O glumă proasta: strada Sergiu Nicolaescu in Timisoara

Cică o stradă din Timișoara ar putea să poarte numele regizorului, revoluționarului, politicianului și ce-o mai fi fost Sergiu Nicolaescu. Că așa ar fi propus niște nostalgici ai statului în frig și întuneric și aplaudatului „marelui cârmaci”. Iar capii primăriei urmează să analizeze cu mare seriozitate această propunere cel puțin bizară.

Care ar fi argumentele pentru care Sergiu Nicolaescu va da numele unei străzi din Timișoara e mai greu de spus. Ar fi însă niște pretexte, dacă stai să-ți bați capul. Unu. Cică omul a stat câțiva ani prin Timișoara. OK, milioane de oameni s-au preumblat în ultima sută de ani prin Timișoara. Unii cu rost, alții fără rost. Și nu toți au ajuns sa dea numele lor străzilor pe unde au pășit. Deci, nu prea stă în picioare.

Apoi – mă gândesc – un motiv ar fi că Sergiu Nicolaescu ar fi fost un mare regizor, cum am auzit pe la televizor. O fi fost mare, dar ca și cantitate. Calitativ, mai mult pentru Gigi Becali. Mult nu înseamnă automat și bun. Sergiu Nicolaescu a fost un fel de Adrian Păunescu al cinematografiei. Cu puține excepții, filmele sale au fost proaste sau foarte proaste. O spun criticii adevărați de film. Cică ar fi redescoperit apetența românului pentru istoria neamului, mai spun lăudătorii săi de serviciu. Da, o istorie contrafăcută în ultimul hal, istoria lui Sergiu Nicolaescu. Și nu mă refer doar la filmele cu comuniștii buni și burghezii sau chiaburii răi. La el, și Mircea cel Bătrân vorbea avant la lettre precum în discursurile Tovarășului de peste sute de ani.

A avut la dispoziție fonduri nelimitate și în perioada lui Ceaușescu (al cărui regizor preferat a fost), și o bună perioadă de după 1990. Astfel că a avut posibilitatea să tragă pe bandă rulantă zeci de filme de duzină. Sau filme de categoria B, cum se spune astăzi. Dacă ar fi rămas mare tartor în zona cinematografiei (cum a fost o bună perioadă de timp după 1990), azi nu am fi avut un Cristian Mungiu, un Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu și alți reprezentanți ai noului val.

Și ultimele filme ale lui Nicolaescu colcăie de kitsch și prost gust fără limite. Toată viața a fost un fanfaron fără pereche, care s-a crezut „alfa și omega” al filmului românesc. Asta, deși cinematografia română chiar a avut regizori mari și înaintea sau în timpul lui Nicolaescu: Liviu Ciulei, Victor Iliu, Lucian Pintilie ș.a. Care contau și la Cannes, nu ca Nicolaescu, preferat doar în China și Coreea de Nord. Așadar, merită un stahanovist al filmului să dea numele unei străzi în Timișoara? Personal, nu cred.

Și ajungem la al treilea motiv. Aici e aici! Vine și legătura cu Timișoara. O Timișoară care așteaptă încă răspunsuri vizavi de evenimentele din decembrie 1989. Or, dacă lui Nicolaescu i-a ieșit un film, a fost cel al Revoluției Române. O diversiune la cel mai înalt nivel. Cu teroriști, agenturi, spioni, agenți mega-secreți. O mascaradă jenantă menită să legitimeze acapararea puterii de către Ion Iliescu și clica sa.

Și asta n-a fost de ajuns! Precum lupul pus paznic la oi, Nicolaescu a ajuns și șeful unei comisii senatoriale care să investigheze întâmplările din 1989. Adică să le mușamalizeze, producând și mai multă ceață asupra evenimentelor. Și atunci, care ar fi meritul lui pentru ca o stradă să-i poarte numele în Timișoara? Să-i fie cenușa ușoară, dar ce are a face spiritul Timișoarei cu histrionicul personaj? Că filmele lui îi plac lui Gigi Becali, colegul de partid al primarului Nicolae Robu? E un motiv care să stea în picioare?

Și ar mai fi ceva. Dacă ar exista o propunere ca un bulevard al Timișoarei să se numească Nicolae Ceaușescu, s-ar pune ideea în dezbatere? Credeți că nu sunt destui timișoreni care îi duc dorul „marelui cârmaci”? Al cărui dos, fie vorba între noi, a fost ani în șir dezmierdat și de Sergiu Nicolaescu?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

21 comentarii pentru acest articol

george a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 13:00 )

esti un bou

uhjkhhb a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 13:01 )

Mare dreptate aveti !!!

gica a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 13:06 )

cel mai grav e ca a musamalizat evenimentele din decembrie 89 iar noi, prin puterea lui robu, ii facem strada. credeam ca timisoara va avea o alta fata odata cu castigarea alegerilor de catre robu. se pare ca m-am inselat.

Andru a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 13:39 )

de la vorba pana la fapta e mult.

Mihai a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 14:17 )

Robu e liberal la fel ca becali… doar pnl-ul actual mai primeste astfel de indivizi buni de nimic!

sanchi a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 14:23 )

un cacat de om premieaza alt cacat de om ce vreti mai mult !!!!

ioana a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 14:35 )

asta nici ca gluma proasta nu poate fi luata. sfidarea continua, iar timisoara se duce de rapa. uite ca se poate si mai rau decat cu barbosul. credea cineva?

Titi a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 14:45 )

Mai mizerie de autor, cine plm te crezi ma de dai asa intr-un om care a lasat ceva in urma? Ia-te ma de mana cu boul celalalt de Mircea Dumitrescu si delectati-va voi ma prostilor numai cu filme de la Cannes. Mai lasati-ne si pe noi, romanii de rand, sa urmarim un film asa cum poate, in prostia noastra, noua ne place.

Bojin a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 14:55 )

O sa moarta si ion Iliesu si propun sa redenumim Piata Unirii sau Victoriei in Piata Ion Iliescu!!! Ca doar si el a lasat multe in urma…in special Romania…

@Titi a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 14:59 )

esti prea dur, prietene. daca nu stiai, in romania, de vreo 20 si ceva de ani exista dreptul la opinie. fiecare are o opinie despre ceva si nu trebuie sa fie la fel cu a celorlalti. din cand in cand, ar trebui sa-ti dai jos haina de pionier al patriei sau soim si sa te racordezi la realitate. daca ai fi un roman simplu, desi ma indoiesc, nu ai avea asemenea exprimari. cand treci pe la partid, nu uita sa pupi fundul ala din pricina caruia ai ajuns sa lucrezi la statul roman.

Jane Skimmer a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 15:38 )

Articolul este foarte bun si scris cu bun simt.

De ce pe toate canalele se vorbeste de un comunist numit Sergiu Nicolaescu si nimeni nu vorbeste de regizorul Pippidi care a luat premii mari si e propus si la Oscar acuma? Sau de Dan Pita ?

Simplu, pentru ca comunisttii au ramas la putere in Romania si timisorenii au murit degeaba !!!

sorin a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 17:43 )

un articol penibil, scris de pe genunchi. visceral si departe de orice obiectivitate jurnalistica. sa nu mai vorbim de analiza si de alte cele ce tzin de asta. pacat ca uneori in dorinta de a epata o iei pe aratura:))))) opinia ti-o respect dar a forma opinie pe baza unei analize ca si cea pe careai facut-o mai sus e departe
….crede-ma. daca faceai asta cand omul era in viata aveai oooo asa….ai ooooo de peste….icre se numesc

dan a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 18:42 )

🙂
iata ce imi aduc eu aminte de Sergiu Nicolaescu:
filme istorice patriotarde
un film de exceptie, coproductie romana-franceza: „Francois Villon”
daramarea bisericii Vacarestilor in timp ce filma la „Noi cei din linia intai” (prezent fiind acolo ca soldat facand figuratie, acolo s-au filmat cadrele din Debretin si s-au aruncat in aer zidurile lacasului de cult si de cultura. plus multe momente penibile in care numai de cultura nu a fost vorba ….. ).
multa gargara si umflat in pene. imaginea atotstiutorului in ale revolutiei
pe scurt: un om si cu bune (putine din punctul meu de vedere) si cu rele si cu mult kitch (tot sin punctul meu de vedere)
personal cred ca e prea mult sa i se ofere o asemena cinste

nae l. a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 21:28 )

Sergiu Nicolaescu a turnat filme la comanda,mutiland adevarul istoric ! A regizat , impreuna cu Iliescu , reusind cu succes deturnarea adevaratului scop al revolutiei ! Neaplicarea punctului 8 de la Timisoara ,i se datoreaza si lui !

jignitOrza a spus: (ianuarie 6th, 2013 at 21:32 )

Ino, tata…pana nu demult aveam impresia ca ti s-a facut o mare nedreptate intr-o anumita seara. Dupa acest articol aceasta impresie mi-a disparut cu desavarsire: ai meritat-o!

Nicu a spus: (ianuarie 8th, 2013 at 13:32 )

Intradevar avem pe altii care au facut ceva ptr., acest oras, aceasta regiune a Romaniei, care merita ca strazi, bulevarde, cladiri, etc., etc., sa le poarte numele.Ce-a ce nu inteleg de ce nu s-a facut asta pana acuma?(domnilor, sant 23 de ani de la revolutie) De ce cat a fost in viata acest OM nu s-a spus ce-a ce se spune acuma despre el? Indiferent see you cine a fost amic, prieten nu avem voie ACUMA sa-l ponegrim.Cu ce-a ce a realizat pe plan profesional, la vremea respectiva, noi am crescut, am avut momentele, clipele noastre de libertatea erau visele fiecaruia in Dacii, Mihai Viteazul, Nea Marin Miliardar, etc., etc! Adevarate sant vorbele lui S.N., si acuma:,, un fleac, m-au ciuruit!,,

marcu/surubelu a spus: (ianuarie 9th, 2013 at 19:18 )

Cica ar fi o vorba> de morti numai de bine. Faptele lui nu trebuie uitate, dar …. odihneasca/se in pace!

Un om liber a spus: (ianuarie 10th, 2013 at 23:26 )

O gluma proasta: Ino Ardelean jurnalist !!!

Nelu a spus: (ianuarie 12th, 2013 at 01:17 )

Cred ca cineva a lansat pe piata birfelor aceasta prostie si citiva ziaristi uitati de lume au si dat-o ca stire aflata pe surse.Vai si amar de presarii din Timisoara,criza mare de subiecte,iar ei o haita flaminda s-au si apucat de speculatii.Nimeni din Primarie nu s-a gindit la asta.Daca mai era Ciuhandu,se poate.Mai Ino, mai inventatorule hai cu documentatia la OSIM.

@Nelu a spus: (ianuarie 12th, 2013 at 08:56 )

dar tu din ce haita dfaci parte, nelutule? esti cumva unul din sugacii de serviciu ai noii puteri? nerusinatule, declaratia asta a fost facuta oficial de viceprimarul diaconu, dar mizerii duzinare ca tine care presteaza in calitate de postaci trebuie sa faca schimonoseasca adevarul. sunteti o adunatura de incompetenti. dar nu asta e problema, ci faptul ca limitati fiind sunteti extrem de p[ericulosi si aplicati pedepse, exact asa cum s-a intamplat la inceputurile comunismului. tragedia e ca nici nu mai avem cum sa scapam de voi.

Nicolaescu a spus: (ianuarie 15th, 2013 at 22:37 )

Articolul este foarte slab si rautacios. Poate ca omul sergiu nicolaescu a lasat de dorit in multe privinte dar sa-l compari cu regizorii de dupa 90 care sunt complet necunoscuti si care nu s-au remarcat prin nimic e cam mult. Reprezentantii noului val sunt foarte foarte slabi din pacate in materie de film. ca timisorean m-as simti onorat sa am o strada cu numele lui.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei

Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fundația Art Encounters vernisează pe 28 martie expoziția „Lecții de grădinărit. 10 precepte pentru o grădină organică” a artiștilor Alexandra Boaru, Adrian Câtu, Lorena Cocioni, Pavel Grosu, Gwen (Emma Bădulescu), Catinca Malaimare, Lucian Popăilă, Victoria Sadovnic, Ioana Stanca și Ovidiu Toader. Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește cei zece artiști care fac parte dintr-o nouă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece tineri artiști expun la Fundație Art Encounters, la Timișoara
Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ea a avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Top