Catacombele Priscilla din Roma

Una dintre atracțiile principale ale Romei este constituită, fără doar și poate, de catacombele romane. Parcă mai mult decât în oricare alt loc, catacombele devin locul privilegiat al întâlnirii dintre trecut, prezent și viitor. Nicăieri altundeva trecutul istoric nu se află la doar o palmă distanță de prezentul urban.

Una dintre cele mai importante catacombe din Roma sunt Catacombele Priscilla, situate pe Via Salaria, vis-a-vis de Villa Ada. Numele derivă cel mai probabil de la cel al unei femei de origine nobilă care în jurul secolului al doilea ar fi donat o bună bucată de teren pentru construirea unui cimitir public. Prin urmare, săparea catacombelor a început în secolul al II-lea și a continuat până în secolul al V-lea când catacombele Priscilla au ajuns la amploarea lor actuală. Aproximativ 40.000 de persoane au fost îngropate aici pe parcursul celor trei secole.

Catacombele Priscilla au o importanță deosebită din toate punctele de vedere, întrucât sunt aici sunt picturile murale s-au păstrat aproape perfect până în zilele noastre. Fiind îngropați mai mulți martiri și papi, catacombele Priscilla au fost un adevărat loc de pelerinaj al creștinismului timpuriu, iar din acest motiv primul nivel al catacombelor abundă în picturi, fresce, și multe alte ornamentații.

Chiar și din punct de vedere teologic sau cultural, catacombele Priscilla au o importanță deosebită: aici există prima reprezentare grafică a Fecioarei Maria descoperită până astăzi. Ea a fost realizată, probabil, în secolul al II-lea, cu mult înainte de conciliile ecumenice care au permis reprezentarea Fecioarei Maria sub formă de icoane. Biletul de intrare costă opt euro.

De văzut: Cubicolo della Velata, Capela Grecească, icoana Fecioarei Maria

Curiozități
– temperatura în catacombe este constată pe parcursul întregului an. Astfel, orice temperatură ar fi afară, în catacombe temeperatura este mereu undeva în jurul a 18 grade Celsius
– catacombele nu au fost folosite drept ascunzătoare de către creștini în timpul persecuțiilor! Catacombele erau locuri publice și, prin urmare, una dintre primele ținte a soldatilor romani
– catacombele se întind, vertical, pe trei niveluri având o înălțime totală de aproximativ 35 m.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Timisoara 2021

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Podul Jiul are toate avizele necesare, așa că Primăria Timișoara poate da drumul la proiectul tehnic și, ulterior, la licitația de execuție. Nicolae Robu pare să fi fost greșit informat de subordonații săi, pentru că spune că nu există acord de la Monumente, fiind solicitată o modificare de arhitectură. Podul a primit însă undă verde.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Podul Jiul are OK  și de la Monumente,  deși Robu spune că s-au cerut modificări de arhitectură
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com