Timisoara mai sta dupa PUG! Se lucreaza de sapte ani, iar acum Robu cere… versatilitate

Timișoara nu va avea încă un nou Plan Urbanistic General. Cel vechi a fost prelungit din nou, în ultimul plen al CL, până cel târziu la 30 decembrie 2018. La noul PUG se lucrează, teoretic, de șapte ani! Primarul Nicolae Robu le cere acum proiectanților mai multă… versatilitate.

Contractul pentru întocmirea noului Plan Urbanistic General al Timișoarei a fost semnat în octombrie 2010. El a fost semnat de o asociere condusă de Planwerk SRL din Cluj, celelalte două firme fiind Vitamin Arhitects din Timișoara și IHS România din București. Suma: 450.000 de euro. PUG-ul este documentul care stabilește condițiile în care se poate construi în oraș, delimitează zonele cu restricții și cele protejate, direcțiile privind organizarea și dezvoltarea căilor de comunicație, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii edilitare, regimul proprietății imobiliare și circulația juridică a terenurilor. Va fi obligatorie apoi aprobarea și a unui regulament local de urbanism. În ultimul plen al CL Timișoara, consilierii locali au aprobat prelungirea actualului PUG, valabil din 2002, până la 30 decembrie 2018. În acest moment, viitor plan urbanistic se află în faza avizării. Viceprimarul Dan Diaconu explică: „Procedura se va încheia după avizarea de către ministerele de resort, în etapa a patra, a variantei finale a documentaţiei, completate cu observaţiile menţionate în avize. Acest document va fi supus dezbaterii publice şi ulterior însuşit prin hotărâre de consiliu local. O astfel de documentaţie propune strategii clare, deci este o operaţiune de durată, care necesită o analiză de detaliu şi parcurgerea tuturor paşilor legali. Etapa de avizare a PUG este consumatoare de timp”.

Primarul Nicolae Robu spune, la rândul lui, că nu este nimic neobișnuit ca elaborarea unui astfel de document să dureze atât de mult. „Am cerut, deși proiectul de avizare este deja la ministere și au fost obținute câteva avize, să se mai facă o dezbatere pe acest document, una cu arhitecți, dar nu cu arhitecți teoreticieni, ci cu arhitecți implicați în proiecte de dezvoltare urbană în Timișoara, cu investitori și, evident, cu alți specialiști. Vrem să avem garanția că nu vom ajunge la un PUG care să restricționeze dezvoltarea orașului. Odată intrat în vigoare, Planul Urbanistic General nu mai poate fi încălcat. Și atunci, dacă se vine cu scheme foarte rigide, ne trezim peste cinci sau șapte ani, că nu putem răspunde nevoilor venite din viața reală”, susține edilul.

Robu afirmă că nu vrea ca la Timișoara să se repete unele situații de la Cluj-Napoca, unde există un nou PUG, care este foarte strict. „Mi s-a spus, nu știu dacă e adevărat sau nu, că, în Cluj, foarte multe lucruri care trebuie făcute acum nu mai pot fi făcute din cauza restricțiilor din PUG. Nu vreau să ajungem într-o astfel de situație, deși cuvântul de ordine pe care l-am dat în 2012, de îndată ce am devenit primar, a fost versatilitate. Vreau reguli foarte stricte în anumite privințe, dar vreau și versatilitate, ca să nu ținem orașul blocat”, a mai spus edilul. PUG-ul Clujului a intrat în vigoare în vara anului 2016, iar firma Planwerk este una dintre cele care au lucrat la realizarea lui. A costat aproximativ 630.000 de euro și a născut o mulțime de controverse. „PUG-ul are multe aberaţii pentru că hărţile au fost făcute fără a studia realitatea din teren. Există foarte multe parcele care nu se regăsesc pentru că nu s-au documentat corect cei care au făcut lucrarea. O să vedeţi că după ce va fi adoptat, PUG-ul va genera o adevărată avalanşă de procese pentru că va fi ușor contestabil. De fapt asta s-a şi urmărit! Fiecare birou mare de arhitectură a urmărit să obţină o reglementare mai bună unde are în derulare proiecte”, declara un arhitect clujean pentru presa locală.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

++ a spus: (May 1st, 2017 at 17:19 )

deci se urmareste o lege care sa ghideze toata lumea, dar sa fie schimbatoare in functie de necesitati. vom mai sta 7 ani fara ea, poate va fi gata cu urmatorul primar.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

ovidiu sîrbu

Alt „competent” în Guvernul Dăncilă: timișoreanul Ovidiu Sîrbu (ALDE), secretar de stat la Transporturi

Numit joi secretar de stat în Ministerul Tranporturilor, timișoreanul Ovidiu Sîrbu (ALDE) încurcă borcanele, atacând Primăria Timișoara fiindcă... n-are șosea de centură, iar infrastructura rutieră este la pământ. Acum câteva luni, același Sîrbu afirma că a demisionat dintr-o funcție avută în primărie, fiindcă municipalitatea punea prea mare accent pe... infrastructura rutieră.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alt „competent” în Guvernul Dăncilă: timișoreanul Ovidiu Sîrbu (ALDE), secretar de stat la Transporturi
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

poli

Politehnica va juca la rand cu Ripensia, ACS Poli si UTA / PROGRAM LIGA a II-a

La sediul Federatiei Romane de Fotbal a avut loc, joi dimineata, tragerea la sorti pentru viitorul sezon competitional al Ligii a II-a Dupa decenii, Timisoara va avea trei echipe in acest esalon, iar suporterii sunt impartiti. Cel mai greu program il va avea Politehnica, echipa suporterilor.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica va juca la rand cu Ripensia, ACS Poli si UTA / PROGRAM LIGA a II-a
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Numit joi secretar de stat în Ministerul Tranporturilor, timișoreanul Ovidiu Sîrbu (ALDE) încurcă borcanele, atacând Primăria Timișoara fiindcă... n-are șosea de centură, iar infrastructura rutieră este la pământ. Acum câteva luni, același Sîrbu afirma că a demisionat dintr-o funcție avută în primărie, fiindcă municipalitatea punea prea mare accent pe... infrastructura rutieră.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alt „competent” în Guvernul Dăncilă: timișoreanul Ovidiu Sîrbu (ALDE), secretar de stat la Transporturi
Primăria Timișoara doar se laudă cu deschiderea către specialiștii în turism. În realitate, totul e de fațadă, să nu se spună că administrația locală nu e transparentă. Totul se face după cum vor cei din PMT, așa că, în aceste condiții, membrii Comisiei Operative de Turism (COT) au decis să se retragă, dar nu înainte de a trage un semnal de alarmă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Specialiștii în turism îi bat obrazul lui Robu: Dacă nu se iau măsuri, Timișoara va primi un stigmat, nu un renume
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com