Lae si „iarba magica”

Când au jucat un amical cu ASA Târgu Mureș, echipa de imagini și sunet a ASU Politehnica le-a furnicat orgoliul fanilor cu ideea că se repune în scenă un meci de tradiție. Frumoasa Poli din 1921 contra ASA, Asociația Sportivă a Armatei Tg. Mureș. Asta trebuiau să creadă fanii. Că o echipă de tradiție din liga a doua bagă în seamă o surată din liga a patra, aflată în lungul drum de revenire în fotbalul mare, ceea ce conferea o recunoaștere suplimentară a pedigriului alb-violet. Totul a fost bine și frumos până ce lumea și-a amintit că ASA Târgu Mureș, condusă atunci de Daniel Stanciu, nu este acea ASA pe care o știm noi, tradiționala echipă a târg-mureșenilor, ci Asociația Sportivă „Ardealul”, cu aceeași abreviere – ASA, creată pe scheletul juridic al fostei echipe din Sânnicolau Mare, culmea. Șmecherie curată, nu? Dar cine mai citește presa post-coitum? Important e ca la nivel de marketing treaba să meargă ca unsă. Și a mers.

Revenirea pe „Dan Păltinișanu” a echipei suporterilor ASU Politehnica s-a produs anul acesta într-un meci de divizia C, cu FC Hunedoara, o echipă de mijlocul clasamentului, dar care se încadra în aceeași rețetă de marketing: jocul a două echipe de tradiție. Pe forumul „Druckeria”, patronul de facto al echipei alb-violete de ligă a treia, a apărut scris la topicul „Meciuri” partida „ASU Politehnica – Corvinul”. Era ingredientul care aduce lumea la stadion într-o competiție nescrisă cu echipa susținută de primărie în Liga 1. A început nebunia, cu ajutorul presei autoexcitate continuu de atâta action și adventure. „Cine adună mai multă lume pe stadion?” era concursul pe ramură pornit ca la un semn, deși răspunsul se știa de la început. Galerie mobilizată, afișe în tot orașul, invitații împărțite cu generozitate la sponsori, pușcăriași etc. Rezultatul? Cum am spus, unul evident. A doua echipă a orașului, „Cenușăreasa” din punct de vedere al finanțării locale, adună mai multe persoane pe stadion decât ACS-ul mâncător, fără folos, de bani publici.

Dar haideți să ne uităm nu mai departe de Wikipedia. Ce zice acest site dacă dai căutare „FC Hunedoara”? Prima propoziție: „Nu confundați cu Corvinul Hunedoara”. Fotbal Club Hunedoara a fost înființat în vara anului 2009 pentru a umple vidul fotbalistic existent în oraș în acel moment, dar în special pentru a crea o oportunitate și a oferi o șansă de a se afirma jucătorilor autohtoni. În aceeași idee se dorea crearea unui puternic centru de copii și Juniori și a unei echipe de seniori după modelul de succes implementat de Mircea Lucescu la Hunedoara, la începutul anilor ’80: „o echipă de hunedoreni pentru Hunedoara”… Înscrisă în Campionatul Județean, noua grupare de pe Cerna a terminat pe primul loc în ierarhie sub conducerea antrenorului-jucător Nelu Mitrică, dar a ratat barajul de promovare în Liga a III-a, câștigat cu 2-0 de clujenii de la Unirea Florești. Chiar și așa, după un artificiu administrativ, Hunedoara a ajuns în cel de-al treilea eșalon (seria a V-a) după ce formația tulceană Eolica „Dobrogea” Baia i-a cedat acesteia locul. Bingo!

Oameni buni, nu promovarea lui ASU Politehnica deranjează, dimpotrivă, nici măcar retrogradarea lui ACS Poli, dacă acest lucru ar da o șansă unificării fotbalului timișorean, dar fățărnicia asta și manipularea pe care le-am trăit de patru ani îți dau o mare amărăciune. ACS Poli e AC Recaș adusă 20 km mai la vest pentru a revitaliza fotbalul timișorean, că doar nu o fi să credem că e echipa lui Traian Lalescu. De aici plecăm. Și cel mai înfocat fan al ACS Poli ar recunoaște asta, dar de aici și până la a schimba istoria altor echipe pentru că așa ne convine e cale lungă. De ce FC Hunedoara (Eolica Dobrogea Baia-Tulcea) e Corvinul Hunedoara (conform Druckeria), Unirea Sânnicolau Mare e ASA Tg. Mureș de tip nou, dar AC Recaș nu ar fi Poli? Întrebarea nu e de ce Recaș nu e Poli, ci de ce alelalte sunt echipe de tradiție în viziunea celor mai puri suporteri de pe pământ.

Sunt câteva întrebări care ar trebui să înlăture senzația că unii sunt foarte deștepți și alții, foarte proști. În rest, e foarte bine că există deschidere la dialog între cele două părți și că pauza competițională ar aduce fie și o mică speranță pentru astuparea rănilor, reorganizare sportivă și o redirecționare a finanțării publice. Numai că atât liderii „Druckeria”, cât și primarul Robu ar trebui să-și pregătească publicul pentru așa ceva. Căci mai sunt, pe ici, pe colo, grupuri care au fost atât de vârtos înveninate în acești din urmă patru ani, astfel încât o apropiere trebuie atent asezonată pentru a nu exista reacții care să dea peste cap discuțiile. Și nu mă pot referi acum la „ultrașii” ACS, care nu există, ci la cei ai ASU, care pe forum se bucură de „mortu-n casă” pe care i l-au băgat lui Lae. Ar fi bine ca aceștia să se întrebe câți lei a plătit ASU chirie pentru a juca pe „Dan Păltinișanu” marți și cât a costat sistemul de panotaj electronic al ACS pe care ASU și-a prezentat, pe bani, sponsorii în timpul meciului cu „Corvinul”. Dacă răspunsul ar fi, întâmplător, GRATIS, atunci ar trebui o mai mare atenție la mobilă, că se zgârie parchetul. Și e păcat de obraz.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

19 comentarii pentru acest articol

Lazăr a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 10:10 )

Invidia doare la fel ca și prostia.

eu a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 10:14 )

Multi „destepti” si „oameni cu coloana” sunt si la ASU. Macar la ACS sunt doar oameni care vor sa vada fotbal. Din pacate nu vad fotbal, dar asta e alta treaba. Atata timp cat politicul e implicat in fotbal (in cazul de fata la ambele echipe), astfel de fotbal avem ca si politicienii. Patron ca Iancu nu vom mai avea veci. R.I.P. fotbal in TM.

sam a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 10:47 )

din cate cunosc eu acs este detinatoarea tuturor drepturilor privind marca poli,ramane ca dupa alegeri sa actioneze in aceasta directie si criza a luat sfarsit, fiecare pe drumul ales

flo a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 11:15 )

Nu credeam faza cu Corvinul….dar am intrat acuma pe site-ul druckeriei..si pe tabela vad ASU Poli-Corvinu….

bary a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 12:24 )

Gata,s-a terminat perioada de doliu in redactia debanat.Este greu, inca o perioada umilitoare pentru voi dupa promovarea de anul trecut.Din nou ati fost singurii din presa locala care nu ati scris nimica despre acesti meci.Cum ii faceti voi excitati pe alti ziaristi(colegi de breasla),dar cand joaca Acs voi sunteti cei mai excitati,acolo sunteti primii care postati.
Stiu,e greu sa vezi ca sunt tot mai multi betivani,drogati,aserviti politic,etc,iar in partea cealalta crema intelectualitatii locale scade de la meci la meci.

Ady a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 14:00 )

Maine intrarea pe stadion e GRATIS,MOCA.

poli21 a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 15:18 )

Pentru Lazar : prostia nu doare intotdeauna, tu esti cel mai elocvent exemplu.

ACS Recas a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 15:20 )

Aveti dreptate d-le Sasu,iar cei „foarte prosti”,aia de la ACS Recas, macar stiu sa citeasca niscaiva Regulamente ale FRF.
Concret pe site-ul FRF,la prezentarea facuta ACS ASU Politehnica scrie clar Anul Infiintarii 2014.Asadar ce cauta acest Club in Liga 3,doar cei „foarte destepti”,respectiv Rectorul Serban si Presedintele Lata o pot explica.Noi cei din cealalta categorie citim ROAF(tot pe site-ul FRF), art.1 alin 18 „Cluburile nou afiliate se inscriu in ultima categorie competitionala organizata de FRF/AJF”
Unul „foarte prost”,ceea ce nu e cazul domnilor Lata si Serban, ar fi inscris in anul de gratie 2014 echipa ACS ASU in Liga 6(ultima categorie din Timis) ,iar concluzia ar fi ca in aprilie 2016 noul club ar fi in cel mai fericit caz in Liga 5.
Ar fi interesant de vazut modul( ilegal!?) in care s-a produs substituirea in cadrul AJF Timis a echipei ASU Politehnica,infiintata de „prostul de Robu” in 2002,cu ACS ASU Politehnica infiintata de „desteptul de Serban” in 2014.
Asa ca ar trebui s-o lasam mai moale cu moralitatea,onoarea,etc.,ca daca ne apucam „sa sapam” cine stie ce dracu mai gasim!

Paul a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 16:16 )

Cum sa socotesti si detinutii la nr total de spectatori, numai ca sa le dai o „palma” banatenilor din Recas. Daca Robu nu ar juca la doua capete, problema celor doua Poli era rezolvata de mult.

ali a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 16:38 )

Punctul de vedere exprimat in articol ar merita luat in considerare daca nu ar fi insotit de informatii false. „sistemul de panotaj electronic al ACS” este de fapt sistemul de pontaj al CJT, proprietarul stadionului. La intrebarea „cât a costat sistemul de panotaj electronic?” raspunsul este 0 pt chirie, au fost achitate doar utilitatile. Conforma legii (va las placerea sa vedeti care), CJT este obligat sa puna la dispozitie gratuit stadionul atunci cand primeste o solictare in acest sens de la o alta institutie, in acest caz fiind vorba de UPT.

Spor la scris! Si mai lasati minciunile!

portavocea asu a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 16:46 )

iara a venit brancovan sa dea explicatii de prost gust (pesediste) din regulamentele frf

@all a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 18:02 )

Pomanagii ati fost intotdeauna, Ce mai conteaza ca pomana vine de la Bojin, Serban sau chiar Robu!

aferim a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 18:15 )

ali……. Panotajul….. electronic nu e al CJT. El face parte din sponsorizarea facuta de Casa Rusu clubului de fotbal ACS Poli, la care CJT este doar cotizant, ca si primaria si UPT.

de la firul ierbii a spus: (aprilie 23rd, 2016 at 10:32 )

v-a luat 4 zile sa rumegati spectacolul de pe Dan Paltinisanu? :)))

de cumparat, stiu ca v-a cumparat robu de la infiintare dar am impresia ca sunteti si fara discernamant. pai voi credeti ca au venit 6000 de oameni intr-o zi de marti sa o vada pe corvinul sau pe fc hunedoara? oamenii au venit pentru Politehnica si s-au bucurat de meci si de atmosfera.

asa cum zicea cineva mai sus, stadionul este al consiliului judetean, nu al acs-ului, asa ca mai usor cu mobila. proprietarii (acs?primarie?) panourilor publicitare trebuiau sa nu le puna la dispozitia echipei gazde (Politehnica Timisoara) daca nu voiau. va fuge pamantul de sub picioare? dispar banii pentru articole? :))))

ps. macar noi avem obraz, voi, deontologic nu existati.

Super Lae a spus: (aprilie 23rd, 2016 at 16:57 )

Fortza Ighiu ! Doua boabe va dau acasa ! 🙂
Va dati pe mana pesedeilor numai ca sa fiti impotriva lui Robu. Veti plati la un moment dat toate minciunile pe care le-ati aruncat in spatiul public in ultimii ani ! Ptr un pumn de arginti neimpozabili va dati pe mana oricui numai sa fie impotriva ACS-Robu. Sunteti mai mitici decat miticii de dincolo de munti. Cum ii cu granita la Orsova, apropo? Cand voi aveti numai olteni si vinituri in echipa? Sau daca sunt cu voi, nu se pun? Farisei vopsiti politic ce sunteti !

de la firul ierbii a spus: (aprilie 23rd, 2016 at 21:58 )

Bine bă! Ole! Ne-ai făcut șah mat!

Julien a spus: (aprilie 23rd, 2016 at 22:25 )

Te roade invidia pentru ca ACS-ul iti este cu ambele picioare in groapa. In ce oras vei mai trai cand va pierde alegerile amicul tau rob?

antirob a spus: (aprilie 25th, 2016 at 09:08 )

„Oameni buni, nu promovarea lui ASU Politehnica deranjează, dimpotrivă,” ba deranjeaza, ba ipocritule, sigur ca deranjeaza.Altminteri n-ai fi tacut in cucuruz cand promovarea s-a produs.Ne-ati tot umplut cu rahat , ati tot dat-o cu liga satelor si iata, stimati tovarasi ca exista o sansa de a juca in aceiasi liga cu aceseul vostru de ch league – noi „betzivii” cu voi milionarii bugetari sau „Fiii risipitori” cum va spuneti.
Asta este, dragi tovarasi, noi mergem inainte cu betzivii, voi cu Laura Codruta Kovesi.

anteconbega a spus: (aprilie 28th, 2016 at 07:48 )

Ramane cum am stabilit: AC RECAS nu e POLI, iar Ion Ionescu nu e Iordănescu..

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UVT, cu profesorul Anton Sterbling

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der Deutschen im Banat – Aufbruch in die Moderne” (Pe urmele germanilor în Banat – Începuturile modernității), susținută de prof.univ.dr. Anton Sterbling, sociolog, scriitor și membru fondator al Grupului de Acțiune Banat. Evenimentul a fost organizat de Facultatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UVT, cu profesorul Anton Sterbling
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der Deutschen im Banat – Aufbruch in die Moderne” (Pe urmele germanilor în Banat – Începuturile modernității), susținută de prof.univ.dr. Anton Sterbling, sociolog, scriitor și membru fondator al Grupului de Acțiune Banat. Evenimentul a fost organizat de Facultatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UVT, cu profesorul Anton Sterbling
În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind noul stadion al oraşului, Druckeria le solicită politicinilor timişoreni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice privind acest obiectiv. Intevenţia vine după mai multe schimburi de replici între preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, şi Alfred Simonis, preşedintele PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului
În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Top