Statuia lui Tarzan, la pachet cu Jane?

Așadar vom avea șapte statui mari și late în centrul istoric. Una pe Mercy, două pe Eugeniu de Savoya, una pe Alecsandri, una la Școala de fete… Foarte receptiv la opiniile celor din jur, primarul Nicolae Robu a cerut părerea timișorenilor vizavi de personalitățile care merită să li se ridice o statuie. Iar timișorenii i-au răspuns pe diferite canale cu propuneri mai mult sau mai puțin serioase. De la Eugeniu de Savoya sau Florimund Mercy până la o prostituată, a cărei notorietate este legată de trădarea gangsterului John Dillinger. Ba, mai în glumă, mai în serios, unii l-ar vrea chiar Robu pe soclu, iar colegul Eugen Sasu, pe Marian Iancu. Câte capete, atâtea păreri!

Dincolo de glumele care se poartă în mediul virtual, cred că subiectul e mai mult decât serios și ar fi păcat să fie tratat cu bășcălie. El trebuie gândit ca un proiect peren, statuile nefiind niște palmieri pe care să-i scoți, apoi să-i replantezi, după pofta unuia sau altuia dintre primarii care vor veni. Cu sau fără sondaje pe Facebook. Cred că în Timișoara există destui istorici, oameni de cultură, universitari care să aibă o bună expertiză în acest sens. Sună urât comisie, dar cred că astfel de oameni ar trebui să se întâlnească sub o formă oarecare și să decidă în acest caz. Cu scuzele de rigoare, nici măcar primarul Robu nu ar trebui să-și dea cu părerea. Mai bine zis, părerea lui ar trebui cântărită la fel ca celorlați timișoreni, inclusiv cu a celor care doresc statui cu Manekenpiss sau Nicolae Guță. (De exemplu, colegul de partid al lui Robu, Ionuț Nasleu, și l-ar dori în mod cert pe Salam.) Fiindcă statuile nu sunt ale vremelnicului primar Robu, ci ale Timișoarei.

Oricum, primarul a furat cumva startul și a proclamat că una dintre statui îl va reprezenta pe Johnny Weismüller, un foarte bun sportiv (natație) și mediocru actor la Hollywood. Care niciodată nu și-a recunoscut originea bănățeană, inventându-și un alt loc de naștere. De exemplu, lugojeanul Bela Lugosi a însemnat mult mai mult în cinematografie, plus nu i-a fost rușine de orașul natal, al cărui nume l-a și „împrumutat” de altfel. Iar dacă vorbim de campioni olimpici, Timișoara o are pe Iolanda Balaș. Dacă vrem un nume mare din fotbal, Timișoara l-a dat pe Ștefan Dobay, spaima plaselor de poartă, unul dintre cei mai mari fotbaliști români ai tuturor timpurilor. De asemenea, Timișoara l-a dat pe Piști Kovacs, pentru unii cel mai mare antrenor român din istorie, care a trecut pe la „marele Ajax”, fiind și selecționer al naționalei Franței. Asta ca să mă opresc doar la două nume, dintr-un șir mult mai lung. Datorită corpului sculptural, Weismüller a fost în epocă ceva similar „vedetelor” noastre de azi, abonate la ziarele de scandal. Plus că, optând pentru un astfel de personaj, Timișoara ar da dovadă de un oarecare provincialism, împrumutând forțat personalități care nu prea au avut de-a face cu locul.

Cu toate acestea, dacă dintr-un „brainstorming” al specialiștilor ar reieși că „Tarzan” merită o statuie în centrul Timișoarei, m-aș înclina în fața părerii lor. Dacă Timișoara înseamnă mai mult un „Tarzan” nerecunoscător, decât Iancu de Hunedoara sau „descălecătorul” Eugeniu de Savoya, Mercy, Pavel Chinezul, Traian Vuia sau chiar contemporana Herta Müller, ca să dau niște nume pur la întâmplare, asta este. Dar dincolo de toate, Timișoara a devenit cunoscută în toată lumea datorită Revoluției începute aici. În condițiile în care un Muzeu al Revoluției rămâne o himeră, cred că evenimentele din 1989 merită măcar o statuie. Și nu mă gândesc la personificarea unui Fortuna (n-ar încăpea reptilienii lângă el), Bursuc, Burlacu sau alți scandalagii, ci la un grup statuar care să amintească peste decenii faptul că la Timișoara a început dărâmarea celui mai sinistru sistem comunist din Europa. Altfel, Johnny Weismüller merită indiscutabil o statuie prin Freidorf, însoțit sau nu de partenera de film Jane sau chiar și de Cheetah, maimuța din peliculele cu Tarzan.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

Noni a spus: (aprilie 2nd, 2015 at 16:52 )

Ce credem noi despre Tarzan e mai pun important dupa parerea mea, ce conteaza cu adevarat este ca il stie o lume intreaga si orice strain ar ajunge pe aici ar zice…oaaau asta e orasul in care s-a nascut Tarzan??? Cool, pai il stiu hai sa fac o poza cu el…Despre alti oameni, chiar intelectuali de marca, habar nu au strainii…ganditi-va ca pe plan mondial brandul Dracula bate o multime de alte branduri…

@noni a spus: (aprilie 2nd, 2015 at 17:12 )

Eu cred ca tu esti un hipiot intarziat, cu pletana estompata, care atunci cand era mic (si la fel de prost ca acum) visa sa fie cel mai tare tractorist din Bocsig si comunele invecinate.

Rocco din Ronatz a spus: (aprilie 2nd, 2015 at 17:53 )

lasand la o parte faptul ca sunt imbecili care critica tot ce fac alte partide si ling cu maximum de bale numai membrii partidului lor,este bine sa se ofere ce cauta si intereseaza strainii,daca se vrea turisti si oras european si nu sa se incerce sa li se bage pe gat nu stiu ce idei,a nu stiu ce comitete si comitii…..

@Rocco a spus: (aprilie 2nd, 2015 at 17:59 )

Oare cati straini o sa vina in Timisoara doar pt a vedea statuia lui Tarzan? Hai, putina seriozitate!

mehala a spus: (aprilie 2nd, 2015 at 18:13 )

de ce este evitat Carol Robert de Anjou. regele care a pus Timisoara pe harta Europei

blue a spus: (aprilie 2nd, 2015 at 20:01 )

@mehala: Pentru ca nu-i placeau palmierii. In schimb, Tarzan avea alte gusturi.

antirob a spus: (aprilie 2nd, 2015 at 20:43 )

da’ lu’ Furtado nu-i faceti statuie?

Noni a spus: (aprilie 2nd, 2015 at 20:44 )

Ba ala care te-ai semnat @Noni…daca prostia ar durea ai urla toata ziua…daca te intreb cu cine sunt statuile din parcul Central fac pariu ca habar nu ai… tu si cultura…singura sansa sa te bage si pe tine lumea in seama este sa fac eu o satueta cu Dracula si sa te adaug si pe tine in ea cum i-o sugi…aia se va vinde pentru ca Dracula se vinde oricum … pe lumea asta se vand lucrurile pe care masele de oameni le vor nu alea pe care snobii le vor …si e bine ca e asa!

Noni a spus: (aprilie 2nd, 2015 at 20:52 )

Bine ca in Bruxel poate fi statuia unuia care se pisa si toata lumea sa-si faca poza cu ea, in Bratislava poate fi statuia unui pompier care iese dintr-un canal si toata lumea sa-si faca poza cu ea, in Split poate fi poza unuia pe care toata lumea ii pune mana pa degetul de la picior si lumea isi face poza cu ea dar in Timisoara…locul unde s-au adunat toate geniile planetei nu are loc alaturi de cele 100 de statui cu oameni de cultura si una cu Tarzan…ca sunt oameni de soi frate nu ca in Bratislava sau in Bruxelle…

jhgjg a spus: (aprilie 3rd, 2015 at 08:08 )

io as dori o statuie cu presedintele norvegiei klaus iohanis, daca se poate.problema e ca n-as face diferența intre original si copie, nu-ș cum ar fi mai bine.

Rocco din Ronatz a spus: (aprilie 3rd, 2015 at 09:26 )

@@Rocco e clar ca imposibil ca tu sa intelegi ca straini turisti si nu numai vin la Tms tot timpul, bineinteles ca nu sa vada statuia lui Tarzan sau a ta,ei vin oricum dar trecand pe aici vor afla ca aici s-a nascut Tarzan ! E greu, vezi ca partidul oricum ti-a pus deoparte dreptul tau de pRostac.

Rocco din Ronatz a spus: (aprilie 3rd, 2015 at 09:34 )

Cred ca ar trebui si cate o statuie a lui antirob cu Furtado si a lui Jhgig,ala cu Johanis norvegianul, impreuna cu siglele partidelor lor?E mare pacat sa nu-i cunoasca Europa?

STOIAN MIRCEA a spus: (aprilie 2nd, 2017 at 16:32 )

Domnule ARDELEAN ! Mai lasatii si uitati de oameni de cultura,istorici ‘imtelectuali’ ,arheologi si mai stie dracu cati cuprinsi de daco fobie mai sunt.Toti astia sunt scoliti intr-un regim si o continuitate ce nu simtea nimic,absolut nimic legat de istoria BANATULUI.Poate nepotii nostri vor spala rusinea facuta de vreo trei generatii.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În scurt timp se va termina amenajarea unei noi parcări în zona Giroc//Foto

În aceste luni, Primăria Timișoara lucrează la realizarea unei noi parcări, în zona Girocului, pe strada Martir Ioan Stanciu. Acolo se amenajează câteva zeci de noi locuri de parcare. Conform reprezentanților municipalității, în aceste zile, se montează dale înierbate. Soluții similare au mai fost aplicate în parcările timișorene și s-au dovedit a fi lipsite de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În scurt timp se va termina amenajarea unei noi parcări în zona Giroc//Foto
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Pentru Alin Nica, speranța moare ultima. El solicită Biroului Politic Național să se opună deciziei din ședința coaliției

Confruntat cu decizia deja luată în ședința coaliției PNL – PSD, de a-l impune pe candidatul PSD ca și reprezentant al coaliției în lupta pentru șefia CJT, Alin Nica mai are o ultimă speranță pentru ca decizia liberalilor timișeni să fie aplicată. El speră că Biroul Politic Național va întoarce decizia luată în ședința coaliției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pentru Alin Nica, speranța moare ultima. El solicită Biroului Politic Național să se opună deciziei din ședința coaliției
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Cinci microîntreprinderi vor beneficia de finanțare din fonduri europene, din Programul Regional Vest, lansat anul trecut. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat primele contracte de finanțare a unor întreprinderi private prin Programul Regional Vest. Astfel, peste 1,66 milioane de lei, dintre care 877.000 lei fonduri nerambursabile, vor fi investiți la o societate timișoreană, specializată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În aceste luni, Primăria Timișoara lucrează la realizarea unei noi parcări, în zona Girocului, pe strada Martir Ioan Stanciu. Acolo se amenajează câteva zeci de noi locuri de parcare. Conform reprezentanților municipalității, în aceste zile, se montează dale înierbate. Soluții similare au mai fost aplicate în parcările timișorene și s-au dovedit a fi lipsite de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În scurt timp se va termina amenajarea unei noi parcări în zona Giroc//Foto
Unul dintre ultimii pași pe care proiectul noului stadion al Timișoarei îl mai are de trecut a fost „bifat”. Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea arenei care se va ridica in locul stadionului Dan Păltinișanu a intrat marți în procedură de transparență.  Potrivit legii, acest proiect trebuie să fie supus dezbaterii publice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hotărârea de guvern pentru noul stadion al Timișoarei este în dezbatere publică/FOTO
Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Mai mulți specialiști olandezi au venit la Timișoara pentru a împărtăși societății Aquatim din experiența lor în managementul calității apei. Vizita a făcut parte dintr-un proiect european, în valoare de 6.5 milioane de euro, cu o durată de cinci ani. Săptămâna trecută, timp de două zile, la Timișoara, s-a desfășurat un eveniment deosebit de important...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Experiența olandeză în domeniul calității apelor, prezentată la Aquatim
Jumătate dintre timișorenii care au fost somați să își dărâme vechile garaje au decis să facă singuri această operațiune. Sunt peste 120 de garaje vechi, incluse în programul Primăriei Timișoara de amenajare de noi locuri de parcare, care au fost demolate înainte de expirarea termenului de 30 de zile prevăzut în notificare, iar altele sunt...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara promite 300 de locuri de parcare și spații verzi in locul a 231 de garaje demolate
Top