Cruciada Curtii de Conturi Timis impotriva sportului

Nu mai e un secret că starea deplorabilă a economiei a condus, printre altele, la subfinanțarea dramatică a sportului românesc. Și mă refer aici la finanțarea din surse private, deși e dezastru și în privința investițiilor de la bugetul național. Mă refer la toate disciplinele sportive, nu doar la eternul fotbal despre care se vorbește cel mai mult. Și, hai să fim sinceri, o a doua problemă în această discuție sunt și anchetele DNA care au produs multă neliniște printre mulți investitori care au părăsit fenomenul. Fiindcă iar e adevărat că sportul, dar în special fotbalul, a fost un debușeu (și) al unor afaceri oneroase, începând cu spălarea de bani. Vinovate de aceste aspecte au fost însă și toate guvernele care s-au perindat la putere și care n-au fost în stare să facă o lege a finanțării sportive. Deși mai toți președinții și premierii aceste țări, de la Băsescu la Ponta, tare s-au mai lăuadat cu performanțele sportivilor români. Pentru care, repet, n-au făcut absolut nimic.

Cum-necum s-a ajuns ca mari cluburi sportive care au făcut recunoscut sportul și dincolo de granițele, Oltchim (handbal), Asesoft (baschet), să dispară pus și simplu. Așa cum în fotbal au dispărut două recente campioane, Urziceni și Oțelul (parțial), și o dublă vicecampioană precum Poli a lui Marian Iancu. În fața acestui cvasi-genocid al sportului românesc a apărut, în ultimii ani, o nouă sursă de finanțare: bugetele locale și județene. O mai veche lege permitea ca autoritățile locale și județene să finanțeze cluburile sportive, cu excepția salariilor. O nouă lege promulgată în primăvară de președinte, asumată de toate partidele, ridică inclusiv această piedică. Respectiv, pot fi achitate de la bugetele locale inclusiv salariile sportivilor. Ca în România însă, legea nu poate fi aplicată încă fiindcă îi lipsesc normele metodologice!

Evident, peste tot în țară, și Timișoara nu face excepție, mulți oameni nu sunt de acord cu finanțarea fenomenului sportiv, dorind ca banii să meargă pe drumuri, trotuare, spitale, școli etc.. La fel cum peste tot sunt și partizani ai acestor bugetări. În condițiile amintite mai sus, respectiv în lipsa unor finanțări private și guvernamentale, personal cred că autoritățile locale au nu numai posibilitatea, dar chiar obligația de-a investi în sport. Depinde acum cât și la ce nivel. Ne oprim doar la copii și juniori sau ajungem și la nivel profesionaist? Dar e la latitudinea fiecărei comunități să stabilească acest lucru. În mod cert, sportul înseamnă sănătate, dar înseamnă și modele mai dezirabile decât paparudele care au ajuns marile „vedete” ale României de astăzi. Iar în al doilea rând, dacă din comisioanele care se învârt la lucrările edilitare s-ar mai tăia puțin și pentru sport n-ar face rău nimănui. Chiar nici libertății celor care mai învârt aceste comisioane.

Am făcut un preambul mai lung pentru a arăta unde se află sportul românesc la ora actuală, înainte de-a ajunge la Timișoara. După cum se știe, aici avem patru echipe mai puternice finanțate de la bugetele local, respectiv județean: ACS Poli (fotbal), RCM Saracens (rugby), BC Timișoara (baschet), CH Politehnica (handbal). Ani la rândul, finanțarea lor a fost considerată legală de către Curtea de Conturi. Iar controalele au fost făcute anual. Mai mult, la primărie există o adresă de la Curtea de Conturi București, prin care se arată că totul a fost legal. De o vreme încoace însă, nimic nu le mai place celor de la instituția respectivă, marșând pe aceeași poveste. Respectiv că asocierea CLT și CJT cu cluburile ba n-a fost legală, ba nu s-au urmărit banii alocați, ba alte și alte tertipuri ca în bancul cu șapca iepurașului.

Mai mult, din cauza acestor controale, de aproximativ patru-cinci luni, cele două consilii n-au mai virat niciun leu în vistieria cluburilor. Deși erau hotărâri de CLT, respectiv CJT, care îi obligau la acest lucru. Fotbalul s-a mai descurcat cu banii din drepturile TV, baschetul, prin relațiile personale ale șefilor de la club, rugby-ul are și componenta privată, dar la handbal e jale mare. De ultimă oră, președintele CJ Timiș, Titu Bojin, a tras semnalul de alarmă că toate aceste cluburi sunt în pericol de desființare. Ceea ce s-ar traduce că sportul timișorean e în pragul colapsului. În acest timp, în toate orașele, autoritățile locale investesc masiv în sportul de perfomanță. Târgu Mureșul, Iașiul, Craiova, Voluntari, Chiajna sunt câteva exemple la fotbal. La handbal, ambele campioane de anul trecut – Baia Mare (masculin) și CSM București (feminin) – aparțin autorităților locale. Evident că nu-i de dorit ca tot sportul să fie susținut doar din bugetele locale, dar, în lipsa investițiilor private, asta e realitatea.

Numai la Timișoara Curtea de Conturi pune piedici. Ba se poate spune că a declanșat un adevărat război împotriva sportului. De ce? O fi o miză politică (instituția fiind în zona de influență a PSD), prin care se dă o lovitură primarului Robu, „părintele” lui ACS Poli? În paranteză fie spus, Ionel Ștefan, șeful Curții de Conturi Timiș, este un foarte bun amic, inclusiv de vânătoare, al senatorului Ilie Sârbu. Sau or fi supărați cei de la „Curte” pe cei din primărie că au pus rapid la dispoziția DNA lista cu toate apartamentele date în trecut de municipalitate la limita legii sau dincolo de ea? Apartamente care au ajuns și la mulți angajați ai Curții, inclusiv la șeful Ștefan. La acesta din urmă, cu o mică buclă pe la BRD. Fiindcă altfel nu se poate explica ceea ce se vede și din avion: peste tot se poate, în afară de Timișoara!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

M. a spus: (august 19th, 2015 at 09:30 )

cum sa se poata peste tot? nu tu ziaristule ai scris ca din aceleasi motive au disparut Oltchim (handbal) si Asesoft (baschet)? pentru restul e doar o chestiune de timp.
si da, ar fi normal sa existe o lege 100% clara despre cum se poate sustine sportul din banii publici daca respectiva comunitate vrea acest lucru.

PNL a spus: (august 19th, 2015 at 10:34 )

o lege care ar preciza un anumit procent defalcate din incasarile locale care sa mearga spre sport (apoi la nivel local crieterii clare de alocare: un mix intre performanta si ” socio economics ” ale respectivului sport)
S-ar evita aberatiile ca cvasi orase sa aiba echipe de top iar centre economice puternice ca TIMISOARA sa nu fie reprezentate la nivelul de virf al copetittilor
magariile din ultimii ani cu disolutia unor echipe ca POLI sau CRAIOVA au afectat grav „economia ” ligii
romanii sunt mari iubitori de fotbal (de nu toti intelegem scrima de ex …) iar bundesliga ar trebui sa fie un ex de urmat – prin alocarea resurselor si respectarea performantei
atit de SIMPLU !

LINIA 6 a spus: (august 19th, 2015 at 11:29 )

Psd-ul distruge tot in Timisoara! Dupa sporturi vor urma Teatrul,Opera,Filarmonica,Muzeele,apoi Spitalele ,cat despre vrajelile cu Centura de Sud,Centura de Vest,Centura de Est, asa zisul Centru modal de la Remetea cu avioane,trenuri,camioane si vapoare, cred ca acum au inteles toti ca a fost o minciuna mai mare decat Catedrala!

INO a spus: (august 19th, 2015 at 12:53 )

BEY!UN CONTABIL BUN! UN JURIST PERFECT!CHIAR ȘI O FUNCȚIE DATĂ CUI TREBUIE SAU LUATĂ CÎND TREBUIE ȘI TOTUL SE REZOLVĂ!ÎNAINTE TOȚI TRĂGEAU PENTRU BANAT! ACUM UNI VISEAZĂ LA CAPITALĂ!ȘI ACOLO AJUNGE DOAR DEMOLÎND CASE ȘI RIDICÎND MOLURIĂȘTIA VOR SĂ SE FACĂ CUNOSCUȚI ȘI NU ȘTIU CUM!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

blue a spus: (august 19th, 2015 at 12:54 )

In nici o tara din Europa sportul profesionist nu se tine cu bani publici.

PNL a spus: (august 19th, 2015 at 17:13 )

@ blue TRUE
DAR tot in nici o alta tara din Europa rezultatele NU a fost alterate la modul atit de penal .. astfel incat sa puna pe fuga investitorii si sponsorii (si cei potentiali:) ingroziti ca imaginea lor este asociata cu asa ceva …
asa ca pina sa revina ei in fenomen (TITLURI IN TEREN nu la moara pariurilor) NU putem trai fara fotbal & POLI A NOASTRA !!!
right ? 🙂

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara

Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie

O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara
O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic” constituit în cadrul instituției. Acestă acreditare marchează un pas semnificativ în consolidarea rolului UVT ca pol de inovație în regiune și întărește capacitatea centrului de a oferi servicii de top în domeniile Digital (Economie digitală și tehnologii spațiale), Green (Mediu și eco-tehnologii),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care vor participa vor fi înghesuiți în cea mai mare sală care e la sediul Prefecturii Timiș, una de 28 de locuri, Sala Video. Importante pentru regiune sunt două dintre proiectele care vor fi votate, anume cel pentru deschiderea punctului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj, societate deținută de cei de la Strabag, care contestau licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a Centurii Vest Timișoara. Data la care se închidea, inițial, procedura era 29 martie. ARL a depus contestația în ultimul moment, ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă
Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind noul stadion al oraşului, Druckeria le solicită politicinilor timişoreni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice privind acest obiectiv. Intevenţia vine după mai multe schimburi de replici între preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, şi Alfred Simonis, preşedintele PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului
În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Top