Firmele din Timis vor muncitori sarbi, CCIAT ii pregateste pentru cand se deschid granitele

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş a făcut joi încă un pas spre deschiderea pieţei forţei de muncă din România pentru cetăţenii sârbi. A fost lansat proiectul transfrontalier de colaborare româno-sârbă, LaborNet – „Rețea pentru mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră”, însă este nevoie și de implicarea guvernului.

Partenerii CCIAT în proiectul finanțat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, sunt Camera de Comerț și Industrie a Serbiei prin Camera Regională din Districtul de Nord al Banatului Kikinda și Primăria Orașului Kikinda. Proiectul se adresează șomerilor din zonă, cu precădere persoanelor din grupurile defavorizate, companiilor care au dificultăți în găsirea forței de muncă, instituțiilor din domeniul economiei și educației. CCIAT încearcă să găsească o rezolvare pentru problemei lipsei forţei de muncă din zona de vest, prin facilitarea accesului cetăţenilor sârbi la angajarea în România. În prezent există însă numeroase bariere. Serbia nu este membru UE, iar procedurile de frontieră, birocraţia şi legislaţia fac dificilă transbordarea de muncitori de cele două părţi ale graniţei. „Sârbii vor să vină să lucreze în România, dar noi nu avem legislaţia pregătită. Camera face demersuri la guvern pentru ca acordul de securitate socială semnat între guvernele din România şi Serbia să fie implementat. Vom pregăti prin acest program cetăţenii sârbi pentru a cunoaşte legislaţia, indiferent de implementarea acelui acord”, a declarat Florica Chiriţă, director general al CCIAT. Tibor Horvath, manager de proiect din partea sârbă şi reprezentant al Camerei Regionale Kikinda, spune că ţara sa are numeroşi specialişti bine pregătiţi, iar aceştia ar putea fi utili pe piaţa forţei de muncă din zona Timişului.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Bobby a spus: (July 28th, 2017 at 11:15 )

N-aș avea nimic împotrivă să vină sârbii să lucreze aici. Sunt oameni muncitori și calificați, nu ca tot felul de ciurucuri asiatice pe care vor unii să le aducă aici. Foarte bine! Să vină!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com