Arhitecti: Se loveste fara discernamant in intreaga profesie

Ordinul Arhitecților, filiala teritorială Timiș, reacționează în urma articolului „Oare arhitecții n-au legătură cu turnulețele Timișoarei?”. Publicăm integral comunicatul primit din partea acestei organizații.

arhi

Lipsa de prezenţă a corpului profesional din dezbaterile publice în trecut privind imaginea Timişoarei şi calitatea spaţiilor publice de aici este într-adevăr regretabilă, dar nu a lipsit nicidecum cu desăvârşire. Regretabil este însă şi faptul că prin sus-numitul articol se loveşte fără discernământ în întreaga profesie. Timişoara are la ora actuală 405 arhitecţi cu drept de semnătură şi un total de 587 membri.

Dintre aceştia doar o mică parte a avut ca şi clienţi persoane de etnie romă. Şi menţionăm explicit că au avut tot dreptul în acest sens, ba chiar obligaţia etică de a nu trata discriminatoriu persoanele de etnie romă care li s-au adresat. Situaţia imobilelor numite uzual „palate ţigăneşti” este specifică de la caz la caz, unele fiind parte a unor situri sau ansambluri protejate, altele făcând parte doar din zona de protecţie a unor situri şi ansambluri, iar altele nefiind protejate de nici un fel din punct de vedere arhitectural. Unele sunt realizate conform unui proiect autorizat, iar altele sunt realizate în condiţii de ilegalitate, ceea ce face o generalizare extrem de dificilă.

Omisiunea de includere a unor zone importante din Timişoara în LMI, ca ansambluri protejate, cu siguranţă nu este vina noilor proprietari sau a arhitecţilor contractaţi de aceştia, ci o obligaţie a statului român. Urmărirea execuţiei lucrărilor pe şantier în conformitate cu proiectul este responsabilitatea parţială a arhitectului şi parţială a dirigintelui de şantier contractat de beneficiar. Controlul existenţei autorizaţiilor de construire revine instituţiilor precizate prin lege. Credem că de aici trebuie începută discuţia, astfel încât ea să ducă la o creştere generală a disciplinei în construcţii şi a calităţii arhitecturii în Timişoara, fiindcă altfel riscă să devină un demers motivat de o atitudine de fond discriminatorie, un lucru grav pentru un oraş european, fie capitală culturală sau nu.

Punerea în balanţă a dreptului de a contesta sau aborda critic din punct de vedere profesional, în folosul public, proiecte ale administraţiei cu o eventuală contestare a unui beneficiar privat şi intenţiilor acestora este cel puţin asimetrică. Administraţia publică are datoria de a informa şi consulta publicul şi obligaţia de a respecta studiile (spre exemplu: Studiul pentru fluidizarea traficului pe inelul 1 aprobat) pe care le-a contractat. Când acest lucru nu se întâmplă şi se ignoră riscul de a rata reactivarea unor spaţii publice importante ale oraşului cum sunt Piaţa Bălcescu şi Piaţa Operei, credem că avem tot dreptul de a fi „vocali”, cu atât mai mult cu cât, în timpul autorizării lucrărilor la imobilele pe care le amintiți în articol, o mare parte din semnatarii documentelor adresate primăriei erau pe băncile facultății sau chiar ale liceului. Măcar pentru acest lucru ne-am bucura să apreciați implicarea unei noi generații de arhitecți care se educă în spiritul Timișoarei.

Cu respect ,
Președinte Filiala Timiş O.A.R.
Conf. Dr. Arh. Gaivoronschi Vlad Alexandru

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Tomita a spus: (November 8th, 2013 at 16:10 )

Despre palatele tiganesti daca ne poate povestii ceva concret domnul arhitect. Vreo pozitie oficiala luata impotriva colegilor de breasla care au ” creat ” monstruozitatile care au umplut orasul sau macar o nominalizare a dirigintilor de santier care trebuiau sa urmareasca respectarea proiectelor si nu au facut-o lasand sa cada magareata pe arhitecti. Restul sunt povesti…

Ba, ce chestie a spus: (November 8th, 2013 at 17:04 )

pai cei care au aprobat autorizatiile au fost tot arhitecti, de la PRIMARIE, caci Primarul a semnat ca primarul, avand incredere in angajati(adica arhitectii Primariei..), iar Controlul tot arhitecti l-au facut, sau nu; caci tot arhitecti sunt si in corpul de control

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Heraeus
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Există speranță pentru vaporașe! Ministerul Transporturilor pare să fi găsit, în sfârșit, soluția pentru ca transportul în comun pe Bega să poată porni. La o săptămână după ce primarul Nicolae Robu a anunțat că se va adresa Comisiei Europene, MT a oferit, spune edilul, o variantă pertinentă de deblocare a situației. Primul pas a fost făcut în plenul CL.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pornesc vaporasele? Ministerul Transporturilor a gasit solutia pentru deblocarea Canalului Bega
Circ fără bani, în plenul CL Timișoara, unde unul dintre proiectele de pe ordinea de zi prevedea modificarea regulamentului de funcționare al acestui for. Consilierii s-au certat zeci de minute, au luat apoi o pauză și, după aproape 4 ore de ședință, proiectul a fost retras de „patefonul” primarului. Adică exact de inițiator, liberalul Grigore Grigoroiu.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Circ si… patefon in CL Timisoara. Social-democratii acuza liberalii ca au uitat cum e cu democratia
Conferințele UVT continuă la Timișoara, de această dată cu tema „Business & Cinematografie”. Invitatul special este Irina Margareta Nistor, „vocea” filmelor vizionate pe sub mână în perioada comunistă. Ea a tradus în limba romană peste 3.000 de filme, timbrul său inconfundabil devenind, dacă vreți, „marcă înregistrată”.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Irina Margareta Nistor, „vocea” filmelor de dinainte de 1989, invitata la Conferintele UVT
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top