Bugetul Timisoarei pe 2016: 278 milioane de euro, putin mai… putin decat anul trecut! / UNDE MERG BANII

Proiectul de buget al Timișoarei a fost publicat, în sfârșit, pe site-ul municipalității. El va fi supus joi, 28 ianuarie, dezbaterii publice. Este al doilea an la rând în care banii pe care îi are la dispoziție administrația locală se împuținează sensibil. În 2016, bugetul total al PMT este de 1,26 miliarde de lei.

Dan Diaconu viceprimar 4

În 2014, Timișoara a avut un buget total general de 307 milioane de euro. În 2015, suma a fost de aproximativ 294 milioane de euro. În 2016, suma a ajuns la ceva mai mult de 278 milioane de euro. Este vorba despre un buget local de 949,3 milioane de lei, cărora li se adaugă peste 355 de milioane de lei, bugetul instituțiilor publice, finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local, dar și 3,31 milioane lei, bugetul fondurilor europene nerambursabile. „Continuăm o abordare orientată pe investiții. Portofoliul este vast și acoperă atât proiecte asumate la nivel local, cât si pregătirea proiectelor din noul exercițiu financiar european. Secțiunea aferentă proiectelor europene este la nivel minim, pentru că axele programelor europene nu au stabilit încă formele finale de finanțare. Efortul investițional trebuie însă să continue, aceasta fiind ideea pe care am construit acest buget”, explică viceprimarul Dan Diaconu. Pe capitole, sumele alocate sunt următoarele: ordine publică – 26,8 milioane lei, învățământ – 236, 5 milioane, sănătate – 350,03 milioane, cultură, recreere, religie – 108,09 milioane, asistență socială – 66,5 milioane, locuințe, servicii publice – 143,11 milioane, transporturi – 218 milioane.

drumul boilor

Infrastructură rutieră

Vor fi finanțate în acest an continuarea următoarelor lucrări: șantier de pe str. Muzicescu – 1,01 milioane de lei, extindere la patru benzi a străzii Podeanu – 2,06 milioane, lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor – 4 milioane, Inel IV str. Măcin – str. Constructorilor – 4 milioane, modernizarea străzii Edgar Quinet – 630.800 lei. Investțiile noi sunt: o parcare supraterană pe Bd. Take Ionescu – 1,5 milioane lei, amenajarea str. Mihai Neamțu – 1,2 milioane, realizare drumuri de legătură în perimetrul str. Popa Șapcă – Calea Aradului – str. Oituz – 3,4 milioane, modernizarea str. Grigore Alexandrescu, pe tronsonul cuprins între Calea Torontalului și Calea Aradului – 3 milioane, sistematizare str. Versului – 2,9 milioane, amenajare str. Chimiștilor – 2,2 milioane, drum de legătură Calea Moșniței – DC149 – 4 milioane, extindere la patru benzi str. Prezan – Lidia – 1 milion, modernizare străzi din piatră cubică – 2,5 milioane. În buget sunt prevăzuți, de asemenea, câte 15 milioane de lei pentru lucrările de la pasajele Popa Șapcă și Jiul. Sunt programate și lucrări de reabilitare la podurile Eroilor și Ștefan cel Mare – câte 300.000 lei, dar și reabilitarea pasarelei de la Parcul Copiilor – 340.000 lei.

tramvaiele armonia2

Transporturi

La capitolul Transporturi, bugetul local prevede 5 milioane de lei pentru lucrări conexe proiectului de trafic management. 2016 pare anul în care administrația locală vrea să facă achiziții masive de mijloace de transport în comun. Sunt prevăzute în buget plata, în continuare, ratelor pentru cele 30 de autobuze articulate și a autocarului deja achiziționate – 8,7 milioane lei, dar și cumpărarea a 20 de autobuze de capacitate mică și a încă unui autocar – 5,6 milioane. Pentru reabilitarea tramvaielor este repartizată o sumă de 32,2 milioane. Bugetul local prevede, de asemenea, bani pentru mai multe studii de fezabilitate și documentații tehnice. Printre acestea, deja celebrul studiu pentru „metrou”, adica pentru reconfigurarea traseului liniilor de cale ferată – 137.000 lei, dar și SF + PT pentru atelierul de biciclete al RATT – 170.000 lei.

upu municipal5

Sănătate

Principalele investiții aflate în derulare pentru care bugetul local prevede bani în acest sunt construcția corpului B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” – 25 de milioane de lei, față de 10 milioane în 2015, și modernizarea Unității de Primire Urgențe a Spitalului Municipal – 2,5 milioane. Printre investițiile noi preconizate se numără reabilitarea Clinicii ORL a Municipalului, care include și montarea unui lift – 2,4 milioane, montarea unui lift la Clinica de Oncologie de pe str. V. Babeș – 1,4 milioane. Cei mai mulți bani vor merge însă către Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde sunt prevăzute realizarea unui stații de epurare a apelor uzate – 5,7 milioane și o stație + instatație abur – 733.450 lei. La capitolul dotări sunt alocate următoarele sume: Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” – 4,1 milioane, Spitalul Municipal – 5,76 milioane, Spitalul „Victor Babeș” – 4,1 milioane.

cnb

Educație

Vor fi executate, în acest an, mansardarea Liceului „Vlad Țepeș” – 1,07 milioane, reabilitarea corpurilor de la Liceul „W. Shakespeare” – 715.510 lei, reabilitare fațadă Școala Generală 12 – 139.300 lei. Sunt prevăzute, de asemenea, sume pentru achiziția imobilelor pentru care primăria plătește chirie: Colegiul Național Bănățean – 4 milioane lei, cantina și spălătoria din incinta CNB – 800.000 lei, Grădinița PP14 – 818.700 lei. Școala Generală 25 are prevăzută suma de un milion de lei, împărțită egal între mansardare și construirea unei noi săli de sport. Reabilitarea sălii de sport de la Generală 18 va scoate de la bugetul local 1,5 milioane de lei, iar lucrările de la Colegiul Tehnic „Ferdinand” au alocată suma de 572.970 lei. Corpul de școală al gimnaziului de la „Lenau”, de pe strada Oituz, este pregătit pentru procedura de achiziție pe o finanțare multianuală, cu depunere pe axa de infrastructura educațională a Programului Operațional Regional. Dotările pentru școli și grădinițe depășesc un milion de euro și în acest an. Reparațiile, altele decât investițiile, au fost bugetate cu 8 milioane de lei.

parcul padurice16

Parcuri și spații verzi

Primăria vizează, în acest an, continuare a două investiții majore începute în 2015: reabilitarea bălții Lămâița – 2,2 milioane lei și reconstrucția Parcului Pădurice – 4,6 milioane lei. Anul acesta vor fi finanțate și reabilitările a două parcuri importante: Central Scudier – 4 milioane lei, respectiv Alpinet – 1,6 milioane lei, dar și construcția skateparcului din Parcul Central – 100.000 lei. Vor fi realizate, de asemenea, documentații pentru reabilitarea parcului de pe strada Paul Constantinescu, și înființarea unui parc la intersecția str. Apostolii Petru și Pavel – str. Holdelor. Pentru realizarea registrului spații verzi este prevăzută suma de 1 milion de lei, iar pentru proiectul pilot de realizare a trei acoperișuri și pereți verzi la trei clădiri publice sunt alocați 165.040 lei. SF-ul pentru fântâna muzicală de pe Bega are prevăzută suma de 149.080 lei, iar cel pentru fântâna ornamentală din Piața Bălcescu, 15.000 lei. Reabilitarea, modernizarea, extinderea și iluminatului arhitectural în sistemul de iluminat public va scoate de la bugetul local, pentru partea de nord a orașului – 1,5 milioane lei, iar pentru partea de sud – 1 milion. Pentru realizarea PUG-ului, suma repartizată este de 1,5 milioane lei.

sala polivalenta

Sport

Bugetul local prevede alocarea a 6,6 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la deja celebra sală polivalentă. Pe lista investiților se numără bazinul în aer liber și amenajările conexe din zona Lipovei – 500.000 lei, achiziționarea unui sistem de supraveghere pentru Sala Olimpia – 115.000 lei, dar și PT + execuție pentru patinoar – 546.000 lei. De asemenea studiile de fezabilitate pentru construirea terenurilor multifuncționale de sport în cartiere vor fi finalizate în prima parte a anului. Primăria va plăti, cu suma totală de 200.000 lei, egal împărțită, și realizarea studiilor de fezabilitate pentru sala polivalentă de 15.000 lei și stadionul de 42.000 locuri, pe care Compania Națională de Investiții a anunțat că le va include în strategia multianuală.

Cultură

opera albastra

Obiectivele culturale finanțate în acest an țin, în principal, de pregătirea unor proiecte valoroase în infrastructura culturală. Transformarea fostei clinici de dermatologie de pe strada Mărășești în spații culturale, proiect de aproape 6 milioane de euro, este pregătită pentru lansarea licitației de execuție. Acest proiect va fi primul din portofoliul pregătit pentru finanțare europeană pe POR. Lucrările la Palatul Culturii sunt finanțate cu peste un milion de lei, iar reabilitarea Galeriei Helios are prevăzută în buget suma de 540.000 lei. Dotările pentru instituțiile culturale sunt și ele consistente: Teatrul German – 852.000 lei, Teatrul Maghiar – 261.370 lei, Filarmonica „Banatul” – 550.000 lei. Agenda Casei de Cultură și programul de finanțări nerambursabile în domeniul culturii și tineretului depășesc, în 2016, 15 milioane de lei.

Dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget care poate fi consultat aici este programată joi, 28 ianuarie, de la ora 14, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top