De ce uraste Victor Ponta Timisoara

Victor Ponta refuză invitația făcută de rectorul UVT pentru a participa la o dezbatere electorală la Timișoara, alături de contracandidatul său, Klaus Iohannis. O dezbatere amplă, cu tentă simbolică, despre modul în care s-a dezvoltat România în cei 25 de ani scurși de la Revoluția începută la Timișoara. Iohannis a acceptat imediat provocarea, aruncându-i mănușa lui Ponta. Candidatul PSD nu vrea însă Timișoara, având probabil oroare la acest nume. La fel ca Nicolae Ceaușescu. Fiindcă, din acest punct de vedere, Ponta e urmașul lui Ceaușescu, nu al lui Ion Iliescu, cum spune multă lume. Iliescu a iubit Timișoara tinereții sale revoluționare, însă dragostea nu i-a fost împărtășită. Ponta nu o iubește, o urăște. Noroc pentru timișoreni că nu mai poate trimite tancurile și armata. Se răzbună însă cu (ne)alocările de fonduri.

Într-un fel, Ponta are dreptatea lui, fiindcă Timișoara reprezintă exact ceea ce nu reprezintă el. Ponta nu vrea o dezbatere la Timișoara, Ponta vrea o dezbatere în televiziunea fostului securist Dan Voiculescu, unul din marii profitori ai restaurației post-revoluționare. Și aici este simbolistica adevărată. Fiindcă Ponta îi reprezintă pe toți cei care au deturnat Revoluția de la Timișoara, au transformat-o într-o lovitură de stat și apoi au făcut din România un teren fertil pentru îmbogățirea și propășirea foștilor securiști și activiști de partid. Cei pe care îi reprezintă cu multă râvnă. Și care au sărăcit programat această țară în ultimii 25 de ani, atât de mult încât să poți cumpăra votul cu o pâine, o rudă de salam și o sticlă de vodcă. Și mă refer la votul multiplu, „turistic”, că cel simplu e chiar mai ieftin.

Timișoara de care îi este frică lui Ponta este Timișoara care a ieșit în stradă în decembrie 1989. Și n-a făcut-o pentru ca alde „voiculeștii” lui Ponta să confiște România. Nu pentru asta au murit martirii Timișoarei. Timișoara profundă nu este a politicienilor, a partidelor politice. Prea de multe ori, timișorenii au fost trădați și dezamăgiți de politicieni. Cu siguranță de aici vine și boicotul constant al timișorenilor față de orice fel de alegeri, cu excepția celor de duminică. Timișoara profundă nu este a vremelnicilor administratori și nici a bogătanilor care au prăduit-o, luând de-a moca fabrici, hoteluri și alte obiective. Aceștia din urmă sunt ai lui Ponta. Timișoara reală nu este nici măcar a rectorilor, a liderilor de asociații revoluționare, a șefilor de instituții sau a diverșilor autointitulați lideri de opinie.

Timișoara a însemnat întotdeauna o frondă mai tăcută sau mai vocală. Timișoara reală e cea care avea tot timpul antenele îndreptate spre Vest, nu spre China lui Ponta. Timișoara reală înseamnă Proclamația și al ei punct 8. Timișoara adevărată înseamnă libertate, inițiativă, deschidere, dreptate, justiție. Timișoara reală este a acelei majorități, din păcate tot mai tăcute și care tot mai rar se revoltă. (A făcut-o abia duminică, la alegeri.) Timișoara reală este a micilor antreprenori, intelectuali și muncitori deopotrivă, care își câștigă veniturile din muncă, plătind impozite care ajung în Sudul lui Ponta. Timișoara reală înseamnă spiritul inoculat de „Phoenicși”, de textele lui Andrei Ujică și Șerban Foarță. Dacă vreți, Timișoara reală poate însemna chiar și Poli, și Ocsko Piatz. E o Timișoară dezamăgită, dar care, la vremuri grele, știe să fie din nou solidară. Solidară împotriva răului mai mare.

De această Timișoară îi este frică lui Victor Ponta. Fiindcă nici n-o înțelege cu toate doctoratele sale. Și fiindcă n-o înțelege, o urăște profund. Dovadă clară și faptul că a ocolit-o întreaga campanie electorală și acum o jignește din nou, spunând că nu e nicio deosebire între Timișoara și un sat din Teleorman. Așa este: pentru Ponta și tot ce reprezintă el, simbolic e mai important satul teleormănean aducător de voturi, decât spiritul de frondă al Timișoarei. Descendent spiritual al al lui Mao, Ponta vrea să fie doar adulat. Iar cei care nu-l lingușesc trebuie reduși la tăcere.

Revoluția începută în urmă cu un sfert de veac la Timișoara nu s-a terrminat și nici nu se va termina în cazul în care Victor Ponta ajunge președinte. Timișoara profundă știe acest lucru. De aceea, după mulți ani, duminică timișorenii au ieșit la vot în număr foarte mare. Aproape ca niciodată. Și vor ieși din nou. Fiindcă timișorenilor, chiar dacă sunt considerați mai secesioniști de felul lor, le pasă încă de România și de viitorul ei. Deși României nu i-a păsat de Timișoara. Și nu o vând pe o pungă de făină și un litru de ulei.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

tipatescu a spus: (noiembrie 6th, 2014 at 13:26 )

Frumos spus Ino frumos…..

io a spus: (noiembrie 6th, 2014 at 14:12 )

Ino, bine zis, …e din shleahta lui Shiposh, … de trista amitire…

Sandy a spus: (noiembrie 6th, 2014 at 15:41 )

Bine spus, ca Ponta uraste Timisoara cum a facut-o si Ceausescu. Oricum, daca din nenorocire va castiga el alegerile in turul 2, va fi si ultimul presedinte al Romaniei, asa cum o cunoastem acum. Incompetent cum este, ahtiat dupa castig, onoruri si altele, va oferi tara pe tava rusilor si chinezilor, care o vor transforma intr-o „zona gri”, cum i-ar place cleptocartiei autohtone, celei de la Moscova si celei chineze, cea mai corupta de pe intreaga planeta. Ponta nici nu va calca prea curand prin Timisoara si nici nu va aduce tancurile peste noi. Ne va pedepsi altfel, insa pentru asta va primi ceea ce merita: inca o revolutie. Si cum se spune: Hang ‘im high, where he could dry!

Noe Nicusor a spus: (noiembrie 6th, 2014 at 16:16 )

Cu acest articol, va incadrati in logica urii si a dezbinarii dintre romani.Victor Ponta nu uraste Timisoara, a declarat in mai multe randuri ca vine cu placere in capitala Banatului…

leo di taio a spus: (noiembrie 6th, 2014 at 18:59 )

Nu numai ca descendent spiritual al lui MAO, dar chiar seamana cu MAO.
Ne jigneste spunand ca nu reprezentam mai mult decat un sat din Tele-Orman!!!!!
ATENTIE!
In perioada interbelica un fost prim ministru cu care ne-am pricopsit dupa marea unire(vai M.S. Ferdinand ce-ati facut!!) spunea dupa ce a luat cu japca la Bucuresti un un automobil de lux cumparat din banii comunitatii multietnice banatene:
„NU dau o ulita prafuita dintr-o mahala a Bucurestilor, pe nici unul din „burgurile” din BANAT si ARDEAL” acesta a fost Nicolae Iorga.

DACA NU MAI VRETI IN LANT VOTATI PRESEDINTE NEAMT

@Noe Nicusor a spus: (noiembrie 7th, 2014 at 08:40 )

Baiete, Timisoara il asteapta cu bratele deschise pe comunistoidul Ponta. El spune ca vine cu placere la Timisoara, ca doar nu-l doare gura sa spuna.

Mihai a spus: (noiembrie 7th, 2014 at 09:48 )

Atat am de spus : fapte nu vorbe! „debanat” vorbeste pentru banateni? Ba nu vorbeste pt mine, cand i-am dat eu acest drept? Eu vorbesc singur pt mine si cred ca intocmai asta au demonstrat banatenii si Timisorenii cu atat mai mult la revolutie!
Deci, de unde stiti voi ca „Ponta uraste Banatul”? V-a spus el?

Murphy a spus: (noiembrie 7th, 2014 at 11:12 )

@Mihai: deci exista si timisoreni pesedisti! n-as fi crezut…

Gelu a spus: (noiembrie 7th, 2014 at 11:50 )

Mihai, esti un bou!

7,62 a spus: (noiembrie 7th, 2014 at 14:50 )

Ca si idee, azi s-a anuntat la partid ca numitul Ponta Victor Viorel, plagiator,hot si candidat la presedintia Romaniei, va efectua o vizita in judetul Timis, mai precis in feudele pesediste Comlosu Mare si Jebel! Punem si noi de un protest impotriva megalomanului dusman al Timisului? Alta ocazie nu vom mai avea in viitori ani,asta e sigur.

eu a spus: (noiembrie 7th, 2014 at 19:44 )

bravo tata ati facut revolutie in 89 pt ce ? pt nik… [t jegul de iliescul si neamul lui….astia is mai rau ca raia….voi astia care va bateti cu pumnii in piept ca ati fost la revolutie…ati facut fix o pula….au murit oameni degeaba…dar de ati fost la revolutie,,,o ducem mai rau ca in 89…..

titu+lae=nomorelove a spus: (noiembrie 7th, 2014 at 21:09 )

Domnule, nu-mi vine sa cred cata ura intre fostii parteneri din usl… au uitat clipele fierbinti de amor pe care le-au trait ani de zile, cand se iubeau pasional prin toti boschetii? Ce ti-e si cu dragostea asta….

Geo de Corleone a spus: (noiembrie 7th, 2014 at 21:47 )

Felicitari! Un articol excelent! Ar trebui preluat si de catre ziarele miticilor!!!”

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Parchetul Sălii Olimpia urmează să fie înlocuit total

Singura sală de sport de dimensiuni mai mari din Timișoara va primi o suprafață de joc nouă, cea existentă acum fiind prea deteriorată pentru a mai fi reparată și folosită. Proiectul de înlocuire a pardoselii Sălii Constantin Jude (Olimpia) și a reabilitării sistemului de iluminat a fost aprobat în ședința de ieri a Comisiei Tehnico-Economice,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parchetul Sălii Olimpia urmează să fie înlocuit total
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Succes imens la handbal. Ameninţată cu retrogradarea, Poli bate echipa de pe locul 2

SCM Poli Timișoara a produs o imensă surpriză în antepenultima etapă, învingând ocupanta locului secund, CSM Constanța, victorie cu care bănățenii evită matematic retrogradarea directă, 22-21. A fost un meci în care apărarea a mers perfect, mai ales poarta, acolo unde s-a făcut şi diferenţa. Poli este pe 11 cu 23 de puncte şi dacă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes imens la handbal. Ameninţată cu retrogradarea, Poli bate echipa de pe locul 2
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

SCM Poli Timișoara a produs o imensă surpriză în antepenultima etapă, învingând ocupanta locului secund, CSM Constanța, victorie cu care bănățenii evită matematic retrogradarea directă, 22-21. A fost un meci în care apărarea a mers perfect, mai ales poarta, acolo unde s-a făcut şi diferenţa. Poli este pe 11 cu 23 de puncte şi dacă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes imens la handbal. Ameninţată cu retrogradarea, Poli bate echipa de pe locul 2
Singura sală de sport de dimensiuni mai mari din Timișoara va primi o suprafață de joc nouă, cea existentă acum fiind prea deteriorată pentru a mai fi reparată și folosită. Proiectul de înlocuire a pardoselii Sălii Constantin Jude (Olimpia) și a reabilitării sistemului de iluminat a fost aprobat în ședința de ieri a Comisiei Tehnico-Economice,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parchetul Sălii Olimpia urmează să fie înlocuit total
Locuitorii comunei Moșnița Nouă, care au locuințele amplasate pe traseul unde va trece centura sud de ocolire a Timișoarei, vor fi protejați de zgomotul produs de traficul rutier cu ajutorul unor panouri fonoabsorbante. În aceste zile, muncitorii antreprenorului român care se ocupă de proiect lucrează la instalarea acestor panouri. În continuare, pe șantier se află...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Locuitorii din Moșnița vor fi protejați de sunetul produs de traficul de pe Centura Sud, cu ajutorul panourilor fonoabsorbante/FOTO
Glumind pe seama celor din PNL, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a firmat că până aceştia se trezesc din somn, social-democraţii deja au câştigat alegerile. Simonis i-a ironizat pe PNL-şti inclusiv la lansarea candidaturii lui Nicolae Robu la un nou mandat de primar al Timişoarei. Sâmbătă, în timpul lansării candidatului PSD-PNL Nicolae Robu la Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi ia în balon pe aliaţii din PNL: Până se trezesc liberalii, noi, PSD-iştii, câştigăm alegerile
La Şag se va ridica o nouă şcoală, care va fi amplasată în zona PUZ-ului pentru tineri. Valoarea estimativă a investiției prin fonduri europene este de peste 11 milioane de lei.  Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, a anunţat că au fost demarate procedurile de realizarea a studiilor, întocmirea documentației și obținerea avizelor pentru construirea unei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Şag au început procedurile pentru ridicarea unei noi şcoli
Încurcate şi bizare sunt căile politico-electorale prin unele zone! Studiu de caz, comuna Remetea Mare. Pe 24 februarie a.c., într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, prezenta un generos lot de primari şi viceprimari racolaţi de la alte partide, în special de la PNL. Printre cei care au avut revelaţia social-democraţiei s-a numărat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (4). Meandrele alegerilor. Cum a căzut între scaune primarul din Remetea Mare.
Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Top