Alegeri pe Colegiul III: Coifan in Camera, Birsasteanu la spital, Mihok pe panouri

Așadar, a început campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Alegeri după care românii nu prea se omoară cu firea, iar timișorenii nu fac excepție de la regulă. Ca scurte observații, se poate vedea startul lansat luat de PNL, cel puțin la publicitatea stradală, dar și în mass-media. PSD a început pe brânci, scoțându-l în față doar pe… „Fă” Victor Ponta prin intermediul unor interviuri publicitare. În rest, pentru primele două zile, nimic spectaculos. Peste mai puțin de două săptămâni va începe însă campania electorală și pentru alegerile pe Colegiul III deputățial, alegeri care vor avea loc simultan cu europarlamentarele. Fiind vorba de candidați uninominali, nu de liste fixate la București, e de așteptat ca aceste alegeri să stârnească un mai viu interes. În ultima săptămână au fost bătuți în cuie și principalii candidați la acest scrutin. Ca atare, în rândurile următoare, voi face o trecere în revistă a acestor candidați, porecum și a șanselor lor.

PNL a optat, în cele din urmă, să meargă pe mâna lui Viorel Coifan. O alegere inspirată și normală, deoarece fiind o campanie electorală scurtă, liberalii aveau nevoie de un candidat cu notorietate. Unele sondaje spun chiar că, dacă mâine ar avea loc alegeri, Coifan ar câștiga cu un scor zdrobitor (peste 70%). Așa cum ar câștiga, de altfel, oricare din cei cinci liberali care au intrat în cursa pentru a fi desemnat candidat, e drept cu scoruri mai mici. Doar printr-o minune, să fie puternic „ajutat” ca să facă tâmpenii incomensurabile, liberalul poate pierde colegiul. Revenind la candidat, trebuie spus că Viorel Coifan are o bogată experiență administrativă, „știe carte” în acest domeniu, nefiind căzut din pom. A fost timp de opt ani (1992-2000) președinte al CJ Timiș, fiind un fel de precursor al „baronismului” de astăzi. Și nu mă refer la aspectele materiale, asupra lui neplanând scandaluri de corupție. Însă în tinpul dublei sale președinții sale (în aceeași perioadă a fost președinte și al PNL Timiș), a etalat o anumită suficiență în comportament, ca să nu-i spun aroganță. Plus, o caracteristică a baronilor de azi, i-a plăcut enorm să se înconjoare de lachei care să-i preamărească faptele. S-a lovit însă de pragul de jos după anul 2000, devenit un politician rezonabil, chiar modest, călare pe deja celebra sa bicicletă.

PSD merge pe mâna medicului Florin Bîrsășteanu, după ce negocierile cu rectorul UVT, Marilen Pirtea, au eșuat din varii motive. Ținta reală a lui Bîrsășteanu este, de fapt, conducerea Spitalului Județean, un scaun pe care îl vizează de foarte multă vreme. Candidatura sa este de fapt o formă de „plată”, pentru „răsplata” fotoliului de manager al Județeanului. Și opțiunea PSD este realistă, inspirată chiar, Bîrsășteanu locuind în colegiu, având și o notorietate rezonabilă. Fiind vechi membru PSD va putea să capaciteze măcar electoratul fidel al acestui partid, lucru pe care nu știu dacă Pirtea ar fi reușit să-l facă. Altfel, despre bârfe cu probleme, datorii și altele să le colporteze colegul său de partid, Traian Stoia.

Nu cu mult timp în urmă, PDL era cel mai important și puternic partid din Timiș. De la distanță chiar, ca de exemplu în 2008 când a câștigat 12 din 14 colegii parlamentare. Actuala strategie a PDL este însă destul de stranie. A scos din joben un candidat necunoscut chiar și în interiorul partidului, pe nume Balint Petrescu. Mai mult, candidatul n-a fost scos la lumină nici după nominalizare, fiind încă ținut ascuns. Dacă va fi lăsat în continuare ascuns, există riscul să nu fie găsit nici de alegători pe listele cu candidați.

Cele mai multe valuri în ultima perioadă le-a făcut candidatul PNȚCD, Ciprian Mihok. El a furat și startul campaniei electorale, plasându-și de mai multă vreme mecla pe panourile publicitare, de pe care ne urează „Sănătate!”. Altfel, relativ nou pe scena politică, sau cel puțin pe scena vizibilă, Mihok pare genul de candidat-„lătrău”, care urlă la toată lumea, însă mușcă mai puțin.

PMP participă la primele alegeri de la înființare. Partidul susținut de Traian Băsescu nu și-a stabilit un candidat pe colegiu. S-ar putea ca acesta să fie consilierul prezidențial Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. El a declarat de altfel că, în cazul în care va candida, va obține în jur de 100%. C-o fi 99% sau 101%, nici că mai contează. Probabil, fiind convinși că au câștigat deja colegiul, liderii PMP nu prea se grăbesc să-și anunțe un candidat. Ori să fie altele motivele? Și anume faptul că liderii partidului sunt în stare de șoc, nevenindu-le să creadă că a început DNA să-i viziteze și pe ei. După ce unul dintre liderii partidului, Florin Popescu, stă la mâna deputaților pentru a nu fi arestat, se strânge acum lațul și în jurul mega-starului Elena Udrea, pe motiv de „Gala Bute”.

Ca o concluzie, „meciul” pentru Colegiul III pare a fi câștigat înainte de-a începe. Totuși, s-au mai întâmplat și altă dată surprize, ceea ce nu prea cred că e posibil în acest caz. Doar dacă nu cumva Coifan își va da vreo două-trei autogoluri. Altfel, ar fi interesant de aflat cu cine votează managerul Spitalului Județean (dacă ar fi pe colegiu), liberalul Iulius Jugănaru. Sau, mă rog, cu cine ține. Cu colegul său de partid Viorel Coifan sau cu PSD-istul Bîrsășteanu. Dacă învinge Coifan, el pleacă din fotoliul de manager. Dacă bate Bîrsășteanu, are șanse mari să mai rămână. Așadar, cămașa partidului sau maioul familiei?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

punr a spus: (aprilie 26th, 2014 at 21:33 )

mihok nu are cu ce sa muste. dintii lui sunt in gura deputatului punr mihaila, celebrul fiu al tatalui sau, arestat in dosarul hidroelectrica. el e impins in fata de falanga psd, care il si sustine ca sa muste din voturile dreptei.

Fane Georgescu a spus: (aprilie 27th, 2014 at 00:48 )

Oameni buni, nu merita sa scrieti despre TOATE aceste partide !! Sunt o singura gasca de borfasi care se gandesc sa mai fure din banii nostri, din taxele noastre, din banii primiti de la UE….asa cum o fac de 25 de ani !!!

Toti trebuie arestati, ei si familiile lor, tinuti si anchetati pana cand aduc inapoi banii depusi din offshor-uri si apoi….solutia Ceausescu este cea mai eficienta.

Pana nu scapam de aceasta casta de securisti tineri si batrani, de progeniturile lor si de toti ticalosii asociati cu ei, va fi tot la fel in Romania. Uitati-va la mutrele lor de pe afise, cautati detalii despre fiecare, absolut toti sunt manjiti, sunt din aceeasi casta care conduce tara de 25 de ani, chiar de 70 de ani – pentru ca majoritatea sunt rudele securistilor din perioada comunista.

Simion Trailescu a spus: (aprilie 27th, 2014 at 00:56 )

Ce putem spune…..batranii pensionari, idiotii utili si tinerii tampiti….care nu au trecut bac-ul, astia sunt votantii acestor politruci. UE si SUA tin in spate aceasta minciuna uriasa numita clasa politica romaneasca….inclusiv grangurii de Timis.

Eu atata zic, o vorba din strabuni: Cine mai voteaza cu oricare din banditii astia din absolut toate partidele (ca e numa’ unul de fapt, adica securistii si activistii de partid de dinainte de ’90 cu rudele lor)…….masa-i c…a !!!

Ghe a spus: (aprilie 27th, 2014 at 09:47 )

Vechituri ca Coifan sau medicii din PSD? ( asta de la PSD Timis e anagrama lui Bratisteanu?)Oportunisti ca Mihok sau figuranti gen PDL?
Perfect de acord cu ceilalti, securistii & comunistii de altadata au pus mana pe resurse si si-au cumparat imunitatea de la UE & Co. Noi sclavi liberi, ei tot deasupra. Fiecare sector economic cu mafia ei. Iar justitia, la ce legi scoate PSD baga la puscarie victima, nu autorul.

Greavu a spus: (aprilie 27th, 2014 at 19:01 )

Pai ppdd lu’ nea Dan unde l-ai lasat Ino? Aia nu au candidat? Sau? S-au desfintat deja?

alingorscovoz a spus: (aprilie 27th, 2014 at 19:34 )

Atat Coifan cat si Barsasteanu sunt doua personalitati onorabile ale scenei politice timisorene ….oricare dintre domniile sale ar fi alese nu ne vor face de rusine …problema este ca nu vor avea nici un cuvant de spus pe plan national acolo unde altii fac jocurile …de castigat va castiga Coifan pt. ca are sprijinul primarului Robu care cel putin pe colegiul III a facut destule …

piramidon a spus: (aprilie 27th, 2014 at 21:08 )

mihocz asta e ala cu farmaciile? se lauda deja prin targ ca dupa alegeri il vantura pe moldovan si se pune el sef la tarani.

vicus a spus: (aprilie 28th, 2014 at 09:06 )

RECTIFICATI, COIFAN A FOST PRESEDINTE CJT DIN 1992 PANA IN 2000, NU DIN 2002 PANA IN 2010.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top