Monumentul Fidelitatii, motiv de proteste din partea UDMR Timis

UDMR Timiș îi dă răgaz primarului Nicolae Robu o săptămână pentru reluarea negocierilor legate de mutarea Monumentului Fidelității. În caz contrar, s-ar putea ajunge la proteste. În plenul de marți, edilul a cerut votul consilierilor pentru ca monumentul să fie dus în Piața Bălcescu.

coloana fidelitatii

În plenul de marți al CL, consilierii locali au răspuns pozitiv solicitării primarului Nicolae Robu, fiind de acord cu mutarea Coloanei Victoriei în PIața Bălcescu, acolo unde edilul o vrea. Șefii UDMR Timiș sunt nemulțumiți de această decizie. „Primarul Robu a avut grijă să ne ofere un cadou deosebit, cu cinci zile înainte de a comemora aniversarea a 166 de ani de la izbucnirea Revoluţiei maghiare din 1849-1849, prin acel acord iniţiat cu privire la amplasarea monumentului ruşinii, dânşii îi spun al Fidelităţii, în Piaţa Bălcescu”, spune liderul Halasz Francisc.

Conform acestuia, anul trecut, UDMR a negociat timp de o lună și jumătate cu primarul Robu pe tema acestei mutări controversate. Mai mult decât atât, au fost oferite și variante pentru ca, în Piața Bălcescu, să fie amplasat un alt monument. De exemplu, obeliscul Sfintei Ecaterina, care se află tot în Cimitirul Eroilor. Halasz spune că, la vremea respectivă, a rămas cu impresia că primarul Nicolae Robu ar fi renunțat la ideea sa. „În urma terminării acestor discuţii s-a părut că toate părţile au convenit. Acum am aflat că se propune iar amplasarea acestui monument şi se cere şi acordul consiliului local. Dacă primarul și-a schimbat opinia, ar fi fost corect să-i ne anunțe și pe partenerii de discuție”, a declarat președintele UDMR Timiș.

Halasz așteaptă acum de la Robu reluarea negocierilor, termenul fiind de o săptămână. „Dacă nu vom primi această invitaţie la dialog, după o săptămână vom trece la diferite forme paşnice de protest despre care acum nu vreau să discut. Încă mai cred că în primărie sunt persoane care merg pe linia diplomaţiei şi dialogului”, a conchis Halasz. Mutarea monumentului va avea nevoie și de un aviz de la Ministerul Culturii, condus în prezent de Kelemen Hunor. Din punctul de vedere al UDMR Timiș, amplasarea Coloanei Victoriei în Piața Bălcescu este ironică, având în vedere că marele cărturar român a fost exilat chiar de Franz Josef, cel care a donat monumentul Timișoarei.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Dan a spus: (March 13th, 2014 at 16:23 )

Ar trebui ca UDMR sa plateasca un plebiscit din buzunarul lor
ca sa se vada care este parerea majoritatii din populatia Timisorii.
Si cu monumentul din Arada cum ramine? Nu este o jignire pentru romani?
Sa vada UMDMR care cica este un partid din Romania, sa nu scormoneasca cu sute de ani in istorie ci sa-si aduca contibutia buna convietuire al romanillor cu minorotatea maghiara si cu cea secuiasca (nota explicativa-secuii nefiind maghiari)

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top