Timisoara nu e campus monastiresc. Timisoara e orasul debandadei si faradelegii

Fără autorizație de construcție, un individ își trage o terasă deasupra unei clădiri din buricul orașului. Indignat de un asemenea tupeu, primarul Nicolae Robu, însoțit de polițiști locali și ziariști, merge la fața loculului și face scandal. Verdictul edilului: „Sunt extrem de indignat să văd aici (…) o altă monstruozitate (…) Vedem cum se lucrează acum pe clădirea Modex, se face o construcție metalică întru sfidarea legii și întru sfidarea acestui oraș (…) Nu există PUD, nu există niciun fel de documentație, nu există nimic cerut de lege, (…) De ce-și permit acești indivizi să facă lucruri în afara legii, întru sfidarea orașului și a oricăror norme de bun simț?”. Corect, nu-i așa? Avem un primar extrem de vigilent vizavi de încălcările grosolane ale legii.

La puțin peste o lună de la această descindere, Robu își schimbă total părerea vizavi de „monstruozitate”. „Eu zic că a ieșit ceva frumos și, drept urmare, îl felicit pe investitor și îi urez succes”, sună noua evaluare a primarului. În condițiile în care nu se puteau obține într-un timp atât de scurt PUD, documentație și altele sesizate de primar prima dată, ne putem întreba ce s-a întâmpla între timp în relația dintre patronii terasei și primar. Bomba e faptul că oamenii felicitați de Robu și-au făcut terasa tot fără autorizație de construcție. Fapt penal, nu contravenție, mai ales că e vorba de securitatea oamenilor. Trebuie spus că în legislație există și fapta de favorizare a infractorului.

La cum au decurs lucrurile cu această terasă, te poți aștepta ca, la un moment dat, dacă unui individ îi trece prin cap să ridice exact în fața Operei o construcție suficient de kitschoasă, încât să-i placă și primarului, nu va avea nici cea mai mică problemă. Eventual, dacă va exista o mare presiune publică, va primi de la primărie un teren gratuit în altă parte a orașului pentru a-și muta hardughia. Vi se pare cunoscut scenariul? Credeți că e de domeniul fantasticului? Oricum, terasa de pe Modex e încă o dovadă că Timișoara a ajuns un fel de sat fără câini în care fiecare face ce-i trece prin cap, cu o condiție: să aibă o proptea în primărie.

Alt exemplu recent. Pe strada Pestalozzi, dar poate și pe alte artere, cei de la SDM au montat plăcuțe Timpark. Și asta, în ciuda faptul că strada nu este prinsă în acest sistem. Deci total ilegal. Nu mai discut de costul acestei operațiuni. Dar cei de la SDM fac ce vor mușchii lor, fiindcă în Timișoara se poate acest lucru. Și cum să nu facă dacă, printr-un proiect eminamente anti-liberal al primarului cică liberal Nicolae Robu, SDM a primit monopol pentru tot ce înseamnă reparații de străzi și trotuare în oraș?

Să mai amintesc de tot felul de șantiere deschise și lăsate apoi în paragină? Cei din zona Girocului știu despre ce-i vorba. Contează că tot mai mulți timișoreni se plâng degeaba că nu pot dormi în unele zone unde din cluburi, cu încălcarea clară a legislației, zgomote înfiorătoare se aud până dimineața? Culmea, un „conglomerat” de acest gen e în fața Spitalului Județean. „Timișoara nu-i campus monastiresc”, spune primarul, invitându-i pe nemulțumiți să se mute în altă parte. Dar tot despre sfidarea legii cu binecuvântare de la primărie se cheamă. Da, Timișoara nu e campus monastiresc, în schimb Timișoara e un oraș al vraiștei și debandadei în care legea a ajuns facultativă. Totul, cu tacitul consimțământ al celor din primărie.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Ron a spus: (July 27th, 2017 at 15:16 )

Se repetă maniera în care s-a „lucrat” în Timișoara pe vremea lui Ciuhandu: nepotism și corupție pe față, ziua-n amiaza mare. Așa se face că terasa prezentată ca o invovație în Timișoara cea înapoiată, primul local rooftop, a fost ridicată tot sub ochii Robului, dar de data asta nu mai este „o monstruozitate”. Este clar că patronul terasei i-a dat Robului ce aștepta și atrunci poate să facă ce vrea, fără avize, fără PUD, fără nimic. Mesajul lansat de „incoruptibilul” Lae Robu este că oricine poate să facă ce are chef, cu condiția ca respectiva construcție să fie suficient de kitschioasă și să încalce legea, iar lui, primarului, să i se dea atenția cuvenită. În restul, totul pare OK și realizabil în orașul sufocat de șantiere început și de a căror finalizare nu se știe nimic sigur. Dacă se apucă Robu și de centrul orașului, desfăcând toate dalele de acolo, este clar că ne putem aștepta ca întreaga poveste să se termine prin 2030. Este încă un motiv pentru care trebuie ales un alt primar. Acest Robu se dovedește prea prost, îngâmfat și corupt spre a mai fi lăsat la Primărie.

rob a spus: (July 27th, 2017 at 16:17 )

La fel de vinovati sunt si servitorii din jurul lui. Acest Lae prostu’ nu are educatia de acasa, acei sapte ani clasici, iar noi, timisorenii, nu avem educatia cetateneasca sau politica, avand ce avem la nivel de autoritate publica locala.

Dan Cotuna a spus: (July 28th, 2017 at 13:03 )

Se pot obține orice în Timișoara exemple sunt multe dar dau trei exemple. 1 Benzinaria lui Tuducan, 2. Bloc contruit în zona rezidențială pe o suprafață de 90% din suprafața terenului pe bv. Closca 3. Bloc desemenea construit pe o suprafață de 90% din teren în zona rezidențială pe Str. Eugen Cuteanu lângă balta Lamaita în Freidorf. În amândouă zonele menționate cei de la urbanism spun ca în PUZ este menționat ca se pot construi doar locuințe individuale și nicidecum colective, iar pot ul (suprafață construita) este de maxim 40% din suprafața terenului. Dar se poate verifica cine a construit acolo și atunci realizam ca legea exista doar pentru fraieri, pentru cei cu relații nu exista lege! Ăsta este România, nu este diferența în Timiș, Teleorman sau Constanța, peste tot se întâmplă la fel.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

USR propune sera-laborator cu plante exotice, in loc de fantana muzicala, in Parcul Botanic

Treceri de pietoni luminate, toalete publice demne de un oraș din UE, o seră educațională în loc de fântână muzicală sau o cale ferată directă de la aeroport. Sunt propunerile pe care USR Timiș vrea să le facă pentru bugetul pe 2018 al Primăriei Timișoara și pentru care a făcut fișe detaliate, cu costuri și ce ar presupune astfel de investiții.
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR propune sera-laborator cu plante exotice, in loc de fantana muzicala, in Parcul Botanic
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Treceri de pietoni luminate, toalete publice demne de un oraș din UE, o seră educațională în loc de fântână muzicală sau o cale ferată directă de la aeroport. Sunt propunerile pe care USR Timiș vrea să le facă pentru bugetul pe 2018 al Primăriei Timișoara și pentru care a făcut fișe detaliate, cu costuri și ce ar presupune astfel de investiții.
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR propune sera-laborator cu plante exotice, in loc de fantana muzicala, in Parcul Botanic
Atac fără precedent la adresa Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană din partea primarului Nicolae Robu, care șterge pe jos cu aceasta și spune că nu se va mai întâmpla nimic fără girul lui. Experții Comisiei Europene sunt de altă părere, iar ATCCE a trecut, în toamna trecută, cu brio, de evaluarea lor. Simona Neumann spune că nu știe de unde a venit această furtună.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu, nemultumit de Asociatia Timisoara Capitala Culturala: De acum am sa ma implic! Comisia Europeana il contrazice
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top