Singuratatea domnului Klaus

Klaus Iohannis are puţin peste doi ani de când a preluat fotoliul de preşedinte, perioadă în care mai degrabă şi-a dezamăgit propriul electorat. Electorat care în mare parte a sa îşi dorea un preşedinte jucător, călare pe un cal alb… care muşcă din duşmani, vorba cântecului. Ceea ce nu-i cazul la Iohannis, un personaj destul de comod, dar care şi-a respectat statutul de preşedinte, cel puţin din punct de vedere constituţional. Rarele sale ieşiri, dar şi acţiuni au fost în mare corecte. Din punct de vedere extern, a întărit legăturile cu spaţiul euro-atlantic, neavând nici cea mai mică ezitare în faţa unor asalturi interne, privind o apropiere de Rusia, de exemplu. În ieşirile publice a vorbit despre întărirea statului de drept și intenisficarea luptei anticorupţie şi împotriva politicienilor cu probleme penale. E drept, a mai şi gafat urât când a ţinut partea Antenei 3 în conflictul cu ANAF. Dar foarte multe nu i se pot reproşa, din punct de vedere constituţional cel puţin.

În schimb, el a făcut foarte multe greşeli politice. De altfel, fostul primar al Sibiului n-a fost niciodată un om politic de anvergură, imaginea sa bună de edil perfomant propulsându-l mai întâi în vârful PNL, ulterior al ţării. A lăsat astfel PNL pe mâna unei persoane obediente (Alina Gorghiu), care a făcut praf partidul. A susţinut şi s-a plimbat de mână cu un individ anost, dar şi suspect totodată, precum Cristian Buşoi, când acesta era dat ca şi candidat la Primăria Capitalei. La Cotroceni s-a înconjurat cu tot felul de personaje cel puţin dubioase, începând cu unsurosul Dan Mihalache, multe dintre ele conectate la PSD. La SRI a pus un fost membru al partidului lui Dan Voiculescu, iar lista nereuşitelor ar putea continua. De fapt, ca mulţi alţi politicieni ajunşi în funcţii importante, s-a înconjurat de veleitari a căror principală „calitate” a fost slugărnicia.

Vine însă o zi a decontului pentru toate aceste stângăcii politice. Iar pentru Iohannis acea zi se apropie. Următoarea luptă electorală e doar a lui, asta în cazul în care îşi mai doreşte un mandat. În acest moment, el nu se mai poate bizui pe un partid puternic în spate. După înfrângerea dureroasă de la ultimele alegeri, PNL nu-şi revine, fiind zdruncinat în lupte intestine. Şi nici viitorul nu sună bine când vezi ce potenţiali lideri se vehiculează. Un alt potenţial sprijin ar putea veni de la USR, care, după succesul de la alegeri, trebuie însă să-şi definească traiectoria. Ca atare, Iohannis va fi obligat să-şi ducă aproape de unul singur campania electorală. Şi va avea în mare acelaşi gen de mesaje: statul de drept, lupta împotriva corupţiei sau direcţia euro-atlantică la capitolul extern.
Împotriva sa va fi însă un PSD tot mai mare, care, cel puţin, în prima parte a guvernării se va umfla şi mai mult. Apoi avem cele mai importante trusturi de presă. Unde se loveşte acum cel mai tare? În Justiţie. Iar tăvălugul încă n-a pornit de tot. Deşi nu s-a promis în campania electorală, pe agenda cotidiană vedem tot mai des subiecte precum amnistia şi graţierea, schimbarea Codului Penal, diminuarea puterii DNA, răspunderea magistraţilor (citeşte intimidarea procurorilor) etc. Politicienii încă se feresc să discute foarte mult despre aceste subiecte, iar aici intervine mass-media aservită, care are un rol de ciomag împotriva celor care mai speră într-o Justiţie adevărată. Şi mă refer aici la cele mai importante televiziuni de ştiri. Poate semnificativ aici este faptul că în cazul a două dintre ele (Antena3 şi Realitatea) patronii sunt la puşcărie, iar cel al RTV e arestat în lipsă şi dispărut. Nu mai vorbesc că, fapt care numai în România se poate întâmpla, manipularea a ajuns atât de ordinară, încât Sistemul se plânge că e persecutat de… sistem.

În acest caz, Iohannis va fi obligat să revină cât mai des la popor, lucru pe care nu prea l-a făcut în primii doi ani de mandat. Dar se pune întrebarea: cât de receptivi mai sunt românii la mesaje anticorupţie? După ultimele alegeri, în fruntea celor două camere ale Parlamentului au ajuns oameni urmăriţi penal. Nu mai vorbesc că omul cel mai important al momentului, şi l-am numit aici pe Liviu Dragnea, pe lângă dosarul penal mai are o condamnare la închisoare, e drept cu suspendare. În momentul în care majoritatea românilor va realiza fără dubii că între corupţie şi nivelul lor de trai există o strânsă legătură, poate că îşi vor schimba şi opiniile. Dar va veni acea zi vreodată? Până atunci însă, Iohannis va fi tot mai izolat. De unul singur va trebui să-şi recâştige măcar o parte din votanţii din 2014, mulţi dintre ei însă extrem de dezamăgiţi. Va putea să-i readucă la vot, fără ajutorul reţelelor electorale asigurate de partide? Extrem de greu. Fiindcă asta va fi marea problemă, să readucă lumea la vot.

P.S. S-a vorbit foarte mult despre marea victorie a PSD. Dar de la alegerile prezidenţiale din 2014, chiar şi PSD a pierdut electorat. În 2014, în primul tur, Victor Ponta a obţinut 3,8 milioane de voturi şi 5,2 în turul II. La alegerile din 2016, PSD a obţinut 3,2 milioane de voturi.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

misu a spus: (ianuarie 11th, 2017 at 20:08 )

poate ar trebui sa inceapa cu coagularea elitelor, atat cele dezamagite pe final de basescu cat si pe cele dezamagite ani in sir de pnl. e singura noastra sansa ca oamenii de actiune politici sa aiba alaturi capetele luminate.
nu imi vine sa cred ca astia toti adusi laolalta sa nu reusesca. usr e un proiect care a reusit, pana acum, sper sa nu se piarda ci sa inspire daca nu sa atraga.

anteconbega a spus: (ianuarie 12th, 2017 at 06:17 )

OK, dar poporului român din Vechiul Regat e înnebuit după preşedinţi bolşevici, gen Ion Iliescu, sau derbedei în limbaj şi comportament, precumTraian Băsescu. Dacă neamţul tace şi face, dobitocii îl iau în derâdere. Din păcate promisiunile şmechereşti ale lui Dragnea s-au prostit şi ardelenii, care păreau serioişi la prima vedere, iar udemeriştii, cu obişnuitul lor pupat pervers de dosuri de valahi darnici…

mihaleli a spus: (ianuarie 12th, 2017 at 11:54 )

Singuratatea lui Klaus e una iar tampenia cu OUG ministrului educatiei e alta. Adica, directorii de scoli care nu au promovat examenul sau nu s-au prezentat din cauza incompetentei pot ramane mai departe directori! Rasul curcilor. S-au iscat chiar si cazuri sinistre, asa cum se intampla la o scoala din Fabric, Badea Cartan. Fosta directoare, nevasta unui stab de la Curtea de Apel, judecator cu 134 de milioane de lei leafa lunar, nu vrea sa iasa din birul directoral ca ea asa a inteles ordinul penibilului ministru,, ca poate sa ramana mai departe in fotoliu, desi nu s-a prezenttat la examn iar noua directoare cu examen are deja numirea, de frica judecatorului C.C., nu indrazneste sa faca nimic. Iar Aura, sefa invatamantului, e blocata in peisaj dupa ce s-a anunta ca cumnatul prim ministru ar putea avea probleme cu Dna-ul!

astra a spus: (ianuarie 12th, 2017 at 11:55 )

Dragnea e la fel d emalefic ca si Ion Iliescu!

aliant a spus: (ianuarie 15th, 2017 at 10:53 )

draga, nu te mai ascunde dupa deget. E vorba de scoala 21, iar cucoana directoare cu patalama e devasta judecatorului COstea. Individa a teroriyzat cancelaria vreme de aproape patru ani. Aura nu are nici o vina, cucoana Costea e o ciudat, nascuta la Jebel!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular

CSC Dumbrăvița a terminat la egalitate în runda a 19-a, ultima a sezonului regular, după ce a fost egalată pe final, de oaspeții din Miercurea Ciuc, dintr-un 11 metri dat ușor, ca la „județ”. Echipa bănățeană a fost mai activă în prima parte și parcă ea se afla pe poziție de play-off. Unul dintre atacurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată
Visul iubitorilor de rugby din Timișoara de a beneficia de condiții de calitate la meciurile echipei orașului vor deveni realitate, Consiliul Local Timișoara aprobând vineri proiectul „Refunctionalizare teren de sport, reabilitare și extindere clădiri existente, inclusiv utilități” pentru baza sportivă situată în Ronaț, cea unde se află și stadionul unde joacă echipa de rugby a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de milioane de lei pentru stadionul de rugby din Timișoara. Va avea tribune acoperite și nocturnă
Top