Colonada electorala incinge spiritele la Buzias! Orice alte lucrari in oras sunt blocate

După ani de zile în care a lăsat-o în paragină, Primăria Buziaș a început, în această iarnă, lucrările de reabilitare a colonadei, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Banat. Se întâmpla chiar înainte de Anul Nou, pe 29 decembrie și oarecum pe șest, fiindcă și consilierii locali au aflat despre această investiție din panoul pus de constructori la lucrări, lucru care a încins spiritele în oraș.

colonada buzias1

Primarul PSD Alger Ilaș nu a vrut să audă până de curând de refacerea colonadei. Abia când a fost aspru criticat pentru degradarea acesteia s-a decis să o facă. Lucrarea a împărțit localnicii în două tabere. Unii sunt de acord cu ea, iar alții o contestă, pe motiv că se face în pripă, din fonduri proprii, atâta timp cât puteau accesa unele proiecte. Mai exact, din bugetul primăriei se vor cheltui 5,2 milioane de lei, în condițiile în care bugetul Buziașului din taxe și impozite se ridică la 4,7 milioane de lei! Asta înseamnă că orice alte lucrări, inclusiv de reparații, sunt blocate în acest an. Principalii contestatari sunt consilierii liberali, care afirmă că refacerea colonadei are un caracter pur electoral, în condițiile în care pe primar nu l-a interesat până acum monumentul și nici n-a făcut un proiect pentru atragerea unor investiții. Fiind oraș-stațiune, Buziașul are mai multe facilități pentru atragerea de fonduri. Lucrarea era eligibilă pe un proiect transfrontalier cu Serbia, partea de cofinanțare a primăriei fiind de 2% din lucrare, adică puțin peste 100.000 de lei. De asemenea, sunt proiecte și pe Programul Operațional Regional 2014-2020, axa Conservarea patrimoniului cultural. Numai că la Buziaș nu s-a făcut în ultimii ani niciun proiect pentru atragerea de fonduri extrabugetare.

ilas

Deoarece primarul nu vorbește cu consilierii, aleșii PNL au făcut o adresă oficială pe Legea 544 privind accesul la informații prin care au solicitat mai multe date privind colonada. „L-am întrebat ce demersuri a făcut pentru renovarea ei. În primul rând din ce bani. Dacă e vorba de fonduri proprii, de la ce capitol. Am întrebat și dacă nu putea să facă un proiect în acest sens și, desigur, dacă are toate autorizațiile necesare. Evident, am întrebat și despre licitație, câte firme au fost și prețul”, ne-a declarat consilierul local PNL Ioan Purceluș. În replică la acuzele liberalilor, Alger Ilaș spune că totul este OK. El a recunoscut că a fost o singură firmă la licitație, Rustic Construct din Bia Mare. De asemenea, el a demonstrat încă o dată că n-a atras niciun ban european, afirmând că va încerca de acum înainte să aplice pentru un proiect. Ceea ce e imposibil. „Sunt fonduri proprii (capitol investiții), deocamdată. Noi am depus și la Compania Națională de Investiții și acum suntem într-o fază bună să depunem pe POR. Trebuie să vedem, poate și fonduri europene. Nu puteam să stăm până vin fondurile astea. Nu se știe ce se întâmplă cu ele, vin, nu vin. Licitația a început anul trecut, în noiembrie. Finalizarea licitației a fost în data 29 decembrie, când am dat ordinul de începere a lucrărilor și am pus la dispoziție obiectivul. Toate avizele au fost obținute. Autorizația am eliberat-o noi, primăria, dar în baza tuturor avizelor, inclusiv de la Monumente de la București. În contract s-a dat termenul de un an, din 29 decembrie. Plata se face reeșalonat și în 2017 avem dreptul să o plătim, dar eu sper să obținem banii din fonduri europene să fie gata până la sfârșitul anului. Eu sper să fie gata și înainte de alegeri ca să nu mai fie…, și să avem bani să o plătim”, ne-a declarat Ilaș, admițând astfel caracterul electoral al lucrării.

Colonada de la Buziaș este cea mai lungă din Europa, cu cei 500 de metri ai depășindu-le pe cele mult mai celebre de la Karlovy Vary și Baden-Baden, Construcția ei a început în 1875, fiind comandată de împăratul Franz Joseph pentru plimbările Elisabetei de Bavaria (împărăteasa Sissi), care venea destul de des la Buziaș. De altfel, chiar Franz Joseph a trecut pe la Buziaș, pe atunci una dintre cele mai înfloritoare stațiuni balneoclimaterice din Imperiu, pentru a face o cură cu ape minerale. Construită în stil bizantin cu influențe de secol XIX, colonada înconjoară parcul din Buziaș, făcând legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Colonada avea darul de a-i proteja de ploaie, soare sau ninsoare pe cei care se plimbau în jurul parcului.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

18 comentarii pentru acest articol

Un cetățean al orașului Buzias a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 15:04 )

Nu pot decât sa îmi exprim dezacordul vis-a-vis de acest articol ce poate fi caracterizat cel puțin tendențios…colonada a intrat in patrimoniul Buziașului acum 1 an(pana acum 1an au fost procese cu cei ce au solicitat retrocedarea ei). Din momentul in care a intrat in proprietatea Buziașului (ceea ce ați uitat sa menționați) au fost demarat procesul de reparație sau reconstrucție unde este cazul, adică: au fost obținute autorizațiile necesare, a fost organizată licitația pt construcție, si a fost demarat procesul de reparație. Toate astea in decursul unui an. Nu consider ca este drept sa spuneți ca nu l-a interesat starea colonadei…nu a putut interveni pt ca era proprietate privată. Nu au fost oprite nici un fel de lucrări in Buziaș, ele sunt continuate…adică chiar in fața casei mele se înlocuiește țevile de canalizare a orașului, drumurile din Buziaș si satele înconjurătoare vor fi refăcute… Nu consider normal să publicați un articol pe surse, fără sa va supuneți codului de etică si deontologie profesională care va obliga sa verificați o informație din cel puțin 3 surse…JALNIC!

Alt cetatean al orasului Buzias a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 15:24 )

Canalizarea care este instalata in fata casei dumitale este facuta de AQUATIM nu de Primaria orasului Buzias. Iar cat despre colonada nu mai este proprietate privata de ceva ani buni nu numai de 1 an. Iar daca nu era pe interes pentru a fi reales atunci putea sa mai astepte pana dupa alegeri. Dar la fel cum a facut cu Bacova de a sapat un sant pentru canalizare la fiecare alegere si a astupat santul dupa alegere fara a trage nici macar o teava, da este clar ca face toate aceste renovari pentru a fi reales. Din surse sigure colonada se putea renova si acum 3 ani dar nu a vrut sa dea autorizatie.

Un cetățean al orașului Buzias a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 15:45 )

Pai acum eu zic să va hotărâți… Ori e a aquatimului canalizarea, ori este a orașului… Dacă dvs spuneți ca acele lucrări de le vad eu sunt ale aquatimului, înseamnă ca acelaș aquatim a săpat si astupat șanțuri si in Bacova.

Alt cetatean al orasului Buzias a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 16:05 )

AQUATIMUL nu era in buzias cand au fost alegerile alea. Asta a fost acuma 2 mandate. Aquatimul nu e in buzias decat de 2 sau 3 ani parca. Pe vremea aceea Primaria era responsabila.

ion ion a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 16:10 )

Jeg de articol propagandistic, specific romanesc. Cand nu se face, de ce nu se face, iar cand se face, de ce acum. Slab, foarte slab.

Un cetățean al orașului Buzias a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 16:25 )

Șanțurile săpate inițial nu erau conform cu proiectul. Au fost astupate, insa din cate stiu apa a fost trasă in bacova.

anteconbega a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 17:49 )

ILAS E UN SMECHER DE CLASA! E vrema lui Sorin Munteanu! NU va juli mai mult decat actualul.

Alt cetatean al orasului Buzias a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 18:48 )

Santurile nu erau conform carui proiect? Si in plus daca nu erau conform cu proiectul de ce au fost sapate? Pe langa asta nu au fost sapate si astupate numai o singura data, ci de 3 ori la 3 mandate diferite.

tot un cetatean a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 19:46 )

Foarte bun articolul! Jenanta atitutdinea primarului. Si pentru a finaliya sala de sport…i-au trebuit 2 mandate….inaintea primului mandat a inceput sa o darame, ca sa vada electoratul ca se apuca de ceva. A castigat alegerile…si abia cand s-au apropiat alegerile urmatoare s-a grabit sa o termine. Sigur ca nu a reusit, dar a castigat din nou alegerile. Si uite asa, abia acum cateva luni a fost inaugurata sala de sport. In tot acest tip, copiii celor din Buzias faceau sport fie in sali de clasa, fie pe aleile din parc. Concluzia…sa ne fereasca D-zeu sa ma castige si alegerile de anul acesta…ca ne prinde deceniul urmator tot fara colonada. Jenanta degradarea orasului Buzias care, de altfel, i se datoreaza priarului!

Claudia a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 20:11 )

Ce e așa deplorabil? In afară de colonadă care se reface acum, tot ce este in proprietatea primăriei arată bine. Aveți dreptate, a durat sala de sport, dar știți dvs ca ea a fost ridicată pe teren mlăștinos, iar lucrarile au fost mai dificile din pricina acestui lucru? Aveti dreptate si cu starea de degradare a multor constructii istorice din Buzias, insa ele apartin bailor.Vom vedea in cat timp va fi gata colonada, constructorul a spus ca in 6-7 luni o mare parte din ea va fi refăcută,acum rămâne de văzut, oricum termenul maxim din contract este de 1 an. Ca o face pentru campanie? Posibil, însă prefer sa facă ceva in campanie decât sa promită.

VoceTimisoara a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 21:04 )

Iar a comandat pnl-ul articole ? Asa stiu ei sa isi faca campanie electorala ,inca un articol plin de minciuni si aberatii scris la comanda . Dariana Bratu şi Iulia Avram , ati verificat daca povestile astea sunt adevarate sau scrieti ca roboti ce vi se spune?. Doar cui ii este lene sa se informeze crede povestile astea.

vic sergiu a spus: (ianuarie 26th, 2016 at 21:39 )

OMUL E JALNIC DE MULT TIMP (PRIMARUL ILAS).
GANDITIVA CA BUZIASUL E LA DOAR 30 KM DE TIMISOARA SI ARATA DE PARCA E LA ANI LUMINA (NEGATIV).
LOCURI DE MUNCA NU EXISTA, I-A PUS PE FUGA ACUM 2 ANI, VREO 2 FIRME AU INCERCAT SA INTRE CU CEVA PRODUCTIE, GEN KROMBERG, DRAXLMEYER. AU INCEPUT SA FACA INTERVIURI PT. ANGAJARE SI CAND SA DESCHIDA INVESTITIA, TOTUL S-A BLOCAT LA PRIMARIA BUZIAS.
ATRACTIE TURISTICA, MAI RAU. NU SE INTELEGE CU BAILE, NU SE INTELEGE CU ADR VEST, NU CU ADETIM, CU NIMENI PT. ATRAGERE DE FONDURI EUROPENE. PT. CA NU POATE DETURNA, SAU MA ROG E MAI DIFICILA PROCEDURA.
SI SUNT CONVINS CA DIN PACATE STRATEGIA PSD CU UN SINGUR TUR I VA DA CASTIG SI ANUL ACESTA, DAR POPULATIA ISI MERITA SOARTA, DIN PACATE PIERDE TIMISUL CA JUDET.

tot un cetatean a spus: (ianuarie 27th, 2016 at 11:43 )

Nu stiu daca ziaristele s-au documentat sau nu, dar spun adevarul! Spuneti ca sala se sport s-a construit pe teren mlastinos si ca asta ar fi impiedecat lucrurile sa se miste mai repede decat s-au miscat! Sala de sport s-a ridicat pe vechiul amplasament iar daca, intre timp, acesta a devenit loc mlastinos…ma gandesc ca astea sunt studii care se fac la demararea lucrarii. Nu trebuie sa incepi lucrarea, sa o tii descoperita vreo 4 ani, ca sa iti dai seama ca e mlastinos terenul!!!! Si locul de joaca pentru copiii? Nu s-a putut amenaja unul decat langa barul de la avion? Si ala anemic…cu 2 topogane si 2 leagane? In rest, iti este frica sa lasi copiii singuri sa alerge pentru ca este posibil sa-i gasesti cu greu prin balarii! Cat despre o gradinita cu program prelungit, ce sa mai zic? In fiecare an electoral promite primarul ca va face!!!!!

VoceTimisoara a spus: (ianuarie 27th, 2016 at 13:56 )

Iti spun eu ca au scris dupa dictare , cum sa spuna ca primarul nu a vrut sa auda de refacerea colonadei ? cand el de multi ani se lupta pentru recuperarea ei si uite ca la putin timp dupa ce a recuperat-o a inceput refacerea ei . Eu tin minte ca inainte sa fie procesul de revendicare , colonada era intretinuta , daca rupea cineva ceva se repara, parcul e curat si arata bine. Singurul care isi face campanie folosinduse de colonada e contracandidatul lui Ilas, Sorin Munteanu , de cand sa hotarat ca vrea sa fie primar s-au imprastiat o gramada de minciuni legate de colonada si de Ilas (dar despre ruinele ce apartin bailor nu s-a zis nimic).Colonada e singurul lucru cu care il puteau ataca pe Ilas , acum ca se reface au ramas fara motive de atac si au comandat un articol in care il contesta ca reface colonada . Locul de joaca e amenajat si arata bine , locatia ei e una buna , unde vroiai sa faca un loc de joaca ? pe camp ? locul de joaca era acolo si cand avionul era o ruina.

Claudia a spus: (ianuarie 27th, 2016 at 16:07 )

Locul de joacă lângă avion este foarte bine situat…pe lângă locul acela de joaca mai este unul si jos la blocuri, in Grivitei. Si acolo lângă avion macar nu e nici o clădire a băilor de pe care sa cada naibii ceva peste copii. Dar daca vrei sa fi nemulțumit esti nemulțumit indiferent ce ti se da. De obicei grădinițele cu program prelungit sunt private, deci nu poate deschide primarul grădiniță si pt una de stat este nevoie de cerere, adică sa fie mai multi părinți care își doresc asta, nu doar câțiva.

Justitiarul a spus: (ianuarie 27th, 2016 at 19:04 )

Toti acesti pupincuristi ai lui Ilas, ati adus Buziasul la coada judetului. Vati infruptat din banii oamenilor, vati impartit ca ulii prada! Gata! Se termina cu voi, starpituri de vulpi. O sa fugiti ca sobolanii, in frunte cu mai marele vostru. Ilas nu uita, vine DNA-ul si te ia!

Anonim(us) a spus: (ianuarie 28th, 2016 at 06:05 )

Mda atitudine demna de Munteanu! Daca nu esti cu el esti pupincurist! Ridicol! Deschide ochii prietenas! Cine a dus baile in paragina? Cine a scazut salariile angajatilor din buzias, bacova si silagiu care lucrau la bai numai sa ii dea afara si sa isi aduca oameni din timisoara cărora pe langa faptul ca le dadea salarii duble le asigura transport si masa. Iti zic eu, asta scris mai devreme! A trecut cu vederea o datorie de la strand numai pentru ca era in administratia actualei concubine, dar el vrea locuri de munca. El a facut oamenii de la bai sa plece! De ce nu ne-a dat noua salariile de 1100 lei pe care le dadea la aia din timisoara? Noua ne dădea 600 lei…

Un cetatean impartial a spus: (ianuarie 29th, 2016 at 07:23 )

Oameni buni, daca nu ar fi demarat lucrarile va intelegeam, acum ca se repara colonada nu e bine. Nu va lasati influentati de nimeni, ganditi logic, e an electoral si fiecare incepe sa improaste cu noroi.
Pe mine nu ma intereseaza sa mi se spuna ce nu a facut cineva sau cat de … e cineva. Daca vreti sa va faceti campanie spuneti-ne ce doriti sa faceti pentru orasul nostru, poate ne convingeti sa va votam. Daca ne scrieti despre unul si altul nu avem de unde sa stim ce va propuneti. Vrem sa ne spuneti concret ce vreti sa faceti pentru oras, nu ne intereseaza povestile cu iz electoral atata timp cat nu ne prezentati ce vreti sa faceti dumneavoastra.
Oricum nici directorul bailor nu e mai bun, gasiti alt candidat, domnul Otescu era de un milion mai bun, poate avea sanse.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO

Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Soluția provizorie a liniei continue trasată pe întreaga lungime a centurii de ocolire a Timișoarei devine definitivă. De marți va începe montarea de parapet de beton de tip New Jersey pe zona mediană a drumului. Decizia a fost luată de comun acord cu Inspectoratul de Poliție Județean Timiș încă de anii trecuți, pentru a obliga conducătorii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De azi se montează parapet de beton pe toată Centura Nord de ocolire a Timișoarei
Anul acesta Iulius Town Timișoara vă încurajează să fiți „De Paște, mereu împreună!”. Au fost pregătite cadouri pentru toată familia, iar cei mai norocoși pot câștiga, pe lângă premiile zilnice din cadrul campaniei, vouchere în valoare de 1.000 de euro la Bijuteria Gia. Până pe 3 mai 2024, toate ajutoarele Iepurașului care fac shopping la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping din Iulius Town, cu 1.400 de premii pe loc sau 3 vouchere în valoare de 1.000 de euro la Bijuteria Gia
Ajuns la cea de-a V-a ediţie, festivalul „Aero West Bike Fest” va aduce pe scena amplasată la Aerodromul din Buziaş emblematica trupă a rock-ului românesc şi timişorean, Cargo. Concertul legendarului grup va avea loc în prima  zi a festivalului, pe 24 mai. Primăria și Consiliul Local Buziaș, în colaborare cu Aerodromul Aero West Buziaș și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Legendarul grup Cargo va cânta la Buziaş, pe 24 mai, la “Aero West Bike Fest”
Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, cu susținerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a participat la Milano Design Week, în perioada 15-21 aprilie 2024, cu proiectul „SIT WITH ME”, prezentat la BASE Milano. Într-o lume acaparată de tehnologie, expoziția prezintă mici obiecte de stat, originale, realizate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenţii de la Arhitectură s-au remarcat la Milano Design Week 2024
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, că încearcă să saboteze orice proiect major al Timişoarei care nu-i aparţine. El a făcut referire la faptul că Nica  pus cu greu la dispoziţia Guvernului Sala Multifuncțională a CJ Timiş pentru desfăşuraea şedinţei Executivului care va avea loc joi. Joi, săptămânala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac la Alin Nica: “Încearcă să-și mascheze incompetența blocând și sabotând orice proiect susținut de oricine altcineva în afară de el”
Actualul președinte al CJ Timiș, Alin Nica, consideră că organizarea ședinței de guvern, joi, la Timișoara, este o întâlnire în scop electoral, deci ar fi trebuit să aibă loc la sediul PSD. Chiar și așa, spune că CJT va pune la dispoziția celor din guvern Sala Multifuncțională. Nica nu crede că modul în care întâlnirea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deși supărat pentru modul de anunțare, Alin Nica dă Sala Multifuncțională pentru ședința de guvern
Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Într-o acțiune a polițiștilor locali privind depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii au fost identificate 16 persoane, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim. De la începutul anului, în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali au depistat 16 cerşetori şi oameni ai străzii, în ultimele zile. Au fost predaţi unui centru social
Primarul Dominic Fritz s-a prezentat, luni dimineața, la fața locului, pentru a pune în aplicare dispoziția de demolare a construcțiilor pe care le consideră ilegale de pe strada Cezar, care leagă Parcul Copiilor de bulevardul C.D. Loga. La fața locului a fost întâmpinat de un cetăţean furios, membru al unui clan de romi din oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a demolat gardul şi alte construcţii care blocau o stradă ocupată ilegal de clanuri de romi/Video
Potrivit Politico, citat de G4Media, Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare. Rareș Bogdan (PNL) se situează pe locul 5 la absențele de la vot. Ce doi se află în partea superioară a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Claudiu Manta şi Rareş Bogdan, în Top 5 absenteism în Parlamentul European. Cei doi sunt din nou pe lista PSD-PNL la europarlamentare
Top