8,5 milioane de euro: atat trebuie sa dea primaria din bani proprii pentru proiectele europene neterminate

Ca să nu pierdem 177 milioane de lei, trebuie să plătim 38 de milioane! Aceasta este suma pe care trebuie s-o acopere, de la bugetul local, Primăria Timișoara, pentru proiectele cu finanțare europeană neterminate până la 31 decembrie 2015. Mai e o condiție esențială: lucrările să fie finalizate integral la 30 iunie 2016. Altfel, va fi jale.

piata libertatii

În decembrie 2015, primarul Nicolae Robu anunța că instituția pe care o conduce urmează să implementeze cu succes 35 de proiecte cu finanțare europeană. „Timișoara are rată de succes de 100% în implementarea de proiecte europene. Am început și duc la bun sfârșit 35 de proiecte cu finanțare din fonduri europene, la acestea adăugându-se și alte proiecte implementate de administrația precedentă. Cred că suntem un caz rar în România, dacă nu singular, să avem și multe proiecte și să nu ratăm niciunul. Dacă mici cheltuieli vor trebui suportate pentru proiecte de la bugetul local se poate accepta, dar trebuie să vedem câți bani am reușit să atragem din fonduri europene pentru Timișoara și cu ce preț de contribuție de la bugetul local”, declara edilul. Printre aceste proiecte se numără subpasajul rutier Michelangelo, reabilitarea malurilor Canalului Bega, extinderi ale unor linii de troleibuz sau reabilitarea unor parcuri. Este vorba despre proiecte finalizate integral până la 30 decembrie 2015, dată până la care lucrările puteau fi decontate, în cotele stabilite de la bun început, din fonduri europene. Alte proiecte au beneficiat de o prelungire a termenului, până la 30 iunie 2016. Practic, pentru a nu se pierde finanțarea nerambursabilă, proiectele trebuie încheiate până la sfârșitul lui iunie, dar toate facturile emise după 1 ianuarie 2016 trebuie plătite de la bugetul local. În această situație sunt reabilitarea centrului istoric, reabilitarea liceelor Loga, Lenau și Calderon, trafic managementul și anveloparea blocurilor.

liceul lenau2

Oficial, bugetul local trebuie să asigure, pentru finalizarea acestor lucrări, exact 38.14 milioane de lei. Cea mai mare sumă, 13,7 milioane de lei, va merge către reabilitarea termică a blocurilor. În total, sunt cinci proiecte, care includ 50 de blocuri, cu o valoare totală de 44 de milioane de lei. Sunt finalizate până acum 29 de blocuri. Proiectul de trafic management și supraveghere video va scoate de la bugetul local 9,99 milioane lei, din care 6 milioane sunt, de fapt, cheltuieli neprevăzute inițial. Valoarea totală a proiectului: 23,8 milioane de lei. Pentru reabilitarea Liceului Calderon, proiect care costă 10,38 milioane, suma care trebuie plătită din buget este de 2,5 milioane lei. Încă 1,95 milioane merg către reabilitarea Liceului Lenau, proiect tot de 10,38 milioane, iar alte 3,19 milioane, către Liceul Loga, a cărui reabilitare costă, în total, 7,3 milioane de lei. De asemenea, pentru Centrul Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în domeniul Automotive trebuie alocată suma de 210.000 lei, dintr-o valoare totală de 12,6 milioane, în timp ce pentru sistemul de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității, care a costat 3,99 milioane de lei, mai trebuie plătiți de la bugetul local… 1.500 lei! Pentru reabilitarea din Cetate, care a costat, în total, 65 milioane de lei, trebuie acoperită, din bani proprii, suma de 6,6 milioane de lei, care va merge către lucrările de conservare a vestigiilor. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 177,4 milioane de lei. Primăria va trebui să acopere din propriii bani ceva mai mult de 21% din această sumă.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

DR.EVIL a spus: (aprilie 28th, 2016 at 10:45 )

ARE ROBU BANI… 🙁

ILIE a spus: (aprilie 28th, 2016 at 11:33 )

PROMISIUNI NEONORATE….MINCIUNI SFRUNTATE…..TOATE SPUSE DE ACEST ;;don Q….;, AL TIMISOAREI…..CARE CULMEA CULMILOR…VREA DIN NOU VOTUL NOSTRU…..

ILIE a spus: (aprilie 28th, 2016 at 11:36 )

PENTRU PROSTIA SI INCOMPENTENTA DOMNULUI PRIMAR VOM SUPORTA TOT NOI TIMISORENII…NU VA PLATI ROBU(SAU VREUN PROTEJAT DE-AL LUI DIN PRIMARIE) NICI UN BANUT DIN BUZUNARUL PROPRIU.

Anonim a spus: (aprilie 28th, 2016 at 12:39 )

conform proverbului: prostia si fudulia se platesc, in cazul asta fiind vorba de incompetenta.

KOKS a spus: (aprilie 28th, 2016 at 13:34 )

Deci, in mod practic, ar urma o rectificare bugetara pentru plata sumei de 37 mil din bugetul local ceea ce implica o procedura administrativa care ia ceva timp (initiere proiect HCLMT, dezbatere/deliberare, adoptare, comunicare pentru efecte etc). Dupa care se trece la plata lucrarilor ce trebuie finalizta (iar timp: propuner plata, verificare pntru C.F.P., ordonatare plata etc).
Pai, chiar exista riscul ca aceste lucrari sa nu fie finalizate pana la termen si … sa se restituie toata suma de 177 mil.
Pe de alta parte, pare un pic suspecta diferenta aia de 6 mil lei reprezntand chetuieli ”neprevazute” pe proiectul cu semaforizarea. Adica mai mult din jumatatatea investitiei repreezinta cheltuieli nepravazute?? Pai oare nu s-au facut celebrele studii de prefzabilitate swi fezabilitate? Sa plateasca acele firme! Sau sunt multe comisioane de onorat? Celebrele restituiri! Domn Primar! Curat, Murdar!!
Nicolet-o, DNA-ul- bau-baul te asteapta sau te ”paste”! Pana atunci ”PASTE FERICIT” ca asupra ta se vegheaza!

KOKS a spus: (aprilie 28th, 2016 at 15:11 )

Si, apropos, sa va fereasca dumnezeu de un audit din partea autoritatilor de resort pe modul de implementare a proiectelor ca ati belit-o.
Dar ma rog, se pare ca Primaria incepe sa se rodeze si chiar sa se obisnuiasca cu prezenta DNA-ului.
Cert este ca atat adminsitratia veche, dar indeosebi actualul primar, a reusit sa omoare spiritul acestui oras. Parintii nostrii si-au facut treaba si au intrat in istorie pentru curajul lor de a se impotrivii dictaturii ceausiste. Venit timpul pentru noi, tinerii acestui oras sa pornim o noua revolutie impotriva incompetentei, abuzurilor, nesimtirii, sfidarii si infatuarii, coruptiei, hotiei etc, care domina in administratia orasului nostru si nu numai.
Este timpul sa ne recuperam orasul, sa redevenim acei timisoreni in fata carora, in 89 si chiar imediat dupa (Proclamatia de la Timisoara) s-a inclinat o lume intreaga.

Adi a spus: (aprilie 30th, 2016 at 09:44 )

Noi suntem Gica Contra la orice s-ar face. Ne plangem ca se circula greu, dar si ca se pun semafoare. Ne plangem ca arata rau centrul vechi, dar si ca se face ceva. Ne plangem ca blocurile arata rau, dar si ca se izoleaza….
Nu Robu e de vina ca s-au tergiversat lucrarile atata timp…. el macar a incercat sa faca ceva, fata de predecesori care au dormit pe ei…

koks a spus: (aprilie 30th, 2016 at 10:25 )

Adi sa sti ca nua ai dreptate. Chiar am urmarit administratia Robu. Problema nu este ca se face, ci ca se face prost, se ripsipesc banii publici sau fondurile europene pentru proiecte implementate fara sa se respecte conditiile tehnice, ci doar sa fie terminate pentru ca acest primar sa-si faca baia de mutlime si sa-si aloce laurii. Este inadmisibil sa contractezi lucrarea de la pasaj cu o firma ce se afla in insolventa (CCCF Constructii) si dupa aia sa te trezesti cu apa iesind din sosea sau din peretii pasajului< sa te chinui sa rostuiesti pavajul din cetate cu firme care se plang ca le pleaca lucratorii la munca agricola iar dupa aceea sa-ti ceri scuze femeilor din acest oras daca se intampla sa-si piarda tocurile printre pavele si sa te gandesti sa contractezi din nou aceasta lucrare si multe altele.
Sa nu mai vorbim de lucrari date unor fireme cu iz politica pentru difertite recompense, iar apoi cand vine cineva sa-te abordeze despre aceste probleme sa-l tratezi cu dispret si umilinta si sa-l jignesti. . Eu unul m-am saturat sa vad zi de zi imaginea asta nu numai in Timisoara. ci in toata Tara.

@koks a spus: (aprilie 30th, 2016 at 12:30 )

stim, numai tu ai dreptate si asta intotdeauna.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret

Patru sportive de la CSU Politehnica Timișoara s-au aflat la startul Campionatului Național de 10.000 de metri, la Târgu Jiu, întrecere destinată atletelor U23, dar și senioarelor. Cea mai bună clasare a fost obținută de Iulia Mărginean. A fost a treia clasată și a câștigat, astfel, medalia de bronz. Celelalte sportive care au reprezentat Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc

În această după-amiază, la Buziaş, are loc evenimentul „Hemofilia Cros – Astăzi alergi pentru mine, ca mâine să alergăm împreună”, organizat de Asociația Română de Hemofilie în parteneriat cu Centrul European de Tratare a Hemofiliei Cristian Șerban din Buziaș. Printre cei care vor alerga se numără foşti mari fotrbalişti precum “cangurul” Romulus Gabor sau foştii polişti...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Buziaş, eveniment în sprijinul copiilor afectați de hemofilie. Participă foştii fotbalişti Romulus Gabor, Mircea Axente şi Ovidiu Cuc
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un teren viran, pe care erau mai multe clădiri dezafectate, a fost total transformat. La intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului sunt acum câteva zeci de noi locuri de parcare, soluția aleasă pentru realizare fiind dalele înierbate. Tot acolo vor fi plantați mai mulți copaci. Terenul transformat este deschis începând de sâmbătă seara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un teren viran, cu clădiri dezafectate, a fost transformat total și va oferi parcări și zone verzi
Patru sportive de la CSU Politehnica Timișoara s-au aflat la startul Campionatului Național de 10.000 de metri, la Târgu Jiu, întrecere destinată atletelor U23, dar și senioarelor. Cea mai bună clasare a fost obținută de Iulia Mărginean. A fost a treia clasată și a câștigat, astfel, medalia de bronz. Celelalte sportive care au reprezentat Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulia Mărginean de la Politehnica a câștigat bronzul la Campionatul Național de 10.000 de metri, la tineret
În weekend-ul următor, la Şag, va avea loc 𝐎𝐱𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥, o manifestare dedicată plantării de pomi pe ritmuri musicale. Vor fi două scene pentru concerte live, zonă de food & drinks; zonă pentru copii; ateliere și workshop-uri. Cu ce se îmbină mai bine o sesiune de plantare, dacă nu cu iubirea pentru folclorul românesc? ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oxigen Planting Festival la Şag. Plantare de pomi pe ritmuri de caval
După o serie de rezultate pozitive pentru majoritatea echipelor din Timiș, iată în etapa a 3-a din play-off și play-out, grupările noastre au fost sub așteptări. În C7, Ghiroda a pierdut la Șimian, pe un teren unde a fost învinsă și în sezonul regulat. Echipa din Mehedinți s-a impus cu 2-0, însă Ghiroda rămâne prima,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate dezamăgitoare pentru echipele timișene din Liga 3 în etapa a 3-a din play-off și play-out
Revenire fantastică. România s-a calificat la turneul final al Billie Jean King Cup după ce a reușit să învingă Ucraina, 3-2. În prima zi a confruntării, tricolorele au fost conduse cu 2-0, dar sâmbătă noaptea au realizat o revenire spectaculoasă. Rezultat în oglindă față de anul trecut, când tenismenele noastre au condus în Slovenia, 2-0,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incredibil! Naţionala de tenis feminin a României a întors spectaculos soarta întâlnirii cu Ucraina
Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad
Top