Cazul Casei Muhle: de ce nu trebuie negociat cu Ionelas

După alte pocinoage moștenite de la administrația Ciuhandu („acvariul” din Piața Operei, Oncologia în chirie la țigani, Telpark etc), primarul Nicolae Robu este pus în fața unui alt scandal: Casa Mühle. Considerată monument istoric, clădirea a ajuns pe mâna baștanului rom Ionelaș Cârpaci. În ultimele zile, într-un demers civic de aplaudat, mai mulți timișoreni, printre care mulți tineri, au protestat în fața clădirii ajunse o ruină.

În primăvara anului trecut, proprietarul a demarat aici niște lucrări de renovare fără autorizație. În plină campanie electorală, în luna mai, primăria a sistat lucrările, în urma unor proteste care vizau faptul că proprietarii demolează casa. Dacă nu era campanie electorală, iar Ciuhandu ar mai fi prins un mandat, probabil că și aici se ridica o „mândrețe” de palat cu turnulețe.

Cum a ajuns un clan țigănesc proprietar peste una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Timișoarei nu se știe cu exactitate. Fiindcă e puțin probabil ca țiganul Ionelaș să fie un urmaș de sânge al florarului imperial Wilhelm Mühle, pesemne că s-a recurs la rețeta clasică în astfel de cazuri. Respectiv, în arhiva primăriei (la care samsarii de terenuri au avut un acces nelimitat) s-a găsit vreun moștenitor. Acesta a fost pus să semneze o promisiune de vânzare cu Cârpaci, primind în schimb bani de o ciorbă.

Oricum, moștenitorii de drept n-au nicio șansă să-și primescă înapoi casele, fără intermedierea unor alde Ionelaș. Apoi aparatul justițiar și-a făcut treaba, judecând cu celeritate (în astfel de situații se poate!) cazul în favoarea baștanului. Câteodată nici nu trebuie găsiți adevărații moștenitori, fiind îndeajuns personaje cu același nume. Primăria Timișoara n-a cerut niciodată o comisie rogatorie care să-i verifice pe acești petenți din alte țări. Astfel, s-a ajuns ca aproape toate clădirile din centrul istoric să ajungă pe mâna clanurilor țigănești.

Ce-i de făcut acum? Probabil că, deși e făcută cu bune intenții, propunerea a doi consilieri PNȚCD, ca primăria să negocieze cu actualii proprietari cumpărarea casei, nu trebuie băgată în seamă. Ca principiu! Așa cum nu se negociază cu terororiștii, nu poți să negociezi cu aceia care, foarte probabil, au achiziționat clădirea prin fraudă. Altfel, legalizezi încă o dată o posibilă escrocherie.

În primul rând ar trebui văzut dacă primăria a renunțat oficial la dreptul de preempțiune. La vânzarea unei clădiri istorice, consiliul local poate activa clauza de preempțiune sau poate da o hotărâre prin care renunță la ea. Dacă nu există o astfel de hotărâre, primăria poate legal să achiziționeze casa, dând cu un leu mai mult decât prețul cu care a fost cumpărată de Ionelaș. O spun juriștii. Cum foarte probabil prețul de trazacție a fost infim, municipalitatea ar putea deveni proprietară pe casă în contul unei sume foarte mici. Și – cel mai important lucru – fără să negocieze cu Ionelaș. Cum avocatul baștanului a afirmat că clientul său n-a știut că a cumpărat o clădire istorică, probabil că nu s-a discutat dreptul de preemțiune.

Dacă totuși acestă chestiune e rezolvată, primăria poate trece la amenzi până în momentul în care clădirea ajunge la forma inițială. Nu în ultimul rând, se poate ajunge la expropierea casei, dar din prețul de răscumpărare să fie scăzuți banii necesari lucrărilor de conservare. Și probabil mai pot exista soluții, fără a se ajunge la negocieri. Altfel, după „acvariul” din centru, se poate ajunge la o practică inacceptabilă. Da, Casa Mühle ar trebui să ajungă în patrimoniul Timișoarei, dar nu prin negocierea și, implicit premierea celor care au transformat orașul de pe Bega într-o Strehaia a Vestului României.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

nae l. a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 16:52 )

Tiganii ne-au furat denumirea de roman , sub obladuirea tov. Iliescu ,(si el are sage tiganesc ) , dupa revolutie , acum, fiind confundati in lume cu ei !!! Ca sa-si bata joc de rege si tara ,tot cu acceptia tacita a lui Iliescu , si-au ales rege si imparat ! Acum ne fura ,cumparand cinstea edilului orasului si a consilierilor primariei !

ORF a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 17:44 )

Domnule Ino, spuneti asa:
„Dacă nu era campanie electorală, iar Ciuhandu ar mai fi prins un mandat, probabil că și aici se ridica o „mândrețe” de palat cu turnulețe.

S-ar intelege ca Ciuhandu a pierdut alegerile… Cand de fapt el nici nu a candidat… Dar oare conteaza adevarul pentru un jurnalist????

un dezamagit a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 20:27 )

Intrebati-l pe nea Jean Cojocari. poate va lumineaza. Investigati cine a facut cerere la Cartea Funciara pt. a obtine un extras. Vedeti cine a semnat incheierea sedintei de judecata prin care s-a atribuit casa, etc. etc. E asa de greu?

hopamitica a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 20:52 )

Domnu Ino sunteţi jurnalist sau un blogger care presupune după cum vrea să-i rezulte? In cazul primuei variante s-ar impune să vă informaţi (mai mult decât cititorul).
„lucrări de renovare fără autorizaţie” – doar decă citiţi presa aflaţi despre AC 985/05.07.2011 dar dacă ne dăm doar cu părerea…
Şi să presupunem în continuare. Să ne întrebăm cum au ajuns ţiganii proprietari? Şi să presupunem. Să pomenim de nişte liste pe care le declarăm misterioase ca să iasă că e interesant (or fi fost publice?). Apoi să presupunem că moştenitorii, foarte interesaţi de moştenire (pe care n-au cerut-o), au primit de o ciorbă. Ok. Să presupunem apoi că primăria putea să ‘analizeze’ persoanele ce veneau cu hârtia. Presupunem că Primăria are e abilitată să facă asta (poate după culoare). Noi credeam că doar verifică dacă documentele sunt conforme. Presupunem că moştenitorii n-au şanse să-şi recapete moştenirile. Dar unii au reuşit. Şi asta oricum e o chestie ce ţine de instanţă. Dar dacă trebe să înjurăm primăria (aia dinainte) continuăm să presupunem ce vrea fiecare. Mai presupunem şi că s-ar putea da oricâte amenzi, aşa, din chitanţier. Că n-or fi nişte legi care să ne contrazică. Noi doar presupunem (asta arată şi a ‘soluţie ingenioasă’) nu ne interesează vreun cadru legal.
Preempţiunea aia putea fi verificată. Un jurnalist chiar poate face o întrebare şi să ne INFORMEZE şi nu ar mai trebui să presupunem.
Poate am şi afla ceva. Presupunând că jurnalistul e jurnalist. Dar e doar o presupunere.

doboshar a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 21:54 )

cu privire la restituirea asa ziselor proprietati ‘furate” de comunisti la primaria Timisoara era si este o retea mafiota alcatuita din: Ciuhandu, Cojocari, Miut, Petre Petrisor 9in calitate de consilier), si alti judecatori, notari si avocati care faceau shmenul cu tziganii. Aici este buba. Inclusiv Shmenul cu locuintele de la legea 112/1995, in care sunt implicati peste 300 de judecatori, procurori, politisti cu grade mari si lideri de partider. Exista un dosar la DNA dar asta a fost…omorat! fiind vorba de puscarie si rtestituit bani grei la bugetul statului.

blue a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 10:48 )

@hopamitica: primaria avea tot dreptul sa conteste documentele si sa ceara verificarea lor. Insa nu a cerut-o niciodata, chiar daca se vedea din avion ca actele sunt dubioase.

sorin a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 11:34 )

corect scris domnu ardelean! hopamitica sau ce o fi vorbeste prostii pt ca nu cunoaste dar…e dreptul lui. stie toata lumea de ce a devenit timisoara oras tiganesc si mandrete de actiune a maestrului ciuhandu si cojocari. poate ar fi bine sa mai detaliezi mecanismul

florin a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 11:53 )

@hopamitica: de ce incerci sa fii tu mai catolic decat papa? vrei sa spui ca saracii tigani au fatut totul in litera legii, autoritatile la fel, iar noi ar trebui sa le varsam in conturi cateva mil. si sa nu-i mai persecutam cu presupunerile?

martha a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 23:34 )

Imi pare rau de timisoreni,dar peste putin timp Timisoara se va numi Tiganisoara.V-au invins tiganii si clica de magistrati si notari corupti.Sunteti varza si nu mai puteti face nimic,vorba lui Vasinski:”Va raman numai ochii ca sa plangeti!”.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Vasile Blaga şi Cristian Buşoi sunt noii şefi ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, potrivit unei decizii a Biroului Permanent Naţional al PNL. Ce legături au cei doi cu Timişoara? Ambii sunt absolvenţi ai unor facultăţii din Timişoara, având în spate şi mandate de parlamentari de Timiş. Amândoi sunt acum europarlamentari, dar niciunul nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cine sunt noii şefi ai PNL Timiş şi PNL Timişoara. Ce legături au Vasile Blaga şi Cristian Buşoi cu Timişoara
Top