Categories: Economic

Închirierile, gură de oxigen pentru imobiliare

Preţurile locuinţelor, vechi sau noi, au scăzut vertiginos şi aproape jumătate din cei care activau în acest domeniu în 2008 nu se mai găsesc pe piaţă. În octombrie, preţul apartamentelor din Timişoara a scăzut cu aproape 2,5%, până la 802 euro/mp, ceea ce păstrează oraşul în topul localităţilor cu cele mai ieftine din locuinţe, conform imobiliare.ro

Vânzările de locuinţe nu merg bine, însă pare să-şi fi revenit sectorul de închirieri. Reprezentanţii firmelor din domeniul imobiliar, care, ani la rând, au deţinut supremaţia în ceea ce priveşte veniturile, încep să vadă luminiţa de la capătul tunelului. „Nu e vorba de un profit mare, dar acesta există şi măcar nu ne mai gândim să punem lacătul pe afacere”, spune Ştefan Grozăvescu, un cunoscut agent imobiliar din Timişoara.

Comisionul agentului imobiliar a stârnit întotdeauna discuţii aprinse. Acum, pe o piaţă cu foarte puţine tranzacţii, aceasta a scăzut şi el. Se negociază, nimic nu este bătut în cuie. „Înainte era 4%, dar sumele tranzacţionate erau mult mai mari. Acum e maximum 3% şi de cele mai multe ori se ajunge la 2,5%. Partea proastă este că o parte din comisioane nu se plătesc şi ajungem să ne judecăm pentru ele”, mai spune Grozăvescu. Firmele care înregistrează tranzacţii de valori mari sunt mulţumite dacă au, lunar, măcar una de 100.000 de euro.

Spre mulţumirea celor din sectorul imobiliar, partea de închirieri e mai activă. Toamna aduce, de fiecare dată, în Timişoara un impuls din partea studenţilor, dar, de această dată, s-au adăugat închirierile de birouri. Firmele renunţă la spaţiile mari şi le caută pe cele mici.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

9 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

9 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

16 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

16 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

16 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

18 ore ago