Pastorala de Craciun a Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu

Iubiți frați și surori în Hristos Domnul, Sărbătorim din nou praznicul înomenirii lui Hristos. Încă o dată ni se vădește taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută. Iar din adâncul iconomiei lui Dumnezeu se revarsă peste noi zorii mântuirii și focul cel nemistuit al dragostei de om și de făptură.

Niciun praznic al creștinătății nu are purcedere atât de înaltă ca întruparea și nașterea lui Hristos. Iată ce spune despre acest praznic evanghelistul Ioan, prietenul și ucenicul prea iubit al Domnului: „Și Cuvântul S‑a făcut Trup și a locuit între noi și am văzut mărirea Lui, mărire ca a Unuia Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr“(Ioan 1, 14).

Iubitului cler, cinului monahal și dreptcredincioșilor creștini har, milă și pace de la Dumnezeu -Tatăl și de la Domnul nostru Iisus Hristos.

Iubiți credincioși și credincioase,

Inomenirea Mântuitorului nostru Hristos este actul de neistovită dragoste a lui Dumnezeu, pătruns de milă pentru făptura mâinilor Sale. Coroană a facerii dumnezeiești și flacăra din Duhul lui Dumnezeu, omul căzuse pradă neascultării și devenise chip al mândriei. Din mărire și din întrebuințarea greșită a libertății, Adam – care înseamnă „om“ – și Eva, care se tâlcuiește „viață“, se prăbușesc întocmai ca fulgerul în adâncul păcatului și în rușinea neascultării.

Încetează, de îndată, de la ei frumusețea cea dintâi și izvorul cunoașterii. Încetează, apoi, starea de nemurire și piere Edenul fericirii, în care se bucurau de îndulcirea feței lui Dumnezeu. Astfel începe pentru omul cel dintâi și pentru urmașii lui durerea căderii în păcatul strămoșesc. Primul fruct al căderii și plata de îndată a păcatului a fost moartea. „Frumos era la vedere și bun la mâncare, rodul ce m‑a omorât“, zice o cântare bisericească despre fructul neascultării.

Iar despre pătrunderea morții în lume, Apostolul Pavel scrie că ea „a venit printr‑un om“ (I Corinteni 15, 21) și că „este plata păcatului“ (Romani 6, 29). Căderea în umbra morții este asemănată de Sfânta Scriptură cu o „țară de întunecime și de haos, unde lumina este tot una cu bezna“ (Iov 10, 22). Această stare este egală cu lepădarea de la fața lui Dumnezeu și cu apusul luminii care purcede de la Tatăl luminii. În ea stăpânește moartea veșnică, ce se mai numește și înviere pentru osândire sau înviere pentru rușinea și necinstea veșnică.

Alungat din sânul lui Dumnezeu și coborât din mărire și frumusețe, omul a atras după sine și răzvratirea firii, ca urmare a răzvrătirii sale. Stingându‑se pentru el luminile cunoașterii, iar porțile vieții fiind zăvorâte, pământul l‑a întâmpinat cu „spini și pălămidă“ (Facerea 3, 18). Au început atunci căutarile după Dumnezeu. Aceste căutări au fost dureroase și pline de rușine. Ele au trecut prin capistele idolilor, prin peștera sângeroasă a jertfelor de oameni și de animale, prin templele de închinare la făpturi necuvântătoare.

Solzii grei ai păcatului și ai putrejunii morale au acoperit și cel din urmă licăr al lăuntrului omenesc. Dorul după adevăratul Dumnezeu și tânjirea după viața sufletului s‑au mai păstrat, doar ca un ochi de candelă, la un popor de pastori din care urma să odraslească, la plinirea vremii, „toiag și floare din rădăcina lui Iesei“. Dar cine, dintre oameni, putea să întrebe ca Sfântul Ioan Gură de Aur: „Unde îți este, moarte, boldul?“. Și cine, dintre pământeni, putea să zică: „Unde îți este, iadule, biruința?“. Nimeni, fără numai Fiul lui Dumnezeu, care S‑a născut din pântece fecioresc, a luat trup adevărat omenesc și a avut și suflet omenesc.

Venirea Mântuitorului în lume a fost însoțită de întreita solie: preamărirea lui Dumnezeu, pacea pe pământ și bunăvoirea între oameni. Fiind înfățișată de îngeri, această solie purcede din voia lui Dumnezeu și este calea împărătească pe care va merge Domnul nostru Iisus Hristos în viața Sa lumească și în împlinirile trimiterii Sale pe pământ.

Între alcătuirile soliei mesianice este o strânsă legătură ca între alcătuirile trupului nostru. Nu se poate aduce „mărire întru cei de sus, lui Dumnezeu“, fără pace pe pământ și fără înțelegere între oameni. Viforul dușmăniilor pământene și al lăcomiilor omenești este văzduhul în care nu viețuiește Dumnezeu. Nici pacea nu poate trăi fără înțelegere și dragoste între pământeni. După cum bunăvoirea este pârga și rod numai al păcii.

Pentru aceea, pacea de care țin celelalte alcătuiri ale soliei de la Nașterea Domnului este plinătatea darurilor lui Dumnezeu, a dragostei și a harului Său, a iertării și a faptului că s‑au făcut asemenea cu noi. Ea este, în primul rând, testamentul lui Iisus Hristos, Domnul și Stăpânul vieții noastre. Ea duce la unirea sufletelor, așa cum ne învăța Sfântul Apostol Pavel: „Bucurați-vă dar, fraților, desăvârșiți‑vă, mângâiați‑vă, fiți uniți în cuget și pașnici, iar Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi“ (II Corinteni 13, 11). Pacea este pâinea și bucuria vieții, după cuvântul Apostolului Petru: „Cel ce voiește să iubească viața și să vadă zile bune… să caute pacea și s‑o urmeze“ (I Petru 3, 10–11).

Binecinstitori creștini și creștine, Troparul Nașterii Domnului numește pe Hristos „Soarele dreptății“ și „Răsăritul cel de sus“. Doresc ca acest soare dumnezeiesc să lumineze pașii fiecăruia dintre noi în toate clipele vieții și să ne călăuzească spre tot lucrul bun și bine plăcut lui Dumnezeu.

Darul păcii, al dragostei, al înțelegerii și al bunei voiri să coboare în sufletul nostru ca o ploaie deasă și ca o mireasmă a Duhului Sfânt. Să odrăslească în cugetul nostru sămânța faptelor bune și să rodească însutit. Iar pășunea duhovnicească a Sfintei noastre Biserici să ne îndestuleze pe toți.

Praznicul Nașterii Domnului, al Anului Nou și Bobotezei să ne fie tuturor spre folosul sufletesc și trupesc. La mulți și binecuvântați ani!

Al vostru de tot binele doritor și către Dumnezeu pururea rugător,

† Nicolae
Arhiepiscop și Mitropolit

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara

Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

robu si popoviciu

Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat

Fostul secretar general al PNL Timiş, Alin Popoviciu a fost reprimit în PNL, cu braţele deschise. Popoviciu este considerat un apropiat al actualului preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga. În schimb, Cătălin Iapă, yesman-ul fostului preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, a fost refuzat. De asemenea, au fost respinse şi adeziunile de reintegrare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul

CSM Petrolul Ploieşti a redus din diferenţă în seria decisivă pentru rămânerea în liga de elită la baschet masculin. A fost 83-79 în meciul trei din seria cea mai bună din cinci partide, într-un joc disputat pe teren prahovean. După trei partide Timişoara rămâne în faţă, 2-1 la general. Partida disputată luni seara a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fostul secretar general al PNL Timiş, Alin Popoviciu a fost reprimit în PNL, cu braţele deschise. Popoviciu este considerat un apropiat al actualului preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga. În schimb, Cătălin Iapă, yesman-ul fostului preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, a fost refuzat. De asemenea, au fost respinse şi adeziunile de reintegrare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat
Specialişti aşteptaţi la un eveniment de tradiţe organizat sub egida UPT. Asociația de Sudură din România, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, Academia de Științe Tehnice din România, Filiala Timișoara și Sucursala ASR Timișoara organizează, în zilele de 18-19 aprilie 2024, la Facultatea de Mecanică a UPT (Bd. Mihai Viteazu nr. 1), Conferința „SUDURA 2024”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eveniment ce aduce aminte de o tradiţie politehnică importantă, sudura
Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Titu Bojin nu mai candidează pentru preşedinţia CJ Timiş. S-o fi săturat şi el, după ce la ultimele alegeri locale a obţinut doar 4,06, pe atunci candidând pentru ALDE. Acum e lider judeţean al PUSL, partidul fondat şi controlat de fostul turnător la securitate Dan Voiculescu. Zilele trecute, Bojin a anunţat că PUSL nu va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public
Premisă: * Marile companii din IT&C din Statele Unite ale Americii au concediat zeci de mii de angajați în ultimele 18 luni; * Din experiența crizelor precedente, mișcările din piața globală se simt în România la o diferență cuprinsă între șase și nouă luni față de momentul declanșării în SUA; * Pentru a avea o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Analiză: Valul de concedieri din SUA, în domeniul IT&C, nu s-a resimțit în vestul României. Rata de angajabilitate a studenților UPT aproape de 100%
Intrat în cursă perntru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei, Horia Bugarin afirmă că are de luptat cu cea mai mizerabilă campanie făcută până acum, în spatele căreia se ascund mafia imobiliară şi lumea interlopă. Principalul contracandidat al lui Bugarin este latifundiara Alina Sperlea (PSD-PNL), o afaceristă cu averea ascunsă.   Primarul Dumbrăviţei, Horia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horia Bugarin intră oficial în cursa pentru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei: “Haideți să ne opunem împreună mafiei imobiliare și interlopilor!”
Primăria Timișoara a anunțat amplasarea a nouă cișmele de apă potabilă  în 6 parcuri administrate municipalitate: Parcul Copiilor (2), Parcul Civic (3), Parcul Central (1), Parcul Alpinet (1), Parcul Catedralei (1), Parcul Adolescenței (1). Prima cișmea a fost deja montată în Parcul Adolescenței. În această săptămână, va fi dată în folosință și cea din Parcul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În șase parcuri din Timișoara vor fi amplasate cișmele cu apă potabilă
DRDP Timișoara a anunțat că în această seară (16 aprilie), de la ora 20 până la miezul nopții, 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐫𝐨𝐯𝐢𝐧𝐢𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐮 𝐯𝐚 funcționa în 𝐏𝐓𝐅 Moravița, 𝐏𝐓𝐅 Jimbolia și 𝐏𝐓𝐅 Cenad, din judetul Timiș, ca urmare a lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii rețelelor de comunicații de date puse la dispoziție de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se întrerupe temporar emiterea de roviniete în punctele de trecere a frontierei din Timiș
Top