Varianta II sau III? Sa dam cu banul la ACS Poli

Când a chemat o armată de oameni de afaceri pentru a cere bani pentru susținerea echipei de fotbal ACS Poli, primarul Nicolae Robu a pus pe masă trei variante de lucru. Prima ar fi finanțarea din zona privată atât de bogată a Timișului a echipei considerate fanion a Banatului. Fiecare din propriul profit să dea cât poate, astfel ca fotbalul de primă ligă timișean să nu mai treacă prin sărăcia de până acum, de după oprirea finanțării publice. A doua soluție propusă de edilul liberal a fost cea a cedării echipei unui investitor care să devină proprietarul pachetului majoritar de acțiuni la Poli. Această ideea a fost pusă pe tapet cu jumătate din inima lui Nicolae Robu. Ba chiar cu un sfert, omul spunând chiar că ar prefera să nu se ajungă la așa ceva, fiind riscant. Totuși, decât cu echipa moartă, varianta a treia, soluția a doua, cea cu investitorul, ar fi fost de preferat.

Cum au venit oamenii de afaceri timișoreni la această întâlnire îmi pot imagina. Trași ori de o relație personală cu edilul, conectați la niște contracte publice sau pur și simplu pentru a lăsa loc de bună ziua. Nu cred că a fost cineva la acea masă rotundă care să zburde de fericire. Bani s-au strâns doar vreo 30.000 de euro și aici începe discuția. Ce concluzie a tras primarul Robu în forul său interior după această sesiune de colectare de fonduri? Habar n-am, dar încerc câteva zvâcniri logice. Clubul ar avea nevoie de circa 200.000 de euro lunar. Că suma asta e cheltuită cu respect pentru finanțatori, publici sau privați, e altă discuție. Se poate vorbi despre cum sunt negociate salariile, cum sunt organizate deplasările, cui se plătește cazarea, ce face fiecare acolo în club pentru banii primiți etc. Însă un lucru e clar: e nevoie de 200.000 de euro lunar pentru o funcționare pe linia de plutire a Ligii I, nu pentru performanță, iar oamenii de afaceri au dat la finele verii doar 30.000 euro.

Banii ăștia nu numai că sunt de aproape șapte ori mai puțini decât ar fi nevoie, dar mai sunt și adunați excepțional, când are obraz edilul să mai apeleze la acești finanțatori. Nu e taxă lunară de sport, cum s-a discutat pe vremuri despre legalitatea unei astfel de măsuri. Nu, este o contribuție adunată o dată la câteva luni, dată de oamenii de afaceri cu dinții strânși și înjurături printre buze. Milionul de euro din drepturile TV e ca și antamat, datorii, reeșalonarea la ANAF, astfel că Nicolae Robu nu poate spune că a rezolvat problema mai departe de o jumătate de gură de oxigen. Cealaltă jumătate de unde va veni? Iar apoi, alte guri până la finele campionatului? Alegerea uneia dintre cele trei variante propuse de primar – puțin de la mulți, cedarea echipei unui patron și închiderea clubului – nu a fost decât amânată săptămâni, dacă nu chiar zile.

Decizia nu poate veni de la oamenii de afaceri trași de buzunare. Dacă i-ai asculta vorbind între ei, cu siguranță îi reproșează primarului că nu dă echipa cuiva interesat, decât să tot îmbălsămeze mortul cu „măruntul” de la ei. Clubul este al Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Universității Politehnica. Ultimele două instituții sunt de formă, prima, municipalitatea, își asumă zbuciumul cu fotbalul de prima ligă. Simplificand, decizia e în capul lui Nicolae Robu, dar ce-o fi acolo? S-a vorbit de venirea unui om de afaceri din Gorj, apoi de o investiție cu bani arăbești a lui Olăroiu. Nu știu cât de solide erau bârfele, dar felul în care vorbea primarul despre aceste soluții salvatoare nu numai că nu lăsa loc de discuții, ba chiar era jignitor pentru partea privată. Cum să afirmi despre cel cu care negociezi că este o soluție proastă, că numai dacă moare clubul te-ai gândi să-l lași pe mâna ăstora? Mai rămânea să spui direct că partenerii sunt niște hoți, că vor numai publicitate, eventual bani pe viitor de la municipalitate (când s-o găsi soluția legală), în orice caz e un flit dat de sub buric oricărui om ce spera de la oficialul timișorean măcar la o doză de seriozitate.

Când am decis să susțin varianta ACS de Poli în Timișoara, nu cu mare febră ASU Politehnica, tocmai asta aveam în vedere. Un compromis care să aibă la bază o decizie, la urma urmelor firească, din partea unei comunități reprezentate în consiliul local, ca această parte a țării să aibă o echipă competitivă. Legea a băgat piedici. Poate că așa ar fi și normal, să nu dea liber la o competiție între organe de partid și de stat, între ambițiile șefilor acestora, oarecum incorect față de un investitor privat, sugrumat de cheltuielile cu echipa. Numai că legea trebuia aplicată în această idee peste tot, nu numai pe alocuri. Dacă se știa că primăria nu poate finanța performant un club de fotbal, să avem din nou o reprezentare europeană, păi era la mintea cocoșului că preferai o soluție ceva „mai morală”, fie că era pe „Știința”, fie în legenda Ripensiei.

Din toate planurile inițiate în 2012 ce ne-a rămas? O echipă finanțată din cerșeală la oamenii de afaceri, ACS Poli, și o alta, ASU Politehnica, care merge tot cu cutia milei spre aceeași mediocritate. În ritmul ăsta, niciuna dintre cele două echipe alb-violete nu va ajunge la performanță, iar Cea Mai Poli Dintre Toate Poli rămâne o glumă amară, subiect de mișto prin studiourile centrale de televiziune. Dom’le primar, cred că vă e clar cu varianta I. Dacă nu sunteți pregătit pentru cea de-a doua, mare păcat, mare păcat, dar cred că a treia nici nu pare atât de absurdă.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

19 comentarii pentru acest articol

daniel a spus: (September 11th, 2017 at 14:58 )

Chiar credeam că acestă persoană non-grata (Brancovan )..si a terminat glumele proaste pesediste la adresa echipei.Acest personaj persistă in prostie si nu intelege că pe noi ne interesează Poli si nu Robu. .chiar crezi că nu putem dormi nestind la voi câți banii sau strâns la cutia milei.Stăpâneste ți ieșirile de atotștiutor. .când de fapt esti un ZERO.HAI POLI!!

 
Bruce Lee a spus: (September 11th, 2017 at 15:17 )

Trebuie sa fi extrem de prost sa sustii ACS doar prin faptul ca a furat startul si a pornt din liga 2.
@daniel: tu esti unu din aia care injura ca vaca pe net dar nu stie unde e stadionul

 
Hooliganii din 33 a spus: (September 11th, 2017 at 15:18 )

Am desfintat brigada, domnul primar ne-a mintit ca ne da 33-ul pana la Bucuresti si aseara s-a razgandit. De acum sa mearga tnlistii lui cristof sa duca echipa spre victorie, noi, in semn de protest ne intoarcem la radacini si de acum vom merge la meciuri doar la Recas.

 
sam a spus: (September 11th, 2017 at 15:19 )

cred ca o buna parte din investitorii din fotbalul timisoreans-au reorientat deja si vor renunta la finantarea clubului asu,un club fara viitor cu 600 de spectatori si vor finanta clubul poli

 
Comanescu Adrian a spus: (September 11th, 2017 at 15:42 )

@Cristi Branzovan – amice, fara performanta ca la Arad? Uiti ca veneai sa te pozezi in centru in Arad?

 
@bruce lee a spus: (September 11th, 2017 at 16:09 )

Adevaru-i ca daca ar provoca dureri,multi ar tipa mai tare decat paunii de la Dinias.Tu vorbesti de stadion,cand habar n-aveai pana-n 2012 unde joaca si daca exista asu?Mi-ar fi jena in locul vostru,sa urlu ca disperatul pana-n 2012 pt Bragadiru,Rocar ca fiind Poli,iar cand vine Recasu sa vopsesc gardu ca pe Stiinta ar fi in realitate ….leopardu.Acs poate capota si maine,voi oricum n-aveti viitor,,,prostii,, aia recaseni samantari care mai veneau sa va umple DP cand va umilea muta,s-au scarbit de voi pana peste cap,merg la Ripensia,iar sambata daca nu veti modifica din nou ora disputarii(prietenii stiu de ce)va invit la pauza meciului sa trageti o fuga pana-n Csarda,daca suntetui mai multi ca ei va fac cinste cu ce vreti.

 
Bruce Lee a spus: (September 11th, 2017 at 16:12 )

la Ripensia au fost 200….habar nu ai copile. Ai inceput scoala ? Aveti manuale ?

 
@bruce lee a spus: (September 11th, 2017 at 16:34 )

Ah,si la voi ati fost 300 cu tva?Revino-ti si nu mai visa cu ochii deschisi,sau numeri si oltenii de la geamurile caminelor sau cei care traverseaza curtea mecanicii?Daca va adunati 3 sute si cumparati cate 3 bilete de caciula nu inseamna ca sunteti prezenti 900.

 
sam a spus: (September 11th, 2017 at 19:06 )

la ripensia-arges au fost 400 de spectatori .300 la tribuna si100 la cele doua peluze…..nu e greu sa numeri 400 de oameni iar la partida intermediara asu -globus tot 400

 
Adrian a spus: (September 11th, 2017 at 19:06 )

@bruce Lee
Poti sa nu bagi in seama acest speciment. ASU o gasca de infecti nimic altceva. Am fost la un meci sa vad “adevarata” Poli doar din curiozitate . Din 400 sau 500 cati erau doar 100 sau 200 cumpara bilet in rest plin de samantari 🙂 care stau la gard exact ca boschetari din Gara de Nord ( Diferenta la ACS “samantarii” dau 20 sau 15 lei , la ASU dau 1 leu pe o punga de seminte si sunt “adevarata” Poli)

 
£a€ baro$$anu a spus: (September 11th, 2017 at 23:13 )

Buey Eugene, azi ma simt marinimos dupa superba demonstratie de valuare care am aratat-o la toata tara, asa ca vin cu oferta de pace. Deci, lasa prostiile si iubeste-ma ca la inceput, ai vazut ca nu poti sa stai in calea mea sunt mai forzza ca Irma. E ultima ta sansa, altfel unul dintre sponzorii si imprumutatorii la CMPDTP nu va mai face reclama la cherhaneaua lui la voi la fituica mizerabilă. Vasile, mai scuate o kilă de caviar ca plânge bancheta din spate. Besos.

 
daniel a spus: (September 11th, 2017 at 23:53 )

Prost să o faci pe mata. .oricum ai nume de mort Bruce lee..handicapatule când eu mergeam la Poli nici puf la fata ta de boschetar nu aveai..apropo Poli a bătut in groapă sigur toții aurolaci v ați uitat.Hai poli!

 
pif a spus: (September 12th, 2017 at 01:56 )

o zi buna pt. fotbalul timisorean, o zi trista pentru ASU. forzza Poli.

 
@£a€ Baro$$anu a spus: (September 12th, 2017 at 09:37 )

Calmeaza-te altfel iti pocneste inima !
Treci pe madicamente inclusiv de nervi >

 
@£a€ Baro$$anu a spus: (September 12th, 2017 at 09:52 )

In 4 ani nu ati reusit sa aduceti langa echipa nici 100 de spectatori in plus fata de cei 300 plecati de pe El Monumental .
De aceea proiectul vostru e un esec total .

Ura pe care o raspanditi in jurul vostru va aduce doar deservicii.Pariez ca dupa alti 10 ani veti fi tot 300 , la fel de frustrati , la fel de agresivi .

Petrolul , Steaua, U Cluj , proiecte asemanatoare , au din ce in ce mai multi suporteri , de ordinul miilor si in crestere .Nu va intrebati de ce ? Sunteti in umbra acestor echipe care merg inainte , pe cand voi bateti pasul pe loc , injectati de ura , agresivitate si intoleranta .

 
daniel a spus: (September 12th, 2017 at 10:49 )

Prostane-barosane..ura e in voi.invidia,pe alocuri prostia..săracu de tine tu la 3000-5000 le spui 300..îți dau seama cat de retard poți fi.Stați acolo in liga a 15..sedere plăcută 😁😁😁

 
Numarati-ne oole a spus: (September 12th, 2017 at 10:50 )

Coitze, ne-ai numarat tu sau ai rugat un prieten care a terminat 4 clase? Nu de alta, dar nu-ti iese de fel, numai la Sibiu am fost cam 400. Cat despre numarul vostru, sunteti milioane, mai ales daca va numara Robu. Hai, pe aia cu nu mai rezistam mult nu ne-o mai spui? Ca de vreo 5 ani tot latrai pe aici si ce sa vezi? Inca suntem aici si vom fi si dupa parastasul de 1 an al Recasului :))

 
@daniel a spus: (September 12th, 2017 at 13:01 )

Cretinule “retard ” e boala iar cel care sufera de ea e retardat .

Daca tu crezi ca pe Stiinta incap 5000 de spectatori nu ai nici o treaba cu realitatea .

Vin la aproape fiecare meci pe Stiinta unde vin maxim 800 de spectatori din care jumate vin si pe Paltinisanu .Rezulta ca voi sunteti 3-4 sute maxim restul sunt polisti care merg la ambrle clone ale lui Poli Timisoara .

Repet , uita-te cati suporteri are U Cluj , Petrolul , etc .Proiectul vostru pute a mort de mult timp .

 
mihai constantin a spus: (September 13th, 2017 at 14:21 )

Iata ca ACS a dat roade!!! Sa invingi pe Dinamo pe propriul stadion,este o performantza fantastica,ca de altfel si marea salvare de la retrogradare din campionatul trecut,Popa facind adevarate minuni!!!
ACS e mindria orasului Timisoara,indiferent de cine e condusa,si ar trebui sa aiba vreo 300.000 de fani numai din acest oras!!!!
Jos palaria si fatza de Ripensia,as dori enorm ca si acestia sa ajunga in divizia 1,si de ce nu,chiar campioni nationali,pt.ca ei sunt emblema nr.1 a orasului…!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

poli

Politehnica va juca la rand cu Ripensia, ACS Poli si UTA / PROGRAM LIGA a II-a

La sediul Federatiei Romane de Fotbal a avut loc, joi dimineata, tragerea la sorti pentru viitorul sezon competitional al Ligii a II-a Dupa decenii, Timisoara va avea trei echipe in acest esalon, iar suporterii sunt impartiti. Cel mai greu program il va avea Politehnica, echipa suporterilor.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica va juca la rand cu Ripensia, ACS Poli si UTA / PROGRAM LIGA a II-a
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com