Cum facem cu Poli „după alegeri”, dom’le Robu?

Gata cu alegerile. Era o conditie pentru a afla ceva de la autorități despre ce vor să facă cu fotbalul. ACS Poli se desface ca la schrot. Piesele puțin ruginite și cu o oarecare valoare de piață sunt scoase la vânzare de creditorul Cristia Opria, impresarul cu bani mulți dați la echipă. Asta n-ar fi o problemă. Jimbolianul Octavian Popescu nu se pune la calcul. El a fost o investiție nedusă până la capăt de „managerii” ACS, astfel că astăzi clubul nu va încasa decât 10% din vânzarea la Steaua. Cu Bărbuț e mai bine. Luăm 180.000 euro pentru un tânăr plecat în carieră cu mare elan, dar care apoi și-a arătat limitele. Aripa de buzunar a ACS-ului mai mergea o tură în B, dar, vorba geambașului de jucători, dacă nu-l vinzi acum, e greu de văzut ce mai încasezi peste un an-doi. Peste tot unde se trage cortina se întâmplă așa. Se vând jucătorii de valoare, pentru a se astupa găurile financiare, și se lansează „poezia” cu juniorii și pepiniera proprie. Nu e rea ideea, dar toți încearcă așa în criză de bani, nu toți și reușesc să promoveze în astfel de condiții.

Spuneam că până la Bărbuț și Popescu putem înțelege ce se întâmplă la club. Hai și Belu, beneficiarul unei clauze de reziliere. Te mai gândești că îți pleacă străinii cu care ai eșuat anul precedent, te scapi și de salariul lui Zicu, de bătrânii Croitoru și Cânu, dar, ca să dau lumii impresia că am o strategie, încerc să țin un nucleu de jucători în jurul căruia să construiesc. Încerc să-l ofertez pe Melinte, pe un Goga, nu-i dau pe Bocșan sau Scutaru, nu cine știe ce valori, dar nu o iei de la zero, pui ceva tineret pe o fundație, nu așa aiurea, să se ducă dracu’ jucăria la primul meci cu Dunărea Călărași. Așa ar fi logic, numai că o declarație făcută de antrenorul Ionuț Popa după mecul cu Iașiul m-a pus pe gânduri. Vă amintiți ce-a zis „Mister”? Că evoluția bună a lui Mailat o poate face pe Poli să încaseze mai mulți bani pe el. Hopaaa! Dacă asta e strategia lui ACS Poli și-a antrenorului Popa, să vindem jucători de mare talent, după un meci în prima ligă, atunci mai bine să nu ne pierdem niciunul dintre noi timpul cu astfel de proiecte.

Aud tot felul de „manageri” amatori care spun că e firesc așa ceva. Ăsta ar fi circuitul fotbalistului în natură. Vine de la un centru de juniori, este lansat la o echipă modestă de provincie și apoi e vândut la Gigi Becali. Da, asta o poate face Voluntariul, Chiajna, Academia Hagi, dar nu Timișoara. În condiții normale de legalitate, când se va lămuri treaba cu finanțarea cluburilor municipale, Timișoara nu are nevoie de bani, ci de performanță. Timișoara nu trebuie să vândă un Mailat cu 100.000, ci să crească zece Mailat cu care să facă performanță, iar dacă ajungem acolo, poate că vinzi afară, pe bani mai mulți, nu la cioban. Nu pentru că altfel nu te-ai putea întreține, ci pentru că așa îți spune o logică de management sportiv, să vinzi când jucătorul e copt și nu te mai aștepți să-ți dea randament, nemotivat de locul de muncă. Să vinzi un Mailat acum o știe orice Rosenblum de la liceul sportiv. Nu trebuie să fii profesor Ionuț Popa pentru asta și nici „patron” Nicolae Robu.

O altă chestiune care sună ca dracu’ în sport e precizarea că „despre Poli vorbim după alegeri”. În mod normal te-ai întreba ce are sula cu prefectura. E, uite că are. Partea proastă e că nu ni se zice nouă, microbiștilor, ce trebuie să iasă în politică pentru a se face cutare chestie în sport. Nimeni nu își asumă nimic pe față, dar cert este că „vorbim după alegeri”. O știu asta și jucătorii, și conducătorii, toți stau cu ochii pe urne ca pe butelie. Nimic nu se întâmplă până „după alegeri” și te pui să-ți faci calcule. Robu a câștigat primăria și CLT. Problema e la CJT, partenerul CLT în proiectul ACS și proprietarul arenei „Dan Păltinișanu”. De unde înțeleg că, dacă Alin Popoviciu iese din ascunzătoare și ajunge cumva președinte CJT, atunci liberalii continuă lucrarea cu Poli susținută de autoritățile publice. Dacă ajunge mare vătaf Sorin Grindeanu (PSD), problema se poate schimba. Se poate, nu e sigur, dar scandalurile oricum se vor înteți pe tema fotbalistică, cu atât mai mult cu cât o altă Poli, ASU Politehnica, va juca în aceeași ligă secundă.

Mai supărător este că aceste lucruri trebuie ghicite, bănuite și nu le putem afla de la cei care decid la un club finanțat public (chiar dacă nu s-au mai dat demult bani pe motiv de Curtea de Conturi). Dacă tot îi place să comunice direct pe problemele savuroase ale urbei, Nicolae Robu ar fi trebuit să iasă periodic să povestească ce se întâmplă la ACS Poli, dar mai ales ce să ne așteptăm pe viitor. Nu, la noi e taman invers. Habar n-avem ce se va întâmpla cu sportul în diferite contexte politico-administrative. Ce facem „după alegeri”? Clubul de fotbal pe ce formula va funcționa? Asociație sau băgat în SCM-ul condus de Radu Țoancă? Ce detaliu legislativ face diferența? Ce așteptăm de la parlament în toamnă, că tot de asta aud, că în toamnă se reglementează situația finanțărilor în sport? Apoi, știind pe ce mergem, care e planul? Cu cine vrem să mergem mai departe, ce jucători ținem și ce încercăm să aducem? Să știe publicul că managerii clubului municipal vor ca la anul să joace cu juniorii, cu bătrânii, cu bănățeni, ardeleni sau cu africani, pentru cutare sau cutare obiectiv.

Microbistul, d-le Robu, nu e doar ăla pe care-l chemați la meciuri pe final de săptămână, gratis sau pe bani. Microbistul trăiește fenomenul, iar pentru asta vrea să știe tot. Și privat să fie, un club are obligația să se deschidă publicului, fiind evident că între actor și spectator există o relație de interdependență. Cu atât mai mult la un club public. La un club public ar trebui să vină cineva săptămânal să discute despre probleme și rezolvări, dacă vreți, să redeschidem acel „La Porumbei” ca un for de dezbatere publică premergător oricăror importante decizii luate de municipalitate. Din respect pentru cei care cotizează prin impozite la acest club. Credeți că se poate?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

£a€ Baro$$anu a spus: (June 7th, 2016 at 11:04 )

Cum ce facem cu Poli, o sustinem, ca doar eu am creat-o pe vremea când eram rector si prorector si iata, la fel ca toate proiectele mele ce parcurs frumos a avut, a crescut frumos si curat, de jos, de la liga a VI-a. La anul pe vremea asta, cu sprijinul meu bineinteles, vom sarbatori promovarea. AC Recas nu e Poli 🙂

 
hertzogheria a spus: (June 7th, 2016 at 12:01 )

@brancovan
sterge-ti pozele cu echipa AEK Bragadiru de pe ‘fb’ daca vrei sa nu te consider ipocrit! atunci ai dreptul sa vb de ” AC recas nu e Poli”!
Hai recunoaste, ca esti mai obsedat de politica decat de fotbal!
Gata baieti ati pierdut alegerile!
Vad ca esti preocupat sa nu afecteze pe cineva, politic, un eventual miting pentru centura!
Bah, sa-i multumiti lu’ Marian Iancu ca fara el nu erati decat niste anonimi spargatori de seminte in cartier!
Tot la herzog la birt impreuna cu prieteni lui “total neinteresati de politica” decideti viitorul lui Asu?
Ambitia politica a drukeriei a pus pe butuci si va mai pune pe butuci fotbalu de performanta in timisoara! veti ramane in istoria neagra a timisoarei!

 
INO a spus: (June 7th, 2016 at 13:19 )

NOW! PROBLEMA ESTE CE SE ÎNTÂMPLĂ CU ASU PU LY ECHIPA A2A TOT FORMATĂ ȘI SPRIJINITĂ DE ROBU! VORBA CÂNTECULUI CA ȘI ÎN BANAT LA NIMENI! EXISTĂ URMĂTOARELE VARIANTE!
1.AMÂNDOUĂ ECHIPE ÎȘI CONTINUĂ DRUMUL ÎN LIGA 2 A !
2.FUZIONEAZĂ ACS CU ASU!
3.SE DESFIINȚEAZĂ ACS ȘI JUCĂTORII CARE RĂMÂN MERG LA ASU!
PENTRU CĂ DACĂ RĂMÂN AMÂNDOUĂ ECHIPE ȘI SE FACE O SINGURĂ SERIE ÎN LIGA SECUNDĂ! CHELTUIELILE CRESC DUBLU FAȚĂ DE LIGA 1 !DUPĂ CÂTE DEPLASĂRI SUNT!
DEPINDE CU CINE VĂ NEGOCIA ROBU PENTRU CJ ȘI CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE!
ȘI CUM ROBU A DECLARAT CĂ NU VA NEGOCIA CU PSD PENTRU CĂ AU TRĂDAT ÎN TRECUT VA FI GREU SĂ FIE LINIȘTE!!ABIA DUPĂ ACEEA PUTEM VORBI DE FOTBAL!!!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

 
chibitul violet a spus: (June 7th, 2016 at 14:05 )

Si daca apare un privat care sa plateasca datoriile ?

 
antirob a spus: (June 7th, 2016 at 14:33 )

ce intrebare “normala” 🙂 si nemtii se intreaba “ce facem cu Bayern? ” dupa fiecare tur al alegerilor din landul Bavaria 🙂 Dar acese nu-i proiect politic, doamne-fereste:))
Intrucat fotbalul adevarat nu este influentabil de politica, Politehnica Timisoara va juca in divizia B.La fel si AC Recas.

 
sam a spus: (June 7th, 2016 at 15:43 )

si clona, acs si holograma asu merg mai departe …..rezista cine poate

 
Adrian Sorica a spus: (June 7th, 2016 at 16:37 )

Spuneti-mi si mie de ce asu este adevarata Poli ?Doar pentru acei suporteri de conjunctura care atunci cand luptam la titlu pe vremea lui Iancu veneau in numar mare doar la meciurile importante in rest erau o mana acolo in tribuna si mai intrau si gratis(stiu ei foarte bine asta).Oricum sunt doua echipe execrabile care si in continuare ne vor face de ras.Iar in special pentru sustinatorii lui poli2 ar fi cazul ca déjà sa plecati la bucale ca sa urmariti juve-Poli 2.Atatea comentarii pentru un fotbal inexistent .

 
Adrian Sorica a spus: (June 7th, 2016 at 16:51 )

Am avut pe toata perioada Iancu policard am fost in deplasari pe banii mei fiindca asa e normal sa sustii echipa nu ca aia din galerie care intrau gratis mergeau in deplasari si jefuiau magazinele de erau tinuti de politie pe burta la marginea drumului.Asta este galeria dupa care plange un Oras intreg galerie cu care se identifica si marele suporter brancovan.Sa ma lase cutextele astea ca fara sponsori O sa mearga si echipa pe ca o Sustine el in deplasari cu bicicletele si atunci chiar vom face furori in Europa

 
Druckerul din Mehala a spus: (June 7th, 2016 at 17:46 )

Voi nu vedeti ca miticii prin * Avlia de conturi * ne termina ?…f,tui , daca ne lasau in pace ca si pe alte orase care beneficiaza de suportul financiar din partea primariei …noi nu cadeam . Toata partea de vest ii sabotata de mitici …GATA , ne ajunge , trebuie sa gasim rapid o solutie .

 
polistul56 a spus: (June 7th, 2016 at 17:47 )

Pe biciclete la meci pina la CONSTANTA

 
Makanake a spus: (June 7th, 2016 at 18:24 )

AC Recas nu e Poli ! Baga mucuuuuuuuuu!

 
passa a spus: (June 7th, 2016 at 21:59 )

vad ca e plin de robulieni pe aici ,mancatori de bani publici care sustin o echipa facuta la ordin politic (usl),acum cine e de vina ca asu a intrat in liga 2 iar Recasul in continuare “abba” ,nici pe gratis nu mergeti la meci va deschis robu larg portile,vai de voi si de sarmana poli ati redobandit palmaresul POLITEHNICII iar acum dati de toti peretii cu el ,asta sunteti ce ati realizat adica ZERO

 
sam a spus: (June 8th, 2016 at 07:36 )

catavencilor nu le ajunge echipa lor …holograma asu…..vor neaparat sa distruga clubul care are oficial palmaresul…..de fapt asa au facut in permanenta au dat fotbalul pe politica , de aceea au aparut aek,fc timisoara,acs, asu…..nu au fost NICIODATA aproape de palmares…….de data aceasta trebuie OPRITI

 
++ a spus: (June 9th, 2016 at 18:46 )

incompetenta crasa si megalomania nu vor dispare in formatiunea politica care conduce fotbalul timisan. nimeni, cel putin eu nu, nu are porniri sado- masochiste sa mai asiste la un faliment ca si ultimul. nu ar fi primul, l-am avut si pe celalalt cu Velcea and his boys si altele inainte. ar trebui lasat dracului un lucru de care nu esti in stare si sa se inchida pravalia.
sub mirificul Robu nu va fi fotbal in Timisoara din lipsa de cohones si pricepere minima si dupa ce a fost votat pe o perioada de 4 ani e cam clar ce urmeaza. in orice caz vopsirea frizurii si compunerea de melodii minunate (ale marii) nu compenseaza cealalta lipsa.

 
Sorin a spus: (June 10th, 2016 at 19:55 )

Ar fi buna consultarea publica .. dar timisorenii stiu ca nu exista “la porumbei” … pentru ei exista doar “Vocea Porumbelului” si Poli care tocmai a promovat in B, nu ACS Recas care a retrogradat in B. Asadar … care ar fi subiectul discutiilor?

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

retim

Retim renunță la curățenia străzilor din Timișoara. Ce se întâmplă din 5 august

După 12 ani, Retim nu mai vrea să se ocupe de salubrizarea stradală din Timișoara. Compania a decis că nu ar renta din punct de vedere economic și nu s-a prezentat la licitația organizată de PMT. Ce se întâmplă din 5 august? Sunt două variante ca să nu rămânem cu gunoaiele pe străzi.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Retim renunță la curățenia străzilor din Timișoara. Ce se întâmplă din 5 august

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com