Arhitecti: Se loveste fara discernamant in intreaga profesie

Ordinul Arhitecților, filiala teritorială Timiș, reacționează în urma articolului „Oare arhitecții n-au legătură cu turnulețele Timișoarei?”. Publicăm integral comunicatul primit din partea acestei organizații.

arhi

Lipsa de prezenţă a corpului profesional din dezbaterile publice în trecut privind imaginea Timişoarei şi calitatea spaţiilor publice de aici este într-adevăr regretabilă, dar nu a lipsit nicidecum cu desăvârşire. Regretabil este însă şi faptul că prin sus-numitul articol se loveşte fără discernământ în întreaga profesie. Timişoara are la ora actuală 405 arhitecţi cu drept de semnătură şi un total de 587 membri.

Dintre aceştia doar o mică parte a avut ca şi clienţi persoane de etnie romă. Şi menţionăm explicit că au avut tot dreptul în acest sens, ba chiar obligaţia etică de a nu trata discriminatoriu persoanele de etnie romă care li s-au adresat. Situaţia imobilelor numite uzual „palate ţigăneşti” este specifică de la caz la caz, unele fiind parte a unor situri sau ansambluri protejate, altele făcând parte doar din zona de protecţie a unor situri şi ansambluri, iar altele nefiind protejate de nici un fel din punct de vedere arhitectural. Unele sunt realizate conform unui proiect autorizat, iar altele sunt realizate în condiţii de ilegalitate, ceea ce face o generalizare extrem de dificilă.

Omisiunea de includere a unor zone importante din Timişoara în LMI, ca ansambluri protejate, cu siguranţă nu este vina noilor proprietari sau a arhitecţilor contractaţi de aceştia, ci o obligaţie a statului român. Urmărirea execuţiei lucrărilor pe şantier în conformitate cu proiectul este responsabilitatea parţială a arhitectului şi parţială a dirigintelui de şantier contractat de beneficiar. Controlul existenţei autorizaţiilor de construire revine instituţiilor precizate prin lege. Credem că de aici trebuie începută discuţia, astfel încât ea să ducă la o creştere generală a disciplinei în construcţii şi a calităţii arhitecturii în Timişoara, fiindcă altfel riscă să devină un demers motivat de o atitudine de fond discriminatorie, un lucru grav pentru un oraş european, fie capitală culturală sau nu.

Punerea în balanţă a dreptului de a contesta sau aborda critic din punct de vedere profesional, în folosul public, proiecte ale administraţiei cu o eventuală contestare a unui beneficiar privat şi intenţiilor acestora este cel puţin asimetrică. Administraţia publică are datoria de a informa şi consulta publicul şi obligaţia de a respecta studiile (spre exemplu: Studiul pentru fluidizarea traficului pe inelul 1 aprobat) pe care le-a contractat. Când acest lucru nu se întâmplă şi se ignoră riscul de a rata reactivarea unor spaţii publice importante ale oraşului cum sunt Piaţa Bălcescu şi Piaţa Operei, credem că avem tot dreptul de a fi „vocali”, cu atât mai mult cu cât, în timpul autorizării lucrărilor la imobilele pe care le amintiți în articol, o mare parte din semnatarii documentelor adresate primăriei erau pe băncile facultății sau chiar ale liceului. Măcar pentru acest lucru ne-am bucura să apreciați implicarea unei noi generații de arhitecți care se educă în spiritul Timișoarei.

Cu respect ,
Președinte Filiala Timiş O.A.R.
Conf. Dr. Arh. Gaivoronschi Vlad Alexandru

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Tomita a spus: (November 8th, 2013 at 16:10 )

Despre palatele tiganesti daca ne poate povestii ceva concret domnul arhitect. Vreo pozitie oficiala luata impotriva colegilor de breasla care au ” creat ” monstruozitatile care au umplut orasul sau macar o nominalizare a dirigintilor de santier care trebuiau sa urmareasca respectarea proiectelor si nu au facut-o lasand sa cada magareata pe arhitecti. Restul sunt povesti…

 
Ba, ce chestie a spus: (November 8th, 2013 at 17:04 )

pai cei care au aprobat autorizatiile au fost tot arhitecti, de la PRIMARIE, caci Primarul a semnat ca primarul, avand incredere in angajati(adica arhitectii Primariei..), iar Controlul tot arhitecti l-au facut, sau nu; caci tot arhitecti sunt si in corpul de control

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

Centrul de Echitatie Herneacova

Sport vezi arhiva Sport

MNB – Muzeul Național al Banatului
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

A fost semnat primul contract pentru cel mai nou complex office si de locuinte din Timisoara

Cel mai nou proiect de spaţii de birouri din Timişoara, Isho, are deja primii chiriaşi. O societate deja prezentă pe piaţa locală îşi va extinde activitatea şi va angaja 200 de noi oameni care vor fi locaţi în spaţiul din clădirea aflată în construcţie. Lucrările urmează să fie finalizate în primăvara anului viitor.
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat primul contract pentru cel mai nou complex office si de locuinte din Timisoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara estimează, doar la școli, pagube de aproximativ 20 de milioane de lei în urma furtunii. În Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost aprobată, marți, în prezența premierului Mihai Tudose, o sumă de 1,5 milioane de lei. Pe listă votată în CJSU nu sunt toate școlile afectate din Timișoara și niciuna din județ, dar miercuri vor fi aprobate și alte solicitări.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primaria Timisoara cere 20 de milioane de lei pentru reparatii la scoli. Guvernul da momentan 1,5 milioane
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top