Cum sa cheltuiesti mai putin la dentist

Observam, zilele trecute, pe canalele de informare economice că nu va fi mai bine nici în perioada următoare. Trăim o epocă în care valorile și prețurile încearcă să găseasca armonia cu dorințele și nevoile noastre. Din păcate, de multe ori suntem nevoiți să alegem.

Alegerea unei bluze din dulap pentru a fi purtată astăzi poate fi ușoară: să o iau pe cea neagră sau pe cea albă? Pot să le încerc și să decid, și apoi să mă răzgândesc. Dar asta este o alegere ce nu implică riscuri, este o alegere ușoară și poate fi reconsiderată. Dar ce facem când luăm decizii importante, ce facem când trebuie să alegem între sănătate și educație, între siguranță și relaxare? Aici deja intervin o sumedenie de factori ce trebuie considerați.

Și așa ajungem și la dentist. Evident, toată lumea își dorește albire dentară, ceramică integrală, implanturi dentare, zirconiu, fațete și inlay-uri ceramice, aparate ortodontice invizibile, dar toate astea costă, și nu sunt ieftine. Și asa vine momentul în care ești pus în fața unei alegeri: să aleg asta, dar să nu mai am bani pentru… sau să aleg altceva și să am bani pentru… ?

Cum să fac? Prețurile pentru tratamentele stomatologice nu sunt mici, iar pentru tratamentele de calitate sunt chiar mari. Ce să fac? Cum să cheltuiesc mai puțin la dentist?

1. Prevenția este cheia

Zilele trecute am avut un pacient din Germania, care la o vârstă de 45 ani avea doar câteva obturații ce necesita a fi schimbate și… atât. A sunat și s-a programat pentru o igienizare. Cum? Un neamț în România vine doar pentru o igienizare? Era de câteva luni în România, dar știa că la șase luni trebuie să-și facă ședința de profilaxie. Așa face de când era mic, iar rezultatele se văd acum.

Făceam un calcul; să spunem că a început să meargă la dentist măcar o dată pe an, de la vârsta de trei ani, asta înseamnă că a fost cu regularitate de vreo 40 de ori și de fiecare dată a plătit 50 euro, adică în total 2000 euro, plus câteva obturații, hai să zicem încă 1000 euro. Deci – 45 ani de viață și 3000 euro mai târziu, domnul în cauză are dinți perfecți, nu știe ce e aia durere, nu a petrecut sute de ore la dentist, sau în trafic spre dentist, nu are tratamente de canal, coroane, nu are infecții și este un om sănătos, conștiincios și cu un zâmbet perfect, natural. (Aici ar mai fi de adăugat faptul că asigurările de sănătate din Germania plătesc ele prevenția).

În plus, să zicem că acest pacient chiar a plaătit 3000 euro, nu e mult? Nu e scump deloc, comparat ce înseamnă prețul a numeroase tratamente de canal, zeci de coroane ce le schimbi periodic, obturații, pivoti, retratamente, coroane…. și iar de la capăt… Să nu iau în calcul durerea, neplăcerea, starea generală de sănătate, neîncrederea în zâmbetul propriu… Asta văd la pacienții romaâni. De ce? Pentru că la noi nu există prevenție! La noi nu există asigurări de stat. Dar și la noi prețul prevenției este mult mai mic decât al tratamentului și ține de fiecare individ în parte ce alege să facă.

Așa că… dacă vrei să plătești puțin la dentist – spăla-te pe dinți corect și programează-te de două ori pe an la ședințele de igienizare (sau măcar o dată pe an).

2. Alegerea dentistului

Acesta ar fi al doilea punct. Evident nu toți dentiștii sunt la fel. Nu confundați zugravul cu pictorul, muzicantul cu muzicianul, calfa cu meșterul. Un dentist bun va identifica corect și precoce orice problemă, o va trata corect și înainte să se complice. Astfel, intervenția este minimă și preul este minim. Un dentist bun va ști să te îndrume astfel încât tu să știi să ai grijă de dinții tăi și astfel vei plăti mai puțin.

Un dentist bun folosește materiale de calitate cu durată mare de viață, așa că, din nou (pe termen lung), vei plăti mai puțin. Cred că la acest punct nu mai e cazul să detaliez. Este evident că alegerea dentistului este determinantă, pe termen lung o alegere inspirată economisindu-ți o sumă de bani și în plus te va scuti și de neplăcerile date de tratamente greșite, cu materiale de proastă calitate.

Așa că dacă vrei să plătești puțin la dentist – nu alege dentistul cu prețuri mici, ci dentistul pregătit care te va ajuta să iei deciziile corecte.

3. Alegerea tratamentului
O alta alegere pe care poți să o faci. Adică – mergi la igienizare și ai găsit un dentist bun. Dar acum ești pus în situația de a alege între diferite tipuri de tratament. Să dau un exemplu. Să port sau nu aparat dentar? Păi dacă nu port, economisesc bani, nu? Da – dacă ne gândim doar la prezent. Dar pe termen lung dinții îngrămădiți pot duce, datorită imposibilității de a realiza o igiena corespunzătoare, la afecțiuni parodontale, carii interdentare, dureri articulare… toate astea mai devreme sau mai târziu trebuind tratate. Și… prețul nu va fi mai mic decât dacă am fi ales cu ani în urmă să purtăm un aparat.

Alt exemplu – să îmi pun implant sau să îmbrac dinții vecini și să-mi pun lucrare? Din nou – poate privind doar la momentul prezent varianta scumpă pare cea cu implanturi dentare, dar pe termen lung este mult mai ieftină decât a doua care implică tratamente pe dinții preparați, coroane, alte coroane, alte retratamente…. Să îmi scot dintele sau să îl tratez?

Așa că dacă vrei să platești puțin la dentist – fă-ți o imagine de ansamblu. Medicul pe care l-ai ales deja și în care ai încredere te va sfătui și te va ajuta pentru a găsi calea cea mai potrivită pentru nevoile și dorințele tale.

Concluzie:
La dentist poate fi chiar ieftin, dar doar pe termen lung. Dacă astăzi plătești igienizarea, dacă astăzi îți cumperi o periuță de dinți nouă și un fir interdentar, dacă astăzi plătești mai mult pentru un tratament făcut de un medic bun, corect, și dacă astăzi îți vei pune un implant dentar… nu va fi puțin în acest moment.

Dar, privind imaginea de ansamblu, și ne gândim la toți următorii ani și la tot restul vieții noastre… ceea ce ai plătit azi, alegând corect momentul, medicul și tratamentul corect… ți-a salvat o sumă mare de bani pe care cu siguranță vei găsi unde să o cheltuiești într-un mod mult mai plăcut decât pe scaunul de dentist cu gura deschisă și cu ochii în tavan.

www.dentaldesign.ro

www.drfondrea.ro

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

aparat dentar a spus: (noiembrie 1st, 2012 at 13:28 )

Tin sa mentionez ca sunt de acceasi parere ca tine, poti economisi bani doar prin simplul fapt ca poti vizita medicul stomatolog macar 1 data pe an.
Felicitari pentru acest articol foarte educativ, dar inca nu sunt lamurit cu medicii buni de unde stii ca acel medic foloseste materiale de calitate si iti ofera cele mai bune sfaturi ? Doar traim in Romania.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

dezinsectie tantari

Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția

Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deșeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparține unei foste societăți comerciale din localitatea Beregsău Mare. Polițiștii s-au deplasat la fața locului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amendă în cinci cifre pentru un şofer care a ars deşeuri pe câmp
Top