Bojin: Voi ramane prieten cu Robu, dar asta nu inseamna ca vom face compromisuri

La doi ani de la preluarea mandatului, chiar înainte de vacanța de vară, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, vorbeşte deschis despre ce se mai întâmplă cu marile proiecte ale judeţului promise, dar încă tergiversate la Bucureşti. Social-democratul povesteşte şi despre cum se mai are cu senatorul Ilie Sârbu sau deputatul Sorin Grindeanu. Bojin vorbeşte cu zâmbetul pe buze şi despre acelaşi „Nicu”, primarul liberal al Timişoarei, sau despre prietenul Costi Ostaficiuc. ACS Poli, viceprimarul Dan Diaconu şi ASU Poli sunt alte subiecte pe care Titu Bojin nu s-a ferit să le atingă.

Titu Bojin presedinte CJ Timis (1)

S-a vorbit mult în prima parte a anului de Centrul Intermodal de la Remetea. În ce fază mai este proiectul acum?
Centrul Intermodal a fost aprobat. Timişoara este primul centru aprobat la nivel naţional datorită documentaţiei care este făcută de la A la Z. Avem semnat şi protocolul cu SNCFR, aşa cum se ştie. La ora actuală sunt puse în discuţie zece intermodale care să se facă în ţara pe programul 2014 – 2020. Nu există însă decât opt milioane de euro, prevăzuţi pentru ciclul finanicar 2007-2013. Aceşti bani ar putea intra în discuţie acum. Centrul de la Remetea costă 18-20 de milioane de euro. În condiţiile în care se vor aloca aceşti bani, diferenţa de încă zece milioane de euro, centrul de la Remetea va fi primul demarat. De noi nu mai depinde nimic, trebuie să primim doar acordul pentru cumpărarea terenului. Este stabilită comisia, sumele sunt prinse în bugetul judeţului. Nu am demarat cumpărarea de terenuri până nu primim OK-ul. Am speranţa că se vor găsi resursele financiare. Până în toamnă trebuie să facem licitaţia.

Parcă nu sunteţi foarte convins…
Dacă aş fi foarte sincer, încep să mă gândesc dacă merită să insistăm pe ideea să primim banii din ciclul 2007-2013. Dacă ni-i dau pe toţi, este foarte bine, dar dacă nu, nu aş risca. Să primim opt milioane de euro şi diferenţa din alte surse… Îmi e frică că rămânem cu lucrarea pe jumătate executată şi cu destul de multe probleme când nu ai finanţarea clară. Şi mai este o problemă. În noul acord pentru ciclul financiar 2014-2020 nu mai este SNCFR titularul de proiect, ci unităţile administrative. Sunt undeva împărţit ca suflet. Să bat cu pumnul în masă în continuare şi să insist ţinând cont că proiectul este aprobat? Oricum, proiectul va fi realizat în 2015-2016.

Locul este bătut în cuie? Colegii de la PP-DD vorbeau despre varianta mutării centrului intermodal la Sînandrei…
Sunt interese mărunte care trebuie clar delimitate, vorbesc aici de unele relaţii personale sau prieteni cu suprafeţe de teren. Locul e Timişoara-Remetea, cea mai aproape de autostradă, aeroport, şosea naţională, cale ferată. Până acum câteva săptămâni, PP-DD susţinea ideea Recaş. Nu cred că e corect. Trebuie să fim realişti cu ce înseamnă poziţia în coada aeroportului. La Sînandrei este vorba despre o investiţie particulară care s-a blocat. Acum noi ar trebui s-o preluăm, să despăgubim ce s-a făcut şi ar apărea iar suspiciuni. Nu mai vreau să intru în astfel de jocuri. Ideea celor de la PP-DD poate fi luată în calcul. Pentru alte momente, alte conjuncturi sau alte proiecte, dar nu acum.

De ce nu aţi mai preluat activele de la aeroport?
Trebuia să fie aprobată preluarea săptămâna asta, sper să fie aprobată săptămâna viitoare, să vină hotărârea de guvern şi să ne putem apuca serios de proiectul de managament şi dezvoltarea aeroportului. Avem multe de făcut aici, începând cu multe curse care nu există. Sau nu mai există.

Centura Timişoarei o mai faceţi?
Avem promisiunea ministrului, se va licita în toamna asta. Este prinsă în programul de finanțare 2014-2020 pe fonduri europene şi nici nu mă gîndesc să nu o facem.

Ce aţi discutat cu primarul Nicolae Robu referitor la soarta lui ACS Poli?
Ne-am întâlnit, dar nu am stabilit nimic. A rămas să ne gândim foarte serios ce se întâmplă. Nu aş vrea să spun mai mult. Sper să facem ceva bun. E important dacă rămânem în Liga I sau mergem în Divizia B. Sunt cu totul diferite cele două ipostaze. Avem cred aceleaşi idei, gânduri şi dorinţe pentru sport în general şi pentru Poli în special.

Acum câteva zile, susţineaţi că noua conducere de la ACS Poli va trebui să-şi găsească sponsori şi să nu aştepte doar bani publici. Vă menţineţi ideea?
În modul în care vom stabili viitoarea strategie va trebui să existe şi această componentă a sponsorizării. Poate unii chiar şi-au dorit, poate nu au găsit cadrul adecvat, poate nu au avut încrederea necesară. În ultimii doi ani am demonstrat, împreună cu primarul Robu, că se poate face o activitate corectă, legală, dar trebuie să existe şi performanţa şi dorinţa a celor care activează în club şi a oamenilor de afaceri potenţi.

Rămâne Alexa antrenor? Dar Timofte preşedinte?
Nu am discutat de persoane nici pentru funcţii, nici pentru schimbări. Aşa ne-am propus, să nu discutăm de oameni, ci despre o strategie pe care vrem să o adaptăm. Totul depinde însă de divizia în care jucăm.

Cum a fost reîntâlnirea cu Nicolae Robu acum, când sunteţi în tabere politice diferite?
Foarte corectă. Nu cred că avem niciunul alte interese, cred că prevalează interesul cetăţenilor. Sunt convins că fiecare îşi va mai domoli din elanul tovărăşesc al ataşării către una sau alta dintre aripile politice.

A mai rămas pentru dumneavoastră acelaşi Lae? Sau Nicu sau cum îi mai spuneți?
(Râde) Bineînţeles. Fără probleme, şi eu Nicu, şi el Titu. Prietenia pentru mine nu însemnă răfuieli politice şi, în general, nu am duşmănii cu nimeni. Nu am duşman pe nimeni, cine mă are pe mine duşman să-i fie de bine. Eu rămân acelaşi om, care îşi permite să întindă mâna oricui, indiferent de situaţie. Asta chiar dacă la unele persoane ai o strângere de inimă. Nu este cazul lui Nicolae Robu. Ne-am împrietenit în 2011-2012. Ne-am apropiat mai mult, chiar dacă ne-am cunoscut înainte. Vom rămâne prieteni, dar asta nu înseamnă că trebuie să facem compromisuri legat de celălalt sau de partidul celuilalt. Fiecare are crezul lui şi e corect să ni-l respectăm.

Există şanse ca CJT să finanţeze ASU Poli?
Nu. În niciun caz nu ne putem permite să discutăm să băgăm bani în Liga a IV-a. Ne cerem iertare tuturor sporturilor, nu numai celor de la ASU. Trebuie să ne gândim şi la sportul de masă, dar nu putem da bani peste tot. Este posibil ca încet-încet să vină nişte sponsori care să îşi permită să ajute. Atunci din banii planificaţi pentru sport în general putem discuta despre unele ajutoare către sportul de masă. Dar nu avem cum să ne pemitem să băgăm bani în Liga a IV-a sau a III-a.

Cu Constantin Ostaficiuc mai sunteţi la fel de apropiat ca în urmă cu câţiva ani?
În ultima perioadă nu ne-am întâlnit decât o singură dată, în aeroport. Am discutat două-trei minute. Nu pot să spun că sunt foarte apropiat mai mult decât aş spune că sunt de Nicolae Robu. Probabil dânşii vor deveni acum mai apropiaţi, având în vedere că sunt în aceeaşi alianţă. Nu pot să spun că sunt aşa apropiat de Constantin Ostaficiuc. Avem o relaţie colegială, prietenească, în sensul bun al cuvântului. Nu am fost la chefuri împreună, la zile festive sau onomastice, dar asta nu înseamnă că nu ne respectăm, chiar dacă suntem într-un partid sau altul. Nu aş spune că suntem prieteni apropiaţi, aş spune că suntem… prieteni.

Cum vă mai înţelegeţi cu Ilie Sârbu?
Cu Ilie Sârbu relaţia sigur e mult mai apropiată. Din punct de vedere al lui Ilie Sârbu, în ultima perioadă, relaţiile sunt îmbunătăţite mult în ceea ce înseamnă organizaţia PSD, şi cu Grindeanu, şi cu ceilalţi deputaţi, şi senatori. Cred că dacă vom avea înţelepeciunea să mergem împreună şi să susţinem nişte lucruri de care judeţul Timiş are nevoie, vom fi mult mai apreciaţi. Sunt convins că anumite animoizităţi care au fost sunt aşa cum sunt în politică şi trebuie luate ca atare. Nu am făcut niciodată un capăt de ţară. Nu am făcut niciun fel de afirmaţii când au fost declaraţii înspre zona mea, nici de la Ilie Sârbu, nici de la alţi colegi şi nici nu o să le fac. Relaţia cu Ilie Sârbu după alegerile europarlmentare, în campania electorală, a fost perfectă. Am demonstrat că putem fi un cuplu care să poată să-şi vadă interesele de partid, interesele pe care le are PSD Timiş. În aceste condiţii am putut să ne dăm examenul prieteniei noastre unul faţă de celălalt.

Şi cu Sorin Grindeanu?
Sorin Grindeanu vine dintr-o generaţie tânără, are proiecte şi activităţi pe care vrea să le susţină, iar eu îl susţin în continuare. Sunt convins că este unul dintre tinerii din partid care poate să perseverseze şi să câştige teren în ceea ce înseamnă partidul. Va trebui şi el să fie ataşat la tot ce înseamnă partidul, nu doar la anumite vârste. La tineri există dorinţa să vadă că unul mai în vârstă se dă la o parte. Dar ştiţi că este un proverb care spune că trebuie să ai grijă de bătrânii tăi.

Mai vreţi să schimbaţi viceprimarul Timişoarei?
Nu. Eu cred că la modul în care am realizat această coaliţie cu PP-DD şi UpT din consiliul local, şi am discutat şi cu ei, nu ne dorim să blocăm activitatea de la nivelul Primăriei Timişoara. Ne străduim să fim mai atenţi, mai analitici. Am convenit cu Nicolae Robu să nu mai vedem acele proiecte suplimentare care veneau de obicei pe ultima sută de metri. Dacă există cu adevărat unul, două, hai trei proiecte într-o discuţie de suplimentare pe ordinea de zi, acele proiecte să fie discutate anticipat. Acestea vor fi însă foarte rare şi foarte bine verificate. Şi în teritoriu există dorinţa de linişte, dorinţa de a duce la capăt proiectele şi de a nu crea animozităţi în cadrul consiliilor locale decât acolo unde chiar nu se pot înţelege. Nu cred că trebuie create noi majorităţi doar pentru scandal.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Gaudeamus a spus: (iunie 16th, 2014 at 09:58 )

Poate dv. veti ramane prieten cu primarul farbuit. Noi poPULIMEA PSD-ista , NU. Nu putem uita ca l-am pus primar (procentele peneleului s-au vazut la europarlamentare) iar el n-ea facut CIUMA ROSIE. Urat caracter are omu’ asta. Nu merita respect.

MULT mai destept seful.... a spus: (iunie 16th, 2014 at 16:12 )

se vede clar ca E MULT MAI DESTEPT SEFUL, decat pulimea din psd

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi așteaptă pe cei mici la cel mai dulce egg-hunt, dar și la sesiuni foto. După întâlnirea cu Iepurașul, sunteți invitați la o plimbare prin era Paleolitică, la expoziția cu dinozauri gigant și monștri marini uriași. Surprizele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la expoziția cu dinozauri gigant/Foto
Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Top