Principalele probleme stomatologice

În primul rând trebuie să înțelegem un lucru, de la bun început: tratamentul modern în stomatologie se bazează foarte mult pe ameliorarea simptomelor, dar singurul aspect care într-adevăr ar trebui considerat ca fundație reală este prevenția și tratamentul cauzelor. Greșeala din medicina modernă constă în faptul că se încearcă tratarea problemei în locul în care se observa problema, chiar dacă nu în acel loc este și cauza.

dinti

Așadar, să vedem care sunt principalele probleme stomatologice

Tartrul și placa bacteriană

Ar fi foarte simplu să le combatem prin periuțe electrice, apă de gură de la diferite firme, paste de dinți „minune”, bicarbonat, argilă și te miri ce alte substanțe. Da, odată apărut tatrul, el trebuie îndepărtat mecanic. Dar ce duce la apariția lui? Tartrul este un depozit dur, la suprafața dinților, cauzat de mineralizarea plăcii bacteriene. Placa bacteriană este un depozit moale, alb-gălbui, organizat, ce ia naștere din cauza… și aici vine întrebarea. Ce cauzează în mod real acumularea de placă? Ai spune că principalul motiv este periajul incorect sau că nu ai cumparat o anumită pastă de dinți. Da, acestea contribuie și pot fi factori favorizanți, dar factorul determinat în apariția plăcii bacteriene și a tartrului este altundeva.

Și acea cauză trebuie combatută, și anume funcția deficitară de autoîntreținere a dinților. Dinții noștri sunt dotați cu o formă care le permite să se curețe singuri în timp ce mâncăm, în mod firesc și natutal. Din păcate, mâncăm tot mai multă mâncare procesată, dulciuri, mâncăruri sărace în fibre. În plus, fumăm, bem sucuri și nu mestecam mâncarea. Mâncăm mult și prost. Dinții noștri nu au reușit să se adapteze la acest regim alimentar și funcția de autoîntreținere nu reușește să țină pasul. Așa apare placa bacteriană și, implicit, tartrul. Dacă nu vrei tartru, lucrează la alimentația ta (evident, dacă deja ai tratamente greșite, carii și tatru, acestea trebuie rezolvate).
Caria dentară

Este o boală infecțioasă, ce afectează dintele, prin acțiunea bacteriilor din cavitatea bucală, demineralizând smalțul și afectând astfel integritatea acestuia. Ceea ce simțim noi este o sensibilitate la rece și cald, stimulul termic pătrunzând mai ușor prin țesutul cariat spre pulpa dentară. De asemenea, putem resimți un discomfort la masticație, la dulce sau la presiune; toate acestea pentru că integritatea structurală a dintelui este afectată. Vizual, caria se prezintă ca o pată colorată, maro sau neagră uneori, o gaură în dinte care în stomatologie se tratează cu freza. Da, odată aparută, ea nu mai poate fi tratată altfel și alte carii vor apărea în continuare.

De ce? De ce credem că suntem așa diferiți de alte animale? De ce ar fi dinții noștri diferiți? Nu sunt, dar de ce noi avem dantura plină de carii, iar alte animale nu au carii, cu toate că nu merg la dentist și nu cumpără cele mai scumpe produse de întreținere a danturii? Câinii și pisicile au probleme mai mari cu dinții pentru că le-am schimbat noi, oamenii, obiceiurile. Din nou, ne orientăm spre cauza cariilor: placa bacteriană. Și deja am văzut ce duce la apariția plăcii bacteriene: obiceiurile alimentare, și printr-un exercițiu simplu de logică putem spune că la apariția cariilor stă alimentația.

Afecțiuni ale pulpei dintelui și complicațiile acestora

Aici vorbim despre pulpită, necroză pulpară, cangrenă, apoi depășind granițele dintelui, infecții ale osului, chisturi, granuloame… Marea majoritate a acestor probleme sunt date de… și poate vine ca un șoc… tratamentele incorecte. Deci, principala cauză a problemelor endodontice și periapicale sunt… tratamentele stomatologice??! Da! Așadar, dacă vreți să le evitați, găsiți-vă un medic bun! O altă cauză este caria dentară, care e data de placa bacteriană, care e dată de insuficiența functiei de autoîntreținere a dinților, cauzată de… obiceiurile alimentare.

Boala parodontală

Este o afecțiune a unuia sau mai multora dintre următoarele elemente: os alveolar, ligamente parodontale, cement radicular și gingie. Diagnosticul se pune la nivel histopatologic și pe seama evaluării și analizei clinice. De asemenea, este nevoie de investigații suplimentare radiologice. Așadar, diagnosticarea este complexă și în funcție de rezultat se poate face și un plan de tratament corespunzător.

Cauzele ce duc la această boală sunt multiple: genetice, igienă deficitară (fie nu există o tehnică de igienizare corectă, fie situația nu permite o igienizare corectă), fumatul, boli generale, alte afecțiuni din sfera bucală. Tratamentul este în general conservativ. Asta înseamnă că se încearcă să se mențină statusul la care este pacientul când ajunge la dentist, astfel încât afecțiunea să nu avanseze. Acesta este principalul scop. Dacă, în plus, se poate obține o ameliorare, este perfect, dar un tratament care să ducă 100% la o stare normală de sănătate, la fel ca la un pacient care niciodată nu a avut probleme parodontale, se poate obține doar în stadiile incipiente. Iată de ce este necesar să existe o depistare precoce.

Odată pus un diagnostic corect se poate începe tratamentul cu igienizarea profesională și eliminarea țesutului infectat de sub nivelul gingiei. Această curățare subgingivală se face sub anestezie, mecanic, fiind o manoperă chirugicală. Uneori este necesară o intervenție superficială, alteori mai profundă, în funcție de fiecare caz și fiecare dinte în parte. Câteodată se pot efectua și manopere suplimentare, adiție de os sau alte materiale de adiție, ozonificare, tratament cu laser, administrare locală sau generală de antibiotice. Dar… toate aceste tratamente din stomatologia modernă tratează efectele bolii parodontale! Din nou, și din nou, și din nou… boala parodontală e cauzată de regimul de viață, de starea psihologică și de tratamentele stomatologice incorecte.

Bruxismul și alte parafuncții

Bruxismul este o funcție anormală, ce se manifestă fie ziua, fie noaptea (cel mai adesea noaptea) prin scrâșnitul dinților, frecându-i unii de alții sau prin încleștarea maxilarelor. În prezent, se estimează că 20% din populație suferă de această afecțiune, iar procentajul acesta este în continuă creștere. Din păcate, doar 5% din cei ce suferă de bruxism manifestă simptome cum ar fi dureri ale maxilarelor, ceea ce face ca acesta să treacă neobservat până la momentul în care dinții și articulațiile deja sunt afectate într-o manieră mai mult sau mai puțin severă. Principala cauză a bruxismului este nevoia de eliberare a stresului, stres ce poate fi la rândul lui din două motive:

1 D.in aria stomatologiei. Aici vorbim despre lucrări incorecte, despre plombe greșite, despre carii sau infecții, toate acestea devenind deranjante atât pentru conștientul nostru, dar mai ales pentru subconștient. Subconștientul este cel ce încearcă să ne atragă atenția asupra lor, să se descarce, manifestându-se prin încleștarea musculaturii din zona afectată sau prin scrâșnitul dinților, pentru a îndepărta factorul cauzator.

2. Din aria psihologică, așa cum s-a văzut la primul punct, un aspect extrem de important este subconștientul. Acesta încearcă să se elibereze de tensiunea acumulată. Eliberarea tensiunilor nu ține însă neapărat de aria stomatologică. De cele mai multe ori, tensiunile sunt legate de stresul zilnic, din viața de cuplu, din sfera profesională, din frustrările și temerile personale. Și aici ne vine subconștientul în ajutor, semnalizând acest lucru și descărcându-se prin mai multe manifestări, printre care și prin ceea ce numim bruxism. Știm despre gutiere, acele piese de plastic moale și transparent care se aplică pe dinți seara și protejează dinții de efectele bruxismului. Dar acesta nu este un tratament ce lucrează asupra cauzelor ci este o metodă de protecție.

Gutiera lucrează asupra efectelor, protejând într-o oarecare măsură integritatea dinților (ciobituri, fracturi dentare, uzarea smalțului) și nu ajută la îndepărtarea celorlalte simprome (tulburări de somn, dureri articulare și musculare, oboseală, dureri de cap, nemulțumire, iratibilitate) decât într-o mică măsură. Așa că este nevoie de un tratament specific, axat pe cauze. Se refac tratamentele, coroanele, plombele incorecte, se elimină infecțiile, se echilibrează ocluzia. Adevăratul tratament și principalul tratament se realizează nu doar în cabinetul stomatologic, ci mai ales în cabinetul de psihoterapie. Pentru că doar aici vom putea trata motivul pentru subconștientul se manifestă fizic prin bruxism. Trebuie vindecate fobia, anxietatea, problemele legate de stres, de îngrijorări și de nemulțumiri, frustrările și temerile pe care cu toții le avem.

În concluzie: Există trei mari cauze ale problemelor de sănătate (orală):
1. alimentația și modul de viață – nu se tratează cu medicamente sau operații, ci un regim de viață sănătos, sport și cu ajutorul unui nutriționist bun.
2. tratamentele incorecte – nu se tratează cu medicamente și operatii, ci cu ajutorul unui dentist bun, minim invaziv și cu materiale biocompatibile
3. starea psihologică – nu se tratează cu medicamente, ci poate cu ajutorul unui psihoterapeut bun.

În toate domeniile din viață, alimentația, starea psihicului, regimul de viață sănătos și echilibrat fac ca întregul pe care îl reprezintă făptura umană să funcționeze armonios și sănătos. Nu căutați în medicamente, chimicale și tratamente invazive ceea ce acestea nu vă pot da. La urma urmei, este alegerea fiecăruia să fie sau nu sănătos. Indiferent dacă te consideri sănătos sau bolnav – ai dreptate!

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

drdp

Cum scăpați de înghesuiala de pe DN68A Margina – Ilia. DRDP spune că sunt și rute alternative

DN 68A Margina – Ilia este unul dintre cele mai aglomerate și mai stricate drumuri din Timiș. Vacanța crește și mai mult traficul, asta în condițiile în care, în această perioadă, se fac și lucrări de reparații. Cei de la DRDP le recomandă șoferilor rute alternative.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum scăpați de înghesuiala de pe DN68A Margina – Ilia. DRDP spune că sunt și rute alternative

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega” are consiliu de administrație, din care face parte Titu Bojin, dar și director interimar. Este vorba despre Gheorghe Tătar, un colaborator apropiat al lui Bojin. Când vor circula vaporașele e încă greu de spus. Ministerul Transporturilor face acum concursuri de angajare la regie.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Titu Bojin și un fost director din CJ Timiș, șefi interimari la… vaporașele Primăriei Timișoara
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com