Ar putea aparea schelele pe Opera Romana! A durat aproape 5 luni pana primaria a trimis clarificari la Bucuresti

La un an și jumătate de când a fost anunțat câștigătorul licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii, lucrările ar putea începe. În această săptămână ar putea fi primit avizul Comisiei Naționale de Monumente. Există însă o necunoscută: prețul ar putea să sufere modificări.

În martie 2016, primarul Nicolae Robu anunța încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de peste 750.000 de lei, cu termen de execuție de șase luni, fusese câștigată de SC Alex-Dia Construct SRL, însă șantierul n-a început nici până acum. În toamna anului trecut, Direcția pentru Cultură Timiș anunța Primăria Timișoara că lucrarea nu poate fi avizată. „Nu se avizează intervenția propusă, deoarece documentația prezentată propune măsuri de intervenție fără a avea finalizate intervențiile pentru studierea pietrei, mortarelor de legătură și complementare a cărămizilor din zidării, a factorilor de deteriorare a materialelor”, se preciza într-o adresă semnată de Sorin Predescu, directorul DJC.

Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul, în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând forma originală a clădirii, în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale. Reconstrucția a fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin. Clădirea Operei Române este acum iluminată artistic cu un sistem de 400 de spoturi, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la o firmă privată.

În luna mai 2017, primarul Nicolae Robu spunea că lucrurile erau pe cale să se clarifice. „Este în avizare la o comisie de la Ministerul Culturii (…) Proiectul a fost în discuție la Comisia de Monumente de la București, pe plan local s-au terminat avizările. De acolo ne-au cerut mai multe clarificări”, explica edilul. La vremea respectivă însă, clarificările nici măcar nu fuseseră trimise la București! La începutul lunii iunie, Ministerul Culturii preciza, negru pe alb, că „La Ministerul Culturii și Identității Naționale a fost înregistrată documentația tehnică privind reabilitarea fațadei placate cu travertin de la Palatul Cultural Timișoara. În urma analizării conținutului, direcția de specialitate a făcut o solicitare de completare adresată primăriei, cu adresa DPC 653/13.02.2017, la care până în prezent nu a primit răspuns”! Trecuseră, așadar, patru luni în care dinspre Timișoara a fost o tăcere totală!

Acum, Robu spune că au fost trimise, în sfârșit, la minister toate documentele. Întrebat de ce a durat aproape cinci luni, în condițiile în care reabilitarea Operei este considerată o lucrare de maximă importanță, edilul spune că nu e vina primăriei. „Documentația este depusă, în sfârșit, revizuită, la Monumente. A durat așa de mult din cauza proiectantului, nu a primăriei. Noi a trebuit să trimitem acolo opiniile proiectantului, soluții noi, abia acum ni le-au dat. În această săptămână se întrunește Comisia de monumente la Ministerul Culturii și, dacă primim avizul, dăm drumul imediat lucrării”, a spus, pentru deBanat.ro, primarul. El admite însă că ar putea să nu fie totuși atât de simplu, în condițiile în care nu se cunosc costurile după ultimele modificări. „Cred că vom păstra rezultatele vechii licitație și câștigătorul. Numai dacă modificările sunt de așa natură să nu se poată rezolva lucrurile prin dispoziție de șantier, trebuie altă licitație. Încă nu știm dacă vor crește costurile. După ce ministerul aprobă noile propuneri, se face o evaluare și vom vedea”, a mai precizat Nicolae Robu. Dacă totul merge bine, șantierul va începe, în sfârșit, în acest an. De pe fațada Operei au căzut, între timp, în urmă cu câteva luni, mai multe bucăți.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

INO a spus: (July 17th, 2017 at 13:18 )

BOY’S! IN SFARSIT O VESTE BUNA! E NEVOIE DE O RENOVARE A OPEREI! ROBU URLA SI FACE!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

spectator a spus: (July 17th, 2017 at 14:10 )

@ino Ia-ți Rudotelul!

Nole a spus: (July 17th, 2017 at 14:17 )

“Robu urla si face “…….omule ia-ti Rudotelul dupa cum zice si Spectator.

INO a spus: (July 17th, 2017 at 14:54 )

BOY’S! ZIUA BUNA! O SA IMI DATI DREPTATE AMICILOR! ASCULTATI CE VA ZICE INO SPIRITUL VIETII! TIMISOARA ARE NEVOIE DE ROBU! HAI PA!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

Costel a spus: (July 17th, 2017 at 16:23 )

@INO, ai perfecta dreptate. Timisoara are nevoie de Robu cat mai departe de oras!!

Sucul Gastric a spus: (July 17th, 2017 at 16:32 )

Nu-i idee rea ( opera nu arata cum era ea originala……) dar sa nu o faca in stil fantana aia kitch cu 7 culori.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

Daca e plen cu revolutionari, e scandal la Timisoara

Sunt 28 de ani de la Revoluția din 1989, dar nu e liniște. Revoluționarii din Timișoara continuă să se certe fără jenă, la fiecare plen festiv. Plenul a fost condus de consilierul local și revoluționarul Lucian Căldăraru. Concluzia, după zeci de minute de contre: nu există recompensă materială pentru cei care au ieșit în stradă în acel decembrie.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Daca e plen cu revolutionari, e scandal la Timisoara
CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Heraeus
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Buzias, Pasarea Phoenix a statiunilor balneoclimaterice / FOTO

În anii comunismului, dar și în primii ani post-decembriști, stațiunea Buziașul a căzut, la un moment dat ajungând o ruină. În ultimii ani a început însă să renască din propria cenușă precum Pasărea Phoenix, nume care, nu întâmplător, a fost dat ultimului hotel de patru stele ridicat aici. Dar mai este mult până departe, respectiv mai este de muncit până când Buziașul își va regăsi faima și strălucirea de altădată.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Buzias, Pasarea Phoenix a statiunilor balneoclimaterice / FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Suporterii lui ASU Poli au pornit din nou în marș din Piața Maria, în memoria eroilor Revoluției din 1989. Vantul rece nu i-a oprit pe cei câteva sute de participanți să aprindă lumânări în fața Catedralei și urmeze traseul devenit tradițional. S-a rostit „Tatăl Nostru” și s-a scandat, la un moment dat, numele Regelui Mihai I al României.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eroii nu mor niciodata. Marsul Druckeria, intru neuitarea lui Decembrie 1989 / FOTO
Sunt 28 de ani de la Revoluția din 1989, dar nu e liniște. Revoluționarii din Timișoara continuă să se certe fără jenă, la fiecare plen festiv. Plenul a fost condus de consilierul local și revoluționarul Lucian Căldăraru. Concluzia, după zeci de minute de contre: nu există recompensă materială pentru cei care au ieșit în stradă în acel decembrie.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Daca e plen cu revolutionari, e scandal la Timisoara
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top