Finanţări de la A la Z articole

„Am cheltuit INTEGRAL si banii pentru 2013”

Aceasta a fost concluzia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, în deschiderea celui de-al 36-lea Congres al Viei şi Vinului care s-a desfăşurat la Bucureşti. În fiecare an, începând cu 2009, inclusiv 2013, producătorii de vin au cheltuit câte 42.100.000 euro din fondurile europene, majoritatea banilor fiind folosiți pentru replantarea a peste 19.700 de hectare de viţă-de-vie, soi nobil.

Declaratii, explicatii, angajamente

Eugen Teodorovici: Excesul de reglementare a îngreunat absorbţia fondurilor europene Victor Ponta: Câte proiecte au fost moștenite de la „faimoșii miniștri ai Economiei de dinainte”, care nici măcar nu au fost deschise? Dan Nica: 3.000 de proiecte nedeschise. Maria Grapini: 1.700 astfel de proiecte. Varujan Vosganian: Cuvântul cheie este competitivitatea. Noi, ca ţară, suntem complementari,

Anul 2013, anul regionalizarii

În acest an, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va definitiva, până la sfârșitul anului, cadrul general al împărțirii administrativ-teritoriale în regiuni, județe, municipii, orașe și comune, având drept scop descentralizarea, prin transferarea de competențe de la nivel guvernamental la nivel de consilii regionale.

Recomandarile CE pentru Romania pentru acest an

La Bruxelles, Comisia Europeană a făcut recomandări statelor din UE privind diverse aspecte pe care CE le consideră deficitare în statele respective. România a primit recomandări privind sistemul fiscal și bugetar, de sănătate publică, de educație, privind mediul de afaceri, și de dezvoltare a capacității administrative a administrației publice.

Ultimele apeluri din exercitiul financiar 2007-2014

Începând cu data de 20 mai, instituţiile publice centrale și entităţile aflate în subordinea ori coordonarea acestora pot demara acțiuni de îmbunătățire a serviciilor publice oferite prin punerea la dispoziția utilizatorilor (cetățeni și mediul de afaceri) și administrației publice a unor sisteme informatice de eficientizare şi modernizare a serviciilor publice.

Sanse pentru cresterea absorbtiei: n+2 devine n+3

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, nereușind să deblocheze birocrația excesivă în derularea proiectelor cu finanțare nerambursabilă, a insistat la CE, și are șanse mari de a obține, pentru creșterea perioadei limită de implementare a acestora, de la doi ani la trei ani, față de anul de alocare a sumelor din actualul ciclu financiar.

Cercetare aplicata finantata prin ARTIE

Programul ARTIE (Applied Research, Technological Innovation and Entrepreneurship), al Fundației Româno-Americane, al cărui obiectiv general este de a „constitui o comunitate de cercetători și antreprenori inovatori în vederea dezvoltării de tehnologii de ultima generație, aplicații vandabile și noi afaceri cu impact social și economic transformațional”, a fost lansat la 23 aprilie 2013 și are un buget total de peste 600.000 USD.

Optimismul ministrilor si realismul primului ministru privind finantarea infrastructurii

În goană pentru atingerea unui maxim istoric privind atragerea fonfurilor europene, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunţat că România va solicita Comisiei Europene extinderea domeniilor de finanțare europeană pentru ca şi alte proiecte din sectorul transporturi să beneficieze de finanţare europeană.

Balbe la AMPOSDRU, eficientizare la MFEu

Directorul general al Autorității de Management al Programului Operațional Sectorial, Dezvoltarea Resurselor Umane a emis, și publicat, în 22 aprilie 2013, o nouă instrucțiune ce ar fi trebuit să reglementeze, începând cu luna iunie, maniera în care se vor angaja experții, pe termen scurt sau lung, ce vor lucra pe proiectele finanțate prin POSDRU, și anume „Instrucțiunea nr. 68, privind încadrarea experților în cadrul proiectelor grant/strategice finanțate din POSDRU 2007-2013”.

Regionalizarea, descentralizarea si finantarea

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea tratatului de prietenie franco-germană, ambasadorul Franței la București și ambasadorul Republicii Federale Germane în România au organizat, la Senat, seminarul „Regionalizarea: abordări comparative franco-germane”, punctând diferențele și asemănările între modelul german și cel francez de regionalizare-descentralizare.

Politici anti-somaj pentru tineret – Garantiile pentru tineret

Încă din 2005, la nivel european s-a pus problema reducerii șomajului în rândul tinerilor și de sprijin al acestora în tranziția de la învățământ la un loc de muncă, considerându-se că politicile fiecărui stat ar trebui să asigure „șansa unui nou început înainte de sfârșitul primelor șase luni de șomaj în cazul tinerilor”, perioadă redusă, în 2008, la „cel mult patru luni” pentru tinerii care nu își mai continuă studiile.

Cum functioneaza Ministerul Fondurilor Europene

Din 19 februarie 2013, odată cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 98 din 19 februarie 2013 a Ordonanței de Urgență privind completarea și modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale și pentru modificarea unor acte normative și a hotărârii privind organizarea și funcționarea Ministerului Fondurilor Europene, acesta a preluat noi responsabilități.

Consiliul Europei, 7-8 februarie

La reluarea dezbaterilor privind cadrul financiar multianual 2014-2020, prevăzute pentru zilele de 7-8 februarie cu ocazia reuniunii Consiliului Europei, după eșecul adoptării lui în noiembrie 2012, se pleacă de la ultima propunere a președintelui, Herman Van Rompuy: 973 de miliarde de euro pentru întreaga perioadă, respectiv 1,01% din produsul intern brut european, ceea ce reprezintă o reducere de 77,4 miliarde de euro față de propunerea Comisiei Europene.

Top