Arhiva pentru eticheta: proclamatia de la timisoara

Editorial de Ino Ardelean

Proclamaţia de la Timişoara, punctul 4. De la „spiritul Timişoarei” la „grupurile de interese germano-austriece”

Proclamaţia de la Timişoara, punctul 4. De la „spiritul Timişoarei” la „grupurile de interese germano-austriece”

Zilele trecute s-au aniversat 34 de ani de la momentul în care a fost adoptată Proclamaţia de la Timişoara, primul document programatic al revoluţiei. Într-o zi ploioasă de primăvară timpurie, în jur de 15.000 de timişoreni optimişti la finalul discursului regretatului George Şerban au strigat „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”. Dacă aceeaşi deviză,

Alin Nica

Proclamația de la Timișoara, dezbătută de Nica, la 33 de ani de la citire: ”Gândiți-vă cum ar fi fost dacă grupul care a redactat Proclamația ar fi fost la pușcărie”

La 33 de ani de la citirea, în balconul Operei din Timișoara, a Proclamației de la Timișoara, mulți încă sunt dezamăgiți sau sceptici când vine vorba despre cele cerute prin documentul prezentat oamenilor de George Șerban, spune Alin Nica. El analizează realitatea românească actuală și ce a însemnat Proclamația pentru societate. ”Se împlinesc astăzi 33

Vasile Popovici

Vasile Popovici despre Proclamaţia de la Timişoara: “Documentul acesta nu era al nostru, ci al Timișoarei. Era documentul străzii care protestase”

În urmă cu exact 33 de ani, în Balconul Operei din Timişoara regretatul George Şerban citea Proclamaţia de la Timişoara, cel mai important documernt programatic izvorât din revoluţia timişoreană. Printre cei care se aflau atunci în balcon se număra şi universitarul, scriitorul şi diplomatul Vasile “Bazil” Popovici. Nu-l prezint ca fiind unul dintre cei care

O firmă care cunoaște deja bine capitala Banatului va realiza proiectarea pentru reorganizarea zonei Proclamația de la Timișoara

Societatea clujeană Planwerk pare să fie de-a dreptul îndrăgostită de Timișoara. Pe lista proiectelor prestate de oraș se adaugă acum și cel pentru reorganizarea circulației și a spațiului public din zona străzii Proclamația de la Timișoara, pe care l-a câștigat în urmă cu câteva zile. Pe SEAP a fost anunțat câștigătorul pentru licitația de desemnare

Florian Mihalcea si Nicolae Robu

Proclamaţia de la Timişoara, sărbătorită la împlinirea a 30 de ani de la lansare, într-o şedinţă festivă a Consiliului Local/Foto

Consiliul Local Timişoara s-a reunit, miercuri, într-o şedinţă festivă, dedicată sărbătoririi a 30 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara. Documentul care putea schimba decisiv România a fost aniversat în faţa a doar 13 consilieri locali, care au răspuns invitaţiei.

Editorial de Ino Ardelean

De la Proclamația de la Timișoara la Alianța Vestului sau despre manipularea cu separatismul

În seara de 11 martie 1990, prezentând la Telejurnal Proclamația de la Timișoara, care fusese citită în aceeași zi în Piața Operei, crainicul Cornelius Roșiianu o zugrăvește ca pe un document separatist. Carevasăzică Timișoara își dorea să se separe de România, a proclamat crainicul la singura televiziune existentă la acea vreme, generând un val de ură la adresa timișorenilor din partea unei populații total dezinformate.

proclamatia de la timisoara

27 de ani de la Proclamatia de la Timisoara. Punctul 8, cel care ar fi putut schimba Romania

Pe 11 martie 1990, în timpul manifestației care avea loc în Piața Victoriei, se citea ceea ce urma să fie cunoscut drept cel mai cunoscut document-program din România postdecembristă. Este vorba despre Proclamația de la Timișoara, al cărei Punct 8, legat de lustrație, a făcut istorie.

Macheta Cetatii, pusa la locul ei in Piata Libertatii!

Macheta turnată în bronz a cartierului Cetate a fost așezată, în sfârșit, la locul ei, în Piața Libertății. Marți după-amiază se lucra de zor la pregătirea blocului din piatră naturală amplasat deja în apropierea statuii băiatului cu telefonul. În câteva zile, pe clădirea Garnizoanei va fi așezată și placa de bronz cu textul Proclamației de la Timișoara.

Primaria vrea sa puna Proclamatia de la Timisoara pe garnizoana!

Pentru ca generațiile viitoare să nu uite! O placă de bronz cu dimensiunile 2,30 x 1,40 m, pe care va fi gravat textul Proclamației de la Timișoara va fi montată pe fațada Comenduirii Garnizoanei din Piața Libertății. Mai trebuie să fie de acord doar consilierii județeni, care vor avea proiectul pe ordinea de zi a plenului de miercuri.

Propunere dinspre Societatea Timișoara: pensii taiate pentru Ion Iliescu si vechii comunisti

Societatea Timișoara a marcat, sâmbătă, împlinirea a 26 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara. Printre invitați s-a aflat și istoricul Marius Oprea, care a declarat că dorește să propună o lege prin care cei care sunt responsabili de victimele comunismului să aibă pensiile reduse cu cel puțin 50%. Printre cei vizați se află și Ion Iliescu.

Laszlo Tokes si Florian Mihalcea

Dupa 25 de ani, Laszlo Tokes a semnat… Proclamatia de la Timisoara

25 de ani! Atât i-a luat lui Laszlo Tokes să semneze Proclamația de la Timișoara. Europarlamentarul al cărui nume este puternic legat de evenimentele din decembrie 1989 a ales să facă acest gest pentru a marca faptul că Societatea Timișoara a fost desemnată „cetățean european” al anului 2014, dar și împlinirea a 25 de ani de la redactarea proclamației.

proclamatia de la timisoara

Cum ar fi aratat Romania daca s-ar fi aplicat Punctul 8? Politicienii din Timis raspund

Ar fi arătat Romania altfel azi, daca s-ar fi pus în practică Punctul 8 din Proclamația de la Timișoara? Aceasta este întrebarea la care au răspuns câțiva dintre politicienii locali. Unii dintre ei nu sunt siguri că ar Punctul 8 ar fi făcut vreo diferență. Printre aceștia, Titu Bojin, Sorin Grindeanu și Dan Popa. Petru Andea crede că, la vremea respectivă, în România nu existau alți politicieni.

Proclamatia de la Timisoara, dupa 23 de ani: lustratia ramane tot un ideal

În urmă cu fix 23 de ani, de la balconul Operei, a fost lansată Proclamaţia de la Timişoara. Cu acest act, „Timişoara a pornit Revoluţia împotriva întregului regim comunist şi întregii sale nomenclaturi”, după cum se arată în Punctul 7 al Proclamației. Dacă măcar două din punctele manifestului ar fi fost adoptate, Punctul 8 şi Punctul 11, România ar fi arătat azi cu totul altfel.

Top