Colonada electorala incinge spiritele la Buzias! Orice alte lucrari in oras sunt blocate

După ani de zile în care a lăsat-o în paragină, Primăria Buziaș a început, în această iarnă, lucrările de reabilitare a colonadei, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Banat. Se întâmpla chiar înainte de Anul Nou, pe 29 decembrie și oarecum pe șest, fiindcă și consilierii locali au aflat despre această investiție din panoul pus de constructori la lucrări, lucru care a încins spiritele în oraș.

colonada buzias1

Primarul PSD Alger Ilaș nu a vrut să audă până de curând de refacerea colonadei. Abia când a fost aspru criticat pentru degradarea acesteia s-a decis să o facă. Lucrarea a împărțit localnicii în două tabere. Unii sunt de acord cu ea, iar alții o contestă, pe motiv că se face în pripă, din fonduri proprii, atâta timp cât puteau accesa unele proiecte. Mai exact, din bugetul primăriei se vor cheltui 5,2 milioane de lei, în condițiile în care bugetul Buziașului din taxe și impozite se ridică la 4,7 milioane de lei! Asta înseamnă că orice alte lucrări, inclusiv de reparații, sunt blocate în acest an. Principalii contestatari sunt consilierii liberali, care afirmă că refacerea colonadei are un caracter pur electoral, în condițiile în care pe primar nu l-a interesat până acum monumentul și nici n-a făcut un proiect pentru atragerea unor investiții. Fiind oraș-stațiune, Buziașul are mai multe facilități pentru atragerea de fonduri. Lucrarea era eligibilă pe un proiect transfrontalier cu Serbia, partea de cofinanțare a primăriei fiind de 2% din lucrare, adică puțin peste 100.000 de lei. De asemenea, sunt proiecte și pe Programul Operațional Regional 2014-2020, axa Conservarea patrimoniului cultural. Numai că la Buziaș nu s-a făcut în ultimii ani niciun proiect pentru atragerea de fonduri extrabugetare.

ilas

Deoarece primarul nu vorbește cu consilierii, aleșii PNL au făcut o adresă oficială pe Legea 544 privind accesul la informații prin care au solicitat mai multe date privind colonada. „L-am întrebat ce demersuri a făcut pentru renovarea ei. În primul rând din ce bani. Dacă e vorba de fonduri proprii, de la ce capitol. Am întrebat și dacă nu putea să facă un proiect în acest sens și, desigur, dacă are toate autorizațiile necesare. Evident, am întrebat și despre licitație, câte firme au fost și prețul”, ne-a declarat consilierul local PNL Ioan Purceluș. În replică la acuzele liberalilor, Alger Ilaș spune că totul este OK. El a recunoscut că a fost o singură firmă la licitație, Rustic Construct din Bia Mare. De asemenea, el a demonstrat încă o dată că n-a atras niciun ban european, afirmând că va încerca de acum înainte să aplice pentru un proiect. Ceea ce e imposibil. „Sunt fonduri proprii (capitol investiții), deocamdată. Noi am depus și la Compania Națională de Investiții și acum suntem într-o fază bună să depunem pe POR. Trebuie să vedem, poate și fonduri europene. Nu puteam să stăm până vin fondurile astea. Nu se știe ce se întâmplă cu ele, vin, nu vin. Licitația a început anul trecut, în noiembrie. Finalizarea licitației a fost în data 29 decembrie, când am dat ordinul de începere a lucrărilor și am pus la dispoziție obiectivul. Toate avizele au fost obținute. Autorizația am eliberat-o noi, primăria, dar în baza tuturor avizelor, inclusiv de la Monumente de la București. În contract s-a dat termenul de un an, din 29 decembrie. Plata se face reeșalonat și în 2017 avem dreptul să o plătim, dar eu sper să obținem banii din fonduri europene să fie gata până la sfârșitul anului. Eu sper să fie gata și înainte de alegeri ca să nu mai fie…, și să avem bani să o plătim”, ne-a declarat Ilaș, admițând astfel caracterul electoral al lucrării.

Colonada de la Buziaș este cea mai lungă din Europa, cu cei 500 de metri ai depășindu-le pe cele mult mai celebre de la Karlovy Vary și Baden-Baden, Construcția ei a început în 1875, fiind comandată de împăratul Franz Joseph pentru plimbările Elisabetei de Bavaria (împărăteasa Sissi), care venea destul de des la Buziaș. De altfel, chiar Franz Joseph a trecut pe la Buziaș, pe atunci una dintre cele mai înfloritoare stațiuni balneoclimaterice din Imperiu, pentru a face o cură cu ape minerale. Construită în stil bizantin cu influențe de secol XIX, colonada înconjoară parcul din Buziaș, făcând legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Colonada avea darul de a-i proteja de ploaie, soare sau ninsoare pe cei care se plimbau în jurul parcului.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

18 comentarii pentru acest articol

Un cetățean al orașului Buzias a spus: (January 26th, 2016 at 15:04 )

Nu pot decât sa îmi exprim dezacordul vis-a-vis de acest articol ce poate fi caracterizat cel puțin tendențios…colonada a intrat in patrimoniul Buziașului acum 1 an(pana acum 1an au fost procese cu cei ce au solicitat retrocedarea ei). Din momentul in care a intrat in proprietatea Buziașului (ceea ce ați uitat sa menționați) au fost demarat procesul de reparație sau reconstrucție unde este cazul, adică: au fost obținute autorizațiile necesare, a fost organizată licitația pt construcție, si a fost demarat procesul de reparație. Toate astea in decursul unui an. Nu consider ca este drept sa spuneți ca nu l-a interesat starea colonadei…nu a putut interveni pt ca era proprietate privată. Nu au fost oprite nici un fel de lucrări in Buziaș, ele sunt continuate…adică chiar in fața casei mele se înlocuiește țevile de canalizare a orașului, drumurile din Buziaș si satele înconjurătoare vor fi refăcute… Nu consider normal să publicați un articol pe surse, fără sa va supuneți codului de etică si deontologie profesională care va obliga sa verificați o informație din cel puțin 3 surse…JALNIC!

Alt cetatean al orasului Buzias a spus: (January 26th, 2016 at 15:24 )

Canalizarea care este instalata in fata casei dumitale este facuta de AQUATIM nu de Primaria orasului Buzias. Iar cat despre colonada nu mai este proprietate privata de ceva ani buni nu numai de 1 an. Iar daca nu era pe interes pentru a fi reales atunci putea sa mai astepte pana dupa alegeri. Dar la fel cum a facut cu Bacova de a sapat un sant pentru canalizare la fiecare alegere si a astupat santul dupa alegere fara a trage nici macar o teava, da este clar ca face toate aceste renovari pentru a fi reales. Din surse sigure colonada se putea renova si acum 3 ani dar nu a vrut sa dea autorizatie.

Un cetățean al orașului Buzias a spus: (January 26th, 2016 at 15:45 )

Pai acum eu zic să va hotărâți… Ori e a aquatimului canalizarea, ori este a orașului… Dacă dvs spuneți ca acele lucrări de le vad eu sunt ale aquatimului, înseamnă ca acelaș aquatim a săpat si astupat șanțuri si in Bacova.

Alt cetatean al orasului Buzias a spus: (January 26th, 2016 at 16:05 )

AQUATIMUL nu era in buzias cand au fost alegerile alea. Asta a fost acuma 2 mandate. Aquatimul nu e in buzias decat de 2 sau 3 ani parca. Pe vremea aceea Primaria era responsabila.

ion ion a spus: (January 26th, 2016 at 16:10 )

Jeg de articol propagandistic, specific romanesc. Cand nu se face, de ce nu se face, iar cand se face, de ce acum. Slab, foarte slab.

Un cetățean al orașului Buzias a spus: (January 26th, 2016 at 16:25 )

Șanțurile săpate inițial nu erau conform cu proiectul. Au fost astupate, insa din cate stiu apa a fost trasă in bacova.

anteconbega a spus: (January 26th, 2016 at 17:49 )

ILAS E UN SMECHER DE CLASA! E vrema lui Sorin Munteanu! NU va juli mai mult decat actualul.

Alt cetatean al orasului Buzias a spus: (January 26th, 2016 at 18:48 )

Santurile nu erau conform carui proiect? Si in plus daca nu erau conform cu proiectul de ce au fost sapate? Pe langa asta nu au fost sapate si astupate numai o singura data, ci de 3 ori la 3 mandate diferite.

tot un cetatean a spus: (January 26th, 2016 at 19:46 )

Foarte bun articolul! Jenanta atitutdinea primarului. Si pentru a finaliya sala de sport…i-au trebuit 2 mandate….inaintea primului mandat a inceput sa o darame, ca sa vada electoratul ca se apuca de ceva. A castigat alegerile…si abia cand s-au apropiat alegerile urmatoare s-a grabit sa o termine. Sigur ca nu a reusit, dar a castigat din nou alegerile. Si uite asa, abia acum cateva luni a fost inaugurata sala de sport. In tot acest tip, copiii celor din Buzias faceau sport fie in sali de clasa, fie pe aleile din parc. Concluzia…sa ne fereasca D-zeu sa ma castige si alegerile de anul acesta…ca ne prinde deceniul urmator tot fara colonada. Jenanta degradarea orasului Buzias care, de altfel, i se datoreaza priarului!

Claudia a spus: (January 26th, 2016 at 20:11 )

Ce e așa deplorabil? In afară de colonadă care se reface acum, tot ce este in proprietatea primăriei arată bine. Aveți dreptate, a durat sala de sport, dar știți dvs ca ea a fost ridicată pe teren mlăștinos, iar lucrarile au fost mai dificile din pricina acestui lucru? Aveti dreptate si cu starea de degradare a multor constructii istorice din Buzias, insa ele apartin bailor.Vom vedea in cat timp va fi gata colonada, constructorul a spus ca in 6-7 luni o mare parte din ea va fi refăcută,acum rămâne de văzut, oricum termenul maxim din contract este de 1 an. Ca o face pentru campanie? Posibil, însă prefer sa facă ceva in campanie decât sa promită.

VoceTimisoara a spus: (January 26th, 2016 at 21:04 )

Iar a comandat pnl-ul articole ? Asa stiu ei sa isi faca campanie electorala ,inca un articol plin de minciuni si aberatii scris la comanda . Dariana Bratu şi Iulia Avram , ati verificat daca povestile astea sunt adevarate sau scrieti ca roboti ce vi se spune?. Doar cui ii este lene sa se informeze crede povestile astea.

vic sergiu a spus: (January 26th, 2016 at 21:39 )

OMUL E JALNIC DE MULT TIMP (PRIMARUL ILAS).
GANDITIVA CA BUZIASUL E LA DOAR 30 KM DE TIMISOARA SI ARATA DE PARCA E LA ANI LUMINA (NEGATIV).
LOCURI DE MUNCA NU EXISTA, I-A PUS PE FUGA ACUM 2 ANI, VREO 2 FIRME AU INCERCAT SA INTRE CU CEVA PRODUCTIE, GEN KROMBERG, DRAXLMEYER. AU INCEPUT SA FACA INTERVIURI PT. ANGAJARE SI CAND SA DESCHIDA INVESTITIA, TOTUL S-A BLOCAT LA PRIMARIA BUZIAS.
ATRACTIE TURISTICA, MAI RAU. NU SE INTELEGE CU BAILE, NU SE INTELEGE CU ADR VEST, NU CU ADETIM, CU NIMENI PT. ATRAGERE DE FONDURI EUROPENE. PT. CA NU POATE DETURNA, SAU MA ROG E MAI DIFICILA PROCEDURA.
SI SUNT CONVINS CA DIN PACATE STRATEGIA PSD CU UN SINGUR TUR I VA DA CASTIG SI ANUL ACESTA, DAR POPULATIA ISI MERITA SOARTA, DIN PACATE PIERDE TIMISUL CA JUDET.

tot un cetatean a spus: (January 27th, 2016 at 11:43 )

Nu stiu daca ziaristele s-au documentat sau nu, dar spun adevarul! Spuneti ca sala se sport s-a construit pe teren mlastinos si ca asta ar fi impiedecat lucrurile sa se miste mai repede decat s-au miscat! Sala de sport s-a ridicat pe vechiul amplasament iar daca, intre timp, acesta a devenit loc mlastinos…ma gandesc ca astea sunt studii care se fac la demararea lucrarii. Nu trebuie sa incepi lucrarea, sa o tii descoperita vreo 4 ani, ca sa iti dai seama ca e mlastinos terenul!!!! Si locul de joaca pentru copiii? Nu s-a putut amenaja unul decat langa barul de la avion? Si ala anemic…cu 2 topogane si 2 leagane? In rest, iti este frica sa lasi copiii singuri sa alerge pentru ca este posibil sa-i gasesti cu greu prin balarii! Cat despre o gradinita cu program prelungit, ce sa mai zic? In fiecare an electoral promite primarul ca va face!!!!!

VoceTimisoara a spus: (January 27th, 2016 at 13:56 )

Iti spun eu ca au scris dupa dictare , cum sa spuna ca primarul nu a vrut sa auda de refacerea colonadei ? cand el de multi ani se lupta pentru recuperarea ei si uite ca la putin timp dupa ce a recuperat-o a inceput refacerea ei . Eu tin minte ca inainte sa fie procesul de revendicare , colonada era intretinuta , daca rupea cineva ceva se repara, parcul e curat si arata bine. Singurul care isi face campanie folosinduse de colonada e contracandidatul lui Ilas, Sorin Munteanu , de cand sa hotarat ca vrea sa fie primar s-au imprastiat o gramada de minciuni legate de colonada si de Ilas (dar despre ruinele ce apartin bailor nu s-a zis nimic).Colonada e singurul lucru cu care il puteau ataca pe Ilas , acum ca se reface au ramas fara motive de atac si au comandat un articol in care il contesta ca reface colonada . Locul de joaca e amenajat si arata bine , locatia ei e una buna , unde vroiai sa faca un loc de joaca ? pe camp ? locul de joaca era acolo si cand avionul era o ruina.

Claudia a spus: (January 27th, 2016 at 16:07 )

Locul de joacă lângă avion este foarte bine situat…pe lângă locul acela de joaca mai este unul si jos la blocuri, in Grivitei. Si acolo lângă avion macar nu e nici o clădire a băilor de pe care sa cada naibii ceva peste copii. Dar daca vrei sa fi nemulțumit esti nemulțumit indiferent ce ti se da. De obicei grădinițele cu program prelungit sunt private, deci nu poate deschide primarul grădiniță si pt una de stat este nevoie de cerere, adică sa fie mai multi părinți care își doresc asta, nu doar câțiva.

Justitiarul a spus: (January 27th, 2016 at 19:04 )

Toti acesti pupincuristi ai lui Ilas, ati adus Buziasul la coada judetului. Vati infruptat din banii oamenilor, vati impartit ca ulii prada! Gata! Se termina cu voi, starpituri de vulpi. O sa fugiti ca sobolanii, in frunte cu mai marele vostru. Ilas nu uita, vine DNA-ul si te ia!

Anonim(us) a spus: (January 28th, 2016 at 06:05 )

Mda atitudine demna de Munteanu! Daca nu esti cu el esti pupincurist! Ridicol! Deschide ochii prietenas! Cine a dus baile in paragina? Cine a scazut salariile angajatilor din buzias, bacova si silagiu care lucrau la bai numai sa ii dea afara si sa isi aduca oameni din timisoara cărora pe langa faptul ca le dadea salarii duble le asigura transport si masa. Iti zic eu, asta scris mai devreme! A trecut cu vederea o datorie de la strand numai pentru ca era in administratia actualei concubine, dar el vrea locuri de munca. El a facut oamenii de la bai sa plece! De ce nu ne-a dat noua salariile de 1100 lei pe care le dadea la aia din timisoara? Noua ne dădea 600 lei…

Un cetatean impartial a spus: (January 29th, 2016 at 07:23 )

Oameni buni, daca nu ar fi demarat lucrarile va intelegeam, acum ca se repara colonada nu e bine. Nu va lasati influentati de nimeni, ganditi logic, e an electoral si fiecare incepe sa improaste cu noroi.
Pe mine nu ma intereseaza sa mi se spuna ce nu a facut cineva sau cat de … e cineva. Daca vreti sa va faceti campanie spuneti-ne ce doriti sa faceti pentru orasul nostru, poate ne convingeti sa va votam. Daca ne scrieti despre unul si altul nu avem de unde sa stim ce va propuneti. Vrem sa ne spuneti concret ce vreti sa faceti pentru oras, nu ne intereseaza povestile cu iz electoral atata timp cat nu ne prezentati ce vreti sa faceti dumneavoastra.
Oricum nici directorul bailor nu e mai bun, gasiti alt candidat, domnul Otescu era de un milion mai bun, poate avea sanse.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Centura de Sud are primul termen in instanta. CNAIR: Nu putem spune când vor începe lucrările

După o licitație începută în vara anului trecut, cu numeroase prelungiri, la finele lunii februarie 2018 a fost anunțat câștigătorul licitației pentru Centura de Sud a Timișoarei. Rezultatul a fost contestat, astfel că acum urmează lupta în instanță. Timișorenilor nu le rămâne decât să îndrăznească să creadă. Și să aștepte.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura de Sud are primul termen in instanta. CNAIR: Nu putem spune când vor începe lucrările

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sunt pe cale de a fi rezolvate două probleme care au ținut agenda publică în ultimii ani. Una dintre ele ar putea sărăci cu 6 milioane de euro bugetul local, iar cealaltă ține de istoria recentă a Timișoarei și ambele depinde de București. Primarul Nicolae Robu nu dă detalii, dar anunță că lucrurile sunt pe drumul cel bun.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu, mesaj de la 3.200 de kilometri: sunt aproape rezolvate problemele cu vaporasele si Muzeul Revolutiei
Elevi din Maramureș, Neamț, Harghita dar și Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Dolj, Mehedinţi sau Bihor, precum și din Republica Moldova au venit, la Politehnica Timișoara, pentru... o punte între generații. Sunt în jur de 1.000 și, după o seară relaxantă, la Grădina de Vară Capitol, sâmbătă se vor întrece în șapte concursuri speciale.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asalt la Politehnică: 1.000 de elevi din țară și din Republica Moldova se întrec în 7 concursuri
Dacă echipele din Timişoara, mai ales din prima ligă, au fost pregătite de nume ilustre ca Florin Marin, Leo Grozavu, Ionuţ Popa, şi mai nou Rică Neaga, un timişorean face istorie la alte echipe. Alex Pelici a eliminat FCSB doi ani la rând din Cupa României, în acest an dând efectiv de pământ cu echipa bucureşteană, dar „profeţii” nu sunt recunoscuţi la ei acasă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sibiul lui Pelici se impune la limită în Ciarda Roșie
Stadionul din Calea Buziașului o să arate cam ca „Ilie Oană” din Ploiești. Asta a anunțat, vineri, primarul Nicolae Robu, la o zi după ce deputatul PNL Marilen Pirtea spunea că ar trebui căutate și alte surse de finanțare pentru o arenă destinată rugby-ului. Stadionul din Ploiești, construit în 2011, a costat 18 milioane de euro.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stadion de 17 milioane de euro, inspiratie pentru arena de rugby din Buziasului. Robu: In 2020 se deschide
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top