Abatia din Melk, spiritul Austriei

Fiecare țară are frumusețile ei naturale, o gastronomie specifică, o arhitectură proprie ce ne stârnesc mereu dorința de a porni în descoperirea lor. Dar pe lângă acestea, fiecare țară are spiritul ei specific, acea coordonată care veghează în tăcere la menținerea identității sale.

Vorbind despre Austria, frumusețile acesteia sunt destul de bine cunoscute, însă inima ei bate undeva departe de punctele principale de atracție, în regiunea Austriei Inferioare, pe valea Dunării. Acolo unde, pe un deal stâncos, se înalță semeață abația Melk. Aceasta a fost martorul unei istorii milenare ce începe undeva în jurul anului 1000 și continuă până în zilele noastre. Dincolo de acestea, abația din Melk este cea mai mare mănăstire gotică din Europa.

La Melk a fost menționat pentru prima dată, în anul 996, într-un document oficial numele „Ostarrichi”. De aici provine numele de Osterreich, denumirea în limba germană a Austriei. Originile abației în sine au fost puse însă puțin mai târziu. Aceasta a fost fondată 1089, datorită lui Leopold al II lea, margraf al Austriei, care a oferit unul dintre castelele sale Abaţiei Lambach.

Clădirea abaţiei de azi a fost construită între 1702 şi 1736 în stil baroc, fiind proiectată de arhitectul Jakob Prandtauer, autorul mai multor clădiri în stil baroc ale perioadei. Picturile şi frescele apar încă din holul principal al abaţiei, realizate de italianul Antonio Beduzzi, în timp ce biserica este decorată cu fresce în stil baroc, care poartă semnătura lui Johann Michael Rottmayr.

Biblioteca Abaţiei din Melk este impresionantă prin sutele de manuscrise pe care le conţine. Pe tavanul abaţiei se află o frescă realizată de Paul Troger reprezentând cele patru virtuţi: Înţelepciunea, Dreptatea,Tăria şi Cumpătarea. Mai există patru sculpturi din lemn care reprezintă facultăţile prezente în abaţie: Teologie, Filosofie, Medicină şi Jurisprudenţă.

Pe parcursul istoriei, Abația Melk a fost unul dintre cele mai importante centre culturale din Austria, tot aici funcționând, timp de secole la rând, unele dintre cele mai prestigioase școli. Secolele au trecut, iar Austria a ajuns cu timpul un mare imperiu, dar Melk și-a păstrat importanța culturală. Trecând prin zbuciumul războaielor mondiale, marele imperiu a fost redus la o țară mică din Europa Centrală, fără ca abația din Melk să-și piardă din importanță. Trecând printr-o istorie plină de creșteri și descreșteri spectaculoase, abația din Melk s-a dovedit a fi realmente spiritul Austriei, locul către care toată lumea privea și de unde aștepta mereu un răspuns.

Probabil din aceste motive, abația din Melk atrage astăzi sute de mii de turiști din întreaga lume. Întregul complex face parte din patrimoniul UNESCO. Abația poate fi vizitată în perioada mai-octombrie a fiecărui an. În noiembrie-aprilie, abația este închisă publicului, fiind posibilă doar participarea la serviciile liturgice. Un bilet de intrare costă aproximativ 9,50 euro.

Vizitarea abației Melk poate fi inclusă într-un program de mai multe zile de vizitare a castelelor bavareze, lucru pe care îl recomandăm cu căldură. Un itinerariu în inima Alpilor cu vizitarea unor castele precum Herrenchiemsee, Hohenschwangau, Neuschwanstein sau Nymphenburg, alături de abația din Melk, va fi degrabă o călătorie inițiatică ce ar putea reîncărca bateriile oricui.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Baran Florin Daniel a spus: (September 7th, 2012 at 10:42 )

Daniel Fflorin Băran a fost un jurist şi avocat român, om politic, ministru, primar al Timişoarei. În 1950 Daniel Florin Băran a fost arestat de autorităţile comuniste şi deţinut timp de 5 ani şi 6 luni fără a fi judecat. Decedat în 1979, Daniel Florin Băran rămâne una dintre cele mai importante personalităţi ale Banatului din perioada interbelică.

 
Caransebes a spus: (September 7th, 2012 at 16:10 )

Tatăl şi unchiul lui Rooney au fost arestaţi, după ce au fost implicaţi în pariuri pe meciuri trucate.
tatăl şi unchiul fotbalistului 20 de ani de la Manchester United, dar şi jucătorul de 20 ani care a “generat” uriaşul câştig, Jennings fiind, la rândul său, arestat.
Traficanti de droguri ?

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

Centrul de Echitatie Herneacova

Sport vezi arhiva Sport

Sezonul de futsal incepe la Lugoj. Informatica se bate cu Deva pentru Supercupa

Sala Sporturilor „Ioan Kunst Ghermănescu” din Lugoj va fi gazda, marţi, 22 august, a jocului care va decide câștigătoarea Supercupei României la futsal. În jocul programat de la ora 20 se vor întâlni campioana națională, Autobergamo Deva, și câștigătoarea Cupei României, Informatica Timișoara.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sezonul de futsal incepe la Lugoj. Informatica se bate cu Deva pentru Supercupa
MNB – Muzeul Național al Banatului
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Angajații de la stat din Timiș se perfecționează și la cursuri ținute de o cântăreață de muzică populară foarte competentă. Aceasta deține o firmă cu sediul în comuna de baștină, Criciova, și a încasat, de la primăriile din Timiș, aproape 200.000 de lei numai în acest an, pentru cursurile / vacanțele la all inclusive ale funcționarilor publici.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Folclor si perfectionare. O firma din Criciova a scolit functionari publici de 200.000 de lei numai in 2017 / FOTO
Chiriile din ultimii doi ani pe piaţa timişoreană au crescut cu valori de la câteva zeci de euro la o garsonieră, la aproape o sută de euro la cele cu trei camere, arată datele imobiliare.ro. Este de aşteptat ca aceste preţuri să mai crească în această toamnă, având în vedere începerea noului an universitar.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vine toamna, cresc chiriile in Timisoara
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top