Necesitatea CBCT-ului in implantologie

CBCT (Cone beam computer tomography / Tomografie computerizată cu fascicul conic) încorporează o tehnologie de ultimă generație în domeniul imagisticii, ce permite vizualizarea în plan tridimensional a zonelor scanate.


Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unică rotație în jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes ce sunt apoi reconstituite cu ajutorul unui software de imagistică, în vederea obținerii modelului virtual 3D al pacientului. Această imagine 3D permite o mai bună diagnosticare și planificare a tratamentului în comparație cu radiografiile clasice bidimensionale, oferind maximum de informații cu o doză minimă de radiații.

Relația CBCT-implant dentar

Analiza CBCT permite implantologului să aibă un plan de tratament predictibil, el putând poziționa cu ajutorul software-ului viitoarele implante dentare, astfel intervenția chirurgicală rezervând mult mai puține surprize neplacute.

CBCT-ul în implantologie ne va oferi informații legate de cantitatea și calitatea osului existent, poziția implantului în raport cu dinții vecini și cu cele două corticale osoase, formațiunile anatomice și particularitățile acestora. De asemenea ne poate semnala prezența unor formațiuni patologice ale oaselor maxilare (granuloame, chisturi, tumori).

Totodată cu ajutorul CBCT-ului putem realiza șabloane chirurgicale ce permit inserarea implantelor sub angulația dorită.

În cazul interveniilor complexe din domeniul implantologiei, utilizarea investigatiilor ce transpun o imagine bidimensională a unui corp tridimendionaln(arcade dentare) poate duce la erori grave (perforarea membranei sinusale, lezarea nervului dentar inferior) din cauza imposibilității de a aprecia corect traiectoria, adâncimea sau înălțimea, cu alte cuvinte „a treia dimensiune”.

Avantaje și dezavantaje ale CBCT-ului
Avantajele unei analize CBCT reies în urma analizei acestei investigații cu ajutorul unui software de specialitate ce ne oferă:

  • -imagine 3D: permite vizualizarea și navigarea simultană în trei planuri: sagital, coronal și axial
  • -posibilitatea de a evalua densitatea osoasă în zonele de interes
  • -instrumente pentru a realiza diferite măsurători
  • -posibilitatea de a simula plasarea unui implant

Dezavantajele CBCT-ului se referă la cost, nefiind o analiză suportată de CNAS, și din faptul că presupune expunerea la o oarecare doză de radiații.

Așadar, CBCT-ul răspunde celor mai exigente cerințe în domeniul imagisticii dentare și oferă informații de maximă importanță pentru domeniul implantologiei, informații ce nu pot fi accesate cu ajutorul radiografiilor convenționale.

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zona centrală a Timișoarei este atât de sigură, încât Parisul și Viena ar păli de invidie, dacă ar ști cum merg lucrurile pe malurile Begăi. Dar nu peste tot e așa, iar primarul Nicolae Robu admite că unul dintre punctele nevralgice este Piața Traian. Aici ar urma o curățenie generală, și nu doar la nivel de străzi și linii de tramvai. E doar un mic neajuns: nu se știe când.
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Paris și Viena nu ești atât de în siguranță ca în centrul Timișoarei. Robu promite intervenții și în Piața Traian / FOTO
Vacanță de vară fără telefon mobil și tabletă, măcar câteva zile, dar cu multă mișcare și... lectură, într-o sală de sport! Este propunerea Smartfit pentru copiii cu vârste între 7 și 12 ani, care, timp de o săptămână, vor avea parte de o vacanță cu mers pe bicicletă, ore de înot și de karate, dans, dar și lectură.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vacanță fără telefon. Îți poți înscrie copilul la o școală de vară cu sport și lectură, la Timișoara
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com