, iar romanii aproape ca nici nu mai piuie! Atat de tare ne-am luat destinele in propriile maini, incat suntem pe punctul de a da nastere unui nou popor- pe fertilul fond genetic indic, sadim cu ode de bucurie samanta foarte incrucisatelor natii colonizate aici de mareata viena. Romanii, inca majoritari, nu vor avea nicio sansa: vor fi absorbiti in marea eprubeta a micii viene pe care noi o gandim si o folosim cu atat succes de 16 ani… demnitatea lor nu ne trebuie. Am gandit o alta, bazata pe untermensch-ismele celebrului Nietzche. E de foarte mare succes!

Spatiul fiind limitat, ma voi opri aici, desi ar mai fi multe de spus. Inchei cu gandul la voi si la Romitza. Mi-a marturisit ca, din putinul pe care il are, va pregateste un cadou… fiecare dintre voi va primi cate un fir de iarba, indiferent cat va costa el !!!

REPUBLICA BANAT a spus: (iunie 1st, 2012 at 12:26 )

FELICITARI PENTRU ARTICOL!! A VENIT VREMEA CA CEI CARE SI-AU BATUT JOC DE ORAS SI DE BANII NOSTRII SA PLATEASCA. SA PLATEASCA DEMOCRATIC – LA ALEGERI.

george a spus: (iunie 1st, 2012 at 13:39 )

nu mai e nimic de continuat….. s-a luat totul …. toate cladirile frumoase si vechi le-au luat tiganii si hotii si prietenii lui…
continuam asa si ajungem sa stam toti in camine de studenti…… la mila altora

bonicud a spus: (iunie 1st, 2012 at 14:26 )

Daca lucrurile stau asa cu se afirma,de vina suntem noi care i-am inlesnit aceasta functie prin votul nostru.Pentru a nu se mai petrce o astfel de stare vin cu propunerea ca votul sa fie obligatoriu. Numai asa se poate afirma caci cu vointa noastra a primit aceasta demnitate.Chiar numai cu un vot in plus,cel in cauza este indreptatit la functia incredintata de popor.Nu degeaba se vehiculeaza ideia ca majoritatea invinge,una este sa castigi un vot in plus daca cei care vin sa-si exprime vointa este de 99%,iar alta este ca numarul votantilor este de 5 sau 49%. Dupa umila mea propunere are de castigat numai cel bun,oricare ar fi parerile altora.Aceasta si chiar singura incalcare a drepturilor cetatenesti ar aduce castig cetatenilor si numai.Nicu.

Mihai a spus: (iunie 1st, 2012 at 15:21 )

O fi cum zici tu, dar tot e mai bun Orza decat ceilalti candidati.

Orz a SeCară ! a spus: (iunie 1st, 2012 at 17:58 )

Bla-bla-bla ! Scurt pe doi : ADIO ! !

Alle a spus: (iunie 1st, 2012 at 20:36 )

Mai bine pleaca acasa ca suntem satui de ei . Trebuie sa mergem la vot sa dam jos mafia asta.

the estompator a spus: (iunie 2nd, 2012 at 08:40 )

Desigu, e timpul sa schimbam toti coruptii locali si sa punem oamenii integri ai Bucurestiului sa ne conduca: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/375916_472452269437871_2069274023_n.jpg

@the estompator a spus: (iunie 2nd, 2012 at 13:23 )

slabutz, stimabile… si zadarnic. ieftina scoala de bancuri mai au ciuhorzistii !

Luiza a spus: (iunie 2nd, 2012 at 17:15 )

GATA fratilor, s-a terminat cu smekeria, n-ati facut nimic de aproape 2 decenii, e randul ca altii sa arate ce pot!

denisa a spus: (iunie 3rd, 2012 at 08:28 )

ADRIAN ORZA PRIMAR,CEA MAI BUNA ALEGERE!!!

PENZIONARe a spus: (iunie 3rd, 2012 at 15:30 )

ciocu’ mic !
ca tot ORZA o sa iasa PRIMARE si langa iel mana dreapta, ramane COJOCARE secretare . clar???????????????????
ca noi penzionare nis cu iel ca nio dat gratis la tramvaie, nio dat rivilioane moca la hotel strelitia a lu’ colonelu Staicu, si nio fekut club undie merjem se ne distram. se treiasca Orza si Cojocare si voi zerishtii ciocu mic !

traciatu a spus: (iunie 3rd, 2012 at 15:31 )

Denisa!
sa mo S*UJI ! e bini????

bonicud a spus: (iunie 4th, 2012 at 22:24 )

Cineva,mai sus propune:”Sa schimbam” Eu intreb „cu cine?”. Sa schimbam pe Maria,ori palaria,caci pana acum,de fiecare data „a fost aceiasi Marie,dar cu o alta palarie”.Oameni buni sa lasam gluma si s-o luam in serios:Omul potrivit, la locul potrivit, numai asa ne va fi bine,ori macar binisor.In mana noastra a celor ce alegem,sta painea si cutitul.Sa nu ne mai vaicarim ca niste babe.Nicu

alfredo a spus: (iunie 6th, 2012 at 13:19 )

D-l Berger Oscar vrea sa ne bage pe gat, cu orice pret, pe acest neasemuit de ingamfat, pe nume orza(am scris intentionat cu „o” mic), pentru ca votand pe Robu s-ar instala neocomunismul la Timisoara. Ma rog la Dumnezeu sa-l salveze de la nebunie pe D-l Beger ca nu mai are mult pana la balamuc. Acest orza este cea mai nesimtita creatura umana pe care am intalnit-o vreodata. Lipsit de politete si scrupule, incult ca un cioban de Baragan, infatuat, bolnav de carierism etc. Imi pun intrebarea fireasca, ce va face acest individ daca va disparea din administratia publica? Ce va lucra el, ca nu se pricepe la nimic… E normal sa se cramponeze de scaunul de bugetar ca , altfel, va ajunge muritor de foame.. D-l Berger ne indeamna sa-l votam pentru ca nu doreste schimbarea mafiei din Primarie, nu doreste plecarea celui mai mare escroc, si anume canalia de Cojocari si a altora de teapa lui si a lui orza. D-l Berger se contrazice singur: pe de o parte vrea schimbare iar pe de alta parte ne cere sa-l votam pe orza, adica sa se schimbe ceva dar sa sa nu se modifice nimic… Halal gandire…

@alfredo a spus: (iunie 6th, 2012 at 13:33 )

te-ai gasit si tu de cine sa te legi. halal comentariu. ar trebui sa-ti fie rusine, macar pentru varsta lui oscar. pe de alta parte,chiar daca tine cu cine nu-ti place tie, tine din convingere, nu pentru smenuri cu primaria, cum probabil vei face tu dupa schimbare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top