Despre oameni si liste. In judetul Timis

Au fost de ajuns două runde de alegeri parlamentare pe sistemul uninominal proporțional, pentru a se vedea că acesta nu funcționează. Mai ales după ce, cel puțin la ultimul scrutin din 2012, a rezultat un parlament nu doar extrem de numeros, dar de o calitate execrabilă. Mult și prost, cum ar spune românul.

Ca atare, fără a mai încerca alte variante, ca de exemplu modelul mixt precum Germania, legiuitorii au revenit la scrutinul pe liste. La fel ca în 1990, cu diferența că acum există prag electoral. Am revenit așadar la listele făcute din pixul șefului de filială județeană, la care se mai adaugă „Agamiții Dandanache” parașutați de la centru. Despre scrutinul pe liste multă lume spune că nu mai contează ce pui pe acestea, important fiind partidul și, mai ales, mesajul transmis de la nivel central. Există o doză de adevăr aici, cu câteva observații. E clar, cu candidați inodori, incolori, care nu fac nici bine, dar nici rău, o listă de candidați se va plia pe scorul partidului. Sunt puține excepții când un candidat va trage lista în sus, o va duce peste scorul normal al partidului. În Timiș un astfel de candidat poate fi doar Titu Bojin de la PMP. Numai că adepții teoriei că nu contează ce pui pe listă, contând doar mesajul de la nivel central, trebuie să se gândească și la un alt aspect. Acem mesaj trebuie diseminat în teritoriu. Ori se așteaptă ca acest lucru să-l facă taman candidații.

De aici și observația că e destul de relevant și ce nume apar pe liste. Plus că avem mai multe tipuri de electorat, în funcție de partid și zonă. Dacă la PSD și în sudul țării, unde există un electorat total captiv, poți să pui și o maimuță pe listă, că nu nu contează prea mult, în vestul țării lucrurile se schimbă. De asemenea, se poate spune că și PNL are un electorat mai pretențios, căruia trebuie să-i oferi ceva nu doar niște nume scoase dintr-o căciulă. Că altfel stă acasă sau… votează USR. De exemplu.

Uitându-ne pe listele de candidați din Timiș la principalele partide, ce vedem? La PSD avem de toate: și oameni mai experimentați, și tineri, și femei, și… traseiști. De remarcat că niciun actual parlamentar nu mai candidează pe loc eligibil, cu excepția „navetistului”. Dar de aceea ești traseist, ca să prinzi locuri eligibile pe oriunde ai merge. Una peste alta, sunt oameni care nici nu vor aduce ceva în plus peste scorul normal al partidului, dar nici nu-l vor trage în jos. Mai important, sunt oameni care pun osul la treabă și știu să se mobilizeze.

La PNL încă se mai așteaptă ca Alina Gorghiu să termine cu toanele muierești și să decidă dacă va candida sau nu la Timiș. În rest, în zona eligibilă avem un rector care nu știu ce priză va avea în zona rurală și un senator care își face campanie mai mult în studiourile Antena 3, împușcându-se astfel singur în picior. Mă rog, în piciorul filialei, că al lui a prins loc eligibil. Și mai avem un no name, pe care nu prea îl știu nici colegii de partid. Pe Timișoara se așteaptă aportul primarului Nicolae Robu, care nu se știe însă cât va fi de important, la precedentele alegeri cu impact național (europarlamentare, parțiale pe Colegiul III), PNL făcându-se de râs. Cu tot aportul lui Robu. Și dacă mai punem că mulți primari sunt nemulțumiți de liste, astfel că se vor implica prea puțin în campanie, situația nu e prea roză. Aaa, era să uit, îl mai au și pe Alin Popoviciu, sperietoarea electoratului vechi liberal. Una peste alta, PNL a pus iar pe liste candidați care nu vor reuși să scoată din case nici măcar alegătorii care și-ar dori din tot sufletul să voteze cu liberalii. Dar… n-au cu cine. Totuși PNL Timiș are un atu, care n-are însă nicio legătură cu filila. Este vorba de Dacian Cioloș, care are o bună percepție în Timișoara și de numele căruia se vor lega și liberalii timișeni. Este exact același Dacian Cioloș împotriva căruia primarul Robu chema lumea la protest, cu al său miting privind centura…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

sorinel a spus: (octombrie 20th, 2016 at 15:30 )

La cat de licheluta e Robu, asta e in stare pe pupincureasca pe opricine. Oricum,sarcina securistica a lui Robu a fost indeplinita: a distrus cu brio PNL Timis… Iar Marele Coifan e presedinte de Comisie la CJT, sluga lui Grindeanu.

razvan a spus: (octombrie 20th, 2016 at 15:42 )

Ce titu bojin ? El a plecat de la psd in primavara ca nu a mai fost cap de lista pt consiliul judetean. Asta merge unde e fruntas, ca la partidele mari nu face fata. Despre lista pnl nu pot spune decat ca nu imi prezinta incredere…este un partid de toata jena.

Cristian a spus: (octombrie 20th, 2016 at 16:06 )

Din pacate Liberalii sunt niste oameni politici ce au ochii intorsi spre trecut, iar viitorul il privesc si-l judeca destul de comod cu spatele. PSD-istii vin cu oameni mai deschisi la minte care au mai facut cate ceva si despre care putem auzi lucruri bune, Liberalii in schimb realizari 0, oricum ei sunt un partid in curs de degenerare.

anteconbega a spus: (octombrie 20th, 2016 at 16:56 )

E o aşa o deschidere la minte că bate vântul!

VOLO a spus: (octombrie 20th, 2016 at 17:42 )

PREDICTIA MEA E URMATOAREA:

1. PSD – 38-40%
2. PNL – 22-25%
3. USR – 8-10%
4. ALDE – 7-9%
5. PMP – 4-6%
6. UDMR – 2-3%

VOM VEDEA!

Folică a spus: (octombrie 23rd, 2016 at 02:07 )

De ce fug liderii politici de alegatorii bucureșteni, preferând să aleagă colegii din toate colțurile țării, de la București la Timișoara ?
De frică, din calcul, din cauza slăbiciunilor multiple. Majoritatea liderilor partidelor penale sunt lideri fără electorat, nu au reușit să se apropie de oameni, să articuleze programe. Majoritatea politicienilor sunt migratori, ei nu caută să se identifice cu teme, proiecte sau publicuri.
Fiecare se crede un star. Folosesc doar televiziunea pentru a comunica cu populația. Mass-media mediază legătura, dar este doar un substitut și nu așa se clădește o relație. Funcționează doar recunoașterea politicianului, ceea ce în publicitate se numește ,,efectul de simplă expunere”.
„Pare că politica partidelor penale este nomadă, umblă cu cortul. O politică de camuflare și rapt, care are ca deviza: Mușcă și fugi!”
În același timp, această dependență a liderilor de la București față de grupuri de interese multipolare, localizate în teritoriu, este un cancer pentru interesul național sau pentru dezvoltarea echilibrată a României.

Gaudeamus a spus: (octombrie 23rd, 2016 at 17:59 )

Bantuie pe forumuri un fomist pe care-l cheama Pulică Petrică sau cam asa ceva. Amaratul asta trage din toate pozitiile doar , doar v-a pacali po-pulimea ca el e altceva , ca el nu e la fel ca toti politicienii , ahtiati dupa ciolan , ca el moare pe frontul interesului national. Saracul de el ! Daca nu mi-ar fi rusine , l-as vota , ca sa aiba si gura lui (aia spurcata ) ce păpa. Marş de aici !

folica a spus: (octombrie 27th, 2016 at 13:03 )

@gaudeamus/ esti bolnav cu creierul mic, ca ala mare iti lipseste. Esti de o vulgaritate pesedista demna de spitalul Candidatei Gavrilita B. Pulica esti o Sulica! Gaudeamus Igitur, dobi!

sherlock a spus: (octombrie 27th, 2016 at 13:21 )

folicula, ce-ti mai face neuronul? tot singur, saracul, sau a murit si el de plictiseala? esti penibil cu postarile astea, sincer. retrage-te din politica bro, nu e de tine. fa munca de detectv, sa prinzi cucoanele care isi traduc barbatii in amor. poate ca acolo te pricepi.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Top