Inscrierile la clasele pregatitoare de la Liceul Pedagogic Carmen Sylva creaza din nou scandal

Pentru al doilea an consecutiv, la înscrierile în clasele pregătitoare de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” apar mari probleme. De această dată au fost 135 de cereri de înscriere pentru cele 75 de locuri existente la această şcoală considerată de elită în Timişoara. Părinţii care au vrut să-şi trimită copiii aici sunt revoltaţi, spun că s-au aplicat criterii de selecţie necorespunzătoare, cele existente aplicate greşit, iar unele ar fi fost modificate pe parcurs. De asemenea, la punctaj egal selecţia copiilor s-a făcut pe criterii necunoscute.
În urmă cu un an, Liceul Pedagogic Timişoara şi Inspectoratul Şcolar Judeţean fuseseră amendate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce mai mulţi părinţi reclamaseră aplicarea unor criterii de admitere discriminatorii pentru accesul în clasa pregătitoare. Nu ar fi exclus ca şi anul acesta situaţia să se repete. Din nou, părinţii care îşi vor odraslele înscrise la Liceul Carmen Sylva sunt supăraţi pentru criteriile aplicate la stabilirea punctajului în funcţie de care se stabileşte lista elevilor admişi la această şcoală de elită. Până la o eventuală reclamaţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cei nemulţumiţi s-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean cu o solicitare, iar instituţia a decis să trimită la acest liceu o comisie care să reanalizeze documentaţia şi dosarele de înscriere.
Sâmbătă, o serie de părinţi ar fi fost sunaţi de la secretariatul liceului şi au fost informaţi, neoficial, că dosarul depus de aceştia a fost reanalizat, iar copilul a fost admis, în timp ce alţii au fost anunţaţi că dosarul ar fi fost respins. Desigur, informaţia este una neoficială, urmând ca liste noi să fie publicate cel mai devreme luni, 27 martie.
Unul dintre criteriile avute în vedere la stabilirea ocupării locurilor, stabilit de liceu, este cel deja celebru, al stabilirii prin intermediul Google Maps a distanţei dintre şcoală şi… locul de muncă al părinţilor, nu al domiciliului acestora, cum este la alte şcoli. De asemenea, unii părinţi spun că criteriile de admitere s-ar fi modificat în timpul depunerii dosarului, chiar în prima zi. „Faţă de propunerile stabilite iniţial pentru admitere, după o zi de la demararea depunerii dosarelor s-ar fi inclus două criterii pe care, eu cel puţin, le consider discriminatorii. Este vorba de ultimele, cere care stabilesc acordarea a cinci puncte suplimentare pentru copiii care ar fi învăţat la anumite grădiniţe, care ar fi colaborat cu acest liceu. De asemenea, acolo se mai introduce un criteriu, referitor la copiii care au acelaşi punctaj la finalul evaluării, care să îi departajeze. Este vorba de o evaluare realizată şi semnată de directorul grădiniţei şi de către educatoare unde a învăţat copilul. Pot acele persoane să evalueze un copil dacă e mai bun sau nu? Sunt Comisie de specialitate? Mi se par discriminatorii aceste criterii”, ne-a declarat unul dintre părinţii care au dorit să-şi înscrie copilul la clasele pregătitoare de la Pedagogic.
Interesant este că părintele nemulţumit chiar locuieşte în acea zonă, la câteva străzi distanţă de şcoală, iar la aplicarea criteriului general de arondare a unei circumscripţii ar fi fost avantajat, dar nu a contestat lipsa acestui criteriu la evaluare ci apariţia altora, considerate discriminatoare. Liceul Pedagogic din Timișoara nu a înscris copiii pe baza criteriului circumscripiei, ci a făcut această înscriere pe baza unor criterii emise de unitatea de învățământ.
Supărările părinţilor au ajuns la Inspectoratul Şcolar, iar instituţia a trimis o comisie care să verifice situaţia de la această şcoală. Chiar de la „minunea” aprecierii distanţei faţă de locul de muncă, cel în care s-au stabilit paşii care trebuie număraţi pe baza datelor din Google Maps, au apărut probleme. Astfel, s-a descoperit o „şmecherie” prin care s-au luat în vedere nu doar intrarea principală în liceu, ci şi cele laterale. Iar astfel, dosarele au ajuns să se bată în … număr de paşi.
„Săptămâna trecută au început să apară sesizări ale părinților la IȘJ, în care spuneau că au suspiciuni față de aplicarea criteriilor. Comisia județeană poate verifica modul în care a avut loc această selecție a dosarelor. Vineri am emis o decizie ca membri ai comisiei județene să meargă la Liceul Pedagogic și să verifice toate cele 135 de dosare pe criterii specifice. S-a întocmit un raport cu ceea ce am identificat. S-au găsit mai multe erori, anumite familii au beneficiat de un punctaj, dat de aplicația Google Maps. Adresa instituției este Bd. CD Loga nr. 45. Cei care au lucrat în acea comisie, la unii au introdus adresa de pe CD Loga 45, la unii intrări și ieșiri laterale. Noi am luat în calcul intrarea de pe CD Loga, nu intrarea de pe strada Beethoven sau Eminescu. Cu acea aplicație am verificat fiecare dosar în parte”, a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.
În urma controlului, un număr de 53 de dosare au fost incluse pe lista celor respinşi, iar 83 de copii pe lista celor admişi. Dacă s-ar proceda la creşterea numărului de clase s-ar ajunge în situaţia de supraaglomerare a şcolii și implicit ca unele clase să înveţe de după masă. La liceu nu sunt nici spaţii destule şi nici cadre didactice titulare care să permită mai mult de trei clase pregătitoare. În acest moment la „Carmen Sylva” învaţă peste 1500 de elevi, deşi spaţiul era destinat pentru 550 de locuri. Oricum va rămâne situaţia o parte dintre copii vor fi afectaţi negativ de situaţia existentă.
Deşi am încercat să luăm legătura cu directorul liceului, Cornel Petroman, telefonul acestuia este închis.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Profesoară a spus: (March 27th, 2017 at 18:05 )

Greu de inteles de ce se inghesuie parintii la Peda…Daca s-ar cunoaste realitatile …s-ar relaxa situatia. Exista scoli f.bune in Timisoara despre care nu se vorbeste, care isi vad de treaba cu modestie. Decat sa va carati copiii de pete tot doar ca sa va laudati ca e la Peda, aveti variante langa casa. Sigur !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Declaratia 600, amanata pentru luna martie

Celebrul formular 600 introdus de Finanţe din acest an va fi cel mai probabil modificat. Peste 200.000 de persoane erau vizate de noul document, unul extrem de neclar, care obliga oamenii să anunţe ANAF asupra veniturilor pe anul precedent pentru stabilirea anticipată de plăţi la contribuţiile sociale şi de sănătate pentru anul 2018.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Declaratia 600, amanata pentru luna martie

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara se pregătește să înceapă lucrările de reabilitare la două poduri: Eroilor și Ștefan cel Mare. Banii pentru aceste șantiere vin, în cea mai mare parte, de la București, pentru că proiectele au fost aprobate la finanțare prin PNDL II. Consilierii locali trebuie să voteze actualizarea devizelor pentru ambele poduri.
Citeşte tot articolul Citeste articolul 255.000 de euro da Primaria Timisoara pentru podurile Eroilor si Stefan cel Mare. 2,5 milioane de euro da guvernul
Scandalul continuă la Spitalul Județean Timișoara. În centru se află medicul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, acuzat de asistente și infirmiere că le vorbește urât. Ionac spune că totul este o înscenare din partea conducerii spitalului, cu care se judecă de altfel pentru că i-a fost redus salariul cu 10%.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scandal pe muchie de bisturiu la Spitalul Judetean Timisoara. Inca un episod din razboiul Ionac vs. Craina
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top