Ioan Cojocari e departe de suspendare! Foarte probabil, va iesi la pensie inainte

Acuzat de abuz în serviciu în dosarul Poli, secretarul Primariei Timișoara va apuca liniștit prima de zi de pensie, fără să fie suspendat din funcție. Cazul trebuie să ajungă la instanță, pentru ca actele prin care Ioan Cojocari să fie tras pe dreapta în mod oficial să ajungă la primărie. Momentan, dosarul n-a trecut de camera preliminară și există posibilitatea ca el să fie retrimis la procuror.

ioan cojocari

În luna aprilie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari, Delia Ileana Dumitru, Smaranda Haracicu, Violeta Mihalache, Adrian Orza, Mirel Munteanu, Mariana Dimitriu, Martin Staia, Nicușor Miuț și Alina Pintilie. Toți sunt inculpați în dosarul finanțării lui Poli, în perioada în care clubul era patronat de Marian Iancu. Teoretic, o dată cu trimiterea în judecată, funcționarii publici ar trebui suspendați din funcții, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici acum, după două luni. Eternul Ioan Cojocari este încă la serviciu. „Am discutat această problemă (suspendarea din funcție – n.r.) la modul impersonal, pentru că legea este lege. Am discutat în principiu, eu am fost informat că e nevoie să se mai întâmple ceva, pe filiera justiției, în termeni de comunicare, pentru a se putea pune în aplicare suspendarea. Nu vreau să fie cineva scutit de o sancțiune care este prevăzută de lege (…) nu pot decide în aceste chestiuni, am nevoie de un referat întocmit de aparatul de specialitate, care va avea și aviz juridic. În temeiul acestuia eu pot să acționez”, explică primarul Nicolae Robu.

Cojocari e liniștit: el crede că va apuca să iasă la pensie înainte ca o eventuală suspendare să fie pusă în practică. „Am avut termen la camera preliminară și nu a putut să vină Nicușor Miuț, că e arestat, și s-a amânat pe 27 iunie. Atunci se discută la camera preliminară, unde se descurcă procedurile, cu recurs cu tot… Numai când intră în instanță se poate cere suspendarea”, spune „nea Jean”. La camera preliminară se va decide soarta dosarului. „Se va vedea dacă se trimite înapoi dosarul la procuror, ca să fie refăcut, sau dacă se trimite în judecată. Poate fi retrimis înapoi la procuror, că nu s-au respectat drepturile inculpaților. Nu se pune problema de suspendare acum. Suspendarea din toamnă încolo…”, mai spune Ioan Cojocari. Acesta va ieși la pensie la 1 august și a declarat demult că mai vrea să instaleze un consiliu local.

Conform procurorilor, în 2008, Ciuhandu și Cojocari au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul CL Timișoara în contul SC Politehnica Timișoara SA, fostă SC Fotbal Club Timișoara SA, fostă SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. Ciuhandu, Dumitru, Haracicu și Mihalache au semnat un contract de asociere în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de trei ani, suma de 9 milioane de lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar Cojocari a avizat pentru legalitate HCL respectivă. „Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, către SC Politehnica Timișoara SA (…) nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese”, se precizează în referatul procurorilor. Primăria Timişoara se constituie parte civilă în acest proces cu suma de 31,6 milioane de lei.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

KOKS a spus: (iunie 21st, 2016 at 14:14 )

Comunicarea trimiterii in judecata a lotului Poli a facut-o DNA-ul la data de 07.04.2016.A se vedea DNA.ro-mass media. Asa ca nicio scuza Tovarase Primar. Si nu uitati Toate hotararile consiliului local dela data 07.042016 pana in prezent, contrasemnate de un secretar suspendat de drept din functie sunt nule de drept.
Tovarase Primar, permiteti-mi sa va ajut cu comunicatul DNA-ului privind trimiterea in judecata a lui Cojicari si sa vi-l dau in paste mai jos cu mentiunea ca aceast comunicat poate fi vizualizat pe site-ul DNA-ului la rubrica mass -media.

Direcția Națională Anticorupție

acasă
sesizați-ne
despre noi
rezultatele noastre
mass media
informare publică
cooperare internațională

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 7 aprilie 2016
Nr. 468/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timișoara,

COJOCARI IOAN, secretar al Consiliului Local Timișoara,

DUMITRU DELIA-ILEANA, consilier juridic în cadrul Primăriei Municipiului Timișoara,

HARACICU SMARANDA MARIA, director al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Timișoara,

MIHALACHE VIOLETA-TEODORA, la data faptelor director al Direcţiei Comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara,

în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ORZA ADRIAN ROMIŢĂ, la data faptelor viceprimar al municipiului Timişoara,

MUNTEANU MIREL FLORIN și DIMITRIU MARIANA, la data faptelor economiști în cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Timișoara,

STAIA MARTIN, la data faptelor şef Serviciu Administrare Baze Sportive din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara,

MIUŢ NICUŞOR CONSTANTIN, la data faptelor director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara,

în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

PINTILIE ALINA, funcționar public în cadrul Primăriei Timișoara, în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timișoara și inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.).
În acest context, edilul, împreună cu inculpații Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria și Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar secretarul Consiliului Local Timișoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menționată mai sus.
De fapt, prin această conduită nu se urmărea “sprijinirea” activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară, împrejurare dovedită şi de faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă, în lipsa sumelor necesare desfăşurării în continuare a activităţii.
Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar.
În același context, inculpații menționați mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realității, legalității și regularității şi au semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, un număr de 40 de ordonanțări de plată.
Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.
Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea. în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia..
Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), sume acordate cu încălcarea principiului oportunității ce guvernează derularea și funcționarea activităților circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., finanțarea fiind astfel ilegală.

Primăria Municipiului Timişoara a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 31.669.417,71 lei.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Miuţ Nicuşor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana și Haracicu Smaranda Maria.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

legături utile | evenimente | anunțuri/posturi vacante | harta site | contacte
acasă | sesizați-ne | despre noi | rezultatele noastre | mass media | informare publică | cooperare internațională

 
F.U.C.K YOU ALL a spus: (iunie 21st, 2016 at 17:05 )

Pai cum sa-l suspende pe tata jean, cima mai face smenurile prin Primarie?

 
koks a spus: (iunie 21st, 2016 at 17:09 )

Argumenetele lexpuse de Cojocari solutia Procuroriului de Trimitere in Judecata il descalifica ca Jurist.Este incredibil cum omul asta a putut sta in aceasta functie atata amar de vreme.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Timisoara 2021

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Europarlamentarul Maria Grapini e convinsă că referendumul privind modificarea Constituției în privința căsătoriilor este un eveniment care ține de securitatea țării noastre. Tocmai pentru a apăra granițele țării, vigilenta timișoreancă a anunțat că va merge să voteze împotriva căsătoriilor între persoane de același sex.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ca să apere securitatea României, Maria Grapini va merge la referendumul pentru familia tradițională
Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ajuns la ediția cu numărul 7, aduce, la final de octombrie, 17 scriitori de pe trei continente. E o ediție tematică, despre „Țară. Țară de adopție”, iar printre invitați se numără Horia-Roman Patapievici și Mihail Șora, dar și Juan Gabriel Vásquez, cel mai important prozator columbian din noua generație.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinci zile de literatură. Horia-Roman Patapievici, Mihail Șora și Juan Gabriel Vásquez, la Timișoara
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com