Perfuzia cu bani publici tine in viata fotbalul! Chiajna si Voluntari dau milioane de euro, Timisoara are interzis

Fotbalul românesc supravieţuieşte, în ultimii ani, datorită sumelor alocate de primării, consilii judeţene sau companii de stat. Cu mici excepţii, cele mai multe dintre cluburile din primele două eşaloane sunt susţinute din bani publici. Numai la Timișoara nu se poate, după ce Curtea de Conturi a decis că finanţarea lui Poli este ilegală. Pot fi finanţate însă, cu milioane de euro, echipe dintr-o comună cu nici 10.000 de locuitori sau dintr-un orăşel, ambele din vecinătatea Bucureştiului!

mingeee

În Liga I, doar patru echipe nu depind de banul public: FCSB, Astra Giurgiu, Viitorul Ovidiu şi CFR Cluj. Celelalte zece supravieţuiesc datorită infuziilor cu bani publici sau din drepturile TV. Cel mai elocvent caz este al clubului Pandurii Târgu Jiu, „subvenţionat” cu milioane de euro de Complexul Energetic Oltenia, o companie de stat cu datorii de peste jumătate de miliard de euro! Mai mult, oltenii primesc bani şi de la Primăria Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj. În al doisprezecelea ceas, Complexul Energetic Oltenia a anunțat vineri, 19 februarie, că, din cauza datoriilor uriașe, renunță să mai dea bani către echipa de fotbal.

În Liga I joacă şi o echipă dintr-o comună care nu numără mai mult de 10.000 de locuitori, a cărei primărie virează în contul clubului de fotbal, în fiecare an, cel puţin 1,5 milioane de euro! Cu toate acestea, Primăria Chiajna nu a avut probleme niciodată cu inspectorii Curții de Conturi. Urmează pe listă Voluntari, un orăşel care nu numără nici 50.000 de locuitori. La fel ca şi în cazul de la Chiajna, Primăria Voluntari alocă peste 1,5 milioane de euro echipei de fotbal. Nici în Liga a II-a datele problemei nu se schimbă prea mult. De fapt, în eşalonul secund, aproape 90% la sută dintre echipe sunt susţinute de primării, consilii judeţene sau companii de stat! Coborând în eşaloanele trei şi patru, banul public este omniprezent la cluburile de fotbal, fără de care activitatea fotbalistică ar muri.

În această săptămână, Curtea de Conturi a respins contestațiile înaintate de Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș față de rapoartele Camerei de Conturi Timiș, care stabileau că finanțările acordate sportului de performanță sunt ilegale. În spețe similare din alte județe, de exemplu Teleorman, Curtea de Conturi a fost mult mai permisivă.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

koks a spus: (February 20th, 2016 at 11:24 )

Bun. Ok. Legala, nelegala, vom vedea ce va zice autoritatea judecatoreasca cu privire la decizia Curtii de conturi de respingere a contestatiei. Problema de fond este alta si chiar vreau sa o supun atentiei cititorilor si nu numai.
Plecand de la premisa ca decizia curtii este nelegala, ca legea sportului si alte legi permit finantarea din bugetele locale ale echipelor de fotbal din Liga I, s-a intrebat cineva daca UEFA permite accesul in copmetitiile sale a unor asemenea echipe de fotbal, adica bugetate de stat?
Mai recent am auzit ca incepand cu 2015 daca esti finantat din bugete de stat, deci si locale, NU ai ce sa cauti in competitiile europene organizate sub egida UEFA. Poate gresesc, nu stiu in mod sigur, insa in presa sportiva se vorbeste de asemenea directive UEFA si modificari ale regulamentelor UEFA in acest sens.
Daca se verifica ca reala aceaste reguli ale UEFA, ce mai conteaza subiectul finantarii lui ACS sau care ar fi miza, intrucat, si daca s-ar aprecia ca fiind legitima, ACS NU ar putea participa in competiti UEFA pana nu si-ar schimba modul de finanatare, dintr-unul public in unul privat.
Cu alte cuvinte, am avea o simpla echipa de fotbal, finantata din bugetul local, care s-ar pierde in competia anosta a Ligii I, fara aspiratii europene intrucat NU ar avea dreptul la competitiile UEFA.
Deci, domnule Primar, stimati microbisti ACS, chiar si legala finanatarea lui ACS, aceasta echipa de fotbal este limitata doar la competiile intrene si amicale, FARA OBIECTIVE EUROPENE.
Va provoc, domnule primar sa faceti demersuri necesare pentru lamurirea noastra cu privire la regulile stabilite de UEFA pentr participarea in competitiile organizate de acest for.
Altfel, tot tam -tamul creat pe marginea acestui subiect chiar este de prisos si fara nicio miza.

Deci, e simplu si cred ca pertinent: indiferent de ce se intampla cu finantarea, ramane intrebarea daca se permite accesul echpelor finantate de stat-locale in competitiile UEFA.
Daca nu se accepta, avem o problema legata de PERFORMANTA afirmata de primar, in sensul ca NU se poate ajunge la ea. E simplu. Trebuie raspuns la aceasta intrebare si dupa aceea se poate discuta sau nu, in functie de raspuns, pe marginea unei finantari de la bugetul local. Sau va este frica domnule Primar ca raspunsul la intrebare s-ar putea sa nu va fie favorabil, situatie in care tot proiectul dvs. numit ACS se intoarce impotriva dvs., intrucat devine INUTIL chiar si in situatia unei hotarari judecatoresti favorabile pe problema cu Curtea de Conturi. Asta pentru ca PERFORMANTA afirmata de dvs. se va rezuma la mizeria din LIGA I, unde ACS poate bine mersi sa fie o echipa de pluton, fara nicio aspiratie la locuri de cupe europene.

Citat din presa vremii:
Carta Comunitatii Europene interzice insa clar sprijinirea ajutoarelor statale oferite echipelor de club. Oficialii lui Real Madrid au contracarat insa, sustinad ca gruparea pe care o reprezinta a beneficiat de acelasi tratament pe care l-ar fi avut orice alta echipa din Spania.
Un scandal asemanator pe fond, dar mult mai mare din perspectiva amploarei a izbucnit in Olanda lunii martie, cand cinci cluburi au fost verificate de Comisa Europeana, din cauza unor suspiciuni legate de finantare ilegala. Liderul campioantului „batav” PSV Eindhoven alaturi de Nijmegen, Willem, Maastricht si Den Bosch au fost acuzate ca au fost ajutate de autoritatile locale, sume de zeci de milioane de euro tranzactionate ilegal sau datorii sterse fiind tintele inspectorilor europeni.
In 2009, Schalke a vandut cote parti ale stadionului pentru o intreprindere denumita Societate pentru Energie si Economie, apartinand orasului Gelsenkirchen. A primit in schimb 10 milioane de euro si si-a completat bugetul cu alte 10 milioane de euro de la o banca locala.

INO a spus: (February 20th, 2016 at 11:49 )

NOW!SE CAUTĂ INTRODUCEREA UNEI LEGI PENTRU ACEASTĂ SPEȚĂ!DAR PÎNĂ ATUNCI DOAR CEI INTELIGENȚI ȘI ÎNȚELEPȚI TRĂIESC!POLI AR AVEA VOIE DACĂ AR ȘTI SĂ O FACĂ!DAR CUM NIMENI NU ÎȘI ASUMĂ RĂSPUNDEREA ȘI SEMNĂTURA SÎNTEȚI LA MÎNA MOA RTÂ A VĂCARILOR CARE AU RUINAT ROMÂNIA ȘI CONTURILE EI!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

ary a spus: (February 20th, 2016 at 11:59 )

Consider ca finantarea este legala.Voi oare ati vazut ce acte s-au trimis pt a ne sustine cauza?Stam de atatea luni si asteptam.Consider ca atat primaria cat si consiliul judetean au niste consilieri juridici prost pregatiti(se stie cum se angajeaza pe pile si polititc) care s-au ascuns dupa aceasta hotarare locala a Curtii de Conturi si au stat sa asteptaet ceva de la Bucuresti.Daca erau specialisti si stiau mergeau la Robu sau Bojin le spuneau solutii si mergeau in instanta si se luau cu ei de gat.Ieri Bojin declara ca va merege in instanta si se gandeste la o firma de avocatura,cred ca si el stie ca daca merge cu juristii lui pierde cu dreptatea in mana.
Poate aici e diferenta intre noi si restul .Acuma o luna am avut meci cu Sebisul,pe tricouri scria mare Primaria Sebis,poate un jurist local trebuia sa mearga la meci si sa ii intrebe cum ei pot si noi nu,poate aflau ceva ce ei nu stiu.

Tony a spus: (February 20th, 2016 at 12:07 )

Cum sa nu iti sara mustarul cand vezi unitati de masura total diferite? In ce tara e posibil ca o comuna sa poata sa dea milioane de euro echipei de fotbal iar orasul cu cea mai mare contributie la bugetul de stat din tara aia sa primeasca intgerdictie? Asa se nasc ideile separatiste, doamnelor si domnilor. Sa nu mai mire pe nimeni ca oamenii din partea asta de tara vor sa fie lasati in pace de restul tarii.

sam a spus: (February 20th, 2016 at 12:14 )

din legala poli a redevenit nelegala….koks si ai lui dau din nou lovitura……poate egzista ceva mai rau pt poli decat psd….. da….tinerii pesedisti

soryn a spus: (February 20th, 2016 at 12:47 )

daca ai singe in instalatie, tu primar, sesizeaza DNA, daca vezi ca esti nedreptatit si nu ti-e frica de nimic, denunta curtea de conturi ca face ilegalitati politice sau nu, sesizeaza DNA sa se faca investigatii si la celelalte primarii, consilii sau gostate, pe ce criterii acestea nu au nici o problema cind ofera din bugetul pentru care si timisorenii pluseaza la greu?
doar timisoara sa fie afectata, ori toata lumea sa finanteze ori nimeni !!!
ALO DOMN PRIMAR, fa ceva sa se vada ca chiar iti pasa de Poli cea mai Poli, nu veni cu o sponsorizare de 50000 de euro cind cheltuielile lunare ale clubului depasesc 120.000 de euro/luna…

pif a spus: (February 20th, 2016 at 12:58 )

SEPARATISMUL economic e singura cale de a-i opri pe mitici.

Fane a spus: (February 20th, 2016 at 13:32 )

Si Robu trebuie sa isi asume acest insucces. La fel si Bojin. E o ecuatie in care au fost bagati multi bani iar rezultatul, in ciuda avertismentelor, e catastrofal. Sau sa se lupte in instanta pana castiga.

KOKS a spus: (February 20th, 2016 at 18:54 )

votati Titu Bojin.

KOKS a spus: (February 20th, 2016 at 19:01 )

“Marea problemă a Banatului este că din sumele colectate la bugetul național, doar 42% se reîntorc în investițiile publice din zonă. Adică din 1000 de euro vărsat la finanțele centrale se întorc 420. În timp ce Vasluiul varsă 1000 de Euro și primește îndărăt 1520.”
Stadioanele din Craiova si curind Iasi sint construite din bani banateni.

KOKS a spus: (February 20th, 2016 at 19:09 )

pe stadionul iesean scrie: Primaria Municipiului Iasi sprijina sportul iesean.

koks a spus: (February 20th, 2016 at 20:30 )

Sam, intamplarea face sa fiu mai liberal decat insasi Nicoleta, pe care chiar am provocat-o la dicutii pe teme ideologice liberale pe pagina sa de Facebook si mi-a dat ban. Dar nu asta e problema.
problema de fond este ca, indifernt ca finantarea lui ACS va fi declarata legala decatre autoritatea judecatoreasca, daca UEFA nu permite accesul ecgipei in competitiile sale, tocmai pentru ca este finantata de la stat, atunci tot proiectul ACS devine INUTIL, iar marea PERFORMANTA invocata de Primar este, de fapt, mica si se rezuma la parodia de competitie LIGA I, unde ACS va juca perfect rolul de echipa de pluton. In acest conditii, in calitate de contribuabil, eu personal nu doresc ca banii mei ce-i platesc pentru impozitele si taxele locale sa ajunga sa fie risipiti fara niciun beneficiu pt oras.
Revenind la culoarea politica la care faci trimitere, imi permit o intrebare: Cum drac se face ca cei mai de seama liberali din tara asta sunt in esenta bugetari?? vezi robu, antonoescu, cioroianu etc. care toata viata lor nu au avut decat exercitiu functiilor la stat. Ceilalti sunt fosti pdl-isti camuflati in liberali.

koks a spus: (February 20th, 2016 at 23:31 )

Vad ca au aparut si alti “koksi”.Pt cultura ta KOKS la bigetul de stat se duce doar TVA-ul;, Profitul si venitul. Din suma astfel colectata se distribuie o cota defalcata care din pacate reprezinta cea mai importanta sursa de venit nu doar pentru Timisoara, ci pt toate “primariile.”
La local, raman impozitele, taxele locale (impozit cladiri, teren auto etc) si alte venituri.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

PNL Timis se pregateste de alegeri: cine vrea functii si pe cine anunta Robu in echipa lui / LISTA CANDIDATI

Are experiență, notorietate, reprezintă aproape jumătate din populația Timișului, e tolerant și iertător. Sunt motivele pentru care Nicolae Robu crede că trebuie să fie președintele filialei PNL Timiș. El și-a anunțat în detaliu și echipa din care spune, din nou, că face parte și Marilen Pirtea. Candidează, nesusținuți de Robu, și foști lideri de filială, precum Viorel Coifan sau Ovidiu Drăgănescu, dar și unii primari.
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timis se pregateste de alegeri: cine vrea functii si pe cine anunta Robu in echipa lui / LISTA CANDIDATI
Centrul de Echitatie Herneacova

Sport vezi arhiva Sport

MNB – Muzeul Național al Banatului

Social vezi arhiva Social

Grindeanu, mesaj catre olimpicii la matematica: Folosesc aceasta materie la guvern in fiecare zi / FOTO

Peste 1.000 de elevi, profesori şi oficialităţi au asistat miercuri la Timişoara, în cala Operei Române, la deschiderea oficială a ediţiei cu numărul 68 a Olimpiadei Naţionale de Matematică pentru clasele VII – XII. Ei au aflat despre pasiunea pentru cifre a prim-ministrului Sorin Grindeanu, despre faptul că utilizează matematica zi de zi la guvern şi că a fost chiar el participant la olimpiadă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grindeanu, mesaj catre olimpicii la matematica: Folosesc aceasta materie la guvern in fiecare zi / FOTO
Statiunea Buzias

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Peste 1.000 de elevi, profesori şi oficialităţi au asistat miercuri la Timişoara, în cala Operei Române, la deschiderea oficială a ediţiei cu numărul 68 a Olimpiadei Naţionale de Matematică pentru clasele VII – XII. Ei au aflat despre pasiunea pentru cifre a prim-ministrului Sorin Grindeanu, despre faptul că utilizează matematica zi de zi la guvern şi că a fost chiar el participant la olimpiadă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grindeanu, mesaj catre olimpicii la matematica: Folosesc aceasta materie la guvern in fiecare zi / FOTO
Mare atenție ce postați pe Facebook de acum încolo! După ce au terminat cu răufăcătorii de pe străzile din Timișoara, polițiștii locali anunță că vor trece la amendarea celor despre care consideră că îi jignesc pe rețelele de socializare! Pățania lui Corneliu Vaida e doar prima dintr-un șir care poate deveni interminabil.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politistii locali din Timisoara, domnisoare de pension: Nu mai suporta jignirile pe Facebook si trec la amenzi!
Are experiență, notorietate, reprezintă aproape jumătate din populația Timișului, e tolerant și iertător. Sunt motivele pentru care Nicolae Robu crede că trebuie să fie președintele filialei PNL Timiș. El și-a anunțat în detaliu și echipa din care spune, din nou, că face parte și Marilen Pirtea. Candidează, nesusținuți de Robu, și foști lideri de filială, precum Viorel Coifan sau Ovidiu Drăgănescu, dar și unii primari.
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timis se pregateste de alegeri: cine vrea functii si pe cine anunta Robu in echipa lui / LISTA CANDIDATI
Traficul pe Calea Martirilor ar putea fi deschis oficial luni, 24 aprilie. Este ultimul termen avansat de Primăria Timișoara, însă planurile ar putea fi date peste cap de meteorologii. Se anunță ploi și vreme foarte rece în zilele următoare. Circulația în zonă este restricționată de anul trecut, de când a început șantierul pentru extinderea la patru benzi a șoselei.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Inca un termen pentru deschiderea traficului pe Martirilor. Vremea nu tine cu primaria
Câteva ore departe de lumea dezlănțuită, într-un cadru natural pitoresc, începute cu un mic dejun tradițional bănățen. De asta veți avea parte, dacă alegeți să petreceți o zi în zona Margina. Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) și autoritățile locale au pus la cale un proiect care își propune să atragă turiști care să descopere frumusețea acestei părți de Timiș.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mic dejun la Margina sau cum sa descoperiti o zona frumoasa, dar uitata a Timisului
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top