Noua Ripensia, o treaba bine facuta

Probabil că astăzi nu e mare chichirez să bați UTA. O echipă ce încă mai trăiește din memoria campionatelor câștigate în urmă cu jumătate de secol, cu un patron cu meclă de pokerist, cu o situație financiară în pragul insolvenței și cu o etichetă juridică ce aduce mai degrabă aminte de Salonta ori Fortuna Covaci. Asta este UTA astăzi, cea care a fost umilită cu un sec 3-0 de un alt nume de legendă, Ripensia Timișoara. Cu toată degringolada din tabăra arădeană, diferența de trei divizii între competitoarele întâlnite într-o fază înaintată a Cupei României face ca meritul echipei timișorene să fie incontestabil. Jocul dezinvolt și plăcut ochiului al celor de la Ripensia, performanța de a umili o divizionară B ridică fireasca întrebare dacă proiectul demarat de cei doi Radu, Ienovan si Suciu, nu a luat-o cumva prea de jos.

Chiar dacă istorica multicampioană timișoreană are în comun cu noua Ripi doar arena Electrica, fiind foarte greu să legi o continuitate patrimonială cu ce se întâmpla în acele vremuri, galben-roșiii de lângă Gara Mică au reușit să atragă atenția și simpatia timișoreanului pasionat de fotbal. Ceea ce nu e puțin lucru, pe fondul unei polemici artificiale și nesănătoase pe simbolurile fostei Poli. Au luat-o de jos, din liga a VI-a, au promovat din primul an pe criterii sportive, iar Cupa României le-a fost o trambulină de imagine formidabilă, însă cel mai important lucru în cazul noii Ripi este organizarea clubului.

Urmărind lucrurile de departe, rânduiala din spatele echipei Ripensia pare ireproșabilă pentru nivelul competiției în care se află. Susținere în sistem socios în creștere, finanțare printr-o importantă paletă de sponsori (cel principal fiind suficient de puternic încât ar putea susține echipa chiar și în prima ligă) dă proiectului Ripensia o notă de seriozitate superioară alternativelor derulate în fotbalul timișorean. Dacă mai adaugăm eleganta și aristocratica susținere umană, recrutată din rândul celor ce profesional au oferit și încă mai oferă ceva Timișoarei, putem deja miza pe un viitor imediat frumos celor de la Ripensia.

Poate că imaginația mi-ar fi prea bogată dacă mi-aș închipui o Ripensia și-o Poli jucând alternativ weekendurile pe o nouă arenă a Timișoarei, în prima ligă, rivalizând la titlu sau pentru o calificare europeană. Nu încurajez în niciun fel abandonarea lui Poli și îmbrățișarea unei noi echipe, fie ea și cu nume de rezonanță istorică. E suficientă dezbinare în jurul ideii de Poli, ca energiile tifoseriei să fie distrase spre alte protecte. Însă, la un moment dat, fiecare își va avea propriul consumator de fotbal, fiind de așteptat totuși ca, după reașezarea simpatiilor, niciuna dintre echipe să nu mai umple un stadion de 30.000 de locuri.

Va reuși Timișoara să țină două echipe la nivel superior? După cum arată acum mediul de afaceri și apetența bănățeanului pentru investițiile în fotbal, mai degrabă nu. Nici exemplele altor mari centre fotbalistice, chiar Bucureștiul, nu mai arată așa ceva. Totuși, sper ca Ripensia să meargă cât mai mult alături de Poli, oricare dintre Poli. Și faptul că a pornit la drum cu suport exclusiv privat, fără dependențe politice și administrativ locale, nu face decât să-i sporească șansele la reușită.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

teo musante a spus: (septembrie 15th, 2013 at 09:22 )

Ripensia pare cel mai organizat si serios proiect dintre cele existente in Banat . Seriozitatea si calitatea umana a celor din conducerea clubului este o garantie ca „Ripi ” va urca rapid cel putin doua esaloane fotbalistice . Personal cred ca acest nou {re}infintat club va castiga simpatia ambelor „tabere” poliste de suporteri {acs si asu} ba chiar mai mult , va trezii „interesul” acelor suporteri nehotarati si nemultumiti de proiectele primariei {acs} sau a drukeriei {asu} si a celor „inactivi” care au ramas fara echipe { umt si chiar cfr } . Faptul ca acest club detine un palmares puternic {titluri, cupe} , trecut nepatat , reinfintat in ultimul esalon fara „artificii” gen fuziuni , cesionari sau cumparari de loc , face ca Ripensia sa fie o „pata” de sanatate in acest fotbal bolnav .

dan radosav a spus: (septembrie 15th, 2013 at 10:08 )

Ripensia este, de cel putin un an de zile, cel mai curat si frumos club de fotbal din Banat.

Tata MOSU : - sa vedem,sa vedem ,ce-o sa iasa! a spus: (septembrie 15th, 2013 at 11:14 )

Vorba cantecului:sa vedem,sa vedem, ce-o sa iasa ? Dar,vorba altui cantec:nu-i totul clar indeajuns,sunt intrebari fara raspuns…..pe langa faptul ca au plecat mult prea de jos – TOTAL in CONTRADICTIE cu SPIRITUL MARII RIPENSII,care daca nu a fost primita in prima liga,fiind profesionista(si a durat pana au inteles miticii ce-i aia profesionism si cu ce se mananca….),jucand astfel patru ani numai meciuri amicale,cu echipe straine, caci cele romanesti aveau interzis de frf sa joace cu Ripensia!Timpul erodeaza si entuziassmul si organizarea financiara! DAR, o PROBLEMA este cum vor face saltul la liga a III-a(div.C), trebuie contracte,deja nu se mai accepta conventii si atunci de cati jucatori ai nevoie sa ajungi din C in A? Si cine-i alege? Trebuie sa fie cel putin Nostradamus, sa treaca la selectie macar peste 50% reusita, altfel risca sa ajunga ca Iancu, cu cca.50-60 de jucatori sub contract si sa nu-i mai poata plati si nici imprumuta! Si multe ,multe alte „probleme” concrete, care n-am inteles si nu inteleg cum vor fi rezolvate !!!

Tata MOSU @teo musante a spus: (septembrie 15th, 2013 at 15:03 )

Ori esti foarte tanar,ori nu traiesti in Romanica! Altfel ai fi observat ca, pe site-uri aproape toata Romanica considera deja Ripensia o clona,desi e abia in camp.judetean,pe motiv ca vechea Ripensie era a Primariei, iar aceasta este privata si cam scoasa din maneca. Asa ca visele cu cinste si onoare in Romanica, nu au rost.In alta ordine de idei, vechea Ripensia juca pe fostul UMT, care se numea atunci Electrica. Dar asta nu-i important,caci in Romanica nu are rost sa marsezi pe cinste si onoare, caci ori ce ai face, nu vor exista decat doua „cinstite”:stelemeaua si dinamooistii! Problema e ca acest proiect e viabil pana la un moment dat,apoi iti trebuie contracte,echipe de juniori,etc,etc,etc, chiar daca ca si stadion rezolvi cu DP !

George a spus: (septembrie 16th, 2013 at 17:19 )

Cei de la Poli cam greu sa sustina Ripensia, cand ziceau ca sunt cu Poli pana la moarte, cum se zice, unii chiar considera ca Timisoara trebuie sa aibe doar o echipa, Poli, altii sustin echipele timisorene dar nu ca o sustin pe Ripensia mai mult ca pe Poli. Altii, interesant sociologic, relatia asta politica si galerii, au preferinte bine conturate politic si afisate public fara jena, de tip nationalist, SS, admiratie fata de alte galerii cu simpatizanti nationalisti, nu stiu in ce masura corespunde ideologic cu ideea urmata timid de Ripensia, si modelul catalan, Barcelona, Catalunya, si in ce masura si daca suporterii Ripensia vor urma acelasi model ca si cei ai clubului catalan, anti-centralist, ca sa zic frumos, un fel de patriotism local, regionalism, acolo chiar presedindele FC Barcelona a declarat ca sustine miscarea lui Artur Mas (politician catalan) e si alta poveste cu catalanii. Sportul pare ca nu mai e de mult doar un sport, e un camp de lupta politic, ideologic.
Apoi incercati sa-i spuneti unui suporter ca viitorul stadion al Timisoarei sa fie in culori neutre, nudoar ale lui Poli, pentru ca ar urma sa joace si Ripensia pe el, sa vedeti ce raspunde.
Oricum eu vreau sa ajunga in prima liga si sa fie un club de succes in ciuda tuturor vorbelor rautacioase, sper sa treaca si de U Cluj in cupa.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic” constituit în cadrul instituției. Acestă acreditare marchează un pas semnificativ în consolidarea rolului UVT ca pol de inovație în regiune și întărește capacitatea centrului de a oferi servicii de top în domeniile Digital (Economie digitală și tehnologii spațiale), Green (Mediu și eco-tehnologii),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care vor participa vor fi înghesuiți în cea mai mare sală care e la sediul Prefecturii Timiș, una de 28 de locuri, Sala Video. Importante pentru regiune sunt două dintre proiectele care vor fi votate, anume cel pentru deschiderea punctului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj, societate deținută de cei de la Strabag, care contestau licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a Centurii Vest Timișoara. Data la care se închidea, inițial, procedura era 29 martie. ARL a depus contestația în ultimul moment, ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă
Top