Pastorala de Craciun a PS Alexandru Mesian: Milostivirea divina este infinita

Scrisoare pastorală la
sărbătoarea Nașterii Domnului 2016

Alexandru

Din mila lui Dumnezeu și grație Sfântului Scaun Apostolic al Romei, Episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj

Onoratului cler și iubitului popor credincios, har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl și de la Domnul nostru Isus Cristos

„Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut
L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”(In. 3,16)

Iubiți frați întru preoție,
Iubiții mei fii sufletești,
Iubiți credincioși,

Din mila lui Dumnezeu sărbătorim și anul acesta, la 25 decembrie, Nașterea cea după Trup a Domnului nostru Isus Cristos.

Crăciunul, cum numim noi această sărbătoare, nu este o sărbătoare comemorativă precum cea a Sfântului Anton sau a Sfântului Nicolae, ci o sărbătoare de reînnoire sufletească. Isus, Pruncul dumnezeiesc, se naște în mod invizibil în Sfânta Euharistie, în inimile și în sufletele credincioșilor care se împărtășesc cu Trupul și Sângele Domnului, care se roagă sau care participă la Sfânta Liturghie de Crăciun.

Când vorbim despre nașterea lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, descoperim două mărturii de credință creștină: pe de o parte originea istorico-umană a lui Isus din Nazaret, iar pe de altă parte zămislirea Lui feciorelnică, prin lucrarea Spiritului Sfânt, adică divinitatea lui Cristos. Isus Cristos este om și Dumnezeu în una și aceeași persoană.

Profeții în Sfintele Scripturi ne vorbesc despre Fiul Său Unul Născut din Sămânța lui David, după Trup, rânduit ca Fiu al lui Dumnezeu după putere, după Spiritul sfințeniei (cf. Rm. 1,2-4).

Iubiți credincioși,

În Simbolul credinței ne este formulată nașterea lui Isus Cristos: „Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, s-a coborât din cer și s-a întrupat de la Spiritul Sfânt și din Maria Fecioară și s-a făcut om”.

Evanghelistul Luca ne relatează: „Și pe când erau ei acolo la Betleem, s-au împlinit zilele Mariei ca să nască, și L-a născut pe Fiul ei întâi-născut, L-a înfășat și L-a culcat în iesle, căci nu era loc pentru ei în casa de oaspeți” (Lc. 2,6-7).

Sfântul Ioan ne spune: „Într-ale Sale a venit, dar ai Săi nu l-au primit” (In. 1,11). Pentru Răscumpărătorul lumii, pentru Acela pentru care toate au fost create (cf. Col. 1,16), nu este loc. „Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi, dar Fiul omului nu are unde să-și plece capul” (Mt. 8,20). Cel care a fost răstignit în afara cetății (cf. Evr. 13,12) a venit în lume tot în afara cetății.

Maria și-a pus copilul nou-născut într-o iesle (cf. Lc. 2,7). De aici aflăm că Isus s-a născut într-un staul, într-un spațiu neprimitor.

Noi putem spune că ieslea din Betleem este asemenea unui altar. Această iesle simbolizează chivotul în care se păstrează Sfânta Euharistie, în care Domnul se află prezent pe altar în mijlocul oamenilor.

Profeții Isaia și Habacuc, precum și cartea Exodului ne spun că în fața ieslei se aflau boul și asinul. Aceste două animale reprezintă omenirea cea lipsită de înțelegere. În iconografia creștină, totdeauna găsim lângă iesle boul și asinul.

Poetul George Coșbuc, în poezia „Afară ninge liniștit” ne prezintă atât de frumos scena din Betleem:

Cum s-a născut Cristos în frig,
În ieslea cea săracă,
Cum boul peste el sufla
Căldură ca să-i facă.

Cum au venit la ieslea lui
Păstorii de la stână
Și îngerii cântând din cer,
Cu flori de măr în mână.

Colindele noastre românești încă sunt pline de mesaje care ne vorbesc despre nașterea Pruncului Isus.

Iubiți frați întru Cristos,

Sfânta Evanghelia de la Luca ne spune că „Maria l-a născut pe fiul ei întâi-născut” (Lc 2,7). Ce înseamnă aceasta? Ce înseamnă întâi-născut?

În acest caz, „întâi-născut” nu este neapărat primul dintr-o serie succesivă. Pentru noi „întâi-născut” – conform Evangheliei – este Isus Cristos născut în peștera din Betleem, care a venit mai înainte de orice creație, El este în mijlocul nostru.

Isus este Întâiul-născut înainte de orice creatură (Col. 1,15). „Întâiul născut din morți” (Col. 1,18). „Prin care toate s-au făcut” (Col. 1,16). „El are întâietate în toate” (Col. 1,18).

Noțiunea de „Întâi-născut” are o dimensiune cosmică. Cristos, Fiul Întrupat, este înainte de orice creație. El este începutul noii creații, care a început odată cu Învierea Sa, adică a doua creație a omenirii pentru viața de veci.

Dragi credincioși,

La 20 noiembrie 2016, în Duminica Cristos Rege, Papa Francisc a închis Poarta Sfântă a Bazilicii Sf. Petru din Vatican, eveniment care a încheiat Anul Milostivirii Divine. Anul Sfânt al Milostivirii sau Jubileul Milostivirii a fost deschis de Papa Francisc la 8 decembrie 2015 și a fost marcat prin deschidere porții sfinte a Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. Se estimează că în întreaga lume au fost deschise aproximativ 10.000 de porți sfinte în 2.089 dieceze.

Acest an jubiliar a însemnat pentru întreaga Biserică o accentuare a dimensiunii milostive a lui Dumnezeu față de oameni, dar și a noastră față de aproapele.

În Eparhia noastră de Lugoj au fost declarate șase biserici jubiliare ale milostivirii divine: Catedrala din Lugoj; biserica Sfânta Maria Regina Păcii și Unității din Timișoara; biserica Immaculata din Deva; Biserica Sfânta Fecioara Maria de la Fatima din Reșița; Sanctuarul Marian de la Scăiuș și biserica Nașterea Maicii Domnului din Arad.

În acest timp al Jubileului Milostivirii, s-au primit foarte multe haruri. De-a lungul istoriei omenirii am văzut și noi multe semne ale milostivirii Divine.

Unul din marile haruri ale milostivirii lui Dumnezeu este Nașterea Domnului nostru Isus Cristos „Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”(In. 3,16) eveniment care a adus mântuirea întregului neam omenesc.

Un alt mare har al Milostivirii lui Dumnezeu pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reînvierea acesteia. După 40 de ani de persecuții sângeroase ea și-a câștigat libertatea.

Milostivirea divină este infinită. Trebuie ca pentru toate darurile să fim recunoscători lui Dumnezeu de la care vine toată darea cea bună.

La rândul nostru și noi trebuie să fim milostivi față de aproapele. Cristos ne învață : „fiți milostivi precum Tatăl vostru din cer milostiv este ” (Lc. 6,36)

Anul Milostivirii s-a încheiat dar milostivirea lui Dumnezeu continuă: „Iată Eu cu voi sunt în toate zilele până la sfârșitul lumii” (Mt. 28,20).

*
Să-L întâmpinăm pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cu păstorii, cu îngerii și cu întreaga creație, aducându-I ca dar viața noastră împodobită de virtuți.

Cu aceste gânduri și cu părintească dragoste, Vă dorim să petreceți Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului și ale Anului Nou 2017 cu sănătate și belșug de haruri cerești.

Sărbători fericite!

La mulți și fericiți ani!

Cu arhierești binecuvântări,

†Alexandru,
Episcop de Lugoj

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top