Fair-play, please

Profilul suporterului de fotbal alb-violet pe varianta ASU Politehnica Timișoara nu este atât de simplist cum ar părea la prima vedere. Pentru că, la prima vedere și privită de la distanță, tifoseria CVUCS este una morală, nu este avidă de performanță cu orice preț, pune pasiune, ban pe ban pentru o echipă mică din liga a V-a și se bucură de o bună mediatizare în presa superficială. Ba chiar crede că merită din plin această bună ilustrare în mass-media, iar atunci când cineva relatează ce s-a întâmplat pe marginea terenului de joc, atunci ziaristul este obligatoriu catalogat un „lingău” al primarului Nicolae Robu.

Cum spuneam, de la prima vedere, totul e OK. Iar dacă la o privire mai atentă observi altceva, nici măcar asta n-ar fi treaba mea. Nu pe mine trebuie să mă deranjeze faptul că o mare parte din tifoseria ASU ar prefera oricând o liga inferioară doar pentru a nu se supune legii lui Mitică. Să arunce cu petarde până la oprirea jocului, să se bată între ei sau să servească tot felul de licori pentru că nimeni nu-i poate împiedica să facă așa ceva pe la Bazoș sau Remetea.

Nu, chiar nu m-ar privi treaba asta, dacă pentru astfel de pasiuni nu am plăti noi, ceilalți, cei denumiți „suporteri de rezultat”, prețul rămânerii cu Poli într-o ligă atât de fascinantă, dar dezolant de sătească. Știți ce v-ar răspunde un fan ASU, entuziasmat de atmosfera de la Leucușești? Că nu-l interesează performanța, ci mai degrabă curățenia fotbalului emanată din acest nou fenomen. Bla-bla-bla.

Această frumusețe interioară pălește nu numai în râgâituri cu iz de drojdie, dar și în atitudini de ură pe care nu mă gândeam vreodată să le întâlnesc între echipe de fotbal din același oraș și ligi atât de diferite. Poate vă mai amintiți de solidaritatea suporterilor timișoreni în fața nemerniciei federale în momentul în care am fost „ajutați” din birouri înalte să pierdem palmaresul în favoarea italianului Claudio Zambon. Ce iureș a fost atunci, ce zbucium, un covor uman a blocat drumurile la Modern, pentru ca mai apoi Piața Operei să se umple de lumea venită șî înfiereze manevrele lui Mircea Sandu și Adalbert Kassai. Iar de la microfonul instalat la balcon au vorbit atunci, dacă nu mă înșel, chiar viceprimarul Adrian Orza și viitorul primar Nicolae Robu.

Ce a urmat atunci a fost un război în justiție câștigat fără glorie de Marian Iancu, cel care a cumpărat de la Zambon societatea comercială care se împotrivea ca palmaresul să fie recunoscut a fi al Asociației Sportive Fotbal Club Politehnica (ASFC), a prof. Viorel Boiț. Trecerea palmaresului, a numelui și a culorilor în patrimoniul ASFC a fost atunci văzută ca o mare victorie, chiar dacă o asociere a prof. Boiț cu Marian Iancu a făcut acest bun istoric captiv pentru vreo 25 de ani.

Vremea a trecut, vechea Poli s-a desființat, druckerii s-au supărat ca la un semn și toată armonia asta ce-a făcut frumoasă Timișoara fotbalistică s-a dus dracului. Poate n-o să vă vină să credeți, dar în aceste zile pe forumul suporterilor ASU se combate puternic tocmai dreptul ASFC de a deține numele și patrimoniul Politehnicii. Omul cu sfaturile juridice al celor plecați din Peluza Sud chiar aduce argumente că Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis, în urmă cu ceva vreme, doar că istoria lui Poli nu e la Zambon, nu și faptul că ar fi la ASFC. În fine, nu intru în finețuri juridice, ci vreau să arăt până unde merge ura unei tabere împotriva celeilalte, momentan unidirecțional, din lipsă de prea mulți spectatori în partea cealaltă.

Pur și simplu din ură, ca ASFC și Marian Iancu să nu poată oferi vreodată palmaresul echipei primarului Robu, tranșându-se astfel o dispută între cele două tabere, fie și numai pe palier juridic. Iar dacă palmaresul nu e la Viorel Boiț, unde să rămână el? Că la Universitatea Politehnică nu este încă, cum ar prefera astăzi Druckeria. La Zambon? Prin coclaurii Bucureștiului ori pe terenul din Drăgășani, oraș ce-a fost casă o vreme Politehnicii din Timișoara? Cine mai știe? Poate că și suporterii echipei Damila Măciuca, care joacă tot la Drăgășani, se vor revendica vreodată din alb-violetul care naște, total aiurea, atâtea patimi pe Bega.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

21 comentarii pentru acest articol

nicu a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 13:11 )

mai baiete, doua variante sunt: ori esti prost, ori esti prost. mi-e greu sa cred ca nu pricepi nimic. scrie depre altecele ca subiectul asta pe care tot reeesapezi este departe de tine. pacat

deBanat.ro a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 13:30 )

Mi se pare interesant si ciudat in acelasi timp faptul ca in fiecare zi apare cate un articol prin care sub o forma sau alta sunt muscati de cur suporterii ASU-ului.
In principiu stiu ce urmariti si e normal sa o faceti atata timp cat ati fost platiti pentru asta (stim noi de catre cine), dar cred ca ar fi fair play ca sa parafrazez titlul articolului sa cereti drepltul la replica si partii acuzate.

Haiduc de Tastatura a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 13:39 )

SC.ORZA SRL….SUPER OFERTE……BERE LA PET LA CEL MAI MIC PRET ….PLUS ..FOTOLIU CONFORTABIL LA MECIURILE ASU….

drukeria-membriidepartid a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 13:46 )

domnule Sasu, trupa de ‘calusari’ ce presteaza pe la sate si vor expunere media cu orice pret, te vor injura fara nici-un argument si fara menajamente!
Domnule Sasu aceasta trupa de ‘calusari’ numita drukeria si anumiti politicieni au vrut ca timisoara sa ajunga la ZERO in fotbal!

damian a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 13:51 )

faza cu palmaresul e chiar gretoasa iar suporterii asu politehnica sunt jalnici. mare pacat. au distrus spiritul acestei echipe, tot asa cum l-au creat.

ASU Poli nu e POLI a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 14:34 )

ASU Poli nu e Poli

poli a murit a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 14:52 )

degeaba se dau mari suporteri ce de la asu atata vreme cat nu au curajul sa recunoasca ca poli, unica poli, a murit. vina e si a lor, chiar daca nu definitiva. dar o poarta si ei. dar nu inteleg treaba cu palmaresul. urat gestul lor. practic se contrazic si actioneaza, pastrand proportile, ca si marian iancu. nicio diferenta. hala caractere.

Alina a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 16:53 )

ASU Poli normal ca nu e Poli

Sorina a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 16:54 )

ASU Poli, marxist vorbind nu e Poli

Corina a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 16:56 )

Tot din punct de vedere marxist ASU Poli nu e Poli

Titina a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 16:57 )

ASU Poli e un fel de POLI, dar cu iz marxist

@mistotica a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 17:09 )

si ce vrei sa insinuezi cu blogul tau? suferi ca nu e citit si il arunci pe toate siteurile ca poate poate se baga careva sa-ti citeasca depresiile? lasa-ne, lasa-ne!!!

Cristi Brancovan a spus: (octombrie 2nd, 2012 at 17:25 )

Eugen Sasu – ai pomenit de momentul demonstratiilor de la Modern si apoi din Piata Operei. Pai si astazi si oricand as iesi in strada pentru ca acolo nu discutam de cazul palmaresului care era pierdut deja, ci de o sanctiune de penalizare cu 6 puncte impotriva clubului pentru ca nu s-ar fi pus in aplicare decizia definitiva in acel caz. Doar ca Iancu s-a conformat respectivei decizii, lucru ce avea sa-l demonstreze la finalul sezonului la Tribunalul Arbitrar de la Laussane.

Cine a zis pe forum ca palmaresul nu e nici la ASFC ? De unde tot le inventezi. Iancu si cu noi, ne-am luptat ca sa demonstram ca Zambon nu are absolut nimic. In final, Iancu i-a comparat societatea lui Zambon si s-a luptat Iancu cu Iancu, castigand tot Iancu, iar in baza respectivei hotarari s-a revizuit cazul de la TAS si ASFC Politehnica (Boit) si-a intrat in drepturi.

Doar ca eu am banuit ceva si am reusit sa pun mana pe acel contract de asociere in participatiune (imediat dupa revizuirea din primavara asta) si banuielile mi s-au adevarit….Iancu ii pusese in 2006-2007 pe cei din ASFC Politehnica acel act prin care isi cedeaza drepturile catre societatea lui Iancu. (+ inca un act identic catre Poli 2002 SA care e tot a lui)

Sa fie sanatos si Iancu si Robu si toata lumea, eu nu ma mai inchin la palmares. ASU Politehnica este un club nou si atat. Daca Robu e dispus sa-i plateasca „cateva sute de mii de euro”…sau poate milioane pe un lucru pe care Iancu i-l promisese gratis, alaturi de sustinerea lui la fotoliu de primar, atunci …atunci asta e pretul campaniei electorale.

Faceti ce vreti … vopsiti ACS-ul facand o fuziunea cu ASFC Politehnica, doar ca in 2 ani o sa fie schimbata si asociatia/clubul asta…. din cauza datoriilor, pt ca mai devreme sau mai tarziu, clubul asta o sa fie incredintat unui privat care o sa acumuleze datorii ca si Iancu.

Asociatia Sportiva Fotbal Club Politehnica infiintata de Viorel Boit, Anghel, Manea, etc, trebuie sa fie absorbita de catre Universitatea Politehnica. Pur si simplu se retrag toti cei numiti membri fondatori si intra in aceasta asociatie doar Universitatea Politehnica. Asta ca sa nu ne mai trezim cu aceleasi discutii si probleme peste 1-2 ani.

Istoria Politehnicii se cam termina la anul 2002… de aici nicio formula juridica nu mai poate sa indrepte greselile facute de Iancu din momentul preluarii managementului la asociatia FCU Politehnica sau din momentul mutarii activitatii pe un club complet nou Poli SA/FC Timisoara SA, pana la falimentarea prosteasca a acestuia.

Trecutul e istorie…se termina in 2002. Putem doar sa-l conservam lasandu-l pe maini sigure la Universitatea Politehnica sau putem sa ne batem in continuare joc de el mutandu-l la ACS.

pamflet a spus: (octombrie 3rd, 2012 at 00:45 )

SOC,STIRE BOMBA DE.BANAT:(surse oficiale, asa cum ne-am obisnuit)

IN URMA DEPLASARII CU BICICLETELE A CELOR 300 DE HULIGANI, RECTORUL SERBAN AMENINTA CU DESFIINTAREA!!!!

radu a spus: (octombrie 3rd, 2012 at 12:56 )

Domnu Brancovan, nu vrei Dumneata sa-ti lipesti un afis in fund si sa ne mai lasi?

AC RECAS NU E POLI a spus: (octombrie 3rd, 2012 at 13:44 )

AC RECAS NU E POLI! TI-E GREU SA PRICEPI EUGEN SASU??? POTI SA PLECI LA CE MECI VREI DAR…LASA-NE TATA!!!! CA ORICUM NU PRICEPI NIMIC DIN CE SCRI. SI ITI MAI PUI SI POSTACII DE PARTID LA TREABA. LASANEEEEEEEE LASANEEEEEEE. VEZI DE AC RECAS CA ORICE PART D-ACOLO IL SCRIE DE BANAT CU NISTE CANTARETI DE CURTE D-A LUI ROBU

Haiduc de Tastatura a spus: (octombrie 3rd, 2012 at 14:04 )

S.C.BRANCOVAN & ORZA SRL………..OFERA LA CELE MAI MICI PRETURI DE PE PIATA EXCURII IN SUBURBIILE ORASULUI SI IN SATELE CU MARI TRADITII FOTBALISTICE, CU ITINERARII DEJA CONSACRATE,…..BIRTUL SATULUI MAIDANUL HASURAT CU VAR, GOSPODARIE LU NEA VASILE,SI LANUL DE PORUMB …FIRESTE PENTRU DEVERSAREA FECALELOR SI A URINEI REZULTATE DIN CONSUNUL PETULUI DE 2,5 LITRII DE DROJDEALA……IAR CELOR CARE LE PLACE ADRENALINA SI SUSPANSUL…UNA BUCATA AUTOBUZ PLIN CU JANDARMI,APTI PT PROCESE VERBALE DE CONTRAVENTIE……… SI ASTA E VALABIL TUTUROR CELOR CARE NE SUSTIN IN CAMPANIA ELECTORALA …..TRAIASCA PNTCD

Danut a spus: (octombrie 3rd, 2012 at 21:53 )

Brancovane ce legatura ai tu cu Universitatea Politehnica? Ai studiat acolo? Esti angajat acolo? Sau nici una nici alta ci ai sarcina de partid sa te tot legi de Robu? Tu nu vezi ca tu si gasca ta de betivi faceti doar rusine Universitatii Politehnica si probabil ca e adevarat ce-a scris unul mai sus ca rectorul Serban vrea sa desfiinteze echipa sa scape de voi. Ca de fapt echipa asta nu intereseaza pe nimeni in afara de voi oamenii lui Orza care aveti cu ajutorul ei ocazia sa va imbatati si sa va bateti prin Leucusesti, Giarmata, Liebling si pe unde mai umblati. Apropo cati bani ati mai strans cu cheta pt. bautura? ”Polistii” lu peste vai de capul vostru de analfabeti ca n-aveti unu din voi facultate.

Rezultat meci: ASU Poli - suporteri drukeria 0 -10 a spus: (octombrie 5th, 2012 at 09:20 )

Trebuie sa recunosc ca prin comparatie cu echipa din liga 5, suporteii drukeria care sustin ASU sunt priceputi la forbal! AC Rcecas nu e poli dar ACS Poli este in mod cert Poli, echipa timisorenilor! Eu unul ma bucur ca ACS nu este echipa, betivilor, huliganilor si mazgalitorilor de pereti, care fie au 2 neuroni fie sunt politicieni fani Orza (si atunci au 3 neuroni)!

muttziloi a spus: (octombrie 8th, 2012 at 10:02 )

nu sunt fan Poli dar traiesc in Timisoara si urmaresc lupta dintre gruparile „poli”.Cinstit acel Brancovan mi se pare un nespalat care se baga singur in seama iar amanunte picante despre „deplasarile”Drucheria le puteti afla la o cafea in centru.Atat ,ca m-ati plctisit,parca ati fi MRU!

DOAR PE DAN PALTINISANU a spus: (mai 1st, 2013 at 23:56 )

brancovan fata de taran

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top