Hiena moralista

Poate că Traian Băsescu își merita soarta. Poate că nu. Ceea ce cred însă cu tărie este că nu meritam noi – românii cu ochi, urechi și mai ales creier – una ca asta. Și nu mă refer acum la pierderea unui președinte simpatizat de vreo 15% din populația acestei țări, ci de senzația de sufocare pe care am trăit-o într-o zi de 6 iulie 2012. Cu acuzat și acuzatori de față, de la tribuna parlamentului am aflat că este interzisă citirea în plen a avizului Curții Constituționale, doar pentru că esența acelui aviz nu oferea justificare demersul „Inchiziției””. Incredibil, citirea concluziilor CCR în plenul parlamentului a căzut la vot. Votul USL.

Câteva ore mai târziu, deputatul PNL Dolj Mihai Voicu o trântea cu zeflemea pe o televiziune de știri: „Ce, ca parlamentar eu nu pot aprecia ce-a făcut Băsescu ca fiind încălcări grave ale constituției?!”. Da, ca parlamentar și parte interesată, în fond acuzarea, deputatul Voicu poate gândi ce vrea mușchiul lui. Peste 250 de parlamentari pot face același lucru, iar într-o astfel de ecuație logică putea fi suspendat chiar și un reper al democrației, un Corneliu Coposu, dacă Seniorul ar fi ajuns președintele României.

Aș rămâne la procedură și chiar nu mai are importanță că numele celui suspendat este Traian Băsescu. Putea fi vorba de Emil Constantinescu, între 1996 și 2000. Ce, pe vremea aia nu circula banul și favorul politic să se poată pune de un UNPR al trădătorilor din CDR? Ca apoi să se dea de pământ cu guvernarea și cu dom’ profesor în desele crize politice ori mineriade din acea vreme? Nici măcar PDSR de atunci n-a gândit ce-a pus în practică ieri USL! Ce bine ar fi fost să poți schimba atât de ușor un președinte pe vremea lui Ion Iliescu, când zeci de mii de oameni ne scuipam plămânii în mitinguri zilnice! Spun asta doar de dragul exemplului, căci este clar că „nea Nelu” nu putea fi schimbat cu tot sistemul ce-l ținea în spate.

Oricum ai privi lucrurile petrecute în ultimele zile, ceva nu este în regulă. Îi poți reproșa președintelui Traian Băsescu că a transformat regimul semi-prezidențial din România într-unul prezidențial. Că și-a luat pentru aceasta un premier marionetă și președintă de Cameră manechin. Ca majoritate parlamentară însă, puteai lejer modifica Constituția, ocazie cu care USL limpezea atât modalitatea de suspendare a șefului statului, dar mai ales putea reglementa statutul de republică parlamentară, așa cum văd România cei ce s-au săturat de blocajele politice dintre palate și nu încă sunt de acord cu monarhia constituțională.

Nu, strategii Uniunii Social Liberale nu au gândit-o așa. Au preferat să-l acuze pe Traian Băsescu de comportament specific unei unui regim prezidențial, contrar Constituției, dar s-au comportat ca într-o republică parlamentară, ignorând evident aceeași lege fundamentală cu care au cochetat doar de complezență. Sigur, s-ar putea spune de unde atâta supărare, că tot la votul poporului se va ajunge. Iar judecata poporului e cea dreaptă, dacă n-ar fi în vacanță din mai multe puncte de vedere.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

mari a spus: (iulie 7th, 2012 at 14:07 )

Acest articol exprima exact tot gindesc in ultimul timp; si nu sint singura. Nu tot ce s-a intimplat in ultimele zile, este chiar corect; iar cei doi ,Ponta si Antonescu , nu sint chiar asa transparenti cum pareau acum 2 luni. Ce m-a revoltat cel mai mult, a fost anuntul de la Antena 3, a numirii consilierului american al d-lui Ponta. De cind a planuit aceasta? Citi prim ministri europeni au nevoie de consilieri straini? In Romania nu exista dupa parerea dumnealui, persoane competente si bine pregatite? L-am schimbat pe dracul cu tata-su?

dan a spus: (iulie 7th, 2012 at 14:51 )

Ideea de baza e ok. Interpretarea, insa, lasa mult de dorit.
Pluripartidismul si reprezentarea este esenta democratiei.
din acest punct de vedere, in orice stat, parlamentul reprezinta in mod real democratia. Restul e gargara.
Adevarul e ca ce s-a intamplat ieri a fost un exercitiu de democratie. O democratie infantila, penibila poate, dar DEMOCRATIE. Ramane ca ultima reduta a democratiei, referendumul, sa-si spuna cuvantul. Iar respectarea rezultatului acestuia, indiferent care va fi, sa fie implementata. Pentru un stat democratic, atat e suficient.
Vrem mai mult? Atunci sa votam altfel la alegeri, ca sa nu mai avem un parlament penibil, un guvern marioneta, politicieni bufoni sau penali, presedinti comandanti, etc.
Iar ceea ce vom vota, asta vom avea.

@mari a spus: (iulie 7th, 2012 at 15:25 )

Ai pus punctul pe y , persoane competente și bine pregătite sunt cu miile și în Românica, d-aia TRĂIM BINE !

mari a spus: (iulie 7th, 2012 at 15:45 )

Traiam bine, daca erau alesi dupa ce au in cap si nu in buzunar!

VORBE MARI ! a spus: (iulie 7th, 2012 at 17:25 )

Toti vorbiti de democratie,dar uitati o „chestie” esentiala: in Romanica TOATE si democratia sunt „specifice’, deoarece nici unde IN LUME NU ESTE ATAT PUP – in – CURISM si LINGAIME, ca si in Romanica! Veti vedea ca, DACA cumva la referendum castiga Base,imediat”majoritatea parlamentara” SE VA SCHIMBA RADICAL !

fruncea... a spus: (iulie 7th, 2012 at 22:44 )

cu BASE pana la moarte ..si dincolo de ea…..

bonicud a spus: (iulie 8th, 2012 at 15:30 )

Bine spune autorul acestor randuri,bine zice si MARI si DAN,dar mai bine spune VORBE MARI cand afirma ca la noi este o DEMOCRATIE SPECIFICA,fidela afirmatie:”La noi ,ca la nimeni ” cum in intelepciunea SA afirma MARIA SA POPORUL. Intr-o astfel de stare,e bine a nu ne pierde speranta CA TOTUL SE VA SFARSI CU BINE.Cu frunte sus si cu………,cum doreste si domnul,ori doamna FRUNCEA.Nicu.

Vali a spus: (iulie 8th, 2012 at 23:36 )

In astfel de momente trebuie sa ne detasam de tot ce inseamna mediu politic din Romania si sa aflam ce vrem cu adevarat de la aceasta tara? eu vreau democratie!

bonicud a spus: (iulie 9th, 2012 at 18:40 )

Cu totii stim cu ce se aseamana politica.Putini stiu cine sunt adevaratii politicieni si aproape de loc nu se stie”ce este in gandul si in mintea orcarui politician,aparentele aproape in totalitate,inseala.Bine zice domnul VALI cand afirma:”In astfel de momente trebuie sa ne detasam de ……mediul politic”.
Eu vin cu propunerea ca in astfel de momente sa fim mai mult ca oricand atenti la ce se face si mai ales la ce se spune in jurul nostru,nu tot ce se face si se spune,vine dintr-o curata.A fost odata,nu demult,lucru valabil si astazi,cand un ministru pentru a-si pastra scaunul:”Era cand cu steaua,cand cu crucea”.Si marturisesc ca nu i-a fost rau ,dar stim ca ROMANUL in intelepciunea SA zice:”Ulciorul nu merge de multe ori la apa”.Nicu.

Etbag a spus: (iulie 10th, 2012 at 08:48 )

O ardeti pe aici cu intelepciunea populara si blabla-uri din astea. Pupati-l in continuare in fund pe Basescu si o „Sa traiti bine!” ca si pana acum :)))

bonicud a spus: (iulie 11th, 2012 at 11:33 )

Draga domnule,ori doamna,oricine ai fi Dumneata,daca pui in aceiasi OALA INTELEPCIUNEA POPULARA cu „blabla-uri”le ce se tot aud prin unele mediuri,inseamna ca ne meritam soarta,
Aceia care uita povetele inaintasilor si nu vor sa tina cont de ELE mai bine ar fi sa nu se nasca ca sa nu faca de rusine pe parintii lor care le-au lasat o zestre si pe care ei o nesocotesc.
Cum spune un mare OM ,omul nu are fund,ci CUR,de ce ti-e rusine sa pronunti acest cuvant,el adica CURUL este o parte componenta a omului,care de n-ar fi ne-am imputi,fara el nu putem da afara din noi resturile ce-au ramas din hrana care ne tine in viata.Mai de rusine ar fi pentru noi sa zicem GURA,caci pe aici iese tot ce e mai rau din noi,fara a face deosebire intre semeni.Nu intodeauna ce gandim si zicem ori mai ales si facem. nu corespund,”poporul imi permit a zice:Nu tot ce zice si facem, caci una gandim,alta spunem si alta facem”.Daca am gresit,te rog „A MA IERTA”Nicu.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria bate palma cu propriile departamente. Timpark și Poliția Locală vor confisca vehiculele ce transportă deșeuri ilegal

Primăria Timișoara semnează protocoale cu propriile departamente, pentru a putea să rezolve mai rapid problema mașinilor care sunt folosite la transportul ilegal de deșeuri. Oficial, parteneriatul semnat cu Poliția Locală și Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice TIMPARK a fost pus la punct ”pentru a descuraja fenomenul abandonului de deșeuri”. Consilierii locali...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria bate palma cu propriile departamente. Timpark și Poliția Locală vor confisca vehiculele ce transportă deșeuri ilegal
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie

Seria SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara – CSM Ploiești, din play-out-ul Ligii Naționale, se mută în Prahova. După ce și-a consumat primele două episoade la Arad și Timișoara, seria „trei din cinci” continuă la sala Olimpia din Ploiești. Rezultatele de săptămâna trecută, 72-65 și 74-69, au fost cele mai strânse din totalul de patru înfruntări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Au demarat înscrierile pentru clasa pregătitoare la Şag. Sunt disponibile 44 de locuri în două săli recent renovate

În anul școlar 2024-2025 Şcoala Gimnazială din Şag  dispune de 44 de locuri la Clasa pregătitoare, distribuite în două săli. Copiii își vor desfășura activitatea, în săli recent renovate, utilate cu bănci și scaune noi, mobilier individual de depozitare, calculatoare și TV Smart cu conexiune la internet.  Luni, când au început înscrierile pentru cele 44...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au demarat înscrierile pentru clasa pregătitoare la Şag. Sunt disponibile 44 de locuri în două săli recent renovate
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În anul școlar 2024-2025 Şcoala Gimnazială din Şag  dispune de 44 de locuri la Clasa pregătitoare, distribuite în două săli. Copiii își vor desfășura activitatea, în săli recent renovate, utilate cu bănci și scaune noi, mobilier individual de depozitare, calculatoare și TV Smart cu conexiune la internet.  Luni, când au început înscrierile pentru cele 44...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au demarat înscrierile pentru clasa pregătitoare la Şag. Sunt disponibile 44 de locuri în două săli recent renovate
Cristian Moș se pregătește să candideze la președinția CJ Timiş, ca iepure al PSD, susţin cei din USR Timiş. Cei din USR mai sugerează că Moş a fost şantajat de PSD Timiş pentru a critica în termeni foarte duri filiala condusă de Dominic Fritz. În schimb, Forţa Dreptei sugerează că Moş şi-a negociat la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR şi Forţa Dreptei reacţionează la “dezertarea” lui Cristian Moş: Se pregăteşte să candideze la președinția CJ Timiş, ca iepure al PSD
Primăria Timișoara semnează protocoale cu propriile departamente, pentru a putea să rezolve mai rapid problema mașinilor care sunt folosite la transportul ilegal de deșeuri. Oficial, parteneriatul semnat cu Poliția Locală și Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice TIMPARK a fost pus la punct ”pentru a descuraja fenomenul abandonului de deșeuri”. Consilierii locali...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria bate palma cu propriile departamente. Timpark și Poliția Locală vor confisca vehiculele ce transportă deșeuri ilegal
USR a rezolvat în timp record problema înlocuirii demisionatei Ana Munteanu din Consiliul Local Timișoara, iar înlocuitorul acesteia a depus jurământul pe postul preluat în cursul zilei de luni. Partidul rămăsese cu un consilier local în minus în CLT, în februarie, după ce controversata Ana Munteanu și-a dat demisia de pe postul oferit de alegători,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Înlocuitorul Anei Munteanu a depus jurământul pe locul rămas liber în consiliul local
Finalizat în urmă cu patru luni, primul spital construit în România din fonduri private, nu poate fi încă deschis din cauza unor proceduri birocratice, lucru care l-a indignat foarte mult pe senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan.  În urmă cu patru luni Asociaţia “Dăruiește Viață” a finalizat primul spital construit în România pentru copiii bolnavi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan, revoltat: “Rafila, nu mai ține închis spitalul pentru copiii cu cancer!”
Seria SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara – CSM Ploiești, din play-out-ul Ligii Naționale, se mută în Prahova. După ce și-a consumat primele două episoade la Arad și Timișoara, seria „trei din cinci” continuă la sala Olimpia din Ploiești. Rezultatele de săptămâna trecută, 72-65 și 74-69, au fost cele mai strânse din totalul de patru înfruntări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie
SCM Politehnica Timișoara a jucat pe terenul echipei CSM Vaslui, în etapa a XXIII-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Meciul era vital pentru ambele echipele aflate în zona inferioară a clasamentului. Prima repriză a fost foarte echilibrată, chiar dacă gazdele s-au desprins la 5-2, în minutul 8. Reușitele lui Marjanovic, din 7 metri, și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pas uriaş spre salvarea de la retrogradare
Duminică spre seară, polițiștii Biroului Rutier au fost sesizați cu privire la un accident rutier care ar fi avut loc pe raza localității Chișoda. Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au constatat faptul că, o femeie în vârstă de 36 de ani a condus un autoturism pe strada Cooperatorilor din localitatea Chișoda...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Femeie ucisă pe trecerea de pietoni în Chişoda
Top