Cum au pus mana romii pe spitalele din Timisoara

Mafia țiganilor cu bani acaparează, rând pe rând, spitalele din Timișoara. În 2001, după apariția Legii 10, țiganii și-au făcut calculele din scurt: în ce să mai „investească”? Ocupaseră deja zonele rezidențiale. Răspunsul a fost simplu: în spitale, pentru că autoritățile nu vor avea bani să construiască unele noi, așa că le vor plăti chiria cerută, ca să nu fie nevoiți să scoată bolnavii în stradă.

Inițial, țiganii revendicau imobile folosind acte false, în care apăreau ca urmași ai foștilor proprietari. Ulterior, au negociat din start cu adevărații moștenitori, pe care i-au secondat din umbră în fiecare acțiune. Când procesul s-a încheiat, iar imobilul le-a fost retrocedat în natură foștilor proprietari, țiganii au cumpărat legal de la aceștia.

„Să fii proprietar de spital înseamnă o investiție nu foarte mare, câteva sute de mii de euro, patru sau cinci ani de procese pentru retrocedare, după care urmează câștig constant, din chirie, pe termen lung”, explică, sub anonimat, unul dintre romii cu spitale.

Pentru Secția de Chimioterapie a Spitalului Municipal, Vișinel Stanca solicită de șase ani chirie de la primărie. Contractul a expirat la finele lui 2011 și, abia după ce Vișinel și-a adus camionul cu canapele, amenințând că se mută printre bolnavi, s-a purtat o negociere pentru o chirie acceptabilă pentru administrația locală – 2,3 euro pe metru pătrat. Inițial, Vișinel a vrut 14 euro.

Florea Neamțiu și Ștefana Oana Ciortea-Neamțiu, urmașii celor care au deținut clădirea înainte de venirea comuniștilor, au solicitat primăriei retrocedarea clădirii. Vișinel a apărut abia după ce clădirea a fost retrodcedată. La cererea țiganului sfătuit de avocați, cei doi Neamțiu s-au dus la primărie, pentru a oferi instituției șansa de a cumpăra imobilul. Au cerut un milion de euro, deși expertiza a arătat că prețul nu ar trebui să depășească 400.000 de euro. Cum părțile nu s-au înțeles la preț, moștenitorii i-au vândut lui Vișinel. De fapt, fiicei acestuia, Monica Stanca.

Suma pentru care s-a făcut tranzacție nu este cunoscută. „Ar trebui să cumpere la prețul invocat la preempțiune. În realitate, prețul este mult mai mic, iar notarii, deși știu că fac un abuz, întocmezsc actele. Legea îi obligă pe proprietarii unor astfel de imobile să vândă la același preț din preempțiune, iar dacă actele sunt semnate pe o sumă mai mica, contractul de vânzare-cumpărare devine nul. Autoritățile nu au însă posibilitatea să afle prețul real”, spune Sorin Chira, juristul Primăriei Timișoara.

Vișinel Stanca are o avere evaluată la 2,3 milioane de euro. Ginerele lui, Ionelaș Cârpaci, are chiar mai mult: proprietăți, bijuterii și bani care însumate ajung la 13 milioane de euro. Odată cu Chimioterapia, Vișinel Stanca a cumpărat, tot pe numele fiicei sale, și Policlinica Spitalului Municipal, aflată în clădirea alăturată, pe strada Sfânta Rozalia. Și aici s-a urmat exact același traseu: Agnes Schultz, urmașa proprietarilor, a obținut retrocedarea în natură, apoi i-a vândut țiganului.

Șapte instituții sanitare din Timișoara sunt ale țiganilor. Seria a fost deschisă în 2004, cu sediul DSP, de pe strada 16 Decembrie 1989. Au urmat, doi ani mai târziu, Sanepidul (bulevardul Loga) și Inspecția de Stat a DSP (strada Beethoven). Pentru că nu a avut bani să plătească chirie, DSP a găsit alte soluții și s-a mutat. Retrocedarea s-a făcut cu largul sprijin al autorităților, care nu au țint cont că Sanepidul reprezintă un obiectiv de importanță națională.

La clădirea de pe strada Beethoven, termenul legal până la care se puteau face cereri de retrocedare la primărie în baza Legii 10 era mai 2004. În mai 2005 și în martie 2006, fostul primar Gheorghe Ciuhandu a semnat către DSP două adrese prin care spunea că nu s-a făcut cerere de retrocedare. Culmea, în 28 martie 2006, tot de la Primăria Timișoara, DSP a primit o adresă prin care era anunțată existența unei astfel de cereri. Mai mult decât atât, doi funcționari ai primăriei l-au însoțit pe Ionelaș Stancu, cerând eliberarea clădirii. Ionelaș Stancu a cumpărat și imobilului de pe Loga, la numai câteva zile după retrocedarea acestuia.

Vladimir Cârpaci a devenit, acum șase ani, proprietarul clădirii de pe strada Galați în care funcționează Laboratorul de analize al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” și secția TBC. El a cumpărat imobilul de la Mariana și Alexandru Popescu, fără a solicita municipalității exprimarea dreptului de preempțiune. Edilii l-au dat în judecată, iar procesul e pe rolul Tribunalului Timiș.

Alte instituții sanitare aflate în proces de retrocedare urmează să intre în proprietatea țiganilor. Clinica ASCAR a fost retrocedată Rozaliei Freud, care a cerut primăriei enorm de mulți bani. Acum i-o va vinde Ionelaș Cârpaci, al cărui avocat, Ernst Toma, a și reprezentat-o în procesul de retrocedate. Inițial, femeia a vrut să fie despăgubită în bani, însă primăria nu a fost de acord. O altă clinică, cea de Balneo-Fizioterapie a fost retrpocedată acum doi ani, unui neamț.

După ce a reprezentat mai mulți țigani în diverse procese, Radu Zandomeni explică de ce s-a ajuns în situația ca romii să cumpere clădirile în care funcționează spitalele. „Romii înstăriți, care au obținut venituri prin mijloace legale sau mai puțin legale în străinătate, au tendința de a lua imobile din zona ocupată odinioară de protipendada comunistă, sau aflate pe arterele principale. Ei au văzut că imobilele erau ocupate de instituții publice, deci au mers la urmașii proprietarilor cu o ofertă generoasă. Cumpărau imobilele pe loc, în situația încâlcită în care erau acestea, oferind un preț generos. Legea a fost proastă de la început. Putea să nu permită astfel de tranzacții”, spune avocatul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Alex a spus: (iunie 13th, 2012 at 08:56 )

Tot ceea ce sper este ca noua putere locala sa gaseasca solutii la dezastrul pe care l-a lasat ciuhandu si sleahta lui de acoliti. Mi-e greu sa cred ca un oras ca Timisoara nu are forta financiara sau posibilitatea de atragere a fondurilor Europene pentru constructia unuia sau mai multor spitale, renuntand astfel la plata chiriilor catre tigani.

cora a spus: (iunie 13th, 2012 at 09:44 )

Acum avem un primar al USL cu putere de la centru! USL-ul e si la conducerea judetului, nu trebuie sa ne mai facem griji; veti vedea ca toate problemele majore se vor rezolva in Timisoara.
D-mnul Robu ne-a promis ca „face curatenie”! !

blondu fain a spus: (iunie 13th, 2012 at 09:48 )

in toata europa au inceput sa castige teren partidele de extrema dreapta.e nevoie si in romania de un astfel de partid,ca sa le mai taie din aripi ciorilor

Marrian Iancu a spus: (iunie 13th, 2012 at 14:12 )

Intrebarea care se pune este urmatoarea: de ce nu se gaseste nimeni in presa locala capabil sa faca o ancheta pana la capat despre subiect? Sa ajungeti la politistii, procurorii si judecatorii care tin in spate mafia tiganeasca. Am sa raspund tot eu, pentru ca aceasta breasla este practicata in proportie de 99% de niste limbrici, care prefera sa scormoneasca cacatul pentru 10 lei, decat sa isi faca treaba ca lumea.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top