De ce in privat si nu la stat?

În articolul ce urmează vrem să vorbim despre sistemul de stat și sistemul privat în ceea ce privește stomatologia. Exista o veșnică dispută între cele două, cu părți bune și părți mai puțin bune.

În ceea ce privește practica stomatologică, lucrurile sunt destul de bine conturate către un sistem privat, în momentul de față, în afara facultăților și a câtorva policlinici stomatologice de stat, existând în mare doar cabinete dentare private. Desigur se pune problema decontării unor manopere stomatologice de către stat, deoarece cu toții știm că suntem plătitori ai asigurărilor medicale către casa națională de sănătate.

Teoretic da, există tratamente ce pot fi decontate, însă procedurile de decontare sunt anevoioase, iar prețul oferit de stat pentru manoperele dentare este unul nerealist, care face ca puțini medici stomatologi să încheie un contract cu casă, deci să ofere servicii gratuite sau decontate, depinde cum vreți să le spuneți.

Este un lucru greu de controlat, iar ceea ce este și mai rau, nu încurajează calitatea serviciilor. Satisfacția fiecărui om, indiferent de profesia sa, vine din bucuria unor lucruri făcute ireproșabil, performant.

Fie că este vorba de cei care ne ajută să ne facem buletinele, până la cei care construiesc case sau repară mașini, toți vrem să fim speciali și să ne facem munca fără greșeală. Este greu să faci asta dacă nu ești plătit la valoarea muncii pe care o faci și dacă nu ai instrumentele și aparatura necesară.

Exact așa se întâmplă în stomatologie și în toată medicina generală. Vrem să fim performanți, vrem să ne facem profesia așa cum am învățat, așa cum ne-am perfecționat-o la cursuri, așa cum ne-o sugerează tehnologia prezentă la ora actuală pe piață. Trebuie de asemenea să avem timpul necesar pentru a face un tratament stomatologic de calitate, care să fie apreciat și să mulțumească fiecare pacient în parte.

Asta înseamnă timp pentru a explica pacientului ce i se va întâmpla și timp pentru a realiza ceea ce îi explicăm. Fiecărui pacient care vine în clinica noastră îi sugerăm să ne întrebe, să ne povesteasca tot ceea ce așteapta ca noi să îi oferim.

Este important acest lucru pentru a fi siguri că le oferim ceea ce își doresc urmărind ca pacienții să aibă un minim de cunoștințe în domeniul medicinii dentare, pentru a fi capabili să aleagă pe mâinile cui își vor încredința sănătatea dinților.

De exemplu, pentru o plomba le spunem întotdeauna că sunt necesare trei lucruri, neexistând obturație corectă fără diga, revelator de carie și compozit de calitate.

Fără o izolare precisă nu poți face nimic! Este ca și când te chinui să construiești o casă într-un loc unde constant este o baltă. Nu ai saă reușești, dacă nu vei putea controla UMIDITATEA din cavitatea orală.

Revelatorul de carie îți indică punctele unde procesul carios nu a fost îndepărtat în totalitate, ajutând ca în final să obținem pereți sănătoși!
Asta înseamnă două lucruri:
1. Nu mai ai bacterii;
2. Ai pereți duri, de care poți lipi compozitul, lucrul acesta fiind esențial pentru a obține o obturație de calitate.
Acesta este rolul revelatorului de carie: ne oferă certitudinea că am curățat toată caria! Altfel, este ca și cum ai da cu vopsea lavabilă peste un perete mucegait. Gândiți-vă ce iese!

Un compozit de calitate înseamnă durabilitate. Forța cu care mestecăm este uriașa și sunt mulți dintre noi care mușcă, nu glumă! Închipuiți-vă că materialul cu care realizăm obturația trebuie să nu se spargă, să nu se dezlipească de pe pereții dintelui și să nu își modifice culoarea. Acesta este minimum de așteptări pe care trebuie să îl avem de la o obturație. Toate acestea costă: de la timpul consumat pentru a face obturația, până la materialele folosite.

Statul în realitate nu oferă nicio subvenție. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți pe asigurarea de sănătate, din punct de vedere stomatologic, nu vă ajută la nimic. Este ca și cum ați avea abonament de internet și cablu fără a avea televizor și calculator.

Este trist, dar acesta este adevărul! E păcat, pentru că educația ne-a fost oferită așa cum a fost ea de către stat, unde majoritatea dintre noi ne-am format și am învățat de la alfabet până la cum să ne câștigăm existența!

www.dentaldesign.ro

www.drfondrea.ro

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Dr. Popa Radu-Gabriel a spus: (februarie 6th, 2013 at 02:19 )

Tin sa le amintesc colegilor mei, unul dintre ei un medic bun si rezident la o clinica de stat, ca in final, mentinerea unui standard de calitate este o decizie si o responsabilitate a medicului. In viziunea mea, alegi sa-ti respecti standardul, asta pentru oricare pacient aflat pe scaunul dentar. Sa spui ca un sistem de asigurari de stat nu incurajeaza calitateta, este o afirmatie generalizata, nesustinuta si in parte malitiosa.
Am la cabinet si contract cu CNAS-ul si tratez in limita plafonului lunar. Probabil ca din punct de vedere financiar la endodontie merg in pierdere, dar imi respect protocolul (timp de lucru, diga, raypex 5, ProTaper, irigare completa, obturare). In final am o dubla satisfactie, am facut o manopera calitativa, materealizata printr-un succes terapeutic si am si reusit sa ajut pe cineva. Pentru mine asta e ceva important.
Mai mult, am sa cer autorilor sa probeze afirmatia „Statul în realitate nu oferă nicio subvenție. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți pe asigurarea de sănătate, din punct de vedere stomatologic, nu vă ajută la nimic”, care nu e altceva decat o dezinformare. Si aici am convingerea ca debanat.ro ar trebui sa-si verifice mai atent sursele. In definitiv, unitatea sanitara alege sau nu sa incheie un contract cu CNAS in cunostinta de cauza a plafonului si a valorii de decontare a manoperelor. Sa concluzionam, oamenii aceia sunt ajutati sau nu in functie de cabinetul pe care il aleg si de plafonul disponibil. Dr. Popa Radu-Gabriel

In primul rand articolul de fata aduce acuze sistemului de stat, nefondate, nu este echitabil si echidistant. Judecata de valoare nu a fost aplicata in cadrul acestui articol. Ca sa fiu mai concis, citind articolul mi-am dat seama ca se fac referiri lapidare la o problema in care termenii profesionali medicali sunt folositi pentru a induce in eroare publicul larg, la care se stie bine i se poate oferii sub forma unui ambalaj frumos un ,,produs,, care nu este de multe ori cel real. Constat ca se fac referiri la modul de lucru pe care il au medicii din cabinetele ,,de stat,, . Stimate coleg si semnatar al articolului Clasamentele in lumea medicala si scoringul sunt date de foruri de specialitate. Un material evaluat de Dental Advisor ca fiind bun va fi cotat cu un anumit numar de stele. Un tratament facut de un coleg care lucreaza ,,la stat,, si care respecta standardele similare dar care poate nu are in spate un mecanism de marketing agresiv si foarte sustinut financiar din spate, nu cred ca nu este cu nimic mai prejos. Singura problema e ca intr-adevar casa nu deconteaza costurile unui tratament la valoarea reala dar nu este veridica afirmatia: ,,Statul în realitate nu oferă nicio subvenție. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți pe asigurarea de sănătate, din punct de vedere stomatologic, nu vă ajută la nimic,, . Si am o intrebare: De ce e nevoie de un marketing atat de agresiv pe acest segment? In realitate exista o piata libera si fiecare are dreptul sa aleaga locul in care se trateaza si doctorul care il va trata. Dr Niculescu Adrian Gabriel – medic rezident chirurgie orala si maxilo-faciala (la stat) si medic dentist practica privata

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria bate palma cu propriile departamente. Timpark și Poliția Locală vor confisca vehiculele ce transportă deșeuri ilegal

Primăria Timișoara semnează protocoale cu propriile departamente, pentru a putea să rezolve mai rapid problema mașinilor care sunt folosite la transportul ilegal de deșeuri. Oficial, parteneriatul semnat cu Poliția Locală și Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice TIMPARK a fost pus la punct ”pentru a descuraja fenomenul abandonului de deșeuri”. Consilierii locali...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria bate palma cu propriile departamente. Timpark și Poliția Locală vor confisca vehiculele ce transportă deșeuri ilegal
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie

Seria SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara – CSM Ploiești, din play-out-ul Ligii Naționale, se mută în Prahova. După ce și-a consumat primele două episoade la Arad și Timișoara, seria „trei din cinci” continuă la sala Olimpia din Ploiești. Rezultatele de săptămâna trecută, 72-65 și 74-69, au fost cele mai strânse din totalul de patru înfruntări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara semnează protocoale cu propriile departamente, pentru a putea să rezolve mai rapid problema mașinilor care sunt folosite la transportul ilegal de deșeuri. Oficial, parteneriatul semnat cu Poliția Locală și Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice TIMPARK a fost pus la punct ”pentru a descuraja fenomenul abandonului de deșeuri”. Consilierii locali...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria bate palma cu propriile departamente. Timpark și Poliția Locală vor confisca vehiculele ce transportă deșeuri ilegal
USR a rezolvat în timp record problema înlocuirii demisionatei Ana Munteanu din Consiliul Local Timișoara, iar înlocuitorul acesteia a depus jurământul pe postul preluat în cursul zilei de luni. Partidul rămăsese cu un consilier local în minus în CLT, în februarie, după ce controversata Ana Munteanu și-a dat demisia de pe postul oferit de alegători,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Înlocuitorul Anei Munteanu a depus jurământul pe locul rămas liber în consiliul local
Finalizat în urmă cu patru luni, primul spital construit în România din fonduri private, nu poate fi încă deschis din cauza unor proceduri birocratice, lucru care l-a indignat foarte mult pe senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan.  În urmă cu patru luni Asociaţia “Dăruiește Viață” a finalizat primul spital construit în România pentru copiii bolnavi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan, revoltat: “Rafila, nu mai ține închis spitalul pentru copiii cu cancer!”
Seria SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara – CSM Ploiești, din play-out-ul Ligii Naționale, se mută în Prahova. După ce și-a consumat primele două episoade la Arad și Timișoara, seria „trei din cinci” continuă la sala Olimpia din Ploiești. Rezultatele de săptămâna trecută, 72-65 și 74-69, au fost cele mai strânse din totalul de patru înfruntări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii pleacă la Ploiești cu 2-0 la general şi mai au nevoie de o victorie
SCM Politehnica Timișoara a jucat pe terenul echipei CSM Vaslui, în etapa a XXIII-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Meciul era vital pentru ambele echipele aflate în zona inferioară a clasamentului. Prima repriză a fost foarte echilibrată, chiar dacă gazdele s-au desprins la 5-2, în minutul 8. Reușitele lui Marjanovic, din 7 metri, și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pas uriaş spre salvarea de la retrogradare
Duminică spre seară, polițiștii Biroului Rutier au fost sesizați cu privire la un accident rutier care ar fi avut loc pe raza localității Chișoda. Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au constatat faptul că, o femeie în vârstă de 36 de ani a condus un autoturism pe strada Cooperatorilor din localitatea Chișoda...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Femeie ucisă pe trecerea de pietoni în Chişoda
Top