Poli si politica sau „sa moara si capra vecinului”

Dacă nu ești de fel un om sănătos, politica pentru un fotbal bolnav e un fel de chimioterapie. Nu ești nici mort, nici viu dar dacă alternativa este una sumbră, te agăți de doctrină mai ceva ca înecatul de pai. Cu noroc te mai bucuri de viață și îi mulțumești lui Dumnezeu că te mai lasă să visezi la cum a fost în tinerețe, dar cu mintea limpede îți dai seama că nu mai poți fi ce-ai fost și mai mult decât atât. La noi, pe Dâmbovița, pe Bega, Mureș, Someș sau ce maluri doriți dvs, politica e răul ăla necesar la care te duci să te împrumuți cu speranțe, fără să conștientizezi că, de fapt, ești în fața cămărarului.

Aș exemplifica câteva dintre dezastrele prin care a trecut Poli lipindu-și eticheta politică după 1989, căci înainte sistemul rar permitea performanță echipelor nedepartamentale. Poli-Seracin era venită cu pluta PD. A sfârșit în chinuri cumplite, ca și Poli Zambon, venită pe o platformă țărănistă-ciuhandistă, ca tratamentul cu morfină înainte de alegerile din 2000. Nici PSD nu s-a lăsat mai prejos și am avut o Poli condusă în cel mai pur stil nord-coreean, cu banii tandemului Doboș-Armaș, dar cu mecla lui Dan Ioan Șipoș pe ambalaj. Pentru prima dată Poli a avut un patron privat odată cu venirea lui Iancu, iar asta s-a văzut în anii ce au urmat, chiar dacă a fost să consumăm performanța pe datorie, ca la birt.

Și în perioada BkP politicul și-a arătat din plin disponibilitatea de a face rahatul praf când ți-era lumea mai dragă. Refuzând să mai aloce fonduri publice ca premiere și astfel să-i acorde lui Iancu pretextul de a se retrage, arătând cu degetul spre o politică locală foarte scrupuloasă cu banul public, dacă nu ar fi fost și ipocrită în același timp. A urmat o ultimă lovitură dată fostei Poli, FC Timișoara, dacă vreți, prin refuzul politic de a prelua societatea lui Iancu pe o sumă de bani pe care autoritățile locale deja au pompat-o în noua Poli, ACS Poli, luând-o de la zero, fără să se aleagă cu nimic din vechiul lot. Ce a urmat e știe. O mobilizare mai degrabă liberală decât uselistă pentru reînvierea (a câta oară) a brandului timișean,

Formula Recaș a fost o soluție și atât. Nu cea mai bună, dar categoric cea mai comodă. Reacția tifoseriei a fost mult prea disproporționată ca să nu fie bănuită în cealaltă tabără de urmărirea unor interese politice, ingredientul perfect pentru ca proiectul lui Robu să pornească aproape mort din fașă. Dacă nu te cheamă șeic Mansour, familia Glazer, Roman Abramovici, patronatul privat nu îți oferă garanția decuplării de politică, mai ales dacă acțiunea se petrece în România. Nu avem măcar nici un Gigi Becali, ca să nu mai zic de Arpad Paszkany și combinațiile sale. Am avut un Iancu devenit persona non-grata la FRF și, culmea, în Timișoara, făcând și bune, și rele, dar în orice caz mult mai multe decât țanțoșe familii de afaceri de pe Bega, ce au câștigat enorm de pe urma orașului, fără să întoarcă mai nimic.

Pe acest fond sumbru, primarul Nicolae Robu nu știe cum să completeze un loc în consiliul de administrație al clubului. Pentru că n-ar vrea să fie pesedist membrul, atunci mai bine nu e nimeni sau măcar PDL-ist, să mai echilibreze cromatica politică pentru când o fi nevoie în legislativul local. Oricum funcțiile astea nu au nicio legătură cu fotbalul și cu Poli, cel mult fiind râvnite pentru vreo indemnizație de câteva mii de euro. La cum merg treburile în executivul clubului, la cum se va vota politic finațarea lui Poli în viitoarele plenuri CLT, că în consiliul ăla de taină al ACS Poli sunt Dobra și Simonis, că e Petrică Folicp, tot aia e. Țoancă să fie de la PSD, nicio problemă, poate închirează niște spații comerciale pe coama stadionului, dar fotbalistic nu se va schimba nimic.

Refuzul PDL Timiș de a nominaliza o persoană pentru această funcție neocupată de la plecarea fostului viceprimar Grindeanu nu-l văd ca pe o invitație la decuplarea fotbalului de politic, ci mai degrabă o supărare a lui Constantin Ostaficiuc că nu mai e fotbalului lui. Din păcate, oricare Poli ar fi jucat astăzi pe „Dan Păltinișanu”, fie că abrevierea era ASU sau ACS, intrigile se țeseau în ecuația politică a câștigului electoral, iar dacă acesta este al adversarului din 2016, obligatoriu trebuie dinamitată toată afacerea. Dar nu pe față, ca autorul să fie identificat cu groparul fenomenului fotbalistic timișorean, ci pe la colțuri, cum le place lor atât de mult.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE a spus: (March 13th, 2014 at 12:36 )

HM! SASU DEBITEZI NUMAI TÎMPENI!ACS POLI TIMIȘOARA A FOST SINGURA ALTERNATIVĂ LA ACEL MOMENT PRIN FUZIONAREA CU RECAȘ PE CARE ROBU A ADUS -O CA ȘI PROMISIUNE ELECTORALĂ DACĂ VA IEȘI PRIMAR CA SĂ ADUCĂ FOTBALUL ÎN PRIMA LIGÂ DUPĂ CE IANCU A FOST RUPT DE FEDERAȚIE ȘI ȚĂRĂNIȘTI NU L -AU MAI VRUT! DECI DATORITĂ LUI IANCU ȘI PROSTIEI LUI AR TREBUI SĂ PLĂTIM VREO 4,5 MILIOANE EURO CEL PUȚIN PLUS SUSPENDAȚI DE UEFA ȘI FIFA PENTRU DATORI LA CLUBURI DINAFARĂ BENFICA, PILZEN,ETC! ȘI ÎN PLUS FRF ȘI LPF PE NOI ȘI PE MAMA NOASTRĂ!PRIMĂRIA ȚĂRĂNISTĂ A FĂCUT UN AUDIT IANCU A ÎNCERCAT SĂ-L FENTEZE CA ȘI PE LICENȚĂ NU A ȚINUT! ȘI TOATE ASTEA SAU ABĂTUT ASUPRA CLUBULUI POLITEHNICA PENTRU CĂ NIȘTE NENOROCIȚI NEPRICEPUȚI ÎN FOTBAL AU ÎNCERCAT SĂ FENTEZE GEN GIGI BECALI! IANCU NU MAI ARE BANI! POLI TIMIȘOARA NU MAI PUTEA CONTINUA AȘA! AM PROMOVAT IANCU A ZIS STOP LICENȚĂ ÎȘI CUNOȘTEA LIMITELE NU MAI AVEA BANI ÎN PLUS ERA SĂ DISTRUGĂ CLUBUL CU INCOMPETENȚA LUI IAR IANCU NU ESTE AVRAMOVICH!NICI SEICK CU BANI DE PE PETROL ȘI GAZE CEI DOI AU AVERI FABULOASE ANGLIA ESTE LA PICIOARELE LOR! DECI CU ABURELI ȘI MINCIUNILE UNOR OAMENI NU EXISTĂ VIITOR ÎN GENERAL ASTA ESTE ROMÂNIA!ATUNCI CE A FĂCUT ROBU AJUNG PRIMAR ȘI A PROMIS CĂ VA READUCE CLUBUL POLI TIMIȘOARA ÎNAPOI PE HARTA FOTBALULUI ROMÂNESC ȘI A FUZIONAT CE A FĂCUT IATĂ ECHIPA ÎN LIGA 1 !PROBLEMA CARE SE PUNE ESTE CĂ SE CAUTĂ UN INVESTITOR SERIOS NU SA GĂSIT PÎNĂ ACUM! DECÎT IAR JUVEȚI! SE MAI CAUTĂ ÎNCĂ!IAR PÎNĂ ATUNCI NE TREBUIE UN ANTRENOR ȘI CEVA OAMENI NOI ÎN CONDUCEREA CLUBULUI!AICI ROBU NU PREA MIȘCĂ ȘI TREBUIE SĂ FIE MAI PRICEPUT ÎN REST SĂ NU NE LASĂM AMĂGIȚI DE UNI ZIARIȘTI FĂRĂ TALENT! AR TREBUI ÎMPREUNĂ SĂ CĂUTÂM O SCHIMBARE ÎN BINE CARE DATORITĂ ȚĂRI NU NE ADUCE NIMIC BUN!ORICUM HAI POLI TIMIȘOARA VIICTORI SI 6 P CU BRAȘOV ȘI VASLUI!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE

 
INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE a spus: (March 13th, 2014 at 17:29 )

DE ACEEA ROMÂNIA NU VA FI NICIODATĂ O ȚARĂ ÎN ADEVĂR NU VĂ PLACE ONESTITATEA!DECI RĂMÎNEȚI ÎN MOCIRLĂ!SUCCES!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

 
des... a spus: (March 14th, 2014 at 20:48 )

…fiintarea!!! nu uitati sa lasati curatenie dupa voi , sa va maturati frumos cojile de bomboane agricole.In doi ani pe DP va juca o echipa in alb violet cu numele de Societatea Sportiva Politehnica Timisoara.

Distractie faina la Recas!!! 🙂

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com