Liceul de Arte Plastice face inca un pas spre demolare. Robu lauda proiectul imobiliar de la doi pasi de primarie

Fostul Liceu de Arte Plastice este tot mai aproape să devină istorie. În locul lui va apărea un complex imobiliar modern, care include și un bloc cu 10 etaje. Disputele pe subiect sunt încă aprinse. Reprezentanții OAR Timiș susțin că ar vrea să vadă soluții alternative, în timp ce primarul Nicolae Robu spune că proiectul este foarte bun.

Proiectul care prevede transformarea fostului liceu de arte plastice într-un complex modern de clădiri de „locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar-bancare, comerciale, culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” a revenit în actualitate. Studiul de oportunitate legat de acest proiect a apărut pe site-ul Primăriei Timișoara, iar cei interesați au putut depune observații până în 13 iulie. Nota noului studiu este semnată de arhitecții Ioan Andreescu și Vlad Gaivoronschi și, conform acesteia, din actualul ansamblu va fi păstrată numai clădirea în care funcționează acum Inspectoratul Școlar Timiș. A apărut acum și reacția Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș. „Se preconizează demolarea clădirii fostului Liceu de Arte Plastice din Timișoara. Demolarea este justificată prin intenția derulării unei investiții private pe terenul respectiv și susținută prin parteneriatul dintre Primăria Timișoara și Fundația Caritatea (…) Oportunitatea investițiilor în zonele istorice este în afara oricărei discuții, făcând parte din Strategia de Dezvoltare a Timișoarei. (…) Intenția declasării unui monument istoric listat și demolării creează un precedent îngrijorător, care arată că lista monumentelor istorice nu are nicio valoare”, susțin reprezentanții OAR. Ei spun, pe de altă parte, că s-au opus parteneriatului între Primăria Timișoara și Fundația Caritatea, proprietarul clădirilor, deoarece acest act ar promite „indici urbani care nu respectă reglementările urbanistice în vigoare”. Arhitecții afirmă, de asemenea, că regimul de înălțime este limitat: „pentru clădirile cu funcțiuni deosebite și aflate în poziții urbane privilegiate/dominate, prin PUZ se pot stabili regimuri de înălțime mai mari, fără a depăși 25m în punctul cel mai înalt, pe o lungime de fațadă de cel mult o treime din totalul lungimii de fațadă către domeniul public”.

Recomandăm analizarea unor soluţii alternative, sustenabile atât pentru investitor cât și pentru oraș, care să profite de existenţa clădirilor protejate din cvartal, să nu afecteze negativ structura urbană a zonei și să respecte reglementările urbane prevăzute de noul PUG. Solicităm administraţiei publice locale să retragă orice formă de susţinere pentru scoaterea Liceului de Arte Plastice din Timișoara de pe lista monumentelor istorice şi să îşi asume liniile strategice aprobate prin Planul integrat de acţiune pentru cartierele istorice din Timişoara şi Masterplan – Strategia de dezvoltare spaţială a Municipiului Timişoara. (Comunicat OAR, filiala Timiș)

Proiectul are un susținător fervent în persoana primarului Nicolae Robu. „Nu știu care este stadiul, investitorul a intrat pe procedură și nu știu în ce stadiu s-a oprit, nu e treaba mea. Știu că a apărut un proiect pe care l-am considerat foarte bun, care nu arăta nici într-un caz așa cum văd că prezintă unii pe mediul online imagini, unul care păstra clădirea unde funcționează Inspectoratul Școlar și prevedea demolarea doar a clădirii unde a fost Liceul de Arte Plastice (…) Această clădire nu e monument, arhitecții spun că nici măcar nu a fost proiectată de arhitecți, ci de ceva ingineri la acea vreme. Tot arhitecții spun că nu are nicio valoare arhitecturală, ei spun, numai că acești oameni au multiple fețe. Ei astăzi spun așa, mâine spun altfel, după interese (…) Trebuie să ai super înalte studii de arhitectură și urbanism ca să vezi că această clădire e lipsită de valoare? A fost acolo Liceul Israelit? Foarte bine, se păstrează un colț in memoriam pentru Liceul Israelit. Dacă Federația Asociațiilor Evreiești din România consideră că poate fi demolată clădirea, cine vine atunci să pună problema din perspectiva asta sensibilă?”, spune edilul.

Citește și: Blocul de 10 etaje de langa Primaria Timisoara revine. Se cere dezbatere publica

Citește și: Liceul de Arte Plastice ramane in ceata. Primarul Robu promite dezbatere publica pe orice proiect din zona

Acesta afirmă, pe de altă parte, că imaginile apărute în mediul virtual nu sunt 100% reale, dar admite că, în principiu, proiectul așa arată. Singurele obiecții au fost legate de… culoare. „Sunt numai aspecte volumetrice, atâta tot, proiectul arată cu totul altfel. În principiu așa arată, dar pe culori deschise. Culorile contează, nu e totuna să fie în ton cu culoarea primăriei, spre exemplu, sau să domine primăria printr-o culoare tare. Asta a fost obiecția pe care am avut-o. Am avut obiecția de culoare și la vremea respectivă se avea în vederea și demolarea clădirii în care funcționează Inspectoratul Școlar. Consider că acea clădire este valoroasă și din punct de vedere arhitectural și nu se justifică demolarea ei (…) Dar de ce nu e normal să putem crea și un bulevard aici pe lângă? Trebuie să ținem o clădire în paragină? Faptul că acolo s-au întâmplat lucruri notabile nu înseamnă că trebuie să ținem clădirea pentru asta. Se păstrează un colț în noua investiție și ca omagiu pentru Grupul Sigma, și pentru tot ce vrem noi. Unde ar fi ajuns orașe precum Parisul, Roma șamd dacă nu s-ar fi făcut o filtrare, ce e monument adevărat și ce nu e?”, a mai declarat primarul Timișoarei. Fundația Caritatea va dona municipalității o bucată de teren, pentru a putea fi lărgit Bd. 20 Decembrie.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Sorin Aradean a spus: (August 2nd, 2017 at 10:40 )

OAR semnaleaza faptul ca: “Intentia declasării unui monument istoric listat si demolării creează un precedent îngrijorător, care arată că lista monumentelor istorice nu are nicio valoare.”
Dati-mi voie sa spun ca nu declasarea ridica semne de intrebare, ci motivatia cu care o asemenea cladire a ajuns pe lista de monumente, desi e clar ca lumina zilei ca nu are nici o valoare arhitectonica (spre deosebire de cladirea ISJ, o adevarata bijuterie).

Ma bucura faptul ca, Comunitatea Evreiasca si-a dat acordul ptr demolarea acestei cladiri (fost Liceu Evreiesc), caci Timisoarei nu-i va fi ciuntita deloc salba de simboluri iudaice cu adevarat reprezentative prin frumusetea lor, sinagoga din zona Traian fiind un bun exemplu in acest sens.

 
Geo a spus: (August 2nd, 2017 at 10:59 )

Pe când primăria părăsește clădirea unei școli și își face o clădire modernă și prietenoasă cu cetățenii? (parcare pentru cetățeni, săli de așteptare suficiente, centru de informare modern și fără amețiții ăia de polițiști de carton, care dau o senzație de Burkistan).

 
anteconbega a spus: (August 2nd, 2017 at 15:14 )

Nu-i poti cere lui Robu ceea ce nu are: respect fata de Timisoara si trecutul ei. Vinitura-i vinitură.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com