Efectul migratiei curvelor (politice) asupra alegerilor prezidentiale in Timis

Așadar, săptămâna trecută s-au văzut și în Timiș primele efecte ale ordonanței de guvern care îi lasă pe aleșii locali să-și caute un nou partid timp de 45 de zile. Un act legislativ discutabil din punct de vedere legal, însă absolut dezgustător din punct de vedere moral, cu mari conotații electorale în ajunul alegerilor prezidențiale. Ordonanța are însă și o mică latură benefică – vorba lui Vasile Blaga – având darul să despartă bărbații de curve.

Cum era de așteptat, în Timiș, PSD și-a tras partea leului, racolând 11 primari (dintre care unul, edilul din Săcălaz, era de mult antamat), trei consilieri județeni, unul din CL Timișoara, plus o grămadă de aleși comunali, viceprimari etc. „Recolta” de traseiști a PSD este însă sub așteptările social-democraților, care au făcut presing om la om la aproape toți primarii din Opoziție. Pupăturile președintelui Titu Bojin n-au avut însă chiar efectul scontat. Cu toate acestea, nu sunt de neglijat nici cele 11 „curve” politice, care au profitat de libertatea de a-și căuta o nouă „centură”. Din cei 11 primari, șase au venit de la PDL, doi de la PNL, doi de la PP-DD, iar unul de la PNȚCD. Zece sunt primari de comune, unul singur fiind de oraș: Recaș.

Ce le-o fi promis Bojin acestora e greu de spus. Dacă nu cumva le-o fi dat plicul înainte, ca la curve. Dacă e vorba de bani de la bugetul județului, e greu de crezut că vechii primar PSD vor privi cu nonșalanță cum noii veniți vor fi racordați la conducta cu bani a CJT . Vorba deja celebrului Marcel Muia: „Noii veniți să stea pe banca de rezerve!”. Din punct de vedere organizatoric, e clar că PSD este cea mai puternică filială de partid din Timiș. Cu sau fără noii veniți. Care oricum, foarte probabil ar fi jucat tot pentru PSD. Astfel că mai mult poate fi doar un joc de imagine, dar și o competiție între filialele PSD din țară cu titlu „Cine aduce mai multe curve în partid”.

Aprioric, al doilea partid care trebuia să beneficieze de ordonanță, PLR, n-a reușit să-și tragă decât niște consilieri locali prin Săcălaz, Cenei sau aiurea. Chiar și liberalii care nu s-au mai „regăsit” în PNL au plecat direct în PSD, nu în formațiunea lui Tăriceanu. Semn că și traseiștii, cât or fi de traseiști, au un mic simț al realității. Adică, dacă tot e să trădeze, n-o să se înscrie în partidul slugă la PSD, ci se duc direct în PSD. La stăpân, adică.

Cu toate că a rămas doar fără doi primari, PNL pare a fi cel mai mare perdant al acestui mercato electoral. Asta, și fiindcă l-a pierdut pe singurul primar de oraș pe care îl avea (cu excepția Timișoarei), Teodor Pavel din Recaș. La aceștia se adaugă mulți consilieri comunali, ba chiar și o organizație întgreagă, cum e cea din Săcălaz. Liberalii au mai pierdut și un consilier județean, câștigând în schimb doi municipali. Astfel, din 18 primari pe care îi aveau în urma alegerilor din 2012, au mai rămas 16, în general edili de comune mici și foarte mici. Aceste pierderi nu miră însă pe nimeni. Ocupat mai mult cu Primăria Timișoara și lansarea primului album muzical, președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, a lăsat partidul pe mâna pupilului său, Marian Vasile. Fără experiență politică, fără personalitate, Marian Vasile atrage eventual zâmbete ironice chiar în interiorul partidului. Cu el organizator din partea PNL, Klaus Iohannis ar pierde alerile și într-o comună cu populație de naționalitate exclusiv germană. S-a văzut, de altfel, la alegerile europarlamentare performanța organizatorică a PNL, care a obținut cel mai mic scor din istorie în Timiș. Ca atare, din partea PNL, Iohannis nu va avea prea multe bucurii în Timiș.

Norocul liberalilor se numește PDL, partid care stă infinit mai bine din punct de vedere organizatoric. Dacă democrat-liberalii se vor mobiliza măcar la jumătate din capacitate, vor aduce mult mai multe voturi pentru Iohannis decât liberalii. Aparent perdanți în urma campaniei de transferuri, PDL a rămas totuși cu 29 de primari. De altfel, au plecat doar edili de localități mai mici, rămânând pe baricade toți primarii de orașe pe care îi are, șase în total. Și asta, în pofida divergențelor pe care edilii le-au avut cu conducerea filialei.

Una peste alta, migrațiile politice din Timiș nu vor afecta într-o marte măsură alegerile prezidențiale. În mediul urban mare (Timișoara, eventual Lugoj), oamenii vor vota cu cine cred ei, neavând prea multă nevoie de indicațiile primarilor. Iar în mediul rural, acolo unde primarii au un cuvânt greu de spus, schimbările au fost de prea mică anvergură. Forța organizatorică a PSD nu a crescut foarte mult prin primarii racolați, iar a PDL nu a scăzut prea tare. Fiindcă PNL, repet, nu prea contează din punct de vedere organizatoric.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

alexandru alexandru a spus: (septembrie 15th, 2014 at 17:16 )

curva penala numita pavel din recas spune prin localitate ca a trecut la psd ptr binele nostru,o victima a sistemului.daca era in psd la alegerile din 2012 nu-l vota nimeni,un jeg uman

pooolica ciomica a spus: (septembrie 15th, 2014 at 17:45 )

Ma bucur ca eu nu am fost facut curva de catre domnul Ino, ca doar m-a angajat chiar matroana dumnealui, domna Nico.

alin gorscovoz a spus: (septembrie 15th, 2014 at 18:32 )

INO , te rog nu uita si performanta „senzationala” scoasa de echipa lui viceprimarului Diaconu la europarlamentare : fantoma lui Mircea Diaconu era sa obtina mai multe voturi ca PNL in Timisoara …Sa-ti propui cel putin 30% din voturi si sa realizezi aproape jumatate este totusi o performanta de cascadorii rasului ..

partinitor a spus: (septembrie 15th, 2014 at 21:40 )

Domnule Ino in ultima perioada ati devenit FF Violent (in limbaj si pareri)! Cred ca presa trebuie sa aiba si un rol educativ, dar violenta dumneavoastra este FF Daunatoare! Si sunteti FF Partinitor!

Avram a spus: (septembrie 16th, 2014 at 10:11 )

Domnule Ino uitati-va la ce face psd si dupa aceea sa vorbim de partea dreapta, nu este prea bine ca sa beti sprituri cu pnl-istii si dupa aceea sa dati in ei. sau ati uitat de seriile cu vin alb de pe terase :)?

Raul a spus: (septembrie 16th, 2014 at 10:46 )

Marian Vasile daca era asa de slab nu scotea scorul pe judet asa de mare fata de Timiosara care are primar si vice-primar! Deci baiatul este competent si demonstreaza prin lucruri vizibile, nu ivizibile ca promisiunile lui taica Bojinelu care isi aduna in jur numai clientii DNA-ului! :))

Tanase a spus: (septembrie 16th, 2014 at 10:52 )

Macar PNL a luat oamenii care i-au sustinut in CL si cand erau in PP-DD nu ca si ceilalti care se plimba ca pasarile calatoare :))

Claudia a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:02 )

Toti va luati de omul care trage enorm de mult, ma si mir cum rezista omul acesta ca il vad numai la televiziuni si reportaje ca sa ajute judetul facut praf de tomatele minune. Ino chiar asa mult il dispretuiesti pe acest tanar sau te-au prins si pe tine psd-isti cu acele treburi si te strang cu usita :D?

InoCENT a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:24 )

Draga Ino acuma bati palma cu psd-ul si tu care te declarai de dreapta, zilele trecute aveai articole ca sustii pe liberali si acuma dai in ei. ce sa intelegem noi cetatenii de aici?

Alinush a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:34 )

De acum o sa începem sa iti spunem Nino-Nino….ptc ai devenit roșu ca sirena psd-ista. Chipurile, nici nu cerți, nici nu umfli foarte tare PSD-ul, dar lovești în PNL și Marian Vasile și îi ridiculizezi maxim…Cum te mai suporți de câtă obiectivitate și deontologie dai dovadă, măi Ino Ino ?

Dea a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:41 )

Mirare ca inca nu ai inceput sa apari si tu Ninho pe la intalnirile de la arsenal Park impreuna cu ala ce i duce servieta lui Mos teaca de la pressalert, jalnic sa te iei de oamenii care trag pentru cetateni si nu pentru ei cum fac acolitii tai. pacaliciule, ce zic eu pacalici, trompeta :))!

Dina a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:48 )

Pacat de oamenii care trag si au ramas fara posturi din cauza celor din psd ca le stricau combinatioanele si au decis sa isi puna oamenii lor, daca ajunge ponta presedinte ramane Roamnia cu 5 mil de locuitori si pot Cristestii sa isi faca avere cum au facut si pana acuma :)!

alingorscovoz a spus: (septembrie 16th, 2014 at 12:33 )

Ino vezi ce patesti daca te legi de „maretul si inteleptul ” conducator liberal MCV … te toaca „guerilla liberala” …nu te supara pe ei vor ramane vesnic niste catelusi anonimi…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO

Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Nicolae Robu și-a prezentat viziunea cu care vrea să redevină primar la Timișoara

Sâmbătă a fost rândul fostului primar, Nicolae Robu, acum reprezentantul a două partide, PNL și PSD, să își prezinte viziunea cu care vrea să obțină un al treilea mandat de primar al Timișoarei. Cu multe proiecte pe care le dorea în precedentele mandate, cu unele ”reparații” prin care să se revină la modul de guvernare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu și-a prezentat viziunea cu care vrea să redevină primar la Timișoara
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara

Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO
Joi, 25 aprilie, săptămânala şedinţă a Guvernului României va avea loc la Timişoara. Cu această ocazie se va da Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru noul stadion Dan Păltinișanu. Cu aceeaşi ocazie se va da o HG privind deschiderea punctului de frontieră cu Ungaria de la Beba Veche. De la Doha la Timişoara....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Guvernul României se mută saptămâna viitoare la Timişoara. Pe lângă HG pentru stadionul, se va da undă verde deschiderii punctului de frontieră de la Beba Veche
Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Top