Sambata se trage cortina: Teatrul National Timisoara a depasit 50.000 de spectatori pe stagiune

Peste 200 de reprezentații și peste 54.000 de spectatori. Sunt datele actualei stagiuni a Teatrului Național Timișoara, care se încheie peste câteva zile cu o nouă premieră. Va fi cea de-a patra și e promisiunea unei reîntâlniri, la toamnă, cu alte și alte povești.

Sâmbătă, 15 iulie, de la ora 19, la Sala 2 are loc prima reprezentație a spectacolului „Rambuku”, de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu. Spectacolul este în premieră națională și închide o stagiune remarcabilă a Teatrului Național. Au fost 202 reprezentații din cele trei spații de joc ale TNT, Sala Mare, Sala 2 și Studio „Uțu Strugari”, pe care le-au urmărit peste 44.000 de spectatori. Acestora li se adaugă mai mult de 10.000 de oameni care au urmărit reprezentanțiile în aer liber oferite pe durata FEST-FDR 2016 și 2017. Actuala stagiune a însemnat, de asemenea, patru premiere: „Controversa de la Valladolid”, de Jean-Claude Carrière, în regia lui Radu Jude, „Frați”, de Dave Williams, în regia lui Florin Piersic jr., „De ce iubim femeile”, după Mircea Cărtărescu, regia Mihaela Lichiardopol, și „Rambuku”, de Jon Fosse, regia Mihai Măniuțiu.

Parteneriatele și coproducțiile internaționale reprezintă o altă direcție pe care Teatrul Național a dezvoltat-o în stagiunea care tocmai se încheie. A fost întâi spectacolul „Copii răi (Sales Gosses)”, de Mihaela Michailov, o coproducție alături de CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy, un spectacol având ca temă violența în școli, iar apoi a fost seria de reprezentații cu spectacolul „Gypsies”, o creație werkgruppe2, un spectacol cu profunde implicații sociale, având la bază o cercetare realizată în Franța, Germania și România. În această stagiune s-a încheiat și proiectul „Say it now!”, un parteneriat al Teatrului Național din Timișoara cu Compania B. Valiente din Oslo, proiect finanțat printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Stagiunea 2016/2017 a însemnat și o premieră de alt gen: organizarea a două ediții ale Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, în perioadele 25-30 septembrie 2016, respectiv 14-25 mai 2017. Teatrul Național Timișoara a organizat și Gala Uniter, la care a primit premiul special pentru proiecte inedite și realizări remarcabile, grație amenajării Sălii 2. Actrița Irene Flamann Catalina a fost recompensată cu premiul pentru întreaga activitate, iar Mariana Voicu a fost, de asemenea, onorată cu premiul pentru întreaga activitate pentru critică și istorie literară.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com