Abatia din Melk, spiritul Austriei

Fiecare țară are frumusețile ei naturale, o gastronomie specifică, o arhitectură proprie ce ne stârnesc mereu dorința de a porni în descoperirea lor. Dar pe lângă acestea, fiecare țară are spiritul ei specific, acea coordonată care veghează în tăcere la menținerea identității sale.

Vorbind despre Austria, frumusețile acesteia sunt destul de bine cunoscute, însă inima ei bate undeva departe de punctele principale de atracție, în regiunea Austriei Inferioare, pe valea Dunării. Acolo unde, pe un deal stâncos, se înalță semeață abația Melk. Aceasta a fost martorul unei istorii milenare ce începe undeva în jurul anului 1000 și continuă până în zilele noastre. Dincolo de acestea, abația din Melk este cea mai mare mănăstire gotică din Europa.

La Melk a fost menționat pentru prima dată, în anul 996, într-un document oficial numele „Ostarrichi”. De aici provine numele de Osterreich, denumirea în limba germană a Austriei. Originile abației în sine au fost puse însă puțin mai târziu. Aceasta a fost fondată 1089, datorită lui Leopold al II lea, margraf al Austriei, care a oferit unul dintre castelele sale Abaţiei Lambach.

Clădirea abaţiei de azi a fost construită între 1702 şi 1736 în stil baroc, fiind proiectată de arhitectul Jakob Prandtauer, autorul mai multor clădiri în stil baroc ale perioadei. Picturile şi frescele apar încă din holul principal al abaţiei, realizate de italianul Antonio Beduzzi, în timp ce biserica este decorată cu fresce în stil baroc, care poartă semnătura lui Johann Michael Rottmayr.

Biblioteca Abaţiei din Melk este impresionantă prin sutele de manuscrise pe care le conţine. Pe tavanul abaţiei se află o frescă realizată de Paul Troger reprezentând cele patru virtuţi: Înţelepciunea, Dreptatea,Tăria şi Cumpătarea. Mai există patru sculpturi din lemn care reprezintă facultăţile prezente în abaţie: Teologie, Filosofie, Medicină şi Jurisprudenţă.

Pe parcursul istoriei, Abația Melk a fost unul dintre cele mai importante centre culturale din Austria, tot aici funcționând, timp de secole la rând, unele dintre cele mai prestigioase școli. Secolele au trecut, iar Austria a ajuns cu timpul un mare imperiu, dar Melk și-a păstrat importanța culturală. Trecând prin zbuciumul războaielor mondiale, marele imperiu a fost redus la o țară mică din Europa Centrală, fără ca abația din Melk să-și piardă din importanță. Trecând printr-o istorie plină de creșteri și descreșteri spectaculoase, abația din Melk s-a dovedit a fi realmente spiritul Austriei, locul către care toată lumea privea și de unde aștepta mereu un răspuns.

Probabil din aceste motive, abația din Melk atrage astăzi sute de mii de turiști din întreaga lume. Întregul complex face parte din patrimoniul UNESCO. Abația poate fi vizitată în perioada mai-octombrie a fiecărui an. În noiembrie-aprilie, abația este închisă publicului, fiind posibilă doar participarea la serviciile liturgice. Un bilet de intrare costă aproximativ 9,50 euro.

Vizitarea abației Melk poate fi inclusă într-un program de mai multe zile de vizitare a castelelor bavareze, lucru pe care îl recomandăm cu căldură. Un itinerariu în inima Alpilor cu vizitarea unor castele precum Herrenchiemsee, Hohenschwangau, Neuschwanstein sau Nymphenburg, alături de abația din Melk, va fi degrabă o călătorie inițiatică ce ar putea reîncărca bateriile oricui.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Baran Florin Daniel a spus: (September 7th, 2012 at 10:42 )

Daniel Fflorin Băran a fost un jurist şi avocat român, om politic, ministru, primar al Timişoarei. În 1950 Daniel Florin Băran a fost arestat de autorităţile comuniste şi deţinut timp de 5 ani şi 6 luni fără a fi judecat. Decedat în 1979, Daniel Florin Băran rămâne una dintre cele mai importante personalităţi ale Banatului din perioada interbelică.

Caransebes a spus: (September 7th, 2012 at 16:10 )

Tatăl şi unchiul lui Rooney au fost arestaţi, după ce au fost implicaţi în pariuri pe meciuri trucate.
tatăl şi unchiul fotbalistului 20 de ani de la Manchester United, dar şi jucătorul de 20 ani care a “generat” uriaşul câştig, Jennings fiind, la rândul său, arestat.
Traficanti de droguri ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Heraeus
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Parcursul revistelor de Science-Fiction din Timișoara este lung și sinuos. El începe în noiembrie 1972, odată cu apariția primului număr al fanzinului Paradox, și continuă până în zilele noastre cu revistele tipărite Paradox și Helion și revista Helion Online, fratele mai mic și mai dinamic al revistei tipărite. De curând au apărut numere noi ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Reviste Science-Fiction și Fantasy timișorene
Sala de sport s-a mutat de la Timișoara la Giroc doar pentru că era Sorin Grindeanu premier! Asta susține primarul Nicolae Robu, care spune și că ar vrea stadionul „Dan Păltișanu”, dacă tot intenționează CJ Timiș să-l demoleze. Totuși, edilul ar dori să încheie un „pact de colaborare administrativă” cu șeful CJ, Călin Dobra.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu spune ca Grindeanu a vrut sa-si faca sala polivalenta acasa. In numele Timisoarei, vrea pact cu Dobra
Vineri, 15 decembrie în prima parte a reuniunii clubului Helion, va fi lansat volumul al 5-lea din seria de antologii Helion, realizată de Asociația Culturală Helion și editura Eurostampa, în cadrul colecției INSOLIT. Volumul cuprinde o selecție din prozele scurte (povestiri) apărute între anii 2011-2016 în revista tiparită Helion. Selecția textelor a fost facută de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă antologie de proză S.F. realizată de Asociația Culturală Helion
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top