Colegiul C. D. Loga, poligon de incercare pentru viitorul razboi PSD-UNPR?

La probabil cel mai prestigios liceu timișorean, „C. D. Loga”, a început un război pe față între director și dascăli. Peste 30 de cadre didactice au semnat un memoriu prin care o acuză pe directoarea Mariea Ștefan de comportament dictatorial, jigniri, umilințe etc. În replică, Ștefan spune că scandalul are conotații politice, atacul împotriva ei fiind dirijat din eșaloanele II și III al unui partid politic. N-a spus despre ce partid e vorba, dar se știe că e PSD, una dintre purtătoarele de cuvânt ale „răsculatelor” fiind soția președintelui executiv al PSD Timișoara. De remarcat că și Ștefan a fost numită director pe criterii politice, fiind susținută de UNPR. De fapt, în trecut, ea a fost PSD-istă, partid care a instalat-o și la șefia Inspectoratului Școlar, apoi a plecat la UNPR pentru a-și menține postul. Pe scurt, o traseistă politică în goană după ciolan. Și la fel de adevărat e faptul că atunci când 30 din 45 de dascăli spun că ceva e în neregulă, cu certitudine așa este.

Despre ce se întâmplă la „C. D. Loga” ar fi două discuții. Prima e de fond și e mult de dezbătut pe marginea ei. Și nu anume, e vorba de politizarea la cote absolut grețoase a învățământului românesc. Cu o ipocrizie maximă, toate partidele, când ajung la putere, vorbesc despre importanța educației, dar se plâng că nu sunt bani pentru acest domeniu vital. În lipsa banilor s-ar putea face însă un lucru de minim bun simț. Și anume, scoaterea politrucilor din birourile de directori. Nu numai PSD, ci toate partidele au numit nu de puține ori în funcții de directori indivizi care au un singur atu: carnetul de partid. Numai fiindcă sunt membri de partid, neveste, fiice sau amante de lideri politici, au ajuns în funcții de directori de școli. (Vorbesc la genul feminin, fiindcă mai ales în ciclul gimnazial, bărbații sunt rarități.) Se întâmplă și în Timișoara, dar în mediul rural e ceva strigător la cer. Dascălilor adevărați le vine să-și ia lumea în cap când vin în contact cu astfel de matracuci, care întâmpină mari dificultăți când trebuie să scrie o frază. Se vorbește mult de educație, dar, la nivelul de bază, aceasta a ajuns în mâna unor politruci absolut dezgustători. Pot să înțeleg că ți-ai pus oameni în fruntea inspectoratului școlar, dar să mai vii cu tot felul de tute pe post de directori de școli e mult prea mult.

Dar să ne oprim la o doua chestiune a acestei povești, care este de actualitate. Cu toate că dascălii de la „Loga” recunosc că umilința la care sunt supuși durează de mai mult timp, ei s-au răsculat tocmai acum. De ce, în ce context? Exact în acela în care UNPR e pe care să se dezintegreze, pornind de la scandalul în care este implicat liderul partidului, Gabriel Oprea. Bine, e exagerat să-i spui partid unei găști de strânsură, când nu există minima condiție a unei formațiuni politice, și anume doctrina. Lozinca cu interesul național (citește ciolanul național), care ține de docrină, e o curvăsărie de zile mari. În fine, partid de lider, UNPR e pe cale să piară odată cu „Generalul”, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu PP-DD. De fapt, cei mai mulți parlamentari și membri UNPR provin de la PP-DD. Nu mai spun că ancheta din cazul tragediei de la clubul din București trebuie să ajungă inevitabil la un alt lider UNPR, primarul Piedone de la Sectorul IV.

Dacă în urmă cu o lună, Oprea punea presiuni pe PSD, după tragedia polițistului mort într-un accident în timp ce conducea coloana oficială a Izmenarului, situația s-a schimbat fundamental. PSD știe că UNPR nu mai are cale de manevre, ușa de la PNL fiind închisă. Astfel că, în pofida bunei relații afișate, PSD va provoca tot mai mult și tot mai des formațiunea lui Oprea. UNPR are acum două căi. Merge singur la alegeri și pierde sau merge împreună cu PSD și câștigă câteva scaune de parlamentari. Probabil niciun sfert din câte ar fi oferit PSD în urmă cu o lună. Mai mult, nu știu dacă PSD mai vrea să ducă în spate piatra de moară numită Gabriel Oprea, riscând să ajungă la fund împreună cu aceasta. Astfel că, în perioada imediat următoare, o să vedem tot felul de provocări și conflicte mai mici sau mai mari între PSD-iști și UNPR-iști. Și revin la întrebarea de ce s-a declanșat doar acum războiul de la „C. D. Loga”. Exact fiindcă acum s-a primit undă verde. Lucru pe care l-a înțeles și Mariea Ștefan. Cât de moral este să duci lupte politice pe teritoriul unui liceu e o cu totul altă discuție. Și o altă dovadă cât preț se pune pe educație.

P.S. De tot hazul situația în care se află șeful PSD-ist al Sindicatului din învățământ, Virgil Popescu. Pe de o parte, el se înțelege bine și cu Ștefan, pe de altă parte trebuie să-și demonstreze atașamentul față de partid. Așa că și-a băgat capul în nisip, cum fac mai toți liderii de sindicat când apar probleme.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

Un fost elev a spus: (noiembrie 2nd, 2015 at 15:20 )

Aceasta ”directoare” probabil ca este una din cele mai mari rusini pe care le-a avut acest liceu. O persoana care iubeste cearta si mereu porneste conflicte. O profesoara cel mult mediocra cu metode de predat demodate si plictisitoare. Dupa cum multa lume afirma ca probabil are acest statut datorita influentelor politice, chiar asa este. Poate ar trebui sa se uite intai in propria curte si abea apoi sa arunce cu sageti in altii, probabil ca tot ce as vrea sa ii transmit este sa isi dea demisia. Rusine!!

Un fost elev a spus: (noiembrie 2nd, 2015 at 15:22 )

Sa nu mai vorbim despre reactia profesorilor de anatomie de la facultate, cand ne-au intrebat cu cine am facut anatomie in liceu si a trebuit sa dam numele acestei profesoare cel mult mediocre, repet. Reactia a fost pe masura caracterizarii facute de mine.

anteconbega a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 08:16 )

Câstigatoare va ieşi dna Mariea, soţul dânsei petrecând partea activă din viaţă ca ofiţer de informaţii. Iar dl Popescu nu are timp de asemenea mizilicuri, domnia sa are treabă cu investiiţiile uriaşe făcute de sindicat la Băile Termale Lipova, judeţ limitrof.
Domnu’ Sasu, o vezi matale pe Mariea „amantă de lider politic”? „A unor politruci absolut dezgustători.”? Ea, „o traseistă politică în goană după ciolan.”? O „matracucă”? Nici peneţistul A. Pavelescu nu ar accepta aşa ceva, deşi individul e un personaj subevoluat!

Mihaela a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 09:33 )

Întâlnirea de la Isj a fost un demers al sindicatului. Acolo am depus memoriul.

Logan a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 09:36 )

Chiar am avut sprijin de la domnul Popescu. A participat la întâlnire si ne-a sprijinit in demersul nostru.

Logan 2 a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 09:42 )

Decizia la cine e? Eu cred ca la persoana care a numit-o, nu la noi, nu la sindicat

nelamurit a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 12:05 )

Domnule Ardelean, am vazut ca sunteti singurul care nu aveti in cuprinsul articolului punctul de vedere al sindicatului. Oare de ce? Politicul si-a bagat nasul intotdeauna in invatamant. Am sperat ca doamna inspector nu va asculta de ei. Acum ea sa rezolve situatia

apoliticul a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 12:54 )

@nelamurit
Sindicatul „apolitic” ?
Hahahahahaha

REZOLVAT a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 14:38 )

CAZUL ESTE REZOLVAT. DOAMNA A FOST DEMISA!!!!!!

LOGAN a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 14:39 )

In unitatile scolare ar trebui sa primeze politica educatiei si atat.

ycre a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 16:32 )

Deci psd-ul a invins in final…. Nimic surprinzator.

radu a spus: (noiembrie 3rd, 2015 at 21:16 )

Dezgustător, dar perfect redibil, în stilul PSD! Dar, ce să caute matracuca asta la un Centru de excelenţă?

sly a spus: (noiembrie 4th, 2015 at 08:13 )

Poate mai investigati si alte cazuri de directoare de prin Timisoara si judet(pe unde se face vin bun de exemplu) fiindca nu este singura dictatoare.
Directorii sint pusi in marea majoritate pe pile politice si nu vor pleca fara a fi inlocuiti tot cu o pila politica.

carmen a spus: (noiembrie 8th, 2015 at 09:53 )

„Loga” cel mai fancy liceu din judet? Ha, ha, ha…Domnilor invatamantul liceal de dinainte de ’90 era bine organizat si structurat! Existau licee cu diverse profile de unde ar fi trebuit sa iasa absolventi pregatiti in domeniul agro-tehnico-industrial si sanitar! Faptul ca era o rusine sa ajungi la Liceu de Constructii, Energetic, Agricol, Chimie, CFR, Miu,etc. care erau privite de sus de cei mai fancy filozofi acum isi demonstreaza absurditatea! Totusi vorbim de cele mai importante domenii de activitate din oras si din tara! Acesti elevi trebuie luati in seriosi nu sa fie Cenuresele sistemului si mai ales studiul in domeniul trebuie sa fie Putin dar Bun! Pentru ca studiile literar-culturar-istorice poti sa ti le faci si singur de pe Internet astazi! Apropo de asta, ieri m-am intilnit cu un profesor de desen din comuna care imi povestea despre copiii de mafioti si kiler din zona periferica Napoli pe care trebuia sa-i instruiasca in ale desenului ! I-am raspuns ca poate era mai bine un coleg fiu de kiler decit anumite personaje din Loga! Eu, cu toate ca eram distrusa la sfirsitul acestui „minunat liceu” am facut efortul de a prezenta si sustine proba necesara pentru calificarea de „tehnician electric”…Mi se parea o chestie Logica si de bun simt nu ca altii care o vedeau ca pe o inutilitate! In fine sper ca macar cei care au studiat Medicina sa fi ajuns Doctori buni pentru ca in conditiile astea este o mare nevoie de ei.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top