Am putea avea liber la pedalat pe Marasesti. Robu nu renunta insa la interdictii: Sunt un primar responsabil / FOTO

Pe strada Mărășești s-ar putea da drumul la biciclete, dar primarul Nicolae Robu nu vrea să renunțe la interzicerea trotinetelor și tricicletelor în centru. Este concluzia dezbaterii publice de luni după-amiază. În plus, mai trebuie definit conceptul „zonă de promenadă”, care nu e totuna cu străzile pietonale. De ce e nevoie de interdicție? În scop preventiv!

Câteva zeci de timișoreni, inclusiv consilierii locali Luminița Țundrea și Ion Ardeal Ieremia (PSD) și independentul Adrian Orza, au venit luni la dezbaterea publică solicitată pe marginea proiectului referitor la interzicerea deplasării cu trotinete, triciclete, role sau skateboarduri prin centrul Timișoarei. Pentru că s-au cerut, din start, date legate de numărul de incidente cauzate de acești participanți la trafic și la străzile pe care s-ar fi produs acestea, primarul Nicolae Robu a explicat cum stau lucrurile din punctul său de vedere. „Măsurile sunt de ordin preventiv, pentru că eu ca primar responsabil ce mă pretind, nu pot aștepta să moară un copil accidentat de cineva care circulă cu viteză. Nu pot aștepta să fie cineva accidentat și traumatizat, pentru că așa vrea unul sau altul (…) Și dacă n-ar fi nicun pericol de accidentare, pentru că în zona de promenadă oamenii trebuie să se plimbe liniștiți, aș avea aceeasi poziție. Despre asta e vorba”, a spus edilul.

Unul dintre participanții la dezbatere a propus utilizarea unui radar. „Autoritățile din străinătate folosesc radare și amendează bicicliștii care merg mai mult cu 10 km/h. Dacă ei pot face asta, și noi putem (…) Nu sunt deloc de acord cu persoanele care fac așa-zis sport și merg cu viteză prin centru, dar acestea sunt foarte puține. Despre strada pietonală Mărășești ați spun, în 2012, că o veți face să se dea lumea cu rolele. Eu nu cred că este o soluție interzicerea. Mașinile produc mult mai multe accident, dar nimeni nu s-a gândit să interzică de mâine mașinile în oraș”, i-a spus tânărul edilului. Robu a replicat imediat: „Dar masinile pot să intre unde vor? Nu mă faceți să-mi fac cruce, că nu se cuvine aici. Cine vine cu poziții anarhiste nu are nicio șansă cu mine. Nu ne referim la pietoni si zonele pietonale, ne referim o zonă specială pe care Timișoara o are, numită zonă de promenadă… Trebuie să ne protejăm de cei care ne pun în pericol. Nu suntem în măsură să punem în aplicare această măsură propusă, cea cu radarul (…) În 2012 nu-mi închipuiam, când am decis ca strada Mărășești să fie pietonală, că voi vedea în Timișoara comportamente cum îmi este dat să văd acum (…) Ați văzut un cetatean de 65-70 de ani care merge zilnic cu rolele pe pietonală cu viteza foarte mare? Ce se întâmplă dacă accidentează pe cineva?”.

Ana Munteanu, cea la inițiativa căreia a fost organizată dezbaterea publică, a cerut introducerea avertismentelor și rearanjarea sistemului de amenzi, dar a spus și că polițiștii locali ar trebui să pedaleze prin centru, dacă tot au în dotare vehicule pe două roți. „Sunt speriată de încăpățânarea cu care susțineți acest proiect, îmi dau seama că nu avem un partener de dialog”, a spus tânăra. „Nimic nu e aplicabil din ce ați propus, totul este în termeni vagi. Reglementările nu se fac în termeni vagi, se fac în termeni preciși. În privința cuantumului amenzilor, admit că putem discuta, admit să introducem și avertismentul, cum am făcut la biciclete. Este o propunere constructivă și pot să o accept”, i-a răspuns Robu.

O intervenție foarte interesantă a avut medicul psihiatru Carina Dragu. „Eu v-am votat, deci sunteți reprezentantul meu. Admir pasiunea cu care combateți, dar m-aș bucura foarte mult dacă ați folosi-o pentru un lucru care are sens. Acest oraș nu a fost gândit pentru trotinete, dar aș vrea să vad care este viziunea dvs. Cum va fi peste 10 ani? Ce veți face? Eu locuiesc în centru, cabinetul meu este în centru… Nu pot să mă deplasez decât cu trotineta. Nu îmi permit, literal vă spun, să pierd 15 minute cât aș face pe jos dintr-o parte într-alta. Nu am timp fizic să pierd cu deplasarea, fără trotinetă (…) În timp ce merg cu trotineta, văd reacțiile: unii imi zâmbesc, altii, pe la 50-60 ani, se uita critic, pentru că le este teama. Dvs îi încurajați să le fie teamă (…) Da, există persoane care circulă periculos, dar sunt puține. Noi, restul, ce facem?”, a spus timișoreanca.

Robu a adus apoi în discuție Planul de Mobilitate Urbană și a recunoscut că are unele probleme în a comunica. El a spus că se gândește să facă unele schimbări pe strada Mărășești. A intervenit în discuție și Cristi Brîncovan, care a cerut ca bicicliștii să aibă un reprezentant în comisia de circulație a PMT, așa cum au, de exemplu, taximetriștii. Primarului i s-a cerut și o definire clară a ceea ce înseamnă zonă de promenadă, lucru care, spune Robu, va fi rezolvat în proiectul revizuit. Dezbaterea s-a încheiat după ceva mai mult de două ceasuri, fără să fi vorbit toți cei înscriși la cuvânt. „Am acceptat imediat să desemnez în comisia de circulație și un reprezentant al bicicliștilor. Eu chiar sunt bucuros că în Timișoara se folosește bicicleta și am o preocupare specială de a face cât mai multe piste pentru bicicliști (…) Încă o concluzie pe care am reținut-o este aceea de a mai reflecta asupra regimului străzii Mărășești. Poate că am putea accepta ca acum pe Mărășești să coexiste bicicliști, rollerii și așa mai departe, utilizatorii celoralte mijloace, cu cei care se deplasează pe jos (…) Nu știu dacă vom trasa piste pe strada Mărășești, însă în centrul istoric este exclus să trasăm piste. Nici nu avem voie și, în plus, ar arăta rău”, a spus primarul Timișoarei.

Concluzia îi aparține Carinei Dragu: „Eu am nevoie să pot să trăiesc în centru. Nu mi se pare normal să luați o decizie pentru a-i proteja pe acei cetățeni care se duc prin centru doar sâmbăta și duminica. Sâmbătă și duminică nu mă duc cu trotineta, când e plin de oameni. În forma actuală, legea ne interzice pe toți, sub orice formă, la orice oră, ceea ce nu este corect, nu este normal, nu are sens (…) Pentru mine, și pentru alții, trotineta nu este un mijloc de recreere. Ni s-a spus că putem să ne plimbăm pe malul Begăi. E foarte bine, doar că eu mă plimb. Eu așa mă deplasez. Cred că sunt mulți ca mine. Sper să primim un mesaj prin care să ni se spună că putem și noi trăi în orașul acesta, nu doar cei din mașini”.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Blue a spus: (iulie 3rd, 2017 at 23:25 )

Mare idiot. Cand deschide gura, numai cretinatati debiteaza. BRAVO PNL.

Emil a spus: (iulie 4th, 2017 at 11:18 )

Tocmai asta-i problema cea mare cu Robu: nu este un primar responsabil. Este aberant. Asta se vede și prin proiectele pe care le susține cu toată hotărârea, fără să-i pese însă de consecințe. A convocat discutarea publică a interdicției pe care o coace acum doar de ochii lumii, pentru că, în final, a recunoscut că tot vba face cum vor mușchii lui. Adică, interdicția ridicolă pentru trotinete, role și skateboarduri în zona centrală rămâne bătută în cuie.Individul își consumă energia și fondurile orașului pentru proiecte megalomane, costisitoare, în vreme ce lucruri „mărunte” cum ar fi reabilitarea Castelului Huniade (monument istoric de cea mai mare importanță) este un eșec scandalos, fațadele clădirilor din zona istorică se prăbușesc peste noi, trotuarele Timișoarei sunt vai și-amar de ele și multe altele. În schimb, 3 vaporașe din termopane zac trase la mal (alte 4 sunt în depoul RATT) pentru că Robu le-a cumpărat fără să-i pese că legea nu permite exploatarea lor ca mijloace de transport în comun. Robu se și visa tăind panglica, cu mult tam-tam, pentru inaugurarea curselor cu ambarcațiunile din termopane. Cu acest individ nu se mai poate face nimic, nu poate fi „reabilitat”, este mult prea obtuz, plin de sine și arogant ca să mai învețe ceva și să bage de seamă că a fi primar înseamnă lucru în echipă și că nu poți disprețui la nesfârșit populația orașului fără să decontezi costurile acestei atitudini. Să sperăm că în 2020, la alegeri, vom pune capăt mandatului acestui habarnist cu ifose.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă

În perioada 20-21 aprilie s-a desfășurat campionatul național de judo, la categoria sub 15 ani și sub 13 ani, la Arad, unde au participat peste 750 de copii. Aşadar, o competiţie puternică, la care au participat cele mai titrare cluburi din ţară. Un club cu performanţe în peisajul acestui sport olimpic din România, Promotrica Timișoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deșeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparține unei foste societăți comerciale din localitatea Beregsău Mare. Polițiștii s-au deplasat la fața locului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amendă în cinci cifre pentru un şofer care a ars deşeuri pe câmp
Conducerea PNL Timiş a stabilit ordinea de pe listele de consilieri locali şi judeţeni pentru alegerile din 9 iunie. De menţionat că PNL va avea liste comune cu PSD, atât la CL Timişora, cîât la la CJ Timiş. Ponderea celor două partide pe liste va fi de 1,5/1 pentru PNL la Consiliul Local şi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL a stabilit ordinea pe listele pentru Consiliul Local Timişoara şi CJ Timiş. Dan Diaconu (CLT) şi Marin Popescu (CJT), pe primele poziţii
Unul din capii mafiei imobiliare de romi din Timişoara, Cristopher Cîrpaci, i-a îndemnat pe coetnicii săi să-l voteze pe Nicolae Robu la alegerile locale. Acelaşi Cîrpaci l-a ameninţat pe primarul Dominic Fritz, „anunţându-l” că nu va mai fi primar. Acţiunea de demolare a unor construcţii ilegale demarată luni de Primăria Timişoara a lăsat răni adânci...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clanurile mafiote ţigăneşti îşi anunţă sprijinul pentru Nicolae Robu la alegeri!
Pregătirile pentru organizarea Forumului Internațional de Afaceri Timișoara,  premieră CCIA Timiș în sistemul cameral românesc și european, se apropie de final.  Din cele 7 țări participante, s-au înregistrat până în prezent pentru întâlnirile B2B peste 90 de companii din străinătate – Serbia (32), Turcia (20), Germania (19, inclusiv membri AHK), Polonia (11),  Italia (10, inclusiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de lideri de afaceri europeni sunt așteptați la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara
Consilierii locali vor avea de aprobat tarifele pe care adăpostul public de câini urmează să îl perceapă proprietarilor animalelor pierdute și ajunse în acest adăpost. Pentru fiecare zi de ”cazare” urmează să fie solicitați bani, la fel și pentru operațiuni medicale. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara stabilește tarifele percepute celor care își recuperează câinii pierduți și ajunși în adăpostul public
Top