Ultimatum pentru juristii primariei! Robu suspenda oficial finantarea sportului

Primarul Nicolae Robu le cere juriștilor din subordinea lui fie să găsească, până luni, o formulă legală pentru finanțarea cluburilor sportive și a Asociației Timișoara Capitală Culturală, fie să-și asume, prin semnătură, lipsa unei astfel de variante. Momentan, un lucru e cert: niciun ban nu va mai ajunge la cele cinci asociații.

Nicolae Robu,primarul Timisoarei 04

Controalele Curții de Conturi la Primăria Timișoara au băgat spaima în angajații municipalității. Finanțarea celor patru cluburi sportive și a Asociației Timișoara Capitală Culturală este în aer, după ce juriștii refuză să semneze orice document legat de bani. Primarul Nicolae Robu a sintetizat, joi, pe Facebook, situația. „În «perioada Iancu» au fost mereu controverse pe tema legalităţii finanţării de către Primărie și CJ a clubului de fotbal Poli, dată fiind calitatea acestuia de societate comercială. Secretarul Primăriei, Serviciul Juridic al Primăriei, Secretarul CJ, Prefectura, directoarea Direcţiei Juridice Naţionale a Curţii de Conturi ș.a. au considerat acea finanţare legală, iar alte persoane, nu. Astăzi, acea finanţare face obiectul unor anchete. În 2010, administraţia Ciuhandu a introdus un nou model de finanţare a sportului, creând clubul de baschet BC Timişoara, cu calitatea de asociaţie neguvernamentală non profit, având Consiliul Local drept membru asociat (…) În 2011, modelul a fost extins şi în zona culturală, prin crearea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană. În 2012 și în continuare, (…) întrucât nimeni nu a avut nicio obiecție referitor la ele, ba, mai mult, toată lumea considerându-le drept modele de urmat și având în vedere că ele aveau girul de legalitate al Secretarului Primăriei, al Serviciului Juridic al Primăriei, al Prefecturii și, mai important decât orice, al Judecătoriei (…) sub administrația Robu, Consiliul Local a decis continuarea prezenței sale în cele două asociații și implicit a finanțării acestora prin cotizație și asocierea, după același model, pentru susținerea fotbalului, rugby-ului și handbalului, în cluburile ACS Poli, RCM-UVT Saracens şi CH Politehnica. Din nou, nimeni nu a avut nicio obiecţie”, explică edilul.

A urmat un control al Curții de Conturi, realizat în 2015, și finalizat cu un raport care spune, negru pe alb, că toate cele cinci asocieri sunt ilegale. În consecință, sumele alocate drept cotizație în ultimii cinci ani – aproximativ 35 de milioane de lei – sunt considerate prejudiciu și trebuie recuperate. Municipalitatea a contestat decizia la organismul naţional de rezoluţionare a contestaţiilor al Curţii de Conturi, dar nu se știe când va primi un răspuns. Conform lui Robu, în cazul în care hotărârea va fi considerată perfect legală, primăria își va căuta dreptatea în justiție. Până atunci, rămâne problema finanțării actuale a celor cinci entități. „În momentul de faţă, deşi nu există nicio interdicţie legală de continuare a situaţiei de dinaintea auditului Curţii de Conturi, niciun jurist din primărie nu-şi mai asumă să semneze în acest sens (…) Pentru că eu, indiferent de miză, în nicio speţă, nu voi face niciodată nimic ce nu are aviz de legalitate (…) în situaţia creată n-o să mai virez niciun leu către niciuna dintre asociaţii, până când lucrurile nu vor ieşi din impas”, anunță categoric edilul.

În aceste condiții, Nicolae Robu a emis joi o notă internă adresată Serviciului Juridic. „Având în vedere situaţia critică în care s-a ajuns cu finanţarea de către PMT a cluburilor sportive asociaţii în care CLT este membru asociat şi a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, date fiind consecinţele dezastruoase ale perpetuării stării de blocaj actuale, vă cer imperativ să propuneţi cel puţin o variantă pe care dv. o consideraţi perfect legală de continuare a sprijinului PMT pentru respectivele asociaţii sau, dacă o asemenea variantă nu există, atunci să susţineţi în scris, cu asumarea de rigoare, acest lucru”, se precizează în nota internă. Juriștii PMT au termen până luni, 28 septembrie, la ora 12.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Common Sese a spus: (September 24th, 2015 at 19:11 )

ReferitOR la projectul Capitala Culturara – el este mort dpdv al oportunitatii …plus ca realitatea este ca alte orase CHIAR sunt mai bine pozitionate decat noi si most likely vor castia in fata noastra …
ASA ca de decat sa sparg 20 mln (chiar si esalonati) mai bine angajez acum un credit echivalent si construiesc stadionul (replica Ploiestiuliui) de care Timisoara are mare nevoie
Spectacolul va fi cel putin egal 🙂
Plus ca un VAL de turisti in cativa ani in orasul nostrum care inca nu este pregatit pentru asa ceva ne taie de map ul lor pe urmatorii 20 de ani
sa avem ce arata inainte in Timisoara si apoi gasim noi un bun motiv sa atragem turisti NU am nevoie de UMBRELLA de capitala culturala – fac mega festival rock dupa modelul Clujului propriul nostrum George festival :((( cu participare publica & privata etc etc etc :)))
parerea mea

 
ape a spus: (September 24th, 2015 at 19:38 )

Abia astept momentul in care membrii CL si executivul vor trebui sa acopere gaura de 35 mil lei. Doar asa vor invata viitorii potentiali candidati ca rolul lor e sa faca ceva pentru oras, ci nu sa sifoneze bani.

 
fraierul de serviciu a spus: (September 24th, 2015 at 22:03 )

Robule, vezi ca o sa vina si ziua in care va trebui sa explici cum s-au cheltuit milioane de Euro prin aceste asociatii dubioase. E doar o chestiune de timp. Bulgarele se rostogoleste deja …
Cei din CL, desi acum fac zid comun, o sa inceapa sa toarne. Functionarii se simt deja amenintati si nu o sa mai semneze toate hotiile tale.
Du-te si te mai pupa cu Titu pana mai poti.

 
Nazorelul a spus: (September 24th, 2015 at 22:32 )

Narozelul rrobu este constient ca nimeni NU o sa-i imprime CD cu baladele lui si de aceea se agita cu proiectul cultural ca sa-si finanteze si aceste capricii!

 
Adio Timisoara a spus: (September 25th, 2015 at 08:13 )

Aici,in Timisoara nu va mai fi sport,nu vor mai fi Opera,Teatru,Filarmonica,apoi nu vor mai fi biserici,licee,facultati……va fi numai o curte mare in tot orasul…..de conturi bineinteles……Iata cum suna viitorul Timisoarei oras liber craiesc….

 
de savoya a spus: (September 25th, 2015 at 09:19 )

Situatia este destul de clara.Nu stiu de ce dl.Robu mai insista.Acei juristi nu vor da in vecii-vecilor aviz de legalitate ,iar gasirea de acestia a unei solutii este imposibila,pentru ca practic solutia legala nu exista.
Singura solutie este iesirea celor doua Consilii din acele asociatii si finantarea nerambursabila(in cuantumul prevazut de lege) avand la baza un Contract,cu drepturi si obligatii de ambele parti.Oricum legea prevede clar ce tipuri de cheltuieli pot fi decontate in cadrul unei finantari,iar problema cea mai mare a d-lui Robu este aceea ca costurile cu salariile(care la ACS,BC,Saracens,etc. sunt enorme)NU POT FI DECONTATE.
Asadar,d-le Robu,nu mai pozati in victima,dvs. stiti foarte bine care este realitatea,doar ca refuzati s-o acceptati.Mai grav este ca doriti sa-i nenorociti pe altii(juristi,consilieri locali,etc) cu insistenta dvs.pentru o cauza pierduta.
Procedati conform legii si niciun organ de control n-o sa va sanctioneze!

 
eu cetatean a spus: (September 25th, 2015 at 10:09 )

suntem loviti rau consilierii ,parlamentarii,in general vasnicii conducatori se unesc fac front comun cind e vorba de avantaj propriu,cind e necesara mobilizare gen sosea de centura, capitala culturala atunci nu se gaseste LEGALITATEA

 
Adio Timisoara a spus: (September 25th, 2015 at 11:35 )

Toate orasele si comunele din Romania finanteaza sportul cu acte in regula numai la Timisoara e ilegal.Sa intelegem ca nu mai facem parte din tara Mioritei?Atunci de ce toate taxele si impozitele se trimit la bu curesti?

 
de savoya a spus: (September 25th, 2015 at 12:30 )

Pt Adio Timisoara
In alte parti ,probabil ca se respecta legea.In sensul ca CL si CJ nu fac parte din acele structuri asociative si finantarea se face in baza Legii Sportului.La Timisoara,s-a incercat o “smecherie”,inceputa e adevarat in 2011 cu BC Timisoara(preluata ulterior de ACS,Saracens,HC,etc) si finantarea se face pe baza cotizatiei Consiliilor,iar banii au fost folositi inclusiv pt plata salariilor,ceea ce nu este permis de Legea Sportului.
Se tot vorbeste de acel Raport al Curtii de Conturi,dar de ce Primaria nu-l publica sa vada toata lumea motivarea Curtii?! Probabil ,pentru simplul motiv ca este fundamentat juridic,iar lamentarile ,de genul “n-am stiut…si altii au facut…ce aveti cu noi…etc” nu tin loc de argumente,ci de o “vaicareala” specifica politicianului roman,care niciodata nu e responsabil de nimic!!!

 
@blue a spus: (September 25th, 2015 at 12:42 )

cine e seful Curtii de Conturi Timisoara?
Cum de legalitatea unei actiuni se schimba in timp avind aceleasi legi?

 
blue a spus: (September 25th, 2015 at 13:06 )

Cine a zis ca se schimba legalitatea? A fost ilegal inca de la inceput ceea ce s-a facut.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Palatul Apelor, deschis în sfârșit, după 8 ani de șantier. Cu tăiere de panglică, dubași și mulți PSD-iști / FOTO

Casa Societății Timiș-Bega, așa cum se numea inițial, la început de secol XX, actualul Palat al Apelor, a redevenit oficial sediul Administrației Bazinale de Apă Banat. Clădirea a fost inaugurată cu sobor de preoți, dubași, PSD-iști din Timiș și nu numai, dar și cu primarul Nicolae Robu.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Palatul Apelor, deschis în sfârșit, după 8 ani de șantier. Cu tăiere de panglică, dubași și mulți PSD-iști / FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Senatorul liberal Alina Gorghiu nu crede că social-democrații vor ține marele miting în sprijinul premierului Viorica Dăncilă. La finele săptămânii trecute, PSD-iștii din vestul țării au semnat o rezoluție prin care anunță că sunt pregătiți inclusiv să iasă în stradă. Liviu Dragnea nu pare nici el foarte sigur că mitingul se ține.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gorghiu (PNL): PSD Timiș n-a sprijinit premierul din Timiș, dar îl lingușește acum pe cel din Teleorman
Primarului Nicolae Robu i se pare absolut firesc să dea ordine polițiștilor locali, pentru că, printre altele, este șeful lor. USR Timiș a făcut public filmulețul discuției dintre „troțkistul” Nicu Fălcoi și edilul liberal al orașului de pe Bega. UPDATE: Nicolae Robu susține că la adresa lui se duce o „adevărată agresiune verbală (...) îngemănată cu o campanie de intoxicare informațională a opiniei publice”.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eu dau ordin! Dialogul dintre „troțkistul” Fălcoi și liberalul Robu / UPDATE: Robu: Se duce o campanie de intoxicare. VIDEO
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com