Va place Robu?

Zilele trecute s-au împlinit trei ani de la alegerea lui Nicolae Robu în funcția de primar al Timișoarei. Așadar, s-au scurs trei sferturi din acest mandat, pornit cu multe promisiuni și la fel de multe așteptări. Motivând că și-a început mandatul pe 26 iunie 2012, Robu a promis că va face doar atunci un bilanț al activității sale. Cel mai probabilm va fi unul triumfător, plin de megarealizări și fără nici cel mai mic eșec. De altfel, zilnic putem vedea pe panouri instalate în puncte strategice ale orașului câte fire de iarbă a plantat, câte trotuare a reparat, la câte autobuze s-au schimbat bujiile etc. Dacă mai este opoziție în Timișoara, ar trebui să vină cu un contra-bilanț, care să demonstreze că Robu nu a făcut nimic. Ba chiar a distrus.

Personaj controversat și ieșit clar din tiparele unui lider politic sau administrativ, Robu este privit și din zona non-politică într-o manieră maniheistă, discuțiile în ceea ce îl privește fiind pline de patos. Opozanții văd în Robu arhietipul odiosului, pus să distrugă mândrețe de oraș. De cealaltă parte, simpatizanții îl idolatrizează, cel puțin pe față, indiferent ce ar face. Nu există cale de mijloc. Robu este însă un om ca mulți alții, cu bune și rele, indiferent de ce ar crede cele două grupări. De cele mai multe ori, e judecat după comportament, nu după activitate. Or, evaluarea unui primar nu se face după numărul de prieteni pe care-i are pe Facebook. (Culmea, la PNL Timiș, acesta este un criteriu privind performanța politică.) Nu contează nici dacă are părul lung sau scurt, cărare pe mijloc sau pe dreapta, vopsit sau nevopsit.

Nu contează nici măcar faptul că a compus câteva melodii, cântă la chitară sau joacă fotbal, lăudându-se cu golurile pe care le dă în fața unor apărări care se dau la o parte. Oricât ne-ar plăcea, nu contează nici relația pe care o are cu presa, la început mai contondentă, ulterior mai împăciuitoare. Unii confrați se înșală dacă au impresia că timișorenilor le pasă cât și negru sub unghie că edilul s-a rățoit la un ziarist sau că și-a făcut sondaj pe Facebook, ca să afle de la „prieteni” cine controlează una sau alta dintre instituțiile media. Și – hai să fim serioși! – nici măcar unele derapaje narcisiste nu contează pentru evaluarea activității unui primar. E drept, unele de mai sus contează în evaluarea politicianului Robu, dar în nici un caz pentru administratorul Robu.

Ce contează atunci? Evident, ce a făcut în Timișoara. Eventual, cât a realizat din promisiunile cu care a venit în campania electorală din urmă cu trei ani. Avocații lui vor spune că acele promisiuni sunt electorale, adică pentru fraieri, și nu te poți lua după ele. Dar, odată și odată, poate ar trebui sancționați mai drastic politicienii pentru astfel de promisiuni, care n-au nicio legătură cu realitatea. Or, Robu a făcut câteva promisiuni clar fantasmagorice, pe care un om normal la cap nu avea cum să le creadă. Exemple? Stadion de 45.000 de locuri, sală polivalentă de 15.000 de locuri, metrou etc. Pot să amintesc aici doar faptul că nu s-a putut termina nici măcar o sală de 2.000 de locuri, la mai bine de un an de când trebuia finalizată.

Apoi au fost promisiuni de care Timișoara are cu adevărat nevoie, dar despre care nu prea am auzit nimic în ultimul timp. Ca de exemplu, unul sau două poduri peste Bega, pasaje subterane, lărgire de pasaje. Alte lucrări trenează la infinit, cu toate că ar fi trebuit finalizate de mult timp. A fost așa Pasajul Michelangelo (bine că s-a terminat!), avem reabilitarea străzii Musicescu, străzile din Ciarda Roșie etc. De multe ori, e vorba de firme despre care se știa de la început că nu au cum să termine lucrarea la termen. Mai amintesc aici și de reabilitarea tramvaielor, primul trebuid să fie gata de Crăciunul care a trecut. Dar când în primărie menții o „relicvă” stranie din administrația Ciuhandu precum Culiță Chiș într-o poziție extrem de importantă nici nu are cum fie altcumva.

Pe de altă parte, trebuie recunoscut faptul că, după o lungă stagnare, Timișoara a devenit mai vie, mai colorată. Robu a preluat o Timișoară prăfuită, blazată și băltită, trasformând-o într-una a șantierelor. S-au refăcut destule străzi, s-au anvelopat blocuri, s-a mai făcut ici și colo câte ceva. Sigur că e mult deranj în oraș, sunt mulți nervi atât printre șoferi, cât și printre pietoni. Sigur că ne-am dori cu toții mult mai multe. Dar nici nu putem să spunem c-au fost numai promisiuni și nimic concret. Problema lui Robu nu e că n-a făcut nimic, ci aceea că a promis prea mult, bazându-se pe cine știe ce povești. Sau pe Culiță Chiș și alți oameni preluați de la Ciuhandu, unii adevărate frâne în primărie. De multe ori, pare că Robu fuge singur, fiind lăsat în ofsaid chiar de propriii colaboratori. Și ar mai fi un lucru de cântărit atunci când se apropie alegerile. Fie că vă place sau nu vă place Robu. Și anume, dacă vezi pe undeva (la PSD, de exemplu) unul despre care ești convins că ar putea face mai multe. Mă refer pentru oraș, nu pentru partid sau pe persoană fizică, că din ăștia sunt destui. Mai ales la PSD…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

Red Buttons a spus: (iunie 14th, 2015 at 13:41 )

N-o fi Robu primarul perfect dar privind la tot ce a fost, vazand alternativele de la anul (grindeanu si cloaca PSD), si bagand de seama cine sunt aceia care il musca de fund, eu zic ca este in regula. Macar se misca lucrurile si nu se mai fura atat!

Gaiţa Oana amanta defunctului BREND OsTAPciuC a spus: (iunie 14th, 2015 at 13:43 )

oana gaita, alias silicon….amanta brendului, anchetatul ostaficiuc constantin

anteconbega a spus: (iunie 14th, 2015 at 15:10 )

Oraşul e în continuare murdar, cerşetorii sunt tot pe la intersecţii, Robu a văzut în trei ani, cu familionul şi ortacii, mai multe ţări decât în toată viaţa lui, o ţine gaia maţu’ cu feisbucul, şi-a motivat garda pretoriană cu 720 pe lună lipeală la salar, Dorel Cojan e cel mai baban, centrul oraşului e întors cu fundu-n sus, proprietarii de magazine de pe străzile răscolite sunt aproape de faliment, Casa del Sole a magnificului general manager al Timişoarei Dărgoi arata mai bine decât o serie de case istorice, iar Culiţă Chiş nu e singurul gudurău care evită cu şiretenie, mai ceva ca Vasile Psihologul cu Lunetă, crizele de grandomanie exacerbată produse periodic de Marelui Edil. În Primărie tac cu toţii, mormânt, căci, vorba ceea, în faţa bolunzelii îţi vezi de ale tale, dacă te muşcă?

dle ino.... a spus: (iunie 14th, 2015 at 21:56 )

robu de fapt nu a facut nimic iesit din comun. daca nu erau proiectele fostei administratii acum vorbeam de palmieri si cam atat. departe de cei care il critica dinb politica, nu a reusit nici macar sa taia iarba din pacuri sau sa dea contra tantarilor. cam asta a reusit de fapt . restul santierelor au venit de la sine, impinse de proiectele europene facute de altii.

INO a spus: (iunie 15th, 2015 at 10:45 )

BEY! ROBU ESTE UN PRIMAR CARE IUBEȘTE TIMIȘOARA ȘI BANATUL ȘI ASTA CONTEAZĂ! ȘI A CREAT ACS POLI! ALTFEL FOTBAL YOC ÎN BANAT-TIMIȘOARA!ȘI BRAVO ȘI PENTRU RESTUL! CĂ DOAR NU LE -O FACE PE TOATE ÎNTR-O CLIPEALÂ!OAMENII BUNI TRĂIȚI EXISTENȚIAL NU PERFECT!DECI AȘA ESTE ȘI ROBU AL NOSTRU!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

carmen a spus: (iunie 15th, 2015 at 12:05 )

D-nu’ Robu, in mod sigur se straduieste, in mod sigur se implica in rezolvarea problemelor urbei printre care unele Foarte vechi! Oricum, sa Nu radem de „stim noi cine”, ca e mai bine sa detii trei caprioare (atirnate) in garaj decit 3 ciori in portbagaj! Caprioarele astea sunt o delicatesa in plus le portionezi frumos,le pui la congelator si maninci tot anul sau ma rog cind vine musafirii sau goshtii pe banateneste! Ciorile nu ar fi ele de aruncat dar dupa ce le-ai ciupilit de pene Nu mai ramine nimic din ele…

je a spus: (iunie 15th, 2015 at 13:33 )

Fix asta e faza trista. O sa mergem sa-l votam tot pe Robu, ca sa nu iasa vreun pesedist …

anteconbega a spus: (iunie 15th, 2015 at 15:23 )

La întrebarea dificilă” Vă place Robu?”, singurul răspuns demn e: „Da, ne place Brahms!”

Timisoarean a spus: (iunie 15th, 2015 at 19:19 )

Primarul fiind inginer, chiar nu stie cum se face o investigatie statistica? Trage concluzii in functie de like-urile actualilor si fostilor studenti. Este relevant votul studentilor in Mehedinti, Gorj, etc pt a lua decizii privind initierea sau continuarea unui proiect pentru Timisoara?

Eu cred ca orice candidat ar trebui sa fie supus unor teste psihice. La dansul s-ar fi depistat mania grandorii, dupa doar cateva intrebari. Repeta cu obstinatie fost prorector, rector, etc …
Este d-sa o somitate in domeniu? Practic nici nu mi-e clar in ce e specialist. Dar sigur „este multilateral dezvoltat”. Si da are realizari, care vor ramane in istorie: p-ta Rosie 🙂

Gore a spus: (iunie 16th, 2015 at 08:26 )

Dl. Robu vede doar victorii personale, in realitate a facut nimic.
S-a facut de ras sa mearga cu scara sa scoata primul sorof de la monstruletul din Piata Operei. Pseudoproprietarul a fost despagubit cu varf si indesat.
P-ta libertatii fara copaci – umbra – in un oras in care vara se ating lejer 35 grade. E un calvar pt. batrani doar sa traverseze.
Pietonala cu asfalt, arata ca dracu.
E sarcina unui primar sa coordoneze din strainatate deszapezirea ? Poate doar el si demagogul Oprescu.
Daca nu se pricepe ar trebui sa intrebe, nu poate decide un cetatean Robu despre Piata Libertatii.
Da impresia ca uneori o ia prin aratura. A spus ca in copilarie voia sa devina tractorist. Tractoarele au ratat un profesionist.

draq a spus: (iunie 16th, 2015 at 10:25 )

Proiectele de reabilitare centrul vechi al orasului, un dezastru!
Stagneaza, e mizerie sinsitra de peste doi ani si, cel mai grav, nu inainteaza deloc, deloc!!!
O sa pierdem fondurile europene, si atunci sa te tii.
Si cu gropile si cu banii luati vom ramane!

Sandy a spus: (iunie 16th, 2015 at 17:09 )

Nu, nu-mi place Robu. Dar decât să-l votez pe el, dacă nu va fi nicio alternativă, decât să-mi dau votul PSD-ului sau cine știe cui altcineva, prefer să stau acasă.

anteconbega a spus: (iunie 17th, 2015 at 11:32 )

Domnule Sandy, în ziua votului din iunie 2016, ar fi o idee ca nemulţumiţii care nu vor dă-i dea votul lui Robu, pentru că e un penibil vopsit, dar nici socialiştilor, că s-au adunat la ei, în ultimii opt ani, mai multe jagardele decât ar fi fost tolerabil,, să ne întlnim la un picnic apolitic la Muzeul Satului Bănăţean, în Pădurea Verde. S-ar putea să ne adunăm acolo o grămadă de oameni scârbiţi de mediul politic înconjurător. Mai bine un mic cu muştar, decât un vot în zadar!

tuzgureanu a spus: (iunie 17th, 2015 at 13:50 )

Imi place Robu. Rece si in lada, ca sticla de bere.

++ a spus: (iunie 19th, 2015 at 18:22 )

votati Titu Bojin!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Top